gordecka Posted February 9, 2017 Report Share Posted February 9, 2017 Navedeni program koristim za brzu obradu fotografije( vise komada) i tada bi trebalo da ih i odstampam ( preko ink jet ili termosublimacionog printera) i tada dolaze moji problemi! Slike "žute" kao da su svi Kinezi i da jos pri tom imaju zuticu!. Imam izrađene profile za stampače i kad štampam fotografije iz PS one ispadnu super, ali mi je to "sporo". U podešavanjima Faststone programa nisam nasao nesto gde bih mogao uticati na ta podešavanja( ili nisam video) osim opcije " CMS", čak sam i to probao( da sačuvam fotografiju sa ugrađenim izrađenim profilom ne bi li ga softver koristio prilikom izrade ) ali uvek isto žuto, pa žuto! Problem sam delimično rešio tako što direktno u drajveru printera povećam magentu, crvenu i plavu, smanjim malo boju, povećam osvetljenje... ali to nije to , opet je to sve kako trenutno vidim, a kao imam kalibrator za izradu ICC profila. Kada uradim ta podesavanja u drajveru , tada sve poremetim u stampi iz PS i to onda ne vodi ničemu ! Prilikom stampe iz PS vraćaj sve na početna podešavanja( prilikom izrade fotografija koje su fotografisane kod mene u lokalu i koje treba izraditi) a kad izrađeujem iz Fast stone programa( kad neko dođe i prebaci 10-15-20 slika iz telefona i koje treba brzo obraditi i izraditi) onda opet upisuj podesavanja za njega u drajver i tako u nedogled! Pokušao sam da objasnim problem (nadam se da sam uspeo) pa me interesuje radi li neko stampu fotografija iz Fast stone programa i ima li neki sličan sa kojim je to moguće raditi a da mogu da direktno printam uz korišćenje ICC profila po izboru ! A možda i puno tražim ! :rolleyes: Link to comment Share on other sites More sharing options...
ajfile Posted February 9, 2017 Report Share Posted February 9, 2017 Verovatno puno tražiš - jer ako si se toliko cimao i nisi našao rešenje ... Ne mogu ti pomoći ali jesi li probao da radiš iz Lightrooma? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NShappy Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 Jesi li pokušao da pišeš proizvođaču softvera? Savet koji ćeš ovde dobiti je da koristiš LR, što većina i radi za brzu obradu više fotografija. Link to comment Share on other sites More sharing options...
@work Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 Moglo bi biti ovo. Ovde je objasnjenje (ili spekulacija, kako god) kako FS "skida" kolor profile. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gille Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 Ne radi mu CMS, ne vidi ICC profile. Pronadji drugi program. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gordecka Posted February 10, 2017 Author Report Share Posted February 10, 2017 Aj´d da kažemo da sam pronašao neki kompromis: Fotografije i dalje otvaram u Fast stone, mala neka obrada ( čisto osvetljenje i kontrast), kropovanje i tako sacuvam u istom folderu uz dodatak"cr" uz zvanični naziv fotke i to se sacuva u taj folder u kom se nalazi originalna fotke( opcijom " Crop to file). Kada odradim obradu svih fotografija, otvorim ih i tada( u Fast sotne ima opcija da se poveza sa eksternim programom komandom "E" na tastaturi) povezujem sa PS , tj otvore se u PS u kojem sam napravio akciju sa svim podesavanjem za termosublimacioni printer i jednostavno preko toga bez ikakvih dodatnih podesavanja radim štampu iz PS. Znači brza obrada fotki i dalje ide preko Fast stone( poprilično sam zadovoljam sa algoritmom te neke osnovne obrade) a print preko PS uz korišćenje izrađenom ICC profila. Klasično korišćenje PS i LR nije dolazilo u obzir zbog slabijeg snalaženja osobe koja izrađuje fotografije, a verujte, meni je više dosta objašnjavanja ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovbranko Posted February 10, 2017 Report Share Posted February 10, 2017 Pa kad si već napravio akciju za štampu, napravi akcije za najčešće tonske i kolorne korekcije, pa nek' dotična osoba samo pusti na klik. Ili uzmi neki od pluginova za PS koji olakšavaju obradu fotografija. Image View-eri samo za to i služe, baš kako im i ime kaže. Pozdrav. Link to comment Share on other sites More sharing options...
-NJS- Posted February 11, 2017 Report Share Posted February 11, 2017 Za brzu obradu i lako guranje većih serija probaj ovo: http://darkroom-professional-edition.softw...former.com/9.1/ ja sam jako lepo i lagano radio i gurao serije kroz njega. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts