AlexLex Posted January 13, 2022 Report Posted January 13, 2022 4 hours ago, BoneHead said: Da li je neko od vas možda navrtao na sony ove jeftinije fiksne objektive tipa Viltrox, 7artisans, i sl. boraniju.? Ako jeste kakva su iskustva ? Vredi li to nesto za ulicnu fotografiju ili da se manem ćorava posla ? Nešto i mene svrbi da pazarim neki mali "nevidljivi" milc, pa glasno razmišljam. Ono što ja kao "uličar" mogu da ti kažem je da niko nije ni blizu Sigme i Samyanga. Osim trojke Sigme 16-30-56mm f1.4 za preporuku su Samyanzi 24-35-45-75mm koji jesu svi FF stakla ali jako, jako lepo rade na Sony kropovima, narocito 24mm koji ti daje 35mm fow na kropu i ima odlican fokus, iq i sveukupno je top staklo. Sve drugo, Viltrox i ostali, je kompromis koji mislim da nije vredan cimanja, ali to su samo moja dva centa... 1 1
yagodinac Posted January 13, 2022 Report Posted January 13, 2022 Koliko je Sigma za oprez i izbegavanje na DSLR sistemima, toliko kod ML ona ima smisla. Njeni prajmovi bi mi bili u najužem izboru da sad sklapam takav sistem. Ova brza kineska manuelija, lepo je to i sanjivo na f1.0 i slično, ali svi kažu da na f4-5-6 puca od aberacija. Za ulicu bi se samo smarao hiperfokalom ili ako ne to onda bi najveći deo vremena proveo razmišljajući gde ti je polje fokusa trenutno, a gde bi trebalo da bude. 1
Foto turista Posted January 13, 2022 Report Posted January 13, 2022 Evo malo kompaktnog proseravanja kao sto je i ceo ovaj brend... https://www.canonrumors.com/industry-news-leica-officially-announces-the-leica-m11/ https://www.bhphotovideo.com/c/product/1682569-REG/leica_m11b_m11_rangefinder_camera_black.html Al komentari korisnika Leica kamera na BH photo, to je nesto posebno... Dobro stivo za psihoanalizu strucnih lica.
Argon_ Posted January 13, 2022 Report Posted January 13, 2022 Ovi iz Leice ˝as usual˝ tuku po cenama kao da je u pitanju srednji format... 😄 E sad dal li je baš nešto posebno u pitanju ili nije... Paa, vrv mora da bude. Mislim, istreseš te novce pa onda da šparaš na ubedjenju o posebnosti....´ta hajte molim vas... Inače na sugestiju drugara Alexlexa menjamo malo dobitu kombiaciju 🙂 ...Nisam video da je samyang izbacio ovaj 24mm na f1.8 , pa ono... Dimenzijama je baš zadovoljavajući a takodje i cenom, a uz to je i FF objektiv što ne može nikako da škodi...
Foto turista Posted January 13, 2022 Report Posted January 13, 2022 @Argon_ Aj mi prevedi sta si ovo selektova od objetiva, koje su ovo MM prema FF standardu i kojie F brojeke za koje staklo. Bas me zanima sta si izmozgova 🙂 ----- A sad malo filozfiranja 😁 A Leica je naravno tesko proseravanje... Koja posebnost, kakva je to glupa prica... Snimi cu fotku mobilnim telefonom i u PS napraviti posbenost ako umem da svakome oduzme dah. Posebnost vise ne pravi foto hardver vec umetnik uz pomoc softvera, naravno makar pristojan materijal iz kamere se podrazumeva... Oduvek je postoja neki tretman nad fotkama nakon samog fotkanja kojim bi se oblikovala gotova fotka samo sto je to sad doseglo svoj zenit... Mislim to tako i treba da bude jer fotografija spada u lepe umentosti, svi procesi kojima se dolazi do gotove fotke su samo put kojim umetnik stvara/kreira svoju viziju... Fotografiju kao umetnost sigurno ne definise skljocanje po svadbama i turisticko snapiranje bez obzira sto alat sluzi najvise za takve potrebe, ne spada zbog toga u lepe umetnosti, zato ne bi trebalo sve sto foto hardverom moze da se snimi da da se naziva fotografija... Problem je sto ne moze ni nesto sto tezi da bude umetnost da se nazove umetnicka fotografija, mislim moze ali samo protok vremena definise da li je nesto umetnost, zato nesto sto sad dobije naziv umetnicka fotografija za 40god moze nista da ne vredi, a isto tako nesto sto u ovom vremenu niko nije posebno zapazio za 100god mozda postane priznato, a samim tim deo istorije umetnost. Jedno je sigurno Leica od korisnika nece napraviti fotografa a kamoli umetnika zbog neke svoje posebnosti, od onoga ko se pali da hoce napravi ce budalu 😛 Ko ima para kupuje je zato sto ima para, kao i rolex, sto ima vise smisla nego kupovina foto opreme zbog prestiza... Retko se kupovina preskupe Leica poklopi sa nekim ko je fotograf vredan paznje, pa cak i umetnik.
Argon_ Posted January 13, 2022 Report Posted January 13, 2022 evo druze FT ni malo mi nije bilo teško da dodam ova pojašnjenja. Tu su i trenutne cene novih objektiva koje se mogu naći kod nas (najpovoljnije) Po meni ova ˝ idi begaj˝ kombinacija objektiva može da zadovolji baš mnoge konzumente, pod uslovom da ne insistiraju na FF. A Leica ko Leica...Ona pretstavlja malo više od prostog alata. Ne isplati se nju tako posmatrati ... Nije to samo aparat, to je i istorija i legenda, vrsta stila...Jednom rečju proizvod sa pričom. A jaka priča na tržištu košta isto koliko i proizvod...
Foto turista Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 ^ Ovo je bukvalno fantazija... Dodje mi da prodam RF 85mm f1.2L USM i kupim sve ovo zakljucno sa telom tek da imam 😛 Salim se malo al eto koja je razlik u ceni, jedno staklo za RF sve ovo, a verujem da sem bokeha za kojim i ne jurim u smisliu da bude nesto specijalno, visem volim da dobro izblurujem sa f1.2 kako bi pozadinu lakes korigovao obradom i naravno motiv da se bolje izdvoji, verujem da nista ne bi dobio sem toga, mada ni za to nisam siguran. Kome treba poredjenje sto se tice cene i tezine, naka nadje cene za ovo sto ja imam i ostale podatke, jer ovo je prakticno isto sto se tice upotrebljivosti kao sto si ti slozio samo u FF izdanju, i nema skuplje sto se tice FF sistema sa senzorom od 45mpx, da ne kazem bolje jer skupo ne znaci uvek i najboilje, ili da nije precenjeno, narocito ovaj RF 15-35mm F2.8... Fali samo mesto 100 macro da se zameni sa EF 135 f2. Moze ovo i jeftinije u sigma varijanti, ili sve da bude EF al opet je mnogo, mnogo skuplje nego ovo sto si ti slozio, i sa sigmom nije tako upotrebljivo i efikasno jer canon nije otvoren sistem kao sony. Canon R5 Canon RF 15-35mm F2.8 L IS USM Canon EF 35mm f1.4L II Canon RF 85mm f1.2L USM Canon RF 100mm 2.8 L Macro IS USM Bas me zanima a verujem da nisam jedini, kada sam vec pomenuo bokeh... Koji je to nivo blurovanja pozadine, sta se recimo dobija kada se 85 f1.2 navrene na neko crop telo i naprav isti kadar, znaci ne sa iste distance u odnosu na motiv nego tako da oko glavnog motiva bude jednaka kolicina negativnog prostora, odmakne se sa crop telom koliko treba da bi kadar bio isti kao kada se snimi sa FF telom, jel isto sve sto se tice samog zamucenja, ili kako to funkcionise ??? Nemam pojma o tome jer nikad me nije ni zanimalo sobzirom da mogu sebi da priusti da sve bude full u FF sistemu.
Argon_ Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 evo...pa isprobaj sve kombinacije... 😉 https://dofsimulator.net/en/
Foto turista Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 Probao sam jednom bas sa ovom simulacijom i ne mogo nista precizno da zakljucim vezano za ovo sto sam pitao... Drugacije kompresuje pozadinu i to me zbunjuje sto se tice blurovanja, mutno je pa je mutno 😛
Argon_ Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 Generalno taj ˝plićak ˝ sa cropom ne može da bude nikad tako plitak sa Crop-om kao sa FF, jer sa FF ti sa istim objektivom možeš više da pridješ onom što slikaš. A što je blizina subjekta/objekta bliža, to je i plićak veći. Da bi isto toliko mogao da pridješ tom subjektu/objektu sa cropom (kao što možeš sa FF), moraš da uzmeš objektiv sa manjom žižnom daljinom. Ali to onda nije to... Jer i žižna daljina utiče na dubinu ˝plićaka˝. Tako je FF uvek u prednosti... ili zato što možeš bliže da pridješ ili zato što koristiš objektiv veće žižne daljine. Tipičan primer za to su ti objektivi 85mm na FF, i 56mm na CROP-u koji su zapravo ekvivalenti. Sa 56mm ti pridješ na istu udaljenost subjektu/objektu kojeg fotkaš kao i onaj sa 85ticom na FF i tako dobiješ isti kadar, ali 85mm više muti pozadinu nego 56mm (prosto jer veća žiža više muti). A ako staviš i na crop 85mm, moraćaš da se odaljiš od subjekta/objekta da bi dobio isti kadar kao sa FF, a onda će taj ˝plićak˝ biti manji po osnovu veće udaljenosti. Dakle nikako ti ne možeš doći u istu i ravnopravnu situaciju sa Cropom u odnosu na FF. I toj fizici ne možeš doskočiti nekom forom. Da može ne bi se ljudi trošili toliko za FF. Možeš jedino ako imaš veću blendu na Cropu u odnosu na onu na FF..... ali to onda već nisu ravnopravne postavke. Uglavnom da bi došao u ˝tu ravnopravnu situaciju˝ po pitanju plićaka, morao bi na Cropu i objektivu od 56mm da imaš blendu f1.2 da bi sustigao plićak koji dobiješ sa FF i 85mm na f1.8... (ili npr da imaš f1.4 vs f2.1) primer 56 f1.4 vs 85 f2.1 : https://dofsimulator.net/en/ E sad to što je prednost, očas postane mana u nekoj drugoj situaciji. Recimo na tele području gde su objektivi jako skupi. Npr. fiksni objektiv za FF od 300mm još i može da se kupi. Ali ako ti zatreba onaj od 450mm tu već mora bubreg da se prodaje. A to se onda elegantno reši tako što taj 300mm staviš na CROP telo pa ˝dobiješ˝ 450mm . Na taj način slikas recimo Lava sa udaljenosti sa koje možeš i da pobegneš ako te pojuri. Dakle Crop senzor čuva bubrege, ali i glavu...(..novce i ne pominjem). Takodje prednost Cropa je i u Macro fotografiji jer samim tim što teže dobijaš plićak, manje moraš i da stacking-uješ da bi dobio veću dubinsku oštrinu. ............................................................. Ali sve mi se nešto čini da ti ovo već znaš, pa ja ovo pišem ni ja ne znam kome... 😉 2
simazoran Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 Nije na odmet napisati, ima novih članova kojima će pomoći. 1
@work Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 Uh Argon_-e, prica o DOF-u je i mnogo prostija i mnogo zapetljanija od onog kako si je ti predstavio. Ima i puno nepreciznosti pa i netacnosti u onom sto si napisao. Nemam sad vremena da potanko objasnjavam, koga zanima ima puno toga na netu, ima i na Wikipediji solidan clanak, ali generalno DOF moze biti identican na razlicitim formatima filma/senzora samo moraju biti ispunjeni neki uslovi za datu distancu (zizna daljina, blenda, coc). A sto se tice pitanja kakav bi dof i blur bio kada bi se 85/1.2 stavio na krop telo, pa napravio snimak sa istim povecanjem kao sa 85mm na FF (znaci odaljis se sa kropom). Pa snimak bi bio prakticno identican kao i snimak sa 135 mm f2 na FF. Drugim recima dof bi bio dublji za vise od jedne blende EDIT: u odnosu na snimak sa 85 na ff pri f1.2 ali bi blur bio slican tesko poredili zbog izmenjene kompresije. Znaci umesto trepavica na 85/1.2 na FF-u ostro bi bilo i levo i desno oko npr. Treba reci i da blur tj. njegov kvalitet zavisi od konstrukcije objektiva. Sto se tice tele snimaka prednost kropa moze biti u kolicini pixela na meti, ali i to je diskutabilno jer telekonverter moze tu situaciju izjednaciti. A makro, ne bi se slozio da je prednost kropa u tome sto ima dublji dof, taj dof mozes izjednaciti zavrtanjem blende na FF-u. Stavise prednost FF-a je sto mozes imati dof kakav imas na kropu, ali mozes imati i plici ako zelis. Jedan lep clanak o tome kako dof varira sa povecanjem (magnification), na brzinu nadjen. DoF and Subject Magnification 1
NShappy Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 A što sliku sa manjeg senzora moramo više uvećati da je vidimo iste veličine kao sliku sa FF-a? A koliko nešto treba da je neoštro da bi rekli da jeste van DOF? Opet iste priče... 😛
@work Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 1. Ko kaze da moramo vise uvecati. 2. circle of confusion (CoC). Pa iste sta da se radi.
BoneHead Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 Uh od toliko tehnikalija i trazenja dlake u jajetu covek se prosto pogubi i zaboravi da je pravi smisao zapravo uzivati u fotografiji i uzivati u trenutku kad se pritisne onaj okidac na aparatu, pa makar koji vam je u tom trenutku dostupan. Ontopic: Srce kaze Fuji, a pamet Sony. Osim ovih marginalnih razlika, postoji li jos koji adut i razlog kupovine a6400 vs a6300 ? https://www.dpreview.com/products/compare/side-by-side?products=sony_a6400&products=sony_a6300 1
@work Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 Pa gubimo se, narocito mi sto volimo formule i tehniku, i apogubio sam se i gore u poredjenju onog sto je turista pitao. Ali pitati je ok i odgovoriti je ok. Pre milion godina bila je gomila primera ovoga sto je turista pitao dakle isti objektiv na crop i FF telu uz isto povecanje, kako to izgleda. Sad ne mogu da nadjem ni jedno jedino osim u jednom videu koji traje beskrajno, zato turista stavi taj 85/1.2 na tvoj R5 i uradi jednu fotku, potom se udalji 1,6x pa uradi drugu fotku sa istim setingom ali ukljuci krop mod i uporedi. 1
@work Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 Evo i video, negde na 3:50, 5:46 i 7:49 imas poredjenje uradjeno sa 35/1.4. 1
Argon_ Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 moja objasnjenja su onako ˝ugrubo i uopšteno˝....a za svako dublje zavlačenje u tanka crevca bojim se da bi zaludeli ko ćurad nizašta. Generalno babe i žabe se i ne isplati nešto porediti...ali se to uvek nekako desi, i tako to krene...
yagodinac Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 9 hours ago, Foto turista said: Bas me zanima a verujem da nisam jedini, kada sam vec pomenuo bokeh... Koji je to nivo blurovanja pozadine, sta se recimo dobija kada se 85 f1.2 navrene na neko crop telo i naprav isti kadar, znaci ne sa iste distance u odnosu na motiv nego tako da oko glavnog motiva bude jednaka kolicina negativnog prostora, odmakne se sa crop telom koliko treba da bi kadar bio isti kao kada se snimi sa FF telom, jel isto sve sto se tice samog zamucenja, ili kako to funkcionise ??? Nemam pojma o tome jer nikad me nije ni zanimalo sobzirom da mogu sebi da priusti da sve bude full u FF sistemu. Edit: Neko nepisano pravilo je da se krop i FF razlikuju za otprilike jedan stop. Dakle napraviš isti kadar kropom sa f2.8 i dobiješ isto zamućenje kao FF na f4. To je ako koristiš isti objektiv i različite distance (tj ako hoćeš isti kadar). Ako ćeš različit kadar sa iste distance i istog objektiva, ista blenda - isto zamućenje. Samo što je krop centralni isečak iz FF kadra, ali mućenje je u dlaku isto. A propo Leica aparata... To više nije fotografski aparat, zapravo i dalje jeste i to superioran ali se danas ipak mnogo više koristi kao nakit, statusni simbol i slično. To je 95% ciljne klijentele, a što se tiče istorije, pa Lajka je ispisala fotografsku istoriju u XX veku uglavnom. Idealan reporterski alat, mala a tehnički skoro pa savršena. Za svoje vreme vanzemaljski koncept i izvedba u odnosu na najčešće trapavi srednji format. Stari objektivi fantazija, oštri, bokeh odličan, fale im samo premazi da i danas budu odlični. Novi su sve to, pa puta pet a cena puta deset, i tako... Najbolje poređenje Lajke koje mogu da nađem je Porsche Carrera. U suštini je zastarelo i sa aspekta balansa loše staviti motor pozadi (dakle pozadi, a ne centralno) a oni furaju taj fazon skoro sto godina, još od Hitlera i bube, i što je najgore opet delju konkurenciju na stazi i van nje samo tako. Dakle, stil i dizajn ispred logike, to su lajka i karera. Metod šamaranja okoline kad dođeš u neke srednje godine i kad ne izgledaš više mladoliko ali hoćeš da pokažeš da si ipak nekako uspeo u životu. Ima nas ipak mnogo koji bismo pre nosili lajku i vozili kareru nego zlatnu narukvicu i kajen kad idemo u posetu rodnom selu - proizvođači to znaju i zato lajka danas uopšte postoji. 1
Argon_ Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 @BoneHead Po onom što piše, ono što razdvaja a6400 od a6300 je ponajviše drugačiji procesor koji (iako nije potpuno isti kao onaj na A9), na njemu je zasnovan. Iz toga proizilazi nešto drugačiji i brži način procesuiranja što ostavlja posledice i na fotografiju a naročino na video. A6400 nema tih problema sa grejanjem kao što su ih imali a6300 ili a6500 u smislu ograničene minutaže. Takodje AF radi brže i bolje. Mada daleko da je na a6300 loš. Tu je još i touch screen AF, ekran koji je selfie & vlogger friendly i još neke sitnice u smislu nešto drugačijih menija i sl. Sad, koliko je tebi ovo važno a koliko nije to vrv. ti najbolje znaš.. Onako generalno, aparat novije generacije uvek radi upeglanije nego onaj od prošle, čak i ako razlike nisu neke. Po meni tu je ipak najviše pitanje računice, tj cene. Medjutim u formulu cene nije dobro da udje samo nabavna cena aparata već i neka buduća prodajna cena. Jer ono što sad kupiš, jednog dana ćeš i da prodaješ. 1
BoneHead Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 Mda. Touchscreen mi je totalno nebitan, taj pokretni ekran onako, recimo da bi dobro dosao, posto ako ne pucam sa kuka onda obicno skinem prizmu sa Nikona F3, sa kojim se trenutno igram, pa tako fokusiram. Iz ovog gore napisanog se dalje moze zakljuciti da minorna razlika u AF za mene nije od presudnog znacaja jel, tj. verovatno ne bih primetio razliku. Pogotovo kad bih uzeo neki jeftin manuelni objektiv priblizno 35mm ekv. Video slabo radim, tj. ako i radim koristim video kameru, mada bih mozda i poceo vise da se igram sa videom kupovinom milc-a jel, sto bi onda naravno znacilo da bi bilo bolje izbeci problem pregrevanja novijim aparatom. U svakom slucaju spavacu jos malo da razmislim isplati li se meni uopste zaroniti u milc vode, a trebalo bi i prodati povecu gomilu dslr krshwarea da se pokriju troskovi kupovine.
Foto turista Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 Da vas ne navodim sve pojedinacno, fala na odgovorima, malo mi je jasnije taman toliko da budem informisan... Nista ja to sustinski ne razumem, razumem samo ono sto vidim, ovo sto imam od opreme dovoljno dobro poznajem da znam kako to sto vidim da snimim kako bi dalje kroz obradu krirao ono sto zelim, i tu se zavrsava moje bavljenje foto tehnikom hehe 😛 @yagodinac Zemo po cemu je "To više nije fotografski aparat, zapravo i dalje jeste i to superioran" napisa ti ovo a meni ne bi tesko da pogledam malo spcifikacija i tako to, ili kriju tu superiornost, ili ja ne umem da citam specifikacije i razumem testove.
yagodinac Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 Pa napisah već, nema to mnogo veze sa specifikacijama nego optika je superiorna, izrada takođe, kao i sam osećaj fokusiranja kroz ono tražilo. Oni u prodaji praktično nemaju škarta, toliko sve istestiraju. Tehnički gledano rejndžfajnder mora da bude fenomenalno precizno napravljen da bi radio. A kad znaš koliko to košta, pa tek onda se raspilaviš. Kao kad uporediš sat od sto-dvesta evra i 30 hiljada evra, slično izgledaju i isto rade, ali kad staviš na ruku - nikako nije isto. Ovaj prvi ima bateriju i ona traje dve godine, možeš s njim da plivaš; ovaj drugi je ručno rađen, moraš da ga navijaš svaki dan ili je automatik; nije nešto precizan a ni vodootporan. Jedina razlika osim cene je u tome što ovaj prvi nosi mnogo ljudi a ovaj drugi vrlo malo ljudi na planeti, pa sad, ako si spreman da ceniš mehaničko i konstruktorsko savršenstvo, turbijone i ostale kerefeke, cenićeš i ovaj drugi, mnogo više nego prvi. Lajka je opuštena igračka za nekog ko ima jahtu i ferari, ta lajka nije za mene koji moram da uzmem kredit od 10 hiljada evra da je kupim sa jednim objektivom i onda svake godine da pljunem neku cifru da joj servisiram fokus koja je veća nego da registrujem kola od 3.0. Pre nekoliko godina na Kalemegdanu se sreli jedan Japanac i ja; fotografišemo isti kadar, prvo ja četrdeseticom a onda on Lajkom. Verujem da smo potpuno iste fotke dobili, ali od onih par hiljada ljudi tamo samo smo on i ja znali koliko njegov fotoaparat vredi. Dobro, svi mi živimo u kućama i stanovima koji vrede mnogo više, vozimo auta koji vrede malo manje ili malo više od lajke, mnogi traktori po selima vrede dosta više od lajke; ali činjenica je da je Kobajaši stukao 10 soma na svoju zajebanciju u meni izaziva strahopoštovanje. Ja i da imam sad milion evra u kešu, pre bih potrošio na žene i decu i sve ostalo nego na lajku.
Foto turista Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 ^ Sve u svemu kao sto sam, i mislio, i kao sto kazu specifikacije, testovi, jedno veliko sviranje K posmatrano sa razumne strane upotrebljivosti, ergonomije, i krajnjih rezultata. To dal ce neko da se lozi, ili strhopostuje, to je vec do nas kako smo postavljeni u glavi 😛 Meni je to samo alat, za sve ostalo me bas biriga, istorija, mitologija, i ne znam sta 😛 Cenim pre svega funkcionalnu i upotrebnu vrednost, ali pored toga mora da bude i lepo kao recimo ovo stolico na kojoj sedim Steelcase Gesture, dizajn fantazija, udobnos jos veca fantazija, ili auto koji imam u garazi BMW 320D N47 163ks 120kw EfficientDynamics Edition 2010 sa duplim alu felnama za leto i zimu isto tako birane pre svega prema estetici automobila, kao sto je i enterijer/eksterijer preradjen, farovi, ma sve onako kako moje oko vidi da je lepo. Sustina kad su u pitanju tako neke stvari koje necemu zaista sluze, konkretno ove dve, bas ta stolica dizajnirana je kako bih je ja napravio, i bas taj model auta izgleda onako kako je to mom oku lepo, i ako mogu da imam neki "bolji" mislim sve se to kotrlja i radi poso, mladji, ne znam kakav, al mi se ne svdja drugi, svakako je funkcionalan a ja cak i ne vozim nego supruga... Iz tog nekog ugla posmatam i Leica brend, pod uslovom da mi se dopada vizuelno mozda bi i progutao ergonomiju koja je prevazdijena, al ne mogu to sto se za te pare ne dobija nista to je zaista posebno po pitanju funkcionalnosti i krajnjih rezultata, sto znaci cak i da kosta manje nego konkurenicja ne bi je nikad kupio kakva god mitologa da stoji iza tog brenda. Cak i da mi neko poklnii ceo sistem proda bi to da ne skuplja prasinu 😛
Argon_ Posted January 14, 2022 Report Posted January 14, 2022 Nisam stvarno imao zadovoljstvo da archim istu, ali onako po onom što ja vidim nema oni tu nešto posebno novo da smisle i ugrade što nemaju ovi velikani C/N/S. A kad gledam i ove objektive - baš nista specijalno: http://www.photozone.de/leicam Ni taj argument sa dimenzijama više nije neki. Sad svi to uspevaju bar tamo gde je to moguće. Nema ni kod Lajke objektiv 200mm f2,8 a da staje u džep. Opet kažem , mislim da je tu najvrednije što je ugradjeno taj neki nematerijalni deo....stil, istorija, priča i sl... Uvek bi se više obradovao nekom rodjendanskom poklonu tipa A1,Z7, R5 isli sl. nego ovoj lajci.. Mislim ko u to sumnja reći ću mu ja kad mi je rodjendan, pa ono.... p.s. Rangefinder...?... a ima i redovne servise kažeš...? E veselo.... ko za ovo dole hoće da iskešira neke preterane pare nek mi obavezno svrati na rodjendan.
Recommended Posts