Jump to content

Recommended Posts

Posted

Uvod:

Imao D3100 pa D80. 75% vremena na njima bila 50 1.8. Uz nju imam Tamron 18-200, blic i neke manuelce.

Amater, uglavnom slikam klince. Moze se reci da volim portrete. Otuda 50-ica toliko na aparatu. Slikam direktno u jpg.

Razrada:

Zadnjih godinu dana D80 sam uzeo u ruke samo par puta. Dosta mi je sto razmisljam o deci i sve sto ide uz njih kada negde krenemo. A i kada ponesem dslr, mrzi me da ga vadim iz ranca. Uglavnom slikao telefonom. Slike su hm... Pre mesec dana upalim D80, javlja neku gresku.

Zadovoljan sam sa slikama i sa D3100 i sa D80. Voleo bih nesto sa snimanjem videa.

Budzet do 250-300e.

Razmisljam o tri varijante:

1. kupim polovan D3100/D5100 ili nesto slicno od Nikona.

+ Najeftinija varijanta

+ Bicu zadovoljan slikama

+ imam objektive

- pitanje koliko cesto cu da nosim opremu sa sobom. Opet ce kuci da skuplja prasinu.

- video diskutabilan.

2. Kompakt. Zbog budzeta mislim da sam ogranicen na P7700, neki G15/16, RX100 v1.

+ dosta kompaktniji (posebno RX100)

+ video

+ uklapam se u cenu

- porteti?

- kvalitet fotografija

3. MILC. Tu vec skoro nista ne znam. Imali nesto do pomenute cifre da valja? Telo+kit? A kasnije neka 50-ica za portrete? Mada mozda telo+50-ica a kasnije neka palacinka ~20mm zbog kompaktnosti. Kako se uopste krecu cene tih objektiva?

+ kvalitet slike

+ video

+- kompaktnost

-cena

Zakljucak:

Nisam pametan :D

Slabo pratim trziste pa je svaki savet dobrodosao.

PS: citao sam forum. Npr : http://www.dizajnzona.com/forums/index.php...=107977&hl=

Posted

Nex sa 16-50, pa kasnije neku sigmu 19 ili 30 mm. Koji Nex, sve zavisi na šta naletiš za sve pare ali nema tu neke greške.

Kompaktnije rešenje je EOS M sa 22 palačinkom, mada je malo sporiji AF.

Posted

Ili ovo sto Rorschach rece, ili jedan aparat koji mi pade na pamet kao potencijalno resenje za tebe: Panasonic LX100. Sustinski kompakt, sa skoro pa Micro Four Thirds senzorom. Kazem skoro, posto iako ga ima, on je tzv. multi-aspect ratio senzor, tj kropuje po potrebi da dobije 4:3, 3:2, 16:9 i 1:1 sa najmanjim mogucim gubicima u velicini fajla. 24-75 ekv objektiv, blenda 1.7-2.8. Neces dobiti s njim neku veliku izolaciju subjekta i pozadine, ali opet, miljama daleko od bilo kog malosenzornog kompakta, a daleko kompaktnije od DSLR-a, cak i najmanjeg.

Rorshach ti je dao dobar savet, a onako generalno ako ces MILC, tu svasta ima da se bira.

Posted

Ne znam koje su cene RX100 serije, ali po ovome sto si napisao po meni je ovo prvi izbor. Zasto? U istoj sam prici, kada idem negde sa klincima RX100 je uvek, ali uvek, pored mene. Torba sa objetivima i drugim telima ostaje kuci. Znas zasto :)

Posted

Ja bih ipak isao na veci senzor od 1'', Micro Four Thirds je za mene donja granica, tako da izbor treba svesti na LX100(oko 350€ polovan) ili neki Sony sa osnovnim zumom.ne znam gde je Fuji sa cenama?

Posted

Ja i dalje za tu namenu drzim Nex3N sa 16-50oss.

Ima pravi APS-C senzor, objektiv sasvim korektan, slika kao sa pravog aparata, staje u dzep normalno.

Posted

Milc je dosta dobra opcija, u nekoj slicnoj sam prici mada nemam klince :D

Imao sam podosta"ozbiljne" opreme, d700, d800, 5d, 5d mk2, 6d... I na kraju sam presao na Olympus... Da li je realna zamena za ff sistem koji sam imao? naravno da nije ali meni radi posao za ono sto volim a staje u dzep.

Imao sam omd em-5 i bio prezadovoljan ali sam presao na em-10 mk2 zbog nekih sitnica i izgleda, optika im je odlicna, stabilizacija u telu, mali i lagani... Igrom slucaja taj em5 bas prodajem za 250e ali to nemva veze sa tim, ne kazem da ides na milc da bi od mene kupio aparat vec zato sto stvarno mislim da je dobar sistem za ljude koji nece dslr a nije im dovoljan kompakt :)

Posted

To si u pravu, ali ako se ostaje na nekom MILC-u i samo kit-u, LX100 ipak ima 1.8-2.8 objektiv, čime nadokađuje to što mu je senzor manji.

Ako će se ikada dodati još neki objektiv, ovi napredni "kompakti" sa 1" i većim senzorima nema šta da traže pored milcova.

Kada bih uzimao napredni kompakt, bili bi to ili Sony RX100 verzije III i više, ili Canon G7x. Oni jesu zaista kompaktni, imaju 1" senzor, i svetao objektiv. Svim ostalima su bar jednu od te tri osobine zakinuli.

Posted

^Jest, ali bih ipak istakao prednost LX100 ciji je senzor ipak nesto veci od 1".

Naravno, to nije kompaktnost nivoa RX100, ali nije bas ni daleko, pogotovo taj Canon, nije bas toliko manji od Panasonica. Mozda sam malo iracionalan, jednostavno mi se dojmi taj aparat, mada ostaje problem gde ga uopste kupiti, koliko kosta, i da li uopste eventualno ima polovnih.

@nidzo, a5100 jeste malo telo, ali igra faktor i dubina, a bilo sta osim palacinke ili onog 16:50 kita ce da ucini aparat znatno vecim. Objektiv na LX100 se izvlaci i isto nije bas malecni, ali tad nije ni bitno, bitno je da je velicine palacinke kad se spakuje. I ima tu jos jedna stvar: LX100 ima EVF, a5100 nema. Cisto da napomenem, naravno da LX100 nema sta da trazi pored APS-C, ali zavisi od prioriteta i kriterijuma za IQ. U svakom slucaju, ne vidim poentu koriscenja sistema sa izmenjivim objektivima ako se ta prednost ne iskoristi. Dakle najbolj

Bilo kako bilo, NShappy ima dobru poentu, ako se ostaje na kitu (zbog jednostavnosti), onda bolje kompakt sa brzim objektivom. Ukoliko ipak postoji kakva takva zelja za DOF-om i "punocom" veceg senzora, onda minimum APS-C, tj u njegovom slucaju Sony. Ne bih mogao da preporucim npr Fuji, iako su tela jeftina, imajuci u vidu da su prakticno sva Fuji stakla na neki nacin "premium" stakla.

Posted
Naravno, to nije kompaktnost nivoa RX100, ali nije bas ni daleko, pogotovo taj Canon, nije bas toliko manji od Panasonica.

Ček bre, G7x je baš mali: http://j.mp/1sfbHCa

Pogledaj ih još po dubini.

LX100 je dimenzijama vrlo sličan A5100+kit. Od G7 i RX100 je primetno veći.

Mana RX100 vIII, G7x i LX100, jeste baš baš jaka cena, koja i nikako da se spusti. :(

A ni polovnjaka gotovo da nema. :( :(

Posted

LX100 je po dimenzijama više kao A6000+kit16-50, A5100 je manji.

Camera size

Za E mount ima dosta malih objektiva, koji ne uvećavaju bitno gabarite.

Slične veličine 16-50 su 16/2.8, 20/2.8, 35/1.8, sigme 19/2.8 i 30/2.8.

A ni 50/1,8, 10-18/4 ili sigma 60/2,8 nisu baš nešto gabaritni.

Kod RX100, G7x, LX100 je prednost jednostavnost, ne razmišljaš koji objektiv da poneseš :)

Posted

imao sam sve gore pomenute modele,pocev od rx100,g7x,lx100,m4/3 pna i oly pa preko sony nex5n,r,6,7,a5000,6000,a7II,pa na kraju fuji x-m1,xt10.

mali kompakti-pakla cigareta imaju 20mpx 1 inc dijagonalu senzora i jako dobar fajl,misim na Raw,Milcovi aps-c 1.5 su fantasticni narocito Fuji i njegov Jpeg je bez premca od svih aparata za video Sony odlican,kao i Panasonic m4/3,ako ne volis da gubis vremena na racunaru u obradi Raw-ova onda gledaj Fuji,bilo koji resis svaki je dobar,mislim da 16mpx senzore,novije nisam imao prilike da probam.

Savetujem ti da prvo isprobas nesto sto zelis da koristis,da vidis kako ce da ti legne,rezultate koje dobijes su za sve danasnje modele jako dobri,sve zavisi da li zelis da ulozis u objektive ili ti je kompaktnost i jednostavnost bitnija pa se odlucis za kompakt,tipa rx100,g7x...,

Ako zelis i pejzaze i portrete onda neki milc ali barem 2 objektiva racunaj tipa 16-50 i 50 1.8,ako ces ono da imas kvalitetnu sliku bez

dosta suma i muljanja detalja a dof ti nije toliko bitan onda idi na neki kompakt rx100,lx15,g7x...lx100 bih zaobisao jel nije kompaktan,i jako bitna stvar objektiv nije naj bolje zapriven i prasina jako cesto prodre do senzora e onda je zaebancia to resiti jel objektiv se ne skida kao kod Milc-eva..

U glavnom moras probati sta god da resis,nemoj kupovati iz testova i foruma na netu nego kad odes i probas,skljocnes,uzmes u ruku isporobas komande i tek onda resis.

Posted
Ček bre, G7x je baš mali: http://j.mp/1sfbHCa

Pogledaj ih još po dubini.

Mana RX100 vIII, G7x i LX100, jeste baš baš jaka cena, koja i nikako da se spusti. :(

A ni polovnjaka gotovo da nema. :( :(

Ma slazem se da je manji, ali ocu reci, nije mi bas dupe i oko razlika. Mislim, ko planira da nosi aparat bukvalno u dzepu, njemu jeste razlika.

Posted

Zanimljivo mi je ovo sto rece za LX100 i zaptivenost, moje iskustvo je sa FZ1000, snimao sam žetvu pšenice u oblaku prašine i ništa nije stiglo do senzora, a bilo je takvih situacija vise puta.Isti proizvođač, ista generacija razlicito ponasanje.

Posted

Tu sam, da ne pomislite pitao pa pobegao. Nego citam sta pisete i razmisljam.

I dalje sam daleko od odluke. Ono sto vi preporucujete (sa razlogom) mi se ne uklapa u budzet (npr noviji RX100). Planirano ulaganje je skromnih 250-300e. Za par meseci jos 100-150e i to je sve sto bih dao za opremu.

Gledam slike na flikru i zakljucak je da npr sony sa kit objektivom 16-50 nije u vidljivoj prednosti nad RX100. Sto ste uostalom i pomenuli. I jasno mi je da tada milc gubi smisao.

Kad god vidim rx, odusevim se kompaktnoscu (posebno u odnosu na D80 :D).

A onda vidim da nex lepe rezultate daje sa 50-icom, koji su nedostizni za rx. A 50-icu sam vrlo cesto nosio ka jedini objektiv.

Kompaktnost vs kvalitet.

Sto se tice manuelnih objektiva, ja moje klince ni sa AF ne mogu da stignem :D

Ne vredi, moram da rascistim sa sobom sta hocu...

Posted

Manuelni objektivi i mala deca ne idu zajedno :)

Takođe i NEX serija i RX100 mk. 1 do 4 imaju samo CDAF, tek mk.5 ima Phase Detection.

Meni se procenat uspešno fokusiranih slika klinaca vrlo uvećao prelaskom sa A5000 na A6000.

Pogledaj malo po oglasima. Ja sam za drugara kupio pre nekoliko meseci A5100 sa 16-50 za 300€, uradio par hiljada slika i još dobio punjač, 32GB karticu i futrolu gratis (ispalo da je prvi vlasnik bio dečko kod sam površno poznavao, odlučio da ide iz zemlje, rasprodao svu tehniku i ode...).

Mali je, ima isti AF kao i A6000, 16-50 je odličan za video, touchscreen zna da ubrza fokusiranje.

Meni je nedostajao EVF i hotshoe, ali drugar ionako navikao samo na compacte, njemu je bio ogroman skok.

50/1,8 je odličan objektiv, bude ih polovnih u rangu 180-200€.

Jedino što ni ta kombinacije neće biti mala i prenosna kao neki RX100 III ako gledamo isti cenovni rang.

Posted

Imao nikon d80, presao na nex-a.

Za malu decu af ipak na ozbiljnijim spravama, sony nije tako brz, a opet najbolje je resenje u cenovnom rangu koji si dao. Portrete mozes u pocetku sa nekim manuelcem dok ne skupis za sonijev 50/1.8 koji je vrlo pristojan a kompaktan.

Posted

Retko svracam na DZ.

Imam Nex 3N, ali svakako su ti bolji ovi noviji, serija 5000 itd. Ako to nadjes u kombinaciji sa 16/50 ili 20mm palacinkom, to bi ti bilo idealno a uz odgovarajuce adaptere mozes da koristis te manuelce koje vec imas, pa cak i nikonova stakla - meni je konkretno zao da se rastanem od sigme 30mm 1.4 za nikona i koristim je na nexu sa adapterom i veoma sam zadovoljan jedino sto je izostravanje manuelno!

Mada sta god odlucis kajaces se, jer su proizvodjaci vrlo inteligentni i nikada ne izbace nesto sto ima sve, vec ti za neke stvari onda treba jos nesto, i tako te navuku da potrosis vise love. Nama je to hobi a njima biznis!

Posted

Kompakte vise i ne gledam.

Pratim oglase kada naidje neki povoljan A5100 sa 16-50 i/ili 50 1.8. Jeste da mi to prelazi planirani budzet, ali Nikon oprema ide na oglase...

Vrlo slaba ponuda polovnih A5100. Zato ozbiljno razmisljam o novom iz Hungarije.

Posted

Ja lično apsolutno nikad ne bih uzeo kao prvi i jedini aparat a5100 pored a6000. Razlika u ceni je smešna, a sa a6000 dobiješ EVF i hotshoe. Sa jeftinim Godox tt350 je mrak kombinacija.

Osim toga a5100 se jako retko pojavljuje polovan, a a6000 već može da se fino ulovi.

Jedina prednost a5100 je touch screen i malo manje dimenzije/težina. Mnogo više ćeš zažaliti u nekim situacijama što nemaš EVF i hotshoe nego što će ti zafaliti touch screen i malčice manji aparat ..

Posted
Mnogo više ćeš zažaliti u nekim situacijama što nemaš EVF i hotshoe nego što će ti zafaliti touch screen i malčice manji aparat ..

Kako ko, kako kome... Imam A6000, i razmišljam da ga menjam za 5100 baš, samo i jedino zbog TS. U VF sam zavirio 3x do sada, a bliceve koristim sporadično. A uz externe optičke trigere, i blicovi mogu da se koriste.

Kod Sony-ja, koliko god da je AF sada unapređen i VAU dobar tačan i brz, izbor fokusnih tačaka je i dalje pain-in-ass, i najgori od svih ozbiljnijih aparata što sam ikada koristio (kompakte ne računam). Pogotovo ako morate brzo da se bakćete time. A aVtomatCki izbor AF zone, uključujući sve moguće tracking-e pa i on-eye-focus, radi onako nekako, ne baš dosledno, i ne baš pouzdano. Vrlo često mu padne na pamet da fokusira "nešto drugo".

Sony je ser'nja jer sve što ima da ponudi, nudi samo u jako preskupom A6500.

Izbacili su A6300, ja hvatao niski start ka Segedinu, kad ono međutim, on bez touch screen :huh: ...

...koji je tada već uveliko postojao na 5100 :huh:2.

Šta drugo reći, nego UAAaa korporativni manađment.

Gunđ! :angry:

Posted

Dosta je manji A5100 u praksi. A6000 je kad ga motaš po rukama praktično egal sa A7, fali mu samo đuntica gde je EVF kod većeg brata.

Treba izvagati koliko je bitna veličina, a koliko daleko sposobnije telo. Ako gledamo striktno subjektivno prema sebi, potpuno sam siguran da bi A6000 stajao kući, a evo A5100 tipa 200 dana godišnje je uz mene, od kojih bar 100 dana ga ni ne upotrebim, ali tu je kad zatreba.