alekba Posted January 21, 2018 Report Share Posted January 21, 2018 https://www.grc.com/inspectre.htm ...ili moze ono kao: do you feel lucky Link to comment Share on other sites More sharing options...
bamby Posted January 21, 2018 Report Share Posted January 21, 2018 grč.com A šta proverava? :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted January 22, 2018 Author Report Share Posted January 22, 2018 pa koliko ti se grči... i da li se uopće grči :P u vezi sa tim https://www.theverge.com/2018/1/3/16844630/...l-windows-linux Pa sad, ako ne zahebavas a pride ti ne radi googlj transrate il' te jednostavno mrzi... Likovi su nasli rupu u sistemu ;) Pogodjeni su svi procesori; Intel, AMD, Arm ...... sve platforme; kompjutori, telefoni, pa cak i Crapple :D koji btw. odavno nije virus free. Normalno pojavili su se pecevi koji kao zatvaraju tu rupu... ALI, ALI.... to kosta glede gubitka perfomanjsi, od 5 do 30+%.. Zavisno od konjfiguracije i narocito softvera koji koristis..... neki koji komp koriste za YT, Facebook ili za poprckavanje po forumima i nisu toliko ojadjeni. No ako koristis komp za zahtevnije stvari... 30% perfomansi u Intelovom slucaju znaci da moras da doplatis oko 1000$ il' vise, zamisli radost & ushicenje CG pregaoca, kad su to procitali. Da ne opricavamo sporadicne izvestaje da taj pec ume ozbiljno da shebe makinu. Intel je prvo izasao sa ZVANICNOM izjavom da su pogodjeni samo stariji procesori, al' da nova generacija nema tieh problema. MS je dodao: Takooo jeeee i instalirajte Win 10 :D No pokazalo se i da su novi procesori jednako ranjivi. Pa je zvanicno izvesce... zatureno ;) Iskreno, za mene su te tehnikalije Spanska Sela... No citam sto zbore likovi koji se "razumeju". ------------------------------------------- digresija -------------------------------------------------- pre koju godinu imao sam problem sa par programa, lik mi je preko PM trazio detaljno izvesće, i par fajlova... bio je dovoljno razuman da mi objasni kako da dodjem do njih... Poslao mi je text fajl koji sam trebao da pokrenem sa desktopa... Ekran je zatitrao, pojavila se neka ultrakratka obavjest da je nesto uspesno obavljeno... i resen slucaj.. -------------------------------------------kraj digresije ------------------------------------------------------------------- I sta sad treba da poprckavam takve likove, da prosipam h-umorizam, il' da im kazem, ma dojdite na Zonu, ovde ima tolko genjijalaca, ma to bre ni ne mucne glavom pre nego sto otkuca nesto... toliko im je glava puna da nesto moze da se prospe, ako ne paze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bamby Posted January 22, 2018 Report Share Posted January 22, 2018 Sad sam razumeo. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
SreckoM Posted January 22, 2018 Report Share Posted January 22, 2018 AMD nije pogocen ovim. Imas zvancinu izjavu na sajtu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jee Posted January 22, 2018 Report Share Posted January 22, 2018 Pa sad... https://www.theverge.com/2018/1/11/16880922...ates-ryzen-epyc Nije koliko Intel ali daleko od toga da nije pogođen. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SreckoM Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 Stand corrected :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
bamby Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 ... Da ne opricavamo ... https://pcpress.rs/prva-zakrpa-za-spectre-ipak-nije-dobra/ :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
STELLANOVA Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 Nece nikad biti napravljena zakrpa za ovo jer je u pitanju hardware and ne software problem. Jedino resenje je da se zameni hardware... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jee Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 Softverski možeš da zabraniš pristup nekom delu hardvera, pitanje je samo koliko će to imati uticaja na sam hardver kada su ova dva exploita u pitanju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted January 24, 2018 Author Report Share Posted January 24, 2018 Da zamenis hardver sa cim? I novi procesori su ranjivi... jedino ako menjas komp za polovnog Yugica :) Ma djavo da ih nosi. Ne tako davno procurele su gadosti koje je razvila stanovita agencija, stanovite zemlje ;) Izneo neko, samo za razliku od Snowden-a nije imao bona fide porive. I za ovo cudo je potrebno znanje koje prevazilazi nesto sto se tek tako moze izguglati ili se uci na Megatrend Univezitetu... nebitno. Sta sve njima nece pasti na pamet, pre koju godinu u vreme dok je Crapple bio koliko-toliko imun, neki se doseti da hakuje sistem preko baterije :D Al' ozbiljno, ne znam sta je bilo sa tim..... Meketavci kriju svoj prljav ves a Crapple redovito sklanja inappropriate sa njihovog zvanicnog sajta. Ozbiljno, jedan "kreker" oprica kako se na jednom od njihovih zatvorenih foruma pojavio lik ( na neku foru se registrovao ), i trazio savet/pomoc da napravi zivuljku koju je smislio. A krembil je smislio da napravi hepeka koji sprzi zrtvin komp, al' ono namrtvo. Sa svim odusevljenjem obe mozdane celije je pricao kako ce to biti cool kad on to kao pusti na net, pa ko se zavati, zavati... po sistemu zvaka na bioskopskom, autobuskom sedistu. Pitanje je dana kad ce neki retard steci dovoljno znanja da takvo sto napravi i pusti u svet. Slicne stvari postoje. Bit Coin mineri akaju svoje GPU, ubrzavaju im memorije, flesuju i statigavecznam, ponekad shebu stvar. Pa ako kartica daje znake zivota, oni joj upucaju specijalnog hepeka i ladno odnesu u servis. Serviser kad ukljuci karticu, pre nego sto prdne, kartica izvrsi samoubojstvo. Gotova prica, serviser moze da sumnja koliko hoce, ali kartica je crkla KOD NJEGA. Shvatate poantu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
STELLANOVA Posted January 24, 2018 Report Share Posted January 24, 2018 Nece biti software fixa...sve o cemu se prica i sto se nudi je djubre. Ko hoce da cita kako sve funkcionise moze ovde procitati (original post): https://googleprojectzero.blogspot.com/2018...-with-side.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted January 24, 2018 Author Report Share Posted January 24, 2018 Mada, nesto se mislim... OZNA sve dozna, pa zasto onda ta OZNA koja i jeste napravila gomilu slicnih $ranja ne povata te likove... Oni su sigurni, mislim, kad bi njih pokusali da zeznu stavili bi im soli na rep u roku od smesta. A ja odjavio fiksni :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
SreckoM Posted January 25, 2018 Report Share Posted January 25, 2018 Koliko to sad meni kao nekom ko se bavi 3d-om realno predstavlja problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted January 25, 2018 Author Report Share Posted January 25, 2018 Link to comment Share on other sites More sharing options...
SreckoM Posted January 25, 2018 Report Share Posted January 25, 2018 Koliko razuem ako stavis patch moze doci do smanjenja performansi, a ako ne stavis radi po starom, s time da neko moze da te hakne ili sta... Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted January 25, 2018 Author Report Share Posted January 25, 2018 https://www.usatoday.com/story/tech/2018/01...oom/1061180001/ jah pec moze da dovede do nezeljenih pojava, koji eufemizam :P ovo menja stvari The good news for consumers is that making use of the flaw requires physical access to their computer, so it’s not much of an issue for most people. However large companies and cloud providers whose CPU chips are accessed by multiple systems or users, it is a problem. ako se opet ne predomisle.... hebo lud zbunjenog. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts