Jump to content

Ice Climbing - Montana


STELLANOVA
 Share

Recommended Posts

Prosle nedelje sam bio nekoliko dana u Montani na ice climbing-u. Ovo su neke fotke nastale prvog dana kad sam nosio aparat (drugih dana smo isli na mesta gde +4Kg foto opreme nije prakticno nositi - 4h hike...)

 

1.

 

39542804692_8f138c44a6_b.jpgHyalite Canyon - Montana - Ice Climbing by Slobodan Miskovic, on Flickr

 

2.

 

39542805282_5db2859fd6_b.jpgHyalite Canyon - Montana - Ice Climbing by Slobodan Miskovic, on Flickr

 

3.

 

39542806032_d3a09daa8f_b.jpgHyalite Canyon - Montana - Ice Climbing by Slobodan Miskovic, on Flickr

 

4.

 

39542807142_8124b71e75_b.jpgHyalite Canyon - Montana - Ice Climbing by Slobodan Miskovic, on Flickr

 

5.

 

39542807912_77cafae218_b.jpgHyalite Canyon - Montana - Ice Climbing by Slobodan Miskovic, on Flickr

 

6.

 

39542808642_6c73a32e7e_b.jpgHyalite Canyon - Montana - Ice Climbing by Slobodan Miskovic, on Flickr

 

 

7.

 

39542809302_2cc989b474_b.jpgHyalite Canyon - Montana - Ice Climbing by Slobodan Miskovic, on Flickr

 

 

Link to comment
Share on other sites

...bio nekoliko dana u Montani na ice climbing-u. Ovo su neke fotke nastale prvog dana kad sam nosio aparat (drugih dana smo isli na mesta gde +4Kg foto opreme nije prakticno nositi - 4h hike...

nesto kompaktno za fotkanje u takvim okolnostima..? ricoh gr ii - cca 250g, ovi neki fujice, sonyce, canonce m sa kiticem cca - 500-600g :ph34r:

 

Da, da dodam dok jos traje vremenska rupa - procep :D Lep sport, outdoor provod, rekreacija, slicno onom po suvom samo koja altka vise i sveziji zrak ako dobro kapiram :)

Link to comment
Share on other sites

paaa... i nije bas. Tacnije, potpuno je razlicito od svega drugog. Realno opasno do zla boga, pogotovo ako se "vodi" smer jer kad geknes na ledni klin a on popusti (tj popusti led u koji je zavrnut), ubrzo imas jedno parsto tona skamenjene vode na glavi, sto nikako nije prijatan osecaj. Kad je vreme lepo, to znaci da led popusta - sto opet znaci da nije lepo. jedino kad nije lepo i kad je strahovito 'ladno - tad je lepo :)

 

elem... fotke su fine, tj. finije svetlo nego uglovi jer su uglovi klasicni "butt photos" kakve uglavnom vidjamo kada se fotkaju penjaci. Jedino kako moze da se poveca ucestvovanje gledaoca u fotografiji je da se pridje blizu , tj da se potpuno nezavisnom linijom spusti "u smer" pa da se onda nekom sirinom fotka, ili da se sa neke slicne visine fotka telcem (ali ono bas telcem.. preko 200mm). Oba pristupa, na zalost, iziskuju previse vremena, tehnike i logistike no sto su penjaci voljni da ga potrose.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kako rece Jo, opasno je dosta ali je i osecaj neponovljiv.

 

Oprema je isto tako dosta skupa pa nije bas ni jeftino, samo kramponi, cizme i ice axes su preko $1500 pa jos dodas 6-10 ice screws koji su ~$80 komad dobijes lepu cifru.... :(

 

Jo, jel ima i gde mesta za ice climbing in Srbiji?

 

Link to comment
Share on other sites

Ahahaha.... da toliko placamo opremu.. pa recimo da bi bilo cetvoro ljudi koji uopste izlaze iz kuce :D

 

Reda velicine... dereze se kod nas polovne nalaze za 50ak, bajle su skuplje... idu oko 100ak... jedino su ledni klinovi skuplji... cizme nosim iste i zimi i leti.. jes malo se skuvas leti ali je zimi super. U Srbiji retko zaledi dovoljno da moze da se ozbiljnije penje. Prosle zime je ledilo po Staroj planini i to je onda bukvalno cekas da ekipa popne pa da ti krenes... pa tako u krug. :)

 

Link to comment
Share on other sites

Prilično sam siguran da je Jo mislio na polovne dereze kojima po pravilu ništa ne fali. Nije moguće te klinove tako lako istupiti, sem da marširaš po asfaltu :lol: Pre neku godinu kad sam gledao je bilo i novih nekih za stotinak ojra, ili eventualno nešto malo preko. Ovde inače u tamnici naroda cveta prodaja polovne opreme - kad neko siđe sa Akonkagve vrlo je često da proda ili trampi svoje namenske one plastične čizme za nešto drugo što mu treba, osim ukoliko ne planira vrlo uskoro da ide ponovo negde gore. A bude i ponekad oprema iz EU, pa sad ko voli. Ja bih vrlo rado uzeo nešto polovno ako mi naleti - bolje imati polovne dereze nego nemati nikakve - nego zasad trenutno slabo uopšte planinarim zbog_jerbo malog potomstva.

Link to comment
Share on other sites

Što se tiče fotki Jo ti je dao lep komentar. Super je, ali za kompletnu priču fale drugi uglovi.Ako vas ima više, ponesite još jedno uže, vidim gore ima stabala pa možeš da pustiš jednu "liniju" uz ivicu vodopada i da se tu "riguješ" i odakle cepaš. I generalno se forsiraju fotke "lead" penjača, dakle ne ovi koji penju na top rope.

 

U Srbiji i CG ima vodopada, nisu ništa specijalno ali više nego dovoljno dobri za trening. Problem je što je retko dovoljno dugo dovoljno niska temperatura. Prošle godine smo imali retku priliku da skoro mesec dana penjemo vodopad Skakalo na Divčibarama (manje od 2h vožnje od BG)

 

Što se opreme tiče, cene su kod nas iste kao i svuda, prave dereze za led oko 130-150 EUR, alatke uz malo sreće 300 EUR za komplet i ledni klinovi 50-100 zavisno od proizvođača...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...