Jump to content

Krzave rupe u obliku slova


CAD Master
 Share

Recommended Posts

Pozdrav drustvo!

 

Zna li neko kako da resim ovaj problem sa krzavim rupama koje hocu da napravim u box-u, s tim da rupe budu u obliku slova?

 

Dakle u 3ds Max-u napravim box, zatim otkucam slova u njemu (u Max-u), ekstrudiram slova, a potom sa komandom Compound Object/Boolean/Pick Operand B od box-a oduzmem 3D slova i dobijem rezultat kao na ovim slikama. Dakle krzav, a ne cist. Kako to da resim, da rupe budu kao i ta slova? Font je Times new Roman. Probao sam i sa drugim fontovima, recimo Arial i dobio sam isti krzav rezultat.

 

https://ibb.co/fVioBQ

https://ibb.co/jCw8BQ

Link to comment
Share on other sites

Izvini, ali kakva mi korist od Illustratora, kada meni treba 3D model u 3ds Max-u?

 

Celokupan model tj. scena u Max-u je daleko slozenija od ovoga sto sam poslao i naravno potrebno ga je u Max-u renderovati.

 

Da li mozda mislis da se ta slova iz Illustratora nekako importuju u Max? Molim te, pojasni. Nemam iskustva sa Illustratorom.

Link to comment
Share on other sites

Batali Boolean u maxu, koristi ProBoolean

a jos lakše ti je da napišeš text u maxu, dodaš edit spline i attach-uješ rectangle okolo

Inače baguje jer nema definiciju vertexa na box-u. Dodaj segmenata na box, mada generalno ProBoolean će da odradi posao kako treba.

Drugi problem može da bude u samom textu, ne sme da bude preklapanja u liniji, daj mu neki modifier tipa shell, extrude, poly select, UVW map, nebitno - čisto da vidiš da l će da ti "pukne" mesh tada. Ako pukne a ne vidiš gde je, probaj sa Spline Check modifier-om, ume da pomogne ako je loš spline u pitanju tj. kad ima preklapanja segmenata.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kada pokusam da uradim to sto si napisao AI 8 file sa tekstom da ubacim u moj 3ds Max 2012, nema nista u sceni. Pre toga mi Max ispise poruku: "Improper file format".

 

prilikom Save as u Ilustratoru stavi da bude najstarija verzija (mislim da je ilustrator 3 ili tako nesto)

 

Link to comment
Share on other sites

Drustvo hvala na odgovorima!

 

Opcija sa Illustrator-om mi je odradila posao. U Illustrator-u sam text konvertovao u krive, tj. napravio outline iz menija Type, a zatim snimio kao .AI 8 file, zatim importovao u Max, ekstrudirao tekst u njemu u i onda mi je obican Boolean odradio "oduzimanje", tj. busenje rupa da ne budu krzave.

 

Bas je glupo sto Max bez nekog drugog glomaznog programa, poput Illustratora, ne moze da odradi ovo kako treba sa Boolean.

 

Hvala svima na pomoci jos jednom!

Link to comment
Share on other sites

maRxisti obicno koriste pro bolean..... Slova su uvek zahebata za takve stvari, video sam i neki tut za max u vezi toga. U C4D ja povedem racuna kako su mi slova extrudovana, ne znam kako ide u maxu ali gledam da slova imaju sto je moguce pravilniju geometriju, preko podesavanja ineroplacije spline-a i extrude ( modifiera u tvom slucaju ) ako treba i popravim geometriju rucno, ako nista drugo uprostim je.

Veoma je bitno da objekt koji "busis" ima dosta geometrije, ne mozes da ocekujes dobar rezultat ako samo roknes slova na kocku sa 6 poligona :)

Treba malo vremena, ali moze da se uradi.... sve ivice su bevelovane, sading je ok, moze da istrpi i reflektivan materijal

http://i.imgur.com/tpaEYDy.jpg

Link to comment
Share on other sites

Za ovako prost primer ne treba ti ni Boolean ni Ilustrator. Attach-uj obican rectangle koji je pretvoren u spline za text, dodaj Extrude ili Shell sta god zelis. Dobices rupu gde ti je text. Isti taj text iz splinea kopiraj uvuci koliko zelis da ti bude rupa i preko texta stavi edit poly...to je sve ;)

Link to comment
Share on other sites

Spline je odgovor za proste stvari, ali kad su stvari zeznutije...

Ovo su extrudovani splajnovi, turio sam im bend, twist, tapper deformer i sve se drzi lepo, ali za bas proste stvari moze i tekstura... jos kad dodas mat crnu, niko ne primeti da nije busno :D ... ako ti treba busno.

http://i.imgur.com/Q8Z3htY.png

bump & normal

http://i.imgur.com/LgsowRU.png

displace

http://i.imgur.com/53PduTg.png

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...