Jump to content

Canon EOS 6D Mark II, Test


StORM48
 Share

Recommended Posts

001_T45_Canon_6D_markII_uvodna.jpg
TIMELINE

Efikasno prestrojavanje u hodu, nekada može biti delotvornije od građenja dugoročne poslovne politike. Dokaza za ovo ima u svim sferama industrije, a primer koji sam Canon nudi, tiče se upravo prethodne generacije aparata kojeg ćemo ovaj put testirati.

Kada je sa EOS-om 5D Mark III, Canon izveo redefiniciju klasa i zainteresovanim kupcima pružio ono što nisu imali u prethodnoj iteraciji čuvene „petice“, nastao je jaz koji je nekako trebalo zakrpiti. Slučajno ili zbog glasina koje su kružile u pogledu planova najljućeg rivala (Nikon; prim.aut.), Canon je kao zamenu za tržišni nastup popularnog FF tela imao nešto dovoljno slično, praktično, ali ne i suviše napredno, kako cenovni rang ne bi premašio nekakve skromne okvire. Tako je nastao EOS 6D, aparat čija je inicijalna namena bila upravo nasleđivanje koncepta koji je započeo stari EOS 5D.

I premda je aparat naišao na (mahom) opravdane kritike u pogledu nekih tehničkih rešenja, evidentno je da je ono najočiglednije, a to je tržišni udeo, vinuo Canon na još više grane. Svakako da motiv za nastanak EOS-a 6D nije bio samo u nasleđivanju starijeg modela, već je tome kumovala i sve agresivnija poslovna politika direktnog konkurenta, koji je svojim modelom D600, nastojao da preuzme primat u nižem rangu 35mm DSLR-ova.

Proteklih nekoliko godina se u više navrata moglo čuti da Canon planira naslednika EOS-a 6D, ali bez ikakvih opipljivih dokaza, pa je to ostalo u domenu glasina. Danas, celih pet godina kasnije, EOS 6D Mark II je pred nama. Na tržištu se štošta promenilo u odnosu na prilike kakve su vladale 2012. godine, pa je i uspeh sve, samo ne zagarantovan. Konceptualno, EOS 6D Mark II nije previše odmakao od svog prethodnika. I dalje se radi o najjeftinijem DSLR-u iz 35mm ponude ovog proizvođača, s tim da su specifikacije taman takve, da njegova početna cena nije primamljiva u meri u kojoj je to bila vrednost prethodnika. Najpre iz razloga što je danas na raspolaganju više raznih modela koji svojom jednostavnošću, cenom, pa i dizajnom, mogu da konkurišu novom Canonu. Međutim, iskreno govoreći, ni ono što ovaj aparat nudi, više nije na niskom nivou, kao što je bio slučaj sa starom verzijom. Sve je unapređeno na viši nivo, pa je 6D Mark II, iako generalno predstavljen kao FF verzija EOS-a 80D, ipak po mnogo čemu iznad popularnog APS-C tela.

No, treba biti realan. Canonov najjači adut, optička podrška, koja je veoma jaka u svim segmentima, a posebno sveprisutna u formi polovne robe, ovom proizvođaču osigurava još neki period u kojem može da relativno bezbrižno planira budućnost, iako deluje da su svi vozovi odavno prošli. Da li je 6D Mark II dovoljno primamljiv da dočeka promociju nekog EOS-a 6D Mark III, dok DSLR u nižim kategorijama ne bude penzionisan u korist MILC koncepcije? Ne bismo znali. Deluje da 6D Mark II zaista nema šta naročito da ponudi u tehnološkom smislu, a da ga to ističe iznad konkurencije. S druge strane, iza fotografa na kraju ostaju samo fotografije, pa je to možda i ideja od koje sve počinje.


002_T45_telo1.jpg
SPECIFIKACIJE

U kategoriji najbolje rangiranih modela, obrazovanje spiska karakteristika je za proizvođača relativno jednostavno – dovoljno je u aparat „natrpati“ sve što trenutne mogućnosti dozvoljavaju, te imati proizvod čije su šanse protiv konkurencije najveće moguće. Kreirati model koji se nalazi na nižoj lestvici, znatno je teže. Najpre, treba pobediti sebe, odupreti se pritisku javnosti, izvesti konkurentnu cenu, a opet pružiti dovoljno da konkurencija ima dovoljno komplikovan zadatak da to isprati. EOS 6D Mark II u tehnološkom smislu ne nudi nešto kapitalno drugačije u odnosu na sve ono što smo iz Canon kuhinje do sada videli, pa ipak, u gotovo svim segmentima manje ili više unapređuje ono što je osnovni model svojevremeno nudio. Zlobnici bi mogli reći da prethodnu „ponudu“ i nije preterano komplikovano prevazići, ali je činjenica da je prethodnik tržišno veoma dobro primljen, te da brojke pobijaju sve druge argumente. Pogledajmo kako to sada izgleda:

003_T45_tabela_6DmarkII_pf.png
Tehničke karakteristike: Canon EOS 6D Mark II u poređenju sa 6D


Ono što je većina zamerala prošli put, bila je rezolucija. Ona je sada veća i iznosi 26MP, ali je od broja piksela daleko važniji način na koji senzor očitava informacije, a tu dolazimo do ključne razlike između dva modela – EOS 6D Mark II poseduje Dual-Pixel CMOS, kao veliku potporu video modu, a tu je i ADC integrisan u sam senzor. Tako je Canon eliminisao jednu od glavnih tehničkih prepreka ka postizanju boljih performansi. Naravno, tehnologija je samo preduslov, a ne i de facto rešenje, pa se konkretan napredak ipak mora proveriti u praksi.

Procesor je par generacija noviji, AF sistem nemerljivo napredniji, unapređeno je merenje svetla, bafer, brzina rafala, ekran je osetljiv na dodir, a rađeno je i na energetskoj optimizaciji. Od onoga što je izostalo, zameramo nepostojanje 100% tražila, 4K video zapisa (timelapse ne računamo) i ekrana više rezolucije, iako je ovaj put implementiran obrtni tip. Ovako s nogu, unapređenja deluju više nego pristojno. Pa, pređimo na konkretnije informacije.PAKOVANJE

Tipično Canon pakovanje, dostupno je u dve zvanične verzije. Kit paket dolazi sa novim EF 24-105mm f/4L IS II USM, koji već dugo očekujemo, a moguće je kupiti i varijantu tela bez objektiva. Izgled je prepoznatljiv:

004_T45_pakovanje.jpg
Canon EOS 6D Mark II, sadržaj osnovnog („body only“) pakovanja


U osnovnom pakovanju, koje podrazumeva samo telo, a koje smo i mi imali na testu, pored aparata i poklopca bajoneta, nalaze se još i: LP-E6N Li-Ion baterija sa zaštitnim poklopcem, LC-E6 punjač baterije (odnosno LC-E6E verzija sa kablom, kao na slici), široki kaiš za rame i osnovno korisničko uputstvo u štampanom obliku. Prateći softver se sada isporučuje samo u on-line obliku i moguće ga je skinuti za zvaničnog sajta. Dolazi u verzijama za Windows i MacOS sisteme, a osim poznatog Digital Photo Professional RAW konvertora, sadrži i EOS Utility alatku za kontrolu aparata putem kabla ili bežično, kao i prenos snimaka na računar. Tu je i Picture Style Editor, kojim se kolorni stilovi mogu podešavati po volji i Image Browser EX, za pregled i osnovnu katalogizaciju snimaka. Na spisku nije ni USB kabl, kojim se aparat povezuje sa računarom, što se do sada nije često dešavalo u slučaju Canon DSLR-ova. Ovaj gest štednje smo imali prilike da vidimo sa EOS-om 80D, ali nismo baš očekivali da će se sa tom praksom nastaviti. Veoma čudan i nadasve nepotreban način štednje.

Ukoliko se odlučite za kit varijantu, gore navedeni komplet će biti proširen novim EF 24-105mm f/4L IS II USM objektivom, pratećim poklopcima, zonericom i mekanom torbicom.Ostatak teksta → Canon EOS 6D Mark II, Test


Pozdrav
Link to comment
Share on other sites

Šteta, naravno ne za test - koji je standardno dobar, već za foto-aparat - koji je standardno namerno osakaćen da bi ga kupci što pre zamenili za sledećeg naslednika u liniji.

Mene Canon izluđuje ovakvom politikom i koliko god da volim njihov dizajn aparata, toliko me odbijaju time što unapređenja daju na kašičicu i to onu malenu - farmaceutsku :angry:

Link to comment
Share on other sites

Ovo mu dodje kao direktna konkurencija D750

 

- Ima 45 cross tacaka u odnosu na nikonovih 51

 

- Nativni Iso je bolji

 

- 4K je fala bogu izostao jer ga konkurent isto nema, al to ne smeta očigledno vlogerima (koji viralno ga guraju ko blesavi)

 

Nikon je 100dolara jeftiniji sudeći po BH photo

 

Jedina prednost kao što piše u testu je i dalje bolja ponuda polovnih objektiva koje Canon ima.

 

Generalno aparatu ništa ne fali sem tog 4K videa, što iskreno može da se nadje i negde drugde (a i skuplje). Takodje ni Nikonu, tako da je dobro što postoji izbor. Sony je van granica budzeta FF aparata.

 

O kvalitetu canonovih boja i tim poređenjima samo fanbojevi mogu da raspravljaju, danas svako ko zna može da istera dobre boje sa color obradom.

Link to comment
Share on other sites

Ovo mu dodje kao direktna konkurencija D750

 

Koji je 3 godine stariji model i treba uskoro da dobije naslednika ;)

 

Ali ja uopšte ne sumnjam da će se se prodavati kao blesav, pošto je upravo poboljšano sve ono oko čega su trenutni korisnici 6D gunđali, a njih ima jako puno. Nije dovoljno dobar i napredan da bi privukao korisnike iz drugih tabora, ali je za postojeće više nego odličan. Kao da je to bio njihov plan, da ne izgube taj svoj deo tržišta ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Test je odlican naravnio aparat je...kao i sve-nekome, za neke stvari-dovoljan ali uvek moze bolje!>Zavisi od potreba i finansija...Neke zamerke, kao sto je Storm lepo i primetio na tesu jesu-samo 1 slot za karrtice i trazilo nije 100 pokrivenosti.

Link to comment
Share on other sites

^prepisujem.

 

Aparat je sasvim gotivan, da sam napredni amater koji zeli FF ovo bi mi bio aparat iz snova. Aparat bas deluje kao zabavan za koriscenje, rezolucija dobra a ipak ne prevelika, dual pixel uz ovakav ekran zvuci kao kreativna kombinacija, plus wi-fi, touchscreen, sve sto cini jedan moderan aparat. Medjutim jedan SD slot mi je uzasno odbojan. Ako vec imam opciju da koristim dva slota, jer ih danas mnogi aparati imaju, ne vidim opavdanje (sa svoje strane, ne sa strane proizvodjaca), da koristim jedan. Sa strane Canona, totalno razumem svesno odvajanje consumer od pro segmenta.

Link to comment
Share on other sites

Mislim da je logika sledeća:

- Ovaj aparat se ne kupuje za fotkanje isključivo u JPEG-u.

- Na karticu ide RAW.

- Hoćeš JPEG - evo ti wi-fi pa ga šalji u realnom vremenu (na telefon, štampač ili šta već).

 

- Na karticu JPEG ide samo kad se se baš mora, a to će ciljna grupa za ovaj model preživeti (prim. aut.).

 

To što su naše želje uvek veće od naših realnih potreba i vuče ljudski rod napred, a možda se u nekom momentu i strmeknemo u ambis.

 

Sve pohvale za test.

 

 

Link to comment
Share on other sites

^Kome je tacno upucen ovaj post?

 

Ako je meni, ja JPEG spomenuo nisam. Pominjanje duplog slota je ciljalo na nesto drugo - bekap. JPEG samo po potrebi ide na drugu karticu, ali jedan slot nije problem cak i da ima potrebe za oba formata, jer svaki aparat moze da belezi RAW+JPEG istovremeno. Ono sto nemas sa jednim slotom, jeste bekap kartice (a cak i da rokas RAW na jednu i JPEG na drugu, opet je to nekakava vrsta bekapa, a mozes, ako se malo obezbedis karticama, da imas RAW+JPEG dupliran na dve kartice).

 

Za vecinu stvari, i za licne foto-potrebe, ne bih se nervirao uopste, niti brinuo o tome, sve i da ostanem bez nekih meni dragih fotki, neke vece stete nema. Ali s druge strane, ne zelim da potencijalno nekom moram da saopstim da nemam fotografije sa njegovog vencanja, krstenja deteta, ili drugih, neponovljivih dogadjaja. To mozda izgledaju kao trivijalne stvari, ali ne zelim da dovodim sebe u tu situaciju.

Link to comment
Share on other sites

sve stoji sto kazes, jedino sto se treba zapitati koja je ciljna grupa kupaca ovog aparata. To svakako nisu oni koji zaradjuju od fotkanja, nego hobisti, turisti isl koji bi da imaju FF igracku, a ovi drugi imaju 5d varijante.

E sad sto se mi kao nebeski narod ne uklapamo, to je nas problem, ali mi smo u celoj prici kupaca na nivou statisticke greske

Link to comment
Share on other sites

Kako mislis, wifi za bekap, kako bi se to izvelo?

 

sve stoji sto kazes, jedino sto se treba zapitati koja je ciljna grupa kupaca ovog aparata. To svakako nisu oni koji zaradjuju od fotkanja, nego hobisti, turisti isl koji bi da imaju FF igracku, a ovi drugi imaju 5d varijante.

E sad sto se mi kao nebeski narod ne uklapamo, to je nas problem, ali mi smo u celoj prici kupaca na nivou statisticke greske

 

Ocekivao sam da neko ovo kaze, ali nije bas tako, ove primedbe se ne mogu svesti samo na lokalnu populaciju. Pa nije samo nama palo na pamet da koristimo 6D npr za posao. Gomila Amerikanaca se siti naradise sa istim. Aparat naravno tome nije namenjen, tj Canon ga je napravio da bude FF za entuzijaste, ali praksa je malo drugacija. Ali ni prve dve iteracije serije 5 nisu bile, 5D (mark II) niko nije smatrao profesionalnim aparatom, pa se profesionalci naradise s istima. Dakle, koliko god da proizvodjac ima nameru da aparat svesno smesti u odredjenu kategoriju, to u praksi ne pije vodu.

Link to comment
Share on other sites

Upravo to sto Mikri kaže, jedno je u koju kategoriju proizvođač trpa svoj proizvod, a praksa je drugo. 6D bez problema odrađuje zadatke izvan kategorije u koju ga je Canon smjestio, pa od tuda i žal za nedostatkom drugog slota, a kupci ne gledaju isključivo C već vide da konkurencija nudi vise donosno 2 slota.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...