Angerona Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Pozdrav svima! Zanima me, nakon savladanog Chief Architect-a, sa kojim manje vise nisam zadovoljna, sta mi preporucujete koji program da krenem da ucim? Da li 3D Max, ArchiCad, SketchUp, Autodesk Revit ili imate neku bolju preporuku? Hvala!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
inner universe Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 Zavisi sta hoces da radis. Ako zavijas sarme, to nije ista tekhnika kao kod rolanja tulumbi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angerona Posted February 14, 2017 Author Report Share Posted February 14, 2017 Zavisi sta hoces da radis. Ako zavijas sarme, to nije ista tekhnika kao kod rolanja tulumbi. Svakako :). Konkretno mislim za enterijer i eksterijer, znaci opremanje stana ili kuce. Chief sam lako savladala, ali render je jako los. Sada sam spremnija za nesto bolje! Hvala!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ji 4Tze Posted February 14, 2017 Report Share Posted February 14, 2017 3dmax svakako... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angerona Posted February 14, 2017 Author Report Share Posted February 14, 2017 3dmax svakako... Hvala Ji 4Tze :) Nadam se da za pocetnika nije pretesko, vec sam pronasla sve moguce tutorijale! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ji 4Tze Posted February 15, 2017 Report Share Posted February 15, 2017 Svi smo počeli kao početnici. Samo što je izbor tutorijala danas nezamislivo veći nego pre npr šurnaest godina kad sam ja počinjao. Tačno se sećam da mi je trebalo 7 dana da savladam osnove i napravim pristojan model za studentski rad i dobijem 10ku :) Moj dodatni savet bi bio da gledaš malo i fotografije onoga što želiš da renderuješ, pomoći će ti oko estetike rendera (postavka kamere, svetla i sl) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angerona Posted February 15, 2017 Author Report Share Posted February 15, 2017 Svi smo počeli kao početnici. Samo što je izbor tutorijala danas nezamislivo veći nego pre npr šurnaest godina kad sam ja počinjao. Tačno se sećam da mi je trebalo 7 dana da savladam osnove i napravim pristojan model za studentski rad i dobijem 10ku :) Moj dodatni savet bi bio da gledaš malo i fotografije onoga što želiš da renderuješ, pomoći će ti oko estetike rendera (postavka kamere, svetla i sl) Ji 4Tze, veliko hvala :) Veruj mi da sam prakticno zauzela D particiju samo sa slikama, nisam normalna :) Dizajn enterijera je moja velika ljubav! Juce sam provela citav dan gledajuci tutorijale vezane za 3D Max 2016 i ne cini mi se ni malo lako..Hvala na podrsci i nadam se da cu savladati osnove uskoro! Pozdrav :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted February 15, 2017 Report Share Posted February 15, 2017 Ako ti treba samo 3d onda svakako 3ds Max. Ako se baviš i projektovanjem razmišljaj obavezno u smeru nekog BIM softvera. ArchiCAD ili Revit. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angerona Posted February 15, 2017 Author Report Share Posted February 15, 2017 Ako ti treba samo 3d onda svakako 3ds Max. Ako se baviš i projektovanjem razmišljaj obavezno u smeru nekog BIM softvera. ArchiCAD ili Revit. T@urus, za sada samo 3D, da savladam prvo 3D Max, pa cu preci na nesto ozbiljnije. Projektovanjem se za sada bavim jedino na papiru :) Veliko hvala!!! Zanima me, posto planiram da kupim nov kompjuter, da li je ok 16 GB memorije i 8 GB graficke ili preterujem :mellow: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ji 4Tze Posted February 15, 2017 Report Share Posted February 15, 2017 Bolje više rama, 1050 je sasvim dovoljna. Revit je traženiji u belom svetu a kod nas fali znalaca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Milos Posted February 15, 2017 Report Share Posted February 15, 2017 16 giga je dovoljno da posle određenog vremena skapiras da ti treba 32 :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angerona Posted February 16, 2017 Author Report Share Posted February 16, 2017 Upravo zbog toga i planiram desktop. Bas zbog " nadogradnje ":) Hvala vam zaista! Revit mi je za sada na stand by, ali samo dok ne savladam 3D Max, nakon toga idem dalje. Resila sam da budem diciplinovana! Pozdrav za sve!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Revit je traženiji u belom svetu a kod nas fali znalaca. Kako gde... Par poznanika i poznanica u Nemačkoj rade u biroima gde se radi isključivo ArchiCAD. Bitno je da je BIM, a ostalo zavisi od radnog mesta za koje se konkuriše i licence koju je kupio taj biro. Upravo sada ću raditi upgrade sa 16GB na 32GB RAM-a. Povedi računa da kupiš dva modula od 8GB kako bi ti dva slota ostala prazna da kasnije dodaš još 16GB. Nemoj ići na varijantu 4x4GB jer ti je onda upgrade skuplji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ji 4Tze Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Kako gde... Par poznanika i poznanica u Nemačkoj rade u biroima gde se radi isključivo ArchiCAD. Bitno je da je BIM, a ostalo zavisi od radnog mesta za koje se konkuriše i licence koju je kupio taj biro. znam, zato sam i rekao - u belom svetu :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angerona Posted February 16, 2017 Author Report Share Posted February 16, 2017 Kako gde... Par poznanika i poznanica u Nemačkoj rade u biroima gde se radi isključivo ArchiCAD. Bitno je da je BIM, a ostalo zavisi od radnog mesta za koje se konkuriše i licence koju je kupio taj biro. Upravo sada ću raditi upgrade sa 16GB na 32GB RAM-a. Povedi računa da kupiš dva modula od 8GB kako bi ti dva slota ostala prazna da kasnije dodaš još 16GB. Nemoj ići na varijantu 4x4GB jer ti je onda upgrade skuplji. t@urus, veliko hvala! Pogresila bih u startu! Veliki pozdrav!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Angerona Posted March 16, 2017 Author Report Share Posted March 16, 2017 Zdravo svima! Zamolila bih vas za pomoc u vezi konfiguracije.. Procesor: AMD FX-8350 8-Core 4.0GHz Maticna Ploca/Chipset: ASUS 970 PRO GAMING/AURA Memorija (RAM): 16GB DDR3 1600MHz Graficka Kartica: ASUS AMD Radeon RX 480 8GB 256bit STRIX-RX480-O8G-GAMING Hard Disk 240GB SSD SATA 3 APACER + 1TB SATA 3 TOSHIBA Kucistete-Napajanje CoolerMaster K380 600W Softver ne Tastatura i mis Stadard Black tastatura , optical black mis Garancija 5 GODINA GARANCIJE (uz redovan , besplatni godisnji pregled). Ekran NE optika DVD ASUS DVD RW Slotovi I/O konektori na zadnjoj strani 1 x PS/2 keyboard/mouse combo port(s) 1 x LAN (RJ45) port(s) 2 x USB 3.1 (red)Type-A 8 x USB 2.0 1 x Optical S/PDIF out 6 x Audio jack(s) Unutrašnji I/O konektori 1 x ReTry jumper 1 x Safe Boot jumper 1 x USB 3.0 connector(s) support(s) additional 2 USB 3.0 port(s) (19-pin) 3 x USB 2.0 connector(s) support(s) additional 6 USB 2.0 port(s) 1 x M.2 Socket 3 for M Key, type 2242/2260/2280 devices 1 x TPM header 1 x COM port(s) connector(s) 6 x SATA 6Gb/s connector(s) 1 x CPU Fan connector(s) (1 x 4 -pin) 1 x CPU OPT Fan connector(s) (1 x 4 -pin) 3 x Chassis Fan connector(s) (3 x 4 -pin) 1 x 24-pin EATX Power connector(s) 1 x 8-pin ATX 12V Power connector(s) 1 x Front panel audio connector(s) (AAFP) 1 x System panel(s) 1 x Clear CMOS jumper(s) 1 x Water Pump header (4-pin) 1 x Slow Mode jumper(s) Da li je ovo ok..Jer cim sam pokazala suprugu napravio je facu za AMD procesor ( to je samo iz razloga sto je do sada koristio samo Intel procesor, pa je u neku ruku skeptican, jer pretpostavlja da je Intel bolji za 3D ). Hvala vam unapred :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benzin Posted March 16, 2017 Report Share Posted March 16, 2017 Ja imam tri godine staru mašinu sa istim procesorom... tvoja je još jača na polju RAM-a, Grafike, i Hard-a... Intel u tom rangu procesora, u tadašnje vrijeme po mom skromnom mišljenju uopšte nije opravdavao duplo veću cijenu za 20% bolje performanse, u nekim stvarima... a čak ga je taj procesor derao ko magarca u programima koji su bili optimizovani za njega... čak je Intel nekada dobijao po ušima od američkih sudova zbog podmićivanja "recenzenata hardvera"... sad će krenuti Intel kuka i motika rulja za linč sa katranom i perjem... ovo mi je treći komp... nekada sam imao čuvenog "Bartona" AMD, pa zatim Core2Duo, pa sada ovoga... mislim ako će nešto da "renda" pola sata ili sat duže od Intela za duplo manje para uvijek ću pristati na tu opciju. Samo ga dobro hladi... ne vidjeh koje ti je hlađenje? To je uvijek bila slaba tačka AMD procesora, ništa njegovi fabrički kuleri... neku mrcinu mu nakači ...kao i to što nisu tolerisali neke fuš matične... Asus DA... ma ima da zviždi... gledam sad je cijena tog procesora oko 135 $ a kad sam ja kupovao bio je oko 230-250$... Još jedna dobra stvar je što su ti sada, za razliku od onda, ozbiljni programi tipa Maya, Max mnogo više optimizovani za multithread-ing tj. "vide" i koriste sve jezgre, ne samo u rendering-u nego i u radu... a viewport-ovi ne idu više preko CPU sada idu preko GPU... tada je takav bio samo Softimage... Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Milos Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 Ako vec ides na amd platformu bolje idi na novu ryzen seriju procesora, svaki iole pismen prodavac hw ce ti sastaviti bolje od ovoga. S obzirom, da radim nesto slicno (3D i renderovanje) po iskustvu nikad nije bilo greske sa intel nvidia konfiguracijama barem u mom slucaju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 S obzirom, da radim nesto slicno (3D i renderovanje) po iskustvu nikad nije bilo greske sa intel nvidia konfiguracijama barem u mom slucaju. +1 Možda je bolje da ideš na ploču koja podržava DDR4. Ne toliko zbog brzine nego zbog toga što možda za dve godine poželiš da dodaš još 16GB RAM-a, a onda ćeš imati problem da nađeš DDR3 module. Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted March 17, 2017 Report Share Posted March 17, 2017 ... RAM nece biti toliki problem, jos ima da se nadje ( kod nas :P ) DDR2. Pre bih uzeo veci hard, 1TB se brzo popuni, verovala ili ne, takodje gledaj da ti napajanje bude neko krsteno ( bronze, silver, gold ), vecina proizvodjaca laze o snazi + efikasnost napajanja opada, przinom koja je proporcionalan kvalitetu / ceni napajanja. Kuciste treba da je prostrano, tako da u buducnosti mozes da stavis vecu graficku ili neko masivno hladjenje itd. nije problem prepakovati masinu u vece kuciste nego je smor to cimanje :) Ako vec ides na AMD, a mozes da se strpis neko vreme idi na Ryzen. Za koji mesec ce se ova halabuka i kontraverzne informacije smiriti, procesor ce proci neke decije bolesti i tako to... ali potrebno je neko vreme. FX-8350 nije los procesor, ali nije nesto, pogotovo sto on u sustini i nije 8 core ( to jes' jeste al' nije :D ). Ako se ryzen pokaze dobrim ostaces sa procesorom koji neces moci nikome da tapnes za iole prihvatljivu lovu. A procesorske snage nikad dosta, u pocetku ti sve moze biti dobro, ali sto vise budes ucila to ces vise biti svesna ogranicenja masine. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Benzin Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 FX-8350 nije los procesor, ali nije nesto, pogotovo sto on u sustini i nije 8 core ( to jes' jeste al' nije :D ). Malo si se zeznuo, on ima osam jezgri, ali sa njima idu četiri FPU tj. floating point jedinice tj. po dvije jezgre na jednu FPU... to ga malo guši... ali jbg tu je intel uvijek bio jači... broj operacija sa decimalnim zarezom, to je onih 20% boljih performansi u tadašnje vrijeme... ovo je budžet konfiguracija jbg... svi znamo da su najbolji Xeoni na pločama poznatijim kao "dualke"... aliii treba skiknuti cifru za takvo nešto... mane AMD-a su manji broj operacija sa pokretnim zarezom, veća potrošnja struje i grijanje, mada to sve IMHO pada u vodu kada treba da te odalame po bubrezima tj. novčaniku... samo dobar kuler i putuj igumane, a to jeli se nešto renda jedan sat ili sat i po' meni lično nije baš mnogo bitno... jer se u međuvremenu igram na jednoj jezgri ;-). Link to comment Share on other sites More sharing options...
.Milos Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 S obzirom da se komp ne kupuje svaki dan, nije tolika razlika u ,,odvaljivanju po bubrezima'', pogotovo sto se komp koristi profi, a ne za igre. Ljudi koriste za 3D i dalje matore i7 2600k procesore koji su bili aktuelni 2011, to i dan danas radi posao kao workstation PC. Ja kad sam pokusao da pristedim na takvim stvarima, uvek mi se obilo o glavu :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted March 19, 2017 Report Share Posted March 19, 2017 ... uf lako zapaljiva tekucina :) Kako hoces, o ovome je bezbroj puta diskutovano po raznim forumima... injostranjskim. A koliko se secam oni sa trulog zapada su mnogo stedljiviji od nas Balkanaca... tako reci stipse & cicije, pa opet gotovo iskljucivo koriste Intel/Nvidia. Ali valjda mi ovde znamo bolje... kao i uvek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
t@urus Posted March 19, 2017 Report Share Posted March 19, 2017 ... RAM nece biti toliki problem, jos ima da se nadje ( kod nas :P ) DDR2. Pre bih uzeo veci hard, 1TB se brzo popuni, verovala ili ne, takodje gledaj da ti napajanje bude neko krsteno ( bronze, silver, gold ), vecina proizvodjaca laze o snazi + efikasnost napajanja opada, przinom koja je proporcionalan kvalitetu / ceni napajanja. Ne bih se složio za RAM. Treba da dokupim 16GB, preko đarma varijanti. Pre 2 meseca ti moduli koje imam su bili 87e a sad su 117e. Ne kažem da DDR2 ne postoji, ali pitanje koliko je skuplji nego kad je bio aktuelan. Ovo za hard i napajanje potpisujem. Isto imam 1tb, čas se popuni modelima i tutorialima. Sad ću uzeti 3TB. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bannedbyRetard Posted March 19, 2017 Report Share Posted March 19, 2017 T@urus, za sada samo 3D, da savladam prvo 3D Max, pa cu preci na nesto ozbiljnije. Projektovanjem se za sada bavim jedino na papiru :) Veliko hvala!!! Zanima me, posto planiram da kupim nov kompjuter, da li je ok 16 GB memorije i 8 GB graficke ili preterujem :mellow: Idi na Ryzen svakako. http://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads...ti-Threaded.png Taj FX sto si htela da kupis je miljama daleko, 3x slabiji. http://hothardware.com/ContentImages/Artic...t/cinebench.png Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts