cullius Posted October 18, 2017 Report Share Posted October 18, 2017 drugari, na zalost ponovo je doslo vreme za prepravku konfiguracije. Kazem na zalost, jer ne podnosim razmisljanja o hardveru pa evo opet trazim pomoc od vas. pre par godina bili ste od ogromne pomoci. U ovom momentu zeleo bih da zamenim karticu, najverovatnije bih otisao na GTX 1070, ali ako ima takvih koji insistiraju na Quadro karticama, dobrodosli su sa svojim savetima. Pored zamene samo kartice, razmisljam o potpunoj ili delimicnoj zameni masine, pa me zanima sta bih od ovoga sto imam moglo da se iskoristi a sta ne. Da li vredi preci na Xeon procesor i ubaciti jos memorije, mogu li iskoristiti postojecu memoriju, koja maticna bi bila odgovarajuca itd. Ponavljam, u hardver se ne razumem (niti zelim) i ostavljam to profesionalcima kojih ovde ima i koji znaju sta pricaju. Ja jednostavno, saslusam i ako mi se ucini ubedljivi, to i pazarim. Tako sam do sada radio i nisam se pokajao. Jedino cega se drzim kao pijan plota jeste Intel, Asus i Nvidia. Ne pitajte zasto, jednostavno je tako. Budzet je pomalo fleksibilan, od 1K do recimo 3K, u zavisnosti sta cu time dobiti, a pre svega me zanima dobotak na brzini. Aplikacije su Maya, After Effects, Premiere, Davinci Resolve i Fusion. Znam da ne vaze iste stvari za animaciju i video ali meni treba neki optimum i za jedno i za drugo. Hvala na savetima Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Milos Posted October 18, 2017 Report Share Posted October 18, 2017 Uzmes lepo Intel i9 7980xe ASUS Prime X299-A 32GB ddr4 bilo koje memorije (kingstone hyperx npr.) al modul od po 16gb (korisno za kasniji upgrade) tu 1070 grafiku Takodje trebace ti neko jace napajanje od 700w (nisi naveo koje imas) Ovo ti je taman za tu gornju granicu budzeta. I miran si par godina. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SreckoM Posted October 18, 2017 Report Share Posted October 18, 2017 Ja se isto bavim 3D i iskreno ne vidim razloga da se danas drzis Intel-a pored AMD Threadrippera... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cullius Posted October 18, 2017 Author Report Share Posted October 18, 2017 Mislis da mi se isplati kompletna zamena memorije? Ova trenutna je DDR3 16gb HiperX, 32GB. Napajanje je Thermaltake SmartSE 730W Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Milos Posted October 19, 2017 Report Share Posted October 19, 2017 Pa nije da možeš da biraš, odavno su sve platforme prešle na DDR4 Dobra strana je što ćeš moći da radiš upgrade na 64gb Napajanje će raditi posao. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danijelk Posted October 19, 2017 Report Share Posted October 19, 2017 AMD Threadripper 1950X, dosta rama (32-64Gb) i GTX 1060/1070/1080, to je to :). Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted October 20, 2017 Report Share Posted October 20, 2017 O svemu ovome je dosta pisano u http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=111267 .... Prvo ako mozes pljuni lovu za 1080 sa 12Gb , real time je u modi, ko zna mozda probas neki game endzin ili Redsift, Octane, a i za video produkciju je bolje ( ne radim to al' slusam, gledam sta drugi rade ). DDR4 ima smisla samo ako ga narajcas do jaja, a treadriper je komplikovana prica. Tek ondak vidis neku vajdu. Ploce su skupe, hladjenje mora biti profi... + sto jos nema odgovarajuceg za tread riper, no se... snalazi. Napajanje JE PROBLEM i za tread riper i za nove Intele.... postoje pikovi u potrosnji.... namerno sam zaboravio cenu preporucenog ultra platinium napajanja ( 1000+ watowa :P ). poglej ovo znaci Intel zakida i na skupim procesorima, cuo sam nesto o tome i ranije. Pa ako oces da CPU poceras punom snagom ( a koji si ga inace pa kupovao ), onadak racunaj na oveci trosak za ladjenje i napajanje.... il' radi na serpski nacin ;). Kakogod, Intel se uspesno nosi sa AMD-om, malo je snizio cene ( i to je neka vajda ), sa manjem brojem jezgara postize iste ili bolje rezultate ( u nekim segmentima ). No i9 je ishitren potez ( probunari malo po netu pa ces videti zasto ), sve je to ok. perfomanse su strava, no vrlo je verovatno kada se malo slegne prasina da ce izbaciti "mentalno uravnotezenu" verziju... Koja ce normalno imati novi soket :D A onda mozes jovo nanovo, pogotovo ako si "advanced user". Šuma Šumarima, ako mozes strpi se. Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Milos Posted October 20, 2017 Report Share Posted October 20, 2017 Za encode i render videa ce najvise znaciti snaga procesora. Za neki preview i taj 1070 moze da radi. Taj Thermaltake sto je spomenuo daje efektivnih 609w (87% efikasnost) tako se opusteno nosi sa intelom ili amd. S obzirom da je decko napomenuo da ga ne interesuje hw, klokovanje verovatno i nece da radi, pa samim tim mu ne treba ludacko napajanje sa vodenim hladjenjem. Isto vazi i sa hladjenjem Noctua NH-D15 moze da mu zavrsi posao. 1070 je sasvim ok ako oce da pocne da se igra sa GPU renderima, takodje radice i preview u ostalim video aplikacijama. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted October 20, 2017 Report Share Posted October 20, 2017 'si siguran.... ma to su prazne zvake, niko ovde ne zna pouzdano, a svi revjui su.... znas vec. Ali ako nista drugo vredi uzei u obzir to slogiranje napajanja. Efektivna snaga... pa ko to pa zna :) da budemo realni,,,,s tim da opada efektivnost s vremenom protoka vremena. Pa jos kad uracunas nase uvoznike belosvetskog skarta..... Nekada se za sastavljanje Hi-Fi linije uzimalo kao start zvucnici, pa pojacalo... tim nekim naopakim redom. Danas preporucuju da se prvo pljune lova na napajanje. Stoga i ide ta siguronosna margina. Doduse, koj ga hebe moz' da te zezne samo jedared ;) Ne bavim se videjom, ali vidim da idu na jace kartice.... objasnjenja niti slusam niti me interesuju. Ponajvise tih likova se ionako prvasishodno bavi video produkcijiom.... U nekim testovima GTX 660 je maltene jednaka sa 1080 ili Vega, a u drugim... A decko :P se bavi i drugim stvarima osim videa, 1070 je porasla cena zbog minera ( zacudo vise im lezi nego 1080 ), a razlika u perfomansama i kolicini memorije je znacajna. Jednom kad kupi GPU i predomisli se.... mnja bolje da se odjavim.... znam lika koji na masini sa 6 skupih grafa nece da pljune lovu na obican prekidac nego srafcigerom pali komp... ma bre Serbija do Tokija :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
SreckoM Posted October 22, 2017 Report Share Posted October 22, 2017 Ako hoce da se iskljucivo fokusira na GPU render 1080 je nabolja opcija. 1070 je odlican odnos brzine i cene (zato ga mineri vise vole), prakticni za cenu 2 1070 dobijes jednu 1080, a 2 1070 su brze od jedne 1080. Medjutim to u GPU renderingu nije najbolje resenje zbog kolicine RAM-a. Zato je 1080 najbolje resenje. I onda pore toga uzmes Ryzen 1070X. A ako se fokusiras vise na CPU, kao sto rekoh, Threadripper je najbolje resenje. Saveti tipa da malo sacekas, mislim tako neces nikada uzeti, jer svake godine ces cuti sacekaj jos malo sledece godine ce biti jace... Nema smisla. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cullius Posted October 22, 2017 Author Report Share Posted October 22, 2017 Slozio bih se da cekati da "padne" cena ne biva kao opcija; proizvodjaci itekako znaju sta rade i ispostavlja se da je samo cekanje tracenje zivaca. Sacecak da padne cena, ona padne, ti pazaris srecan a zxa nedelju dana se ispostavi da je izasla neka nova arhitektura pa imas starez sa nemogucnoscu aktuelnog apgrejda. Sem toga, moram videti koliko uopste mogu dobiti novca za ovo sto imam; pretpostavljam nedovoljno ni da pokrije GPU. Kad smo kod toga - gledao sam founders edition od obe; 1080ti je skoro duplo skuplja od obicne 1070; ukoliko je u radu sve x2 onda je to hooray. Kupovina graficke je ono sto mi je sada primarno a mora da se desi u par narednih nedelja, a ono sto me brine jeste iskoristenje bilo 1080 bilo 1070 u Mayi i u After Effects, kao dve primarne aplikacije koje ne koriste iste resurse; AE koristi i GPU za rendering, ali koliko mi je poznato Maya u najvecoj meri koristi CPU za rendering (sem za viewport preview, CUDA za partikle) - sem onih ludacki skupih Quadro kartica koje stalno stoje na vrhu sertifikovanih kartica. U svakom slucaju, zaista nije jednostavno napraviti smislenu konfiguraciju za tu namenu a ne ispasti budala i platiti nesto sto je nepotrebno. Voleo bih da zadrzim ovu konfiguraciju jos neko vreme sa novom grafickom 1070/1080, ali bojim se da bez jaceg CPU necu imati velikog pomaka u brzini renderinga i prikazu. Ako gresim, obradujte me. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kobayashi Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 Ako se već menja sve (ploča, memorija...) 8. generacija Intela donosi povećanje broja jezgara za 50 do 100%, a povećanje cena biće jednocifreno (mada je pitanje kako će biti kod nas). Otprilike, poređenje 7. i 8. generacije izgleda ovako: Ali, render je ozbiljan posao pri kome ne sme mašina da zablokira i sl. Ne znam koliko je izvodljivo kupiti po sličnoj ceni iz Srbije nešto ovako: http://talcikdemovicova.com/32-thread-build-on-budget/ Ali, ako je moguće bez nekih većih peripetija doći do slične konfiguracije (za istu cenu mogu se već kupiti noviji procesori), za svaku preporuku, jer ipak su to procesori i ploče namenjeni za neprekidan rad. Ne kažem da će sa i7 ili i9 procesorima biti problema, ali može ih biti, a onda posle 10 sati nekog rada pukne sve pa se mora ispočetka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 Sacekaj.. je u smislu da je ova godina bila izuzena.... godinama Intel pisa po AMD-u i korisnicima. Ova godine je ( kao ) donela nesto novo. Intel je na brzaka odgovorio sa i9 i i8 .... nema sumnje da oni to vec dugo drze u fijoci... ono njihovo cuveno tic-tac se svodilo na 10% perfonase+ cena 40%+ i NOVI SOKET :P Znaciiiiii ne mozes ovu sitaciju da poredis sa proslogodisnjom, pretproslogodisnjom. Cekati znaci videti kako ce se AMD snaci u ovoj sitaciji, da li ce moci da izdrzi pritisak Intela, da li ce softwer da isprati njihove procesore. Takodje da li ce Intel izbaciti "normalnije" procesore. Lik je imao mnogo zamerki na i9, masu toga nisam razumeo, namenjeno je "profijima" koji znaju sta znace one GRMBLJ funkcije :D Nekako imam utisak da ce iduce godine, tj. za par meseci oba proizvodjaca izbaciti najnovije nove procesore. Oni koji kupe sada, Prvi naci ce se u dlakavoj poziciji... my 1.5 centi Kakogod ne bih imao nista sprotiv da me neko obraduje masinom sa novom generacijom procesora. mineri imaju drugacija merila.... gledao sam kako lik flesuje kartice, povecava im brzinu memorije, kriticnih je nekih 20 sekundi... posle toga vidis da li si uspeo ili imas pritiskac za papir od 300 jura. Oni gledaju neke druge stvari, proizvodjaci vec prave video kartice bez video izlaza, drajvere specijalno za mining itd. Pokusavao je lik da mi objasni zasto je 1070 bolja od 1080, no nisam pohvatao sve detalje. Treba uzeti u obzir da sto ti je masina bplja to dobijas vise posla, pride ne mozes da sa "slabom" masinom rudaris skupe novcice tipa Bit Coin, nego neke jeftinije koji donose manju zaradu za vise posla. Ma pljuju ih ljudi ko mi ovde bus plusovce :D Dobar sajt, vredi procitati, prolutati... nije samo da sklapaju masine, nego i dele savete za dzabe.... https://www.pugetsystems.com/ kao napr. https://www.pugetsystems.com/labs/articles/...0X-7980XE-1039/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Milos Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 Ja sam bio u slicnoj situaciji kad sam radio upgrade sa i5 2500k na i7 4970k. Tad je sveze izasao 6700k al sam se ipak odlucio na predhodnu generaciju jer je bilo tih famoznih 5 do 10% jacine, a razlika u ceni delova nekoliko stotina eura. Odrekao sam se ddr4, koji bi me za kasniji upgrade odlicno dosao, al zato sam za razliku u ceni uzeo bolju grafiku, napajanje itd. Threadripper je odlicna kupovina za ponudjeni novac, al kao sto kaze Alekba je pitanje software kompatibilnosti. Je l neko u ovoj temi ima Ryzen od 16 jezgara da nam iz prve ruke isporuci iskustvo vezano za posao koji je gore decko napisao, znaci rad sa video fajlovima i rendering? Ja imam iskustvo sa Xeon 18 jezgara i intelovim generalno procesorima. Xeon je zivotinja, radi jako lepo posao sto se tice rendera, kupovna cena je bukvalno trecina ovih novih i9, al mana mu je rad na malom taktu zbog nemogucnosti overkloka, sto je sa rad single thread aplikacijana minus, dok kod i7 npr. je milina raditi dok ne dodjes do rendera :) Idealka u tom slucaju bi bila, workstation i7 > reder station xeon sa dosta jezgara Ja prvi ne bi zeleo da tresnem ionako u oba slucaja ne male pare i da jos posle toga ocekujem kompromis bilo kakve vrste. Znaci uzmem bilo Amd ili Intel, sastavim sve i kad upalim, ocu da fercera bez pitanja drajvera, windowsa, programa koje koristim itd. Ne zanimaju me teorije zavere, urot nekog proizvodjaca software protiv nekoga, ne strimujem igre, niti me gaming na takvim kompovima ne zanima. Ovakve vrste kompova se uzimaju sa prvim ciljem da imate ugodan rad i da posao zbog nekog kompromisa ne trpi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SreckoM Posted October 23, 2017 Report Share Posted October 23, 2017 Ne znam sta je problem u software-u? Jel ima negde da se neko zalio da mu neki odredjen software ne radi na Threadripper-u. Ja sto znam par ljudi koji imaju Threadripper nisu imali nikakvih problema, sve radi odlicno. Uglavnom 3D artisti. Isto se odnosi i na Ryzen 1070X. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted October 24, 2017 Report Share Posted October 24, 2017 Nije problem da soft ne radi, nego ne iskoriscava sve mogucnosti procesora. To je ping pong izmedju proizvodjaca softvera i hardvera koji dugo traje, hebena stranka smo mi. Ukratko Intel postize rezultate koji su cesto bararbar sa "jacim" AMD procesorima... a ne bi trebalo da bude tako.... na papiru. Ja sam takodje cuo sta kazu korisnici Rizena i Treadripera, ne secam se nekih problema, osim u samom pocetku. .....teorije zavere U pravosudju postoji nesto sto se zove indirektni dokazi, prevedeno u svakodnevni zivot, to ti je kao kad citas da neki politicar NEMA 3 stana, 5 vikendica, dzip, majbah & jahtu.... a ako i kojim slucajem ima, poklonila mu tetka, zasluzna radnica komunalne sluzbe za odrzavanje okoline... ili je konsultant u firmi, Stranoj Firmi. Svako veruje ono sto hoce, u skladu sa informacijama kojima raspolaze... Tako, da ove razgovore ne smatram merenjem ko ima duzi..... prosta razmena informacija. Ako neko napise "Majmune jes' procito xxxx i yyyyyy? " a pokaze se da su to korisni clanci, koji menjaju stvar, ja mogu samo da kazem hvala... Mislim nije bitno ko je u pravu. Svi smo ovd u istom loncu. Tako, da ne duzim, ja imam svoje razloge zasto verujem u sveto trojstvo; MS, Intel, Nvidia.... To ne znaci da ih volim, ili cenim... uostalom i o tim zaverenickim razlozima je pisano ovde... Link to comment Share on other sites More sharing options...
cullius Posted October 25, 2017 Author Report Share Posted October 25, 2017 Nije problem da soft ne radi... Upravo tako; niko ne spominje to da li nesto radi ili ne radi; pa sljaka i moja trenutna konfiguracija, nema pucanja, obavlja zadati posao 100% ali je problem VREME. Dakle brzina obavljanja kalkulacija; pre svega u real time prikazu i final renderingu. Ovde je pitanje je sta uzeti, za odredjeni pljunuti novac i kolika je razlika; drasticna ili...pa ne bas. To da se "3D artist" ne zali na nesto - verujte mi da to nije moguce, ako je takav ikada pokusao da iskoristi bilo sta zahtevnije u 3d aplikaciji. Ako je CAD modelovanje u pitanju to je ok, ali ako su fluidi ili particle animacije u pitanju - ma kakvi. Samo je pitanje stepena nezadovoljstva, ono je uvek tu. Sto se tice Intel/AMD polemike, u prvom postu sam nagovestio da me AMD ne zanima. Ako je za iste novce za 20% i nagore, daje vise od Intela to je za razmatranje sto se mene tice, a ako nije necu uopste da trosim vreme na to. To je pitanje subjektivnog osecaja ako hocete, kao i kod izbora automobila ili pasa. Ne sumnjam ja da je granicarski koli odlican za mnoge namene koje su meni potrebne, mozda cak i bolji, ali - nemacki ovcar je za mene onaj pravi, pored njega se najbolje osecam itd. Da rezimiram, ako sam dobro razumeo deo price o procesoru; i9 je precenjen i veoma diskutabilan, Xeon se cini kao bolje resenje. Ukoliko je savet da pricekam malo sa kupovinom - koliko bi otprilike trebalo pricekati i sta se moze ocekivati tada. A ovaj deo se meni ucinio zanimljiv, pa ako moze objasnjenje koji i7/koji Xeon i u paru sa kakvim ostalim komponentama "Idealka u tom slucaju bi bila, workstation i7 > reder station xeon sa dosta jezgara" Hvala Link to comment Share on other sites More sharing options...
kobayashi Posted October 25, 2017 Report Share Posted October 25, 2017 Za Xeon-e sam čuo priču da neko u Srbiji preprodaje relativno malo (vremenski) korišćene servere, jer ih neka firma menja na svakih 6 meseci (nije rečeno da li se polovni uvoze ili neko ovde menja svakih 6 meseci, ali mi je nekako logičnije da se uvoze), tako da se za relativno povoljan novac mogu kupiti pristojni serveri. Međutim, kao što je navedeno u članku koji sam linkovao u prethodnoj poruci, mogu se za dosta manje novca uzeti stariji procesori i jeftinija ploča koji će posao odraditi maltene isto dobro za manje novca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
SreckoM Posted October 25, 2017 Report Share Posted October 25, 2017 Imas pregrst Cinebench testova sa Threadripper-om, Ryzenom i Intel procesorima. Pogledaj rezultate i pogledaj cene. To ti je dovoljno. Na osnovu te odluke ces uzeti plocu i ostalo. Xeon za workstation nije nikakvo resenje, zato sto mu je clock najnizi, a vecina apliakcija u kojima radis je i dalje singlethread sve do procesa rendera, gde je Xeon onda bolje resenje zbog vise core-ova (bar bio do pojave Threadrippera). Ako ti treba za workstation i ako hoces Intel (zbog boljeg osecaja) onda najjaci i7 (jer ti je i9 precenjen), a ako ti treba render station onda je Xeon best buy (tu zavisi koliko para imas i koliko ti thread-a treba). I tu dolazimo zasto se danas najvise ljudi, pogotvo 3d artisti, opredeljuje za Threadripper-a. Dobar single core i imas 32 thread-a, a cenovno bolji od Intela (multithread je 30% brzi od i9 7900x a cena ista). E sad ti prvo odluci jel ti treba vreme ili osecaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
danijelk Posted October 26, 2017 Report Share Posted October 26, 2017 Threadripper 1950X je idealan allround cpu i za modelovanje i za render, dobre single core performanse i odlicne multithread, jos mu je i pala cena juce na nekih $880, sto verovatno znaci da ce cena pasti i za 1920x. Za te pare nema bolje za profi rad :). Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted October 26, 2017 Report Share Posted October 26, 2017 Bogami ja nesto vise nisam siguran u te Threadrippere. Ovo je test za 1900x gde se pojavljuje i 1920x. Intel sa 8 jezgara ih ili sije ili drzi prikljucak ravnopravno ovim 12c Amd-om (koliko sam uspeo da primetim) http://www.tomshardware.com/reviews/amd-ry...x-cpu,5222.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted October 26, 2017 Report Share Posted October 26, 2017 Da ti je neko rekao prosle godine u.. prolece da ce Intel izbaciti 8/16 jezgarni procesor za manje od 600$ ti bi ( kao i svi ostali ) rekao da je lud.... Da ne gadjamo mnogo, cena bi bez AMD-a bila sigurno 3x veca. Ako bi uopste izbacivali takvo nesto u main strim.... bas kao ni one i9 sa masom jezgara.... pazi 18 jezgara :P Godinama je Intel harao, nije ni cudo da mnogo stvari radi bolje na njima, Intel je bio agresivniji, a soft developeri su znali da je AMD slabo zastupljen u CG segmentu. Uopste gledanoi softerasi su zateceni.... masa stvari jos ne prepoznaje sva jezgra ( u oba slucaja, i Intel i AMD ). Veliki je ovo skok u jednoj sezoni. Problem sa treadriperom, a bogumi i sa Intelom je to sto kod nas malo ko je specijalizovan ili barem poznaje tematiku. Pricao sam sa likom iz servisa u koji sam nosio komp. Uglavnom rade sa velikm firmama, tu i tamo sklope i nekom :fizickom licu".... Kad je cuo da se bavim 2 - 3D umjetnjicarenjem prokomentarisao je u stilu : aaaaaaa, prosle godine smo sklopili jedan decko radi nesto uu.... A treadriper je pomalo kenjkav, na Bencmark forumu je neko napisao clanak da je to nesto izmedju raketne nauke i quantne fizike :P ustvari i nije toliko komplikovano.... barem ti ne treba diploma PMF- a da stavis procesor :D Ima nea YT videa gde se vidi ceo proces sklapanja.... podesavanje je druga stvar. Pominjao sam Puget Systems ... Linus je napravio promo video o njima..... ok. to je radio iz svoje koristi, ali nekoliko cinjenica mi je privuklo paznju. Kao prvo, uklapanje komponenti. Ono sto pricaju nije tek onako lupetanje. Mnogo puta sam cuo od stvarno iskusnih ljudi o tom problemu, komponenta ili ne radi, ili ometa sistem ili radi ispod mogucnosti. Crapple je to fino resio, prvo je sklopio komponente koje idu jedna uz drugu, a ugradjuje samo najbolje primerke + kontrola. Zato sasvim verujem Meketavcima kad pricaju kako im masine lete, u poredjenju sa skrpljenim PC - ovima. Cesto rade bolje i od PC koji na papiru ima vise konjskih snaga. Drugo, tvrde da poznaju tematiku, ne svodi im se sve znanje na genericki test kao Cinebah ili Blender. To u kombinaciji sa izborom komponenti objasnjava njihovu tvrdnju da sa manje love mozes imati jacu masinu, ako sve delove uklopis a onda fino udesis drajvere, bios itd. Svidelo mi se i njihovo testiranje.... kod nas upale neki od testova i odu kuci da njorke.. Ujutru uz kaficu pogledaju log i to je to. Ovi koriste IR kamere, snimaju sta se stvarno desava..... da li negde zapinje... i tako. A kod nas.... drugar je kupio novu makinu pre ... godina, i5, neka novija Nvidia ono sve kao superiska. E pa nismo mogli da instaliramo Windows, komp je nosio najmanje 6 puta u servis ( o svom trosku naravno ), na kraju su kaoooo nesto uradili, osposobili komp da radi i "CASTILI" ga boljom grafickom.... taxi ga je kostao ko 2 takve :D Komp mu nikad nije radio kako treba, ja sam imao bolje perfomanse sa Core2 duo i 8800 GT grafom. Podesavanje treripera, stelovanje biosa, narajcavanje memorija itd... ma, daj... ko ce to ovde da uradi. Natrpaju delove u kutiju i gotovo... Mozes jedino da blejacis po forumima i YT. Mada uvek stoji da mozes i da koristis sistem "Srbija do Tokija"..... mi sve znamo. napravio sam jednu listu pa ko hoce moze da pogleda, sta mu se ucini znimljivim Link to comment Share on other sites More sharing options...
kobayashi Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 A onda pročitaš negde da ploče od 50$ i od 250$ ne utiču na brzinu sistema (tj. 5x skuplja ti ne donosi ni procenat bolje performanse, ili i ako donosi, vrlo je zanemarljivo), već ova skuplja ima bogatije "features", stabilniji rad, bolje je testirana... Često se može naći najjeftinija ploča koja radi sasvim dobro, ali to ne znači da će sa svakom kombinacijom komponenti raditi odlično, više je stvar sreće. Inače, zašto bi neko plaćao ploču 5x skuplje ako mu ne donosi ništa, tek onako da baci novac? I kod mene na poslu se dogodilo da je najbolji ponuđač za 20 konfiguracija morao pred samu isporuku da menja grafičku karticu (doduše, bilo to pre 10-ak godina), jer prvi komp koji su sastavili nije hteo uopšte da se pokrene, kasnije utvrđeno zbog modela grafičke kartice. Onda se čudimo što firme više vole brendirane dekstop računare, tipa Dell, HP, Lenovo, jeste sve to skuplje, ali zato sigurno radi, jer nije neko sastavljao konfiguracije na papiru, a da ih dobro ne istestira i uporedi rezultate. Evo, takođe na poslu, imamo nekih Lenovo all-in-one računara, plus neke gotove konfiguracije pravljene kod nas, i to ih je naš dobavljač kupio već sastavljene od neke veće domaće firme. Kod Lenova je neki Celeron 1820G ili tako nešto, 4GB memorije i 1TB disk, a kod ovih "custom" je čak Pentium 3. generacije, isto 4GB rama i 1TB disk. Na svim Lenovo računarima se Windows 7 (svi legalni) podiže za oko 2x kraće vreme, provereno više puta na više računara. Jednostavno, ovi "naši" su u te konfiguracije verovatno ugurali najjeftiniji disk, plus je neka jeftina ploča, i to nema šanse da radi perfektno kao ovi Lenovo, i to sam proverio sa svim tim računarima, i svi imaju blizu 100% duže vreme podizanja Win 7 (iste instalacije, svi instalirani programi isti) nego Lenovo. Sa druge strane, znam lika koji je kupio MSI all-in-one mašinu, još 20 i neki inč ekran, i dok je bila 7-ica, to mu je radilo OK mada ništa spektakularno (a plaćeno 700e), međutim kad je pustio da mu se instalira Win 10, treba mu 5-6 minuta (bukvalno) da se podigne sistem, i tada sporo pokreće programe, iako ima 4GB memorije. Moj komentar je samo bio u stilu "pa gde nađe MSI..." Jednostavno, kao što je bila priča o SSD-ovima, kod kojih modeli različitih proizvođača mogu da daju za korisnika vidljivo različite performanse, tako i hard disk i ploča mogu bitno da utiču na performanse sistema. Dešava se da sistem jednostavno ima spor odziv, sporo učitava programe, a pogledate CPU nije preko 10 ili 20%, niti je problem spor disk, jer bi Resource Monitor pokaza da ima zagušenja. Jednostavno, može biti problem drajver ili čak sam uređaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 Nije sve tako jednostavno.... Glavni problem je sto svi pricaju o svemu, sve znaju ( pocevs' od mene :P ). Oni koji ZNAJU, na pitanje odgovaraju sa ....mnnnn... ma..... ne znajem ti ja... to.... A onda pocnu da verglaju, obicno ih pogubim posle 3-4 recenice :D Pa dodaju na kraju: pitacu Ziku, on se bas razume u to. Doduse gotovo svi koje znam da ZNAJU su poodavno otisli negde gde ne sija sunce doma naseg.... IT je zahebana rabota, da li stvarno mislis da neko ko je stvarno strucan pravi YT videje, mislim ono sa kezenjem, razbacivanjem stvari po stolu, blogove sa humoristickim ( click bite ) sadrzajima i te fore.... Kol'ko ja znam to su ozbiljni ljudi, preoptereceni poslom, dobro placeni i da ne verujes, bar za par njih znam da nemaju komp kuci.... kol'ko mi se cini niko ga ne bi ni drzao da gazde ne insistiraju. Elem, drugar koga sam pomenuo je kupio "firmiranu" masinu u Vin-u, budala je umesto da odmah zameni komp, pristala na igranku sa servisima... Proverio sam komponente onomad.... CPU je bio neki pri vrhu ponude i5, MB onako... osrednja, GPU je bio u rangu GTX 1060; najpribliznije poredjenje... u medjuvremenu je zamenio HD ( sada mu je C na nekom WD... klasika ), memorije. Komp i dalje radi kljakavo, resetuje ga bar 2x nedeljno na dugme i tako to.... Sve periferije ( skener, stampac, graficka.. ), mu prave probleme. Pogledalo mu je komp nekoliko likova, slegli ramenima i otisli dalje.... >Kad restartujes Win par puta na dugme, reinstaliraj sistem :D Pa mucenik bi morao da reinstalira win svaki cas, al' niko nije rekao sta davi koke u mraku. Ili lik je prijateljiu sastavio masinu.. zver od masine, primarna je bila poslovna primena ( priprema stampe ), ali lik je hteo da "proba" igre, ali najzahtevnije, na naj- high-ultra-mega podesavanjima... DA ON VIDI NA STA SE TO KLINCI LOZE. Komp je radio.... al' nije to bilo to. Tip je probao sve i svja, menjao komponente sve dok nije suzio listu osumnjicenih na memoriju. Danima je donosio sve moguce memorije od svih proizvodjeca, dok nije ubo "prave". Njegov komentar je bio kratak; Gremlini . Pojam Gremlini sam prvi put cuo od bivsih DIGIT-ovaca, posle raspada firme, tu i tamo su se sastajali, cantrali, razmenjivali iskustva. Nisam ja ni pokusavao da razumem o cemu pricaju na tom stranjskom jeziku, ali Gremlini mi je privuklo paznju. A to ti je ono: Nema log'ke. ba, fakat..... nije cesta pojava al' se desava to mi lici na to, s' tim da je lik obicni serviser, nista posebno. Imas toga i sa softverom.... moj slucaj. Koristim Cinemu 4D iz prostog razloga jerbo nisam mogao da instaliram Max. Bas tako... nisam mogao, nov komp, cist disk - win... ali najo... oficijalni demo!!!!! Nece pa nece. Kasnije sam uspeo da instaliram "pekabetin" maRx... ali na misice. Kad sam kenkao o tome na jednom drugom forumu, neki Inglez drcan kao i cela njegova pasmina, ali strucan ( svaki rispekt za taj deo ), mi je rekao da $erem, posaljem mu skrin sot instalacije, on odgovori sa : nikad vido to.... Nije se izvinuo... nisam ni ocekivao. Najlepse od svega je sto me to prati sa SVIM Autodesk proizvodima, kroz sve instalacije i verzije Win-a.... Od prvog kompa mi je ostalo samo kuciste ali i dalje moram da koristim moj "kineski" sistem..... Iliti moje iskustvo sa Wacom tablom koja nije tela da radi..... Na kraju sam poslao komp u servis ( pricao sam o tome ranije )... problem je pravio Win defender.... Serviser mi rece da on to niked nije video, da pojma ne zna, a slucajno se bio setio da je neko, negde, nekada pisao o tome negde na netu u vezi sa nekim stampacem..... Na klincevom kompu sa istim Win-om tabla je proradila na keca. U servisu su otkacili sve diskove osim sistemskog, instalirali Win i hebali se 2 dana... koliko sam ga provalio na kraju im je to postalo pitanje "casti".... ma proverili su sve zivo ( za free :P ), ali eto..... resenje bez ikakve logike. HP su napljuvali najstrasnije.... a pazi ameri i englezi, zamisli ako njih hebu sta je kod nas. BOXX ima bolje komentare, nego bre po raznim 2-3D magazinima ima oglasa od malih firmi koje sklapaju konfiguracije sprema potrebama i dzepu. Likovi se bave tematikom, reklamiraju se kod ciljne publike.... nekako mi oni vise poverenja ulivaju od onih mega - giga debelguzih kompanija. HP je velika mrcina, CG mu je otprilike pretposlednja rupa na svirali... Uf, ala se raspisa :D Glavni problem je: sta raditi kod nas? Koliko ovih nasih "srafciger" firmi moze da kaze: sklopili smo 100-200+ konfiguracija za 2-3Dartiste, pratimo situaciju, nase osoblje poznaje softver koji koriste nase musterije itd. its. ? U jednom od 3D magazina sam onomad bio nasao finu konfiguraciju, kod nas bi bila mnogo skuplja... sve garantovano, utegnuto, pritegnuto. A kada bih i imao lovu da kupim sve odjedared, pomislim na transport, carinu, Vucica........ Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 Ovo sad vec ide u preterivanje i malo paranoje cini mi se. Jezgra i komponente o kojima pricamo nisu konfekcijska. Nece Threadripper ili 7820x da testiraju sa nekom obskurnom low end kartom i markom nego ce testirati sa poznatijim GTX karticama jer je to go-to izbor ljudi koji ce takve procesore kupovati = postarace se da to prvo radi, pa onda ostalo. Isto vazi i za Intel. Dakle, dokle god ljudi ne krpe novo sa "E iskopao sam u oglasima, jeste da je 6 godina staro i priprada donjoj srednjoj klasi ali radi ko 1080ti" stvar bi trebalo da bude u redu.... Nego kazem, mene brine sto ovaj Intel sa 8/16 uopsteno gledano sije AMD a drzi korak i sa 12c cpu-om... To je ono pitanje kvantitet ili kvalitet. Sirova kolicina jezgara vs benchmark rezultati i testovi.. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts