Jump to content

Sve moje urbane fotke :)

Recommended Posts

^

Ma nek si ti meni zanimljiv sa ovakvim komentarom na ove fotke ;)

Prosto mi je zao sto realno nemas meterijal za sarkazam na temu mojih fotografija kao sto si to radio svojevremno u temi sa portretima pre nekih 18 meseci kada sam bio na pocetku svoje foto price, al vidim da si taj nedostatak nadomestio bujnom mastom :P

Savet za tebe... Krativnost u ostavljanju glupih i besmislenih kometara kanalisi u svoj fotografski rad, em se lecis od kompleksa i potrebe za proseravenjem, em radis nesto korisno za sebe :)

Da me ostale kolege ne shvate pogreseno ovo je odgovor na sve sto je ovaj maliciozni lik pun sebe ostavlja u komtarima na moje fotografije.

^

Ko si, i sta si, to samo ti znas, iskreno me ne zanima. Znam sta si pisao i na koji nacin. Sustina je da ne postoji razlog da se jedni drugima obracamo na taj nacin kao sto si ti meni kometrima na postavljene pocetnicke fotografije.

Sad si dobio adekvatan dogovor u tvom stilu na sve tvoje dosadasnje mudorosti...

^

Nisi ni najmanje... Jednostavno ostavis sarkastican komentara bez sadrazaj cija je jedina svrha sprdnja, a uvek sam te pitao sta znaci to sto si napisao sem ociglednog podjebavanja i cemu takav nacin obracanja, ni jednom nisi odgovori. Dobi si obrazlozenje, i to sam vise napisao zbog drugih nego zbog tebe ;)

Ipak, ima tu nešto više.

Ja sam samo rekao, bez ikakvog podsmijevanja da su fotografije tehnički korektne, šta više ima ih i izvrsnih ali na kraju ipak dosadne i prilično sterilne, lišene priče ili nekih emocija.

Moguće da 90% ljudi koje gleda ove fotografije se ne slaže sa mnom i misle da je ovo fenomenalno dobro.

Svojim komentarom ja sam se svrstao u ovih 10% ili možda manje.

I apsolutno ne vidim razloga za tvoju burnu reakciju i povrijeđen ego.

I još jednom ti želim stabilan stativ, dobre HDRove i još bolje svijetlo.

^

Moj odgovor nema toliko veze sa ovim sto si sada ostavio kao kometar, a da je to neko drugi napiso nebi dobi ovakav odgovoro. Tvoje razumno i racionalno obracanje u ovom trenutku ne moze da ponisti sve ono maliciozno i sarkasticno sto si do sada pisao u komentarima na moje fotgrafije. Nema potreba dalje da duzimo pricu....

Ja se pomalo slažem sa Homerom (mada ne do tog nivoa da bih tvoje radove okarkterisao kao dosadne, naprotiv) da fotkama fali malo "mesa", što sam napisao i na prvoj strani.

Ja sam oduševljen tvojim fotografijama, posebno obradom, neke si doveo do nivoa savršenstva i komotno mogu da se prodaju preko stoka za časopise i druge namene. Ja sam nekada radio slične fotke, pardon kadrove, ali se nikad nisam toliko trudio oko njih i sad mi je pomalo žao zbog toga... sad ni vremena, ni volje, a i putovanja slabo ima :(

Ono što meni fali je ono urbano u njima. Nigde ljudi, nigde atmosfere, ali koliko sam skontao ti si ovakav pravac izabrao i čak i po danu ND filterima i dugim espozicijama "brišeš" ljude. To je naravno ok za ovakve fotke, ali kao što rekoh, ja volim i ono drugo.

Ne bih te ponovo gnjavio sa ovakvim komentarom, već sam to napisao na prvoj stranici, to je više reakcija na Homerov komentar ;)

Drugar, komentar ni najmanje nije sporan, ni tvoj, ni njegov bez dodatka video materijala i nekih komentara od ranije tipa "Moram primjetiti da kako raste broj korisnih dikusija i dobrih savjeta, fotografije sve nekako lošije i lošije " " Čovjek sa mrvom samopoštovanja fotografskog ove iz Pariza ne bi ni na knjigu lica okačio" naravno i ranije je imao problem sa dosadom "Što se tiče same fotografije [to bi reko radovan III "lijepo, divno, ma liiijepo, samo brate dosadno" i to sve u prvih 2-3 meseca kad jos nisam znao ni kako se oprema koristi a kamoli nesto vise od toga, pored jos nekih kometara u drugim temama i raznih trovaca koji su bas otvoreno bili bezobrazni pa ih je administracija sankcionisala. Na njihovu zalost imam dobro pamcenje pa sada i uvek svakome po zasluzi i jednakom merom ;) Mada necu da gresim dusu, prva 2-3 kometara od njega nisu imali taj sarkasticni prizvuk i nisu preispitivali moje sampostovanje, vec su bili veoma korisni...

Ovo nije nacin na koji treba jedni drugima da se obracamo, a upravo je ovakav nacin komunikacije oterao mnogo ljudi sa foruma. Sta covek treba da ima u glavi da napise kao kometar na fotografiju "Čovjek sa mrvom samopoštovanja fotografskog ove iz Pariza ne bi ni na knjigu lica okačio" u temi koju sam pokenuo sa ciljem svoje edukacije, ja da sam nesto znao ne bi mi trebala takva tema... Nije tesko biti fin, razuman i dobronameran, a ko nije na zalosto ni ja necu da budem prema njemu. Svakome prema zasluzi kad tad ;)

Sto se tvog kometara tice. Ovo su fotografije mahom arhitekture i urbanih pejzaza onako kako to mom oku prija. U ovom delu podforuma mahom se kace street/urbane fotografije sto si verovatno naviko ovde da vidis, ali namenjen je i fotografijama arhitekture, tako pise u opisu podoforuma...

Preferiram ciste kadrove sa pre sveg dobrom kompozicijom, svetlom i koloritom. Ako pod atmosferom podrazumevas neko desavanje gde ima ljudi, to cisto sumnjam da ces videti na mojim fotografijama. Ljudi nisu potrebeni za kreiranje drame i atmosfere na fotografijama, priroda kreira sve uz adekvatnu kompozicija kadra, ugao snimanja itd. Da li su nekome dosadne ili zanimiljive to je meni totalno nebitno, za mene su uspomene sa putovanja.

Radim ono sto volim i prezentujem putem foruma, mozemo da razmenimo kuju rec na tu temu jer ja ih sa tom namerom i postavljam, ali stvarno pun mi je K sarkasticnih/malicioznih likova i ti takvi mi nisu potrebni kao sagovornici.

Evo nesto na temu dramaturgije. Dramu ovog kadra odredjuje ugao snimanja, osnovni motiv, i atmosfera koju kreira priroda...

44.

29942181625_3ed7af838f_c.jpgDas Denkmal der Maria Theresia... by Nenad Ristic, on Flickr

I nesto na temu atmosfere sa ljudima. Dovoljan je i jedan covek uz obavezno dobru kompoziciju, i sa dobrom idejom da bi se kreirala takva fotografija... Moze sve kao sto sam vec jednom naveo u temi sa portretima, samo je stvar mog izbora ste zelim da radim i na koji nacin. Na kraju krajeva bavio sam se slikarstvom dobar deo svog zivota tako da po nesto znam o estetici i likovnim elemtima koji cine jedan dobar autorski rad ;)

Pre i posle...

http://proflashstudio.com/community/forum/...start=150#p9841

45.

29943847874_9b8959accb_c.jpgBook of Schönbrunn... by Nenad Ristic, on Flickr

Nije u pitanju navika na ostale teme, već baš moj lični doživljaj. Najbanalniji primer, evo jednog mog snapshota iz Sarajeva, ne ulazeći u tehnički aspekt, pogotovo jer sam u LR-u ovoj fotki posvetio 10 sekundi i to bez ikakvog kropovanja i ispravljanja, već ono, ovo je za mene Baščaršija:

Sarajevo

Isti ovaj kadar, prazan, sa iključivo arhitekturom ne da ne bi mogao da prismrdi ovom, već bi izgledao očajno u poređenju sa istim, pa ne znam kako da je kadrirana i "doterana" kad ne oslikava atmosferu onankvu kakva jeste ;)

Inače isto sam se nekada bavio slikarstvom, tako da veoma dobro razumem o čemu pričaš. Volim i ovaj tvoj pravac, a volim i dinamičnije kadrove, ma volim sve, volim dobre fotografije.

Samo si nas malo razmazio svojim primerima pa očekujem od tebe i ono drugo :)

Skontao sam vec da razumes fotografiju sa "dusom" na osnovu kometara pojedinih fotografije koje su ti privukle paznju. Lepo si ovo napisao "Volim i ovaj tvoj pravac, a volim i dinamičnije kadrove, ma volim sve, volim dobre fotografije." To je poenta, kada je nesto dobro to je dobro i tu nema sta da se doda ne vezano za to sta preferiramo i sta se nama licno dopada tako da iz tog ugla ne moze ni da se kometarise na neki negativan nacin, posto bi u tom slucaju sve ostalo sem onoga sto se nama dopada mogli da kometarisemo u negativnom kontekstu...

Mene recimo ne zanima ni najmanje street/urbana fotografija i kadrovi tog tipa u kojima ima ljudi, al eto sad sam se seto da ima jednu panoramu Karlskirche gde jednostavno nije bilo mogucnosti da izbegnem turiste pa kada je budem postavi ti oceni da li sam dobro slozio taj kadar ;) Nije to nesto sto mi je strano, umem da prepoznam dobru ulicnu fotku, ali jednostavno nemam strpljena da lovim takve kadrove :P

Sto se tice ove fotke iz Sarajeva, pokusa sam da napravim takav kadar na tom istom mestu bez ljudi i ove karakteristicne scene sa golubovima, ta takva fotka je mrtva fotka bez dovoljno dobrog sadrzaja. Neki kadrovi jednostavno samo na taj nacin mogu da budu dobri :)

^

Nokautirao si ti samog sebe i ovom porukom...

Kada neko procita tvoju uvodnu recenicu i pogleda to sto si linkovao moze samo da zakljici koliko si predivan u pun dobre namere, nikako da si maliciozan i sarkastican.

Jednostavno ne mozes da pobegnes od sebe... Iz nekog razloga u nekom trenutku pribegavas takvom nacinu obracanja a ja to ne trpim...

Raumeo sam i prvi put da mi zelis puno srece i sve najbolje, do kada mislis da se pozdravljamo ???

Hvala na tome i ja tebi isto zelim sto i ti meni, aj sad da prekidamo ovo posto ja nemam razumevanja za nacin na koji iznosis svoje misljenj i vec sam napisao sve sta mislim o tome da se ne ponavaljam. Nema tu ego i prisivanje nekih nepostojecih osobina sagovorniku kada ti na bezobrazluk i sarkazam uzvrati istom merom. Pristojno se obracaj sa postovanje i dobices pristoja odgovor, a raodvana zadzi za sebe i preispituj svoje samopostovanje a ne moje...

Foto turista@ На шта ти губиш време и живце!? Мени се свиђају, био си негде, видео нешто, свидело ти се, снимио си то коректно, обрадио, сад то нама показујеш, па шта ћеш више! 40 је баш добра, пуно симболике.

^

Dobro jutro :)

Ma zivce ne ni najmanje, meni je glava uvek hladan a emocije cuvam za porodicu :) Nego kao sto rekoh, zbog ostalih kolega obrazlozio sam svoj nedvosmislen stav u poruci #27 i zasto tako ostro i na taj nacin... Nema potebe ovo dalj da se siri jer kako god rekli smo jedan drugome sta mislimo i sta smo imali da kazemo. Ne preferiram takva vidi komunikacije, al kada mora moze, i tako, i treba.

Drugar i da ti se ne svidjaju pa cak i da nemas neki razlog zasto, napises to na jedan kulturan nacin i nema problema, a ako znas i ne mrzi te da kuckas onda jos bolje. Svaki kometar bilo da je kritika ili pohvala, autoru i ostalima koji to citaju moze samo da bude od koristi, da ukaze i potvrdi da je nesto dobro, ili ukaze na elemente koji nisu dobri, jer krajnji cilj naseg forumskog druzenja je napredak u tome sto radim, a kometarima i zdravom diskusijom mozemo samo jedni drugima da pomognemo. Posto se ne znamo sem preko foruma, podrazumeva se pristojno obracenje sa postovanjem, a kada vidm da nije uz to se ponavalja vise puta onda sledi adekvatan odgovoro i na tako nesto.

Fotografije na prvoj strani nastale su na putovanjima kao i vecina ostalih fotografija sa tom razlikom da su ove sa prve strane gotovo sve iz neke rane faze... Fotke iz Pariza nastale su u prvih nedelju dana druzenja sa fotografijom. Fotografje sa druge stran nastale su na poslednjem 30odnevnom putovanju, Podgorica, Mostar, Sarajevo, Trst, Venecija, Bec, Budimpesta. Ima ih jos dosta cekaju na obradu :P a za razliku od predhodnih potrudio sam se da ih zablezim na pravi nacin uz sto svrsishodnije koriscenje opremi i svega sto sam do sada kroz praksu naucio. Sustinski to su turisticke fotografije mahom poznatih motiva, ali ima i sadrzajem potpuno autenticnih kadrova kao sto je fotografija koju si prokomentarisao ili ova nova 45. Book of Schönbrunn...

Neke su manje a neke vise angazovane u smisli da ostavljaju prostora posmatracu za razmisljanje i nadogradnju onoga sto je oko videlo. Recimo tako nesto ne moze da se izvede sa fotografijom Madjarskog pralamenta, ili bolje recno ne moze kadriranjem kao na mom primeru 41, ali produzenom ekspozicijom, izborom pravog vremena za fotkanje sa dobrim svetlom i pristojnom obradom ta fotografija ako nista drugo ima jako upecatljivu vizuelnu dopadljivost sto isto tako nije vrednost za podcenjivanje, ali svakako je manje angazovna i menje narativna od recimo 45. Book of Schönbrunn...

Sve u svemu ovo je nesto sto ja volim i sto mi predstavlja zadovoljstvo ali nikome ne namecem da je to jedino ispravno, i dobro, a sve ostalo recimo dosadno ili ne znam sta. Cak sta vise sutinski jedino pravu street/urbanu fotografiju priznajem kao nesto potpuno autenticno i zaista vredno paznje, pre svega zato sto su to motivi koji samo kroz fotografiju mogu da se prikazu na pravi nacin, samim tim imaju autenticnu umetnicku vrednost...

Ja tebe totalno razumem, pre svega sto meni 99% urbanih fotki totalno bez veze, to da ima ljudi na slici stvarno ne vidim gde je tu dusa. Mozda ja nisam neki literarni tip koji kad vidi sliku moze o njoj da prica celu pricu sta god bilo na njoj (a i nisam stvarno), ali mi je jako tesko da skontam neku prosecnu urbanu fotku kao nesto dobro samo zato sto prikazuje neke ljude da sede na klupi i bleje.

Uostalom, daleko je teze uraditi fotku bez njih nego sa njima i ja sam isto tome tezio na putovanjima. A to sto si postavio kao primer 45. Book of ... samo pokazuje kako napraviti odlicnu fotku a da ima ljudi na njima. Upecatljiva za razliku od ogromne gomile prosecnih turistickih kao naveden primer Sarajeva.

Da se osvrnem i na mesecinu u Veneciji - jedna od retko dobrih fotki u moru potpuno istih sa te manje vise iste lokacije.

^

Mogu da se slozim sa tim da ima mnogo urbanih fotki koje su bezvez i pre svega mase poentu kao i u svim zanrovima, al one koje su dobre narativno su jace od bilo koje fotografije koja pripada nekom drugim zanru, a to je po meni i najveca vrednost i pre svega najorginalnija vrednost fotografije. Ostali fotografski pravci mogu i drugacijm umetnickim formama da se docaraju dobro, ali spontansot trenutka koji nosi street/urbanu fotografiju moze samo fotografijom.

Mislim da dobra fotografija nastaje pre svega u glavi kao produkt kreativnog razmisljanja, sa tim da nekada motiv nema dovljno materijla, nisu dobri uslovi za fotkanje, ili jednostavno fali inspiracije. Fotografija sa mnogo puta vidjenim motivom Venceije jedna je od tih nastale kao produkt kretivnog razmisljanja inspirisana mesecinom, tu na licu mesta bez predhodne pripreme za tako nesto. Fotografija bez previse detlja koji bi nepotrebno stovrili neku dramu, sa recimo previse ovih camca u vodi, sto bi narusilo mir koji vlada na nebu obasjanom mesecino. Treba sve to videti i realizovati na adkevatan nacin, naci balans kadriranjem i obradom. Mesec koji se nazire fotkan je ti na licu mesta posto jasno je da ne moze da bude eksponiran jednom ekspozicijom.

45. je u celini kontrolisan i kreiran autentican autorski rad, a samim tim sto sam je postavio na vama je da prosidite koliko vredi, meni je odlican. Dok recimo pomenuti Madarski paprlament u sebi ima malo toga sto je deo nekog krativnog razmisljanja, prosto nisam imao vremna za tako nesto u ta 2-3h koliko smo bili tamo, taj kretivni deo odradila je priroda, konkretno jako spocificno svetlo sunca u tih 200sec ekpozicije, na meni je ostalo samo da to ublicim adekvatnom obradom :)

I tako kao sto sam vec nave, neke su manje a neke vise angazovane u smisli da ostavljaju prostora posmatracu za razmisljanje i nadogradnju onoga sto je oko videlo :)

Pre i posle...

http://proflashstudio.com/community/forum/...start=130#p9298

46.

29576804263_bdb85207b3_c.jpgBattle is over... by Nenad Ristic, on Flickr

pazljivo sam procitao i imam stav

postavljac na temi, koju je u uvodnom postu jasno odredio, postavlja niz najavljenih snimaka. istina je da su dobro snimljene, i isto tako obradjene

primedba koja je upucena je misljenje onoga ko je napisao. i ja bih na tome stao. ok. i meni cesto na snimke iz sarajva padaju kriticke misli, ali ne mora sve da se odmah otkuca na forumu. ipak treba ceniti rad autora, u duzem vremenskom periodu, i opredeljenje za neke teme za snimanje. kvantitet ce doneti kvalitet

dakle smatram da tema doprinosi forumu, kao i vecina ostalih tema. to malo medjusobne `diskusije` ne skodi. amateri, ljubitelji fotografije, su/smo uvek dobrodosli. oni koji zive od fotografije se ponasaju kao i svi ostali ljudi, to sto su bolje zanatlije u fotografiji ne znaci da su pametniji ili superiorniji u komunikaciji

^

Hvala na kometaru, i tebi i svakome koga fotografije insipirisu da nesto napise bilo da je kritika, pohvala, savet, bilo sta sto je konstruktivno, razlozno, i korisno siroj zajednici. Dobro je zbog ostalih obrazloziti misljenje, a mozda ce i na mene uticati u odredjenoj meri ako smatram da je ispravno :) Pristojno uz obostrano uvazavanje uvek moze da se razmeni koja rec na temu fotografija, cak je i pozeljno.

Na tri foruma gde sam relativno aktivan nikida se nije desilo da necije fotografije kometarisem na sarkastican i malciozan nacin, niti ce se desiti. Po nekad nekome ko je apsolutni pocetnik udelim neki savet pre svega iz iskustva, ili samo pohvalim kada je nesto bas ocigledno dobro, kada vidim da neko kvalitetno i brzo napreduje kao recimo kolega @salecar. Ta pohvala je priznanje autoru, i motivacija mnogima koji su "zapeli" negde u svom razvojnom putu, da nastave dalje i uz malo truda unaprede svoj rad.

"kvantitet ce doneti kvalitet" Smatram da ce kvalitet doneti malo talenta i dosta posvecenosti uz analiticki pristup svemu sto radimo. Ne treba zuriti, ali ne treba ni razvlaciti previse :P pravu meru i idealan balans tesko je postici, ali treba teziti tome...

Pre i posle...

http://proflashstudio.com/community/forum/...start=100#p8244

47.

29265483153_4c18e80979_c.jpgSunset... Castello di Miramare by Nenad Ristic, on Flickr

Hm, nijesam pratio ovu temu, sad je pregledah i baš se vidi napredak i u kadriranju, a naročito obradi. Na ovom, skoro polumrtvom forumu aktivno postavlja fotografije par zaljubljenika u čijim fotkama stvarno uživam (jagodinac, fototurista, dark indigo, salecar., đaniru..). Ono što mi se naročito svidjelo, a poneko zamijera, je manjak ljudi, i stvarno svaka čast za to, jer su gradovi praktično preplavljeni čoporima koji svojim televizorima od telefona, praktično ubiju volju za boravkom, a kamoli fotografisanjem.

^

Lepo receno :) Ja se maksimalno trudim da ih izbegnem :P Ovo nije ulicna fotografija, vec vise turisticka fotografija meni zanimljivih lokacija tako da ne vidim poentu da mi se tu muva gomila turista jer to sigurno nije nesto sto ce docarati atmosferu...

Temu sam postavio pre par nedelja a fotografije sa preve strane do 36 nastale su u ranoj fazi, prvih 6 meseci bavljenja fotografijom, tada sam se vise interesovao za portretnu fotografiju tako da su te fotke nastale vise usputno... Fotgrafije Pariza nastale su u prvoj nedelji kada sam kupio foto opremu, iz Spanije nakon 6 meseci, a mislim da je na svim fotografijama obrada novijeg datuma.

Resio sam malo ozbiljnije da se posvetim urbanim pejzazima i motivima na kojima prevladava arhitektura, tako da pocev od 36 mogu da se vide fotografije nastale na poslednjem putovanju od pre nekih dva meseca a bice ih jos dosta vremenom posto je ovo nesto sto me bas zanima i jedan od razloga zasto sam se posvetio fotografiji.

Inace ovo je za mene fotografija sa dobrom atmosferom, ali bukvalno :D

Pre i posle...

http://proflashstudio.com/community/forum/...ew=unread#p9110

48.

29978310590_bfe16db8cd_c.jpgPower of nature... by Nenad Ristic, on Flickr

^

Svako od nas vidi drugacije, zato je dobro razmeniti koju rec na temu postavljenih fotki :)

Tokom procesa obrada te platforme ostale su do samog kraj a na karaju i njima je dosao kraj :P Jednostavno lose su postavljene u kadru. Osnovni motiv ove fotografije vise je nego jasan, sve ostalo deo je tog okruzenja, a platforme em su tu samo tokom sezone, em se lose uklapaju i razbijaju cvrstinu kadra, naraocito ova po sredini...

Jedna razglednica iz Beca :)

49.

30080394091_53109a1b18_c.jpgKarlskirche... by Nenad Ristic, on Flickr