Jump to content

Faststone image viewer - problem ili ne?


gordecka
 Share

Recommended Posts

Navedeni program koristim za brzu obradu fotografije( vise komada) i tada bi trebalo da ih i odstampam ( preko ink jet ili termosublimacionog printera) i tada dolaze moji problemi! Slike "žute" kao da su svi Kinezi i da jos pri tom imaju zuticu!.

 

Imam izrađene profile za stampače i kad štampam fotografije iz PS one ispadnu super, ali mi je to "sporo". U podešavanjima Faststone programa nisam nasao nesto gde bih mogao uticati na ta podešavanja( ili nisam video) osim opcije " CMS", čak sam i to probao( da sačuvam fotografiju sa ugrađenim izrađenim profilom ne bi li ga softver koristio prilikom izrade ) ali uvek isto žuto, pa žuto!

 

Problem sam delimično rešio tako što direktno u drajveru printera povećam magentu, crvenu i plavu, smanjim malo boju, povećam osvetljenje... ali to nije to , opet je to sve kako trenutno vidim, a kao imam kalibrator za izradu ICC profila. Kada uradim ta podesavanja u drajveru , tada sve poremetim u stampi iz PS i to onda ne vodi ničemu !

Prilikom stampe iz PS vraćaj sve na početna podešavanja( prilikom izrade fotografija koje su fotografisane kod mene u lokalu i koje treba izraditi) a kad izrađeujem iz Fast stone programa( kad neko dođe i prebaci 10-15-20 slika iz telefona i koje treba brzo obraditi i izraditi) onda opet upisuj podesavanja za njega u drajver i tako u nedogled!

 

Pokušao sam da objasnim problem (nadam se da sam uspeo) pa me interesuje radi li neko stampu fotografija iz Fast stone programa i ima li neki sličan sa kojim je to moguće raditi a da mogu da direktno printam uz korišćenje ICC profila po izboru !

 

A možda i puno tražim ! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Aj´d da kažemo da sam pronašao neki kompromis:

Fotografije i dalje otvaram u Fast stone, mala neka obrada ( čisto osvetljenje i kontrast), kropovanje i tako sacuvam u istom folderu uz dodatak"cr" uz zvanični naziv fotke i to se sacuva u taj folder u kom se nalazi originalna fotke( opcijom " Crop to file).

 

Kada odradim obradu svih fotografija, otvorim ih i tada( u Fast sotne ima opcija da se poveza sa eksternim programom komandom "E" na tastaturi) povezujem sa PS , tj otvore se u PS u kojem sam napravio akciju sa svim podesavanjem za termosublimacioni printer i jednostavno preko toga bez ikakvih dodatnih podesavanja radim štampu iz PS.

 

Znači brza obrada fotki i dalje ide preko Fast stone( poprilično sam zadovoljam sa algoritmom te neke osnovne obrade) a print preko PS uz korišćenje izrađenom ICC profila.

 

Klasično korišćenje PS i LR nije dolazilo u obzir zbog slabijeg snalaženja osobe koja izrađuje fotografije, a verujte, meni je više dosta objašnjavanja !

 

 

Link to comment
Share on other sites

Pa kad si već napravio akciju za štampu, napravi akcije za najčešće tonske i kolorne korekcije, pa nek' dotična osoba samo pusti na klik. Ili uzmi neki od pluginova za PS koji olakšavaju obradu fotografija. Image View-eri samo za to i služe, baš kako im i ime kaže.

 

Pozdrav.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...