Foto turista Posted September 27, 2016 Report Posted September 27, 2016 Nakupilo se za ovih godinu i po dana fotki na ovu temu, a na zadnjem putovanju bas sam se ozbiljno potrudio da to bude kako treba. Postavicu prvo neke od ranije a vremnom cu dopunjavati fotografijama iz Mostara, Sarajeva, Trsta, Venecije, Beca i Budimpeste... Ima svega, dnevnih sa produzenom ekspozicijom, i onih u pravo vreme malo pre i posle zlaska. Linkovi su sa Flickr-a pa tamo moze da se vidi i cime je fotkano itd, a za neke fotke postavicu i linkove sa procesom obrade pre i posle, ne zato soto sam dobar u tome vec radi lakseg komentarisanja :P Sve u svemu ovo je nesto sto najvise volim, i ako su do sad bilo mahom portretne fotke... 1. Power of God... by Nenad Ristic, on Flickr 2. Palma de Mallorca... La Seu by Nenad Ristic, on Flickr 3. Wien - Belvedere... by Nenad Ristic, on Flickr 4. Wien - Römische Ruine... by Nenad Ristic, on Flickr 5. Untitled by Nenad Ristic, on Flickr
Foto turista Posted September 29, 2016 Author Report Posted September 29, 2016 6. Wien - Großes Parterre und Gloriette by Nenad Ristic, on Flickr 7. Wien - Der Neptunbrunnen... by Nenad Ristic, on Flickr 8. Wien - Gänsemädchenbrunnen... by Nenad Ristic, on Flickr 9. Golden Tower... by Nenad Ristic, on Flickr
Ivica Su Posted September 30, 2016 Report Posted September 30, 2016 Pazi, fotke su odliče (sem odsečene Ajfelove kule), ali po meni ovo nisu urbane fotke. Ovo su turističke fotke, naravno na profi nivou, ali urbane nikako. Kod urbanih arhitektura treba da je u drugom planu, a ljudi, gradska atmosfera i generalno život u prvom... To je moje neko shvatanje urbane fotografije, naravno ne znači da sam u pravu ;)
djole_ Posted September 30, 2016 Report Posted September 30, 2016 Pripazi samo kada ih gazis sa obradom na nekima ti se malkice pojavio halo efekat. Ali su ok fotke
Foto turista Posted October 1, 2016 Author Report Posted October 1, 2016 @Ivica Su E druze hvala na kometaru. Hehe na profi nivou, nisu na profi nivou ali su na nekom nivou koji se meni dopada, neke skroz realisticne a neke blago apstraktne svakako produkt idije i realizacije :P Sto se tornja tice voleo bi da cujem jos neko misljenje... @djole_ Iz nekog razloga ovde se to malo izrazenije vidi, a kada ih gledam u full-u toga nema ili se ne primecuje... Mada ima nekih gde se jednostavno desio propust :P
Ivica Su Posted October 1, 2016 Report Posted October 1, 2016 Pazi meni se obrada i generalno svetlo kod tornja jako dopadaju, kod kompozicije mi nije leglo to što se ne vidi druga "noga". Ako nije bili prostora za širi kadar, verovatno bi bilo bolje da si centrirao tako da se vidi pola jedne, pola druge, ili da je ova u centru kadra, tj. da je ceo toranj iz ulga od 45 stepeni, a ne frontalno....
Foto turista Posted October 3, 2016 Author Report Posted October 3, 2016 ^ I da nisi napisao znam zasto ti se nije dopao toranje, al mislio sam jos neko da prokometarise bas tu fotografiju, interesuje me jos neko misljenje i za ostale a za toranj posebno :) Inace fotka je medju prvim fotografijama koje sam napravio nakon kupovine opreme pre nekih godinu i po dana a obrada je novijeg datuma, pre toga nisam koristio ni kameru na mobilnom a kamoli da sam se interesovao za fotografiju :P Jeda od retkih kadrova u tih prvih mesec dana gde sam malo razmislio i o kadru a ne samo o tome kako pravilno da koristim kameru. 10. Dusk... by Nenad Ristic, on Flickr 11. The World is Yours... by Nenad Ristic, on Flickr 12. Die Wiener U-Bahn by Nenad Ristic, on Flickr 13. Na Bratislavský hrad... by Nenad Ristic, on Flickr
Foto turista Posted October 9, 2016 Author Report Posted October 9, 2016 14. Cathédrale Notre-Dame de Paris... by Nenad Ristic, on Flickr 15. Blue hour Bratislava... by Nenad Ristic, on Flickr 16. Musée du Louvre... by Nenad Ristic, on Flickr 17. Golden passage... by Nenad Ristic, on Flickr 1
Elektroničar Posted October 9, 2016 Report Posted October 9, 2016 Sto se tice tornja, meni se toranj, Belvedere i Blue hour Bratislava najvise dopadaju. E sad zasto, ne bih znao bas. Mislim, toranj mi ovako odaje utisak velicine. I sad, dal seci il ne seci, al koliko sam ja uspeo da pohvatam licne utiske, ako nesto nije iseceno, to je relativna sigurica i kao svaka sigurica ima granice dobrote do koje moze ici. Zato meni vise stima malo seceno i ukrivo (iako i sam praktikujem sigurice).
Jo Husafet Posted October 10, 2016 Report Posted October 10, 2016 toranj nije dobar. Zasto? Zbog frcokle tj. parceta luka koje je ni tu ni tamo, pa na kraju izgleda k'o greska u kropu. upravo ta frcokla narusava kompoziciju tj. dinamiku i tempo koji ima ostatak fotografije. Da je za 10% vise luka ubaceno u kompoziciju, imalo bi opravdanja da bude seceno. Ovako... smeta :) Ostatak zanimljiv. Nije epohalno, al daleko od toga da je lose. Ima zamisao, par komada imaju vrlo fino i pedantno izvodjenje (plus obradu koja, cak i kada je preterana, pokusava da docara ono kako taj prostor stvarno izlgeda u tom trenutku). 11, 13 i 16 visak.
Foto turista Posted October 11, 2016 Author Report Posted October 11, 2016 @Jo Husafet @Elektroničar Hvala ljudi :) Toranj je nastao vise slucajno nego kao produkt nekog razmisljanj o kadru, ali nije da nisam razmislio makar u osnovi. Inace meni se ta fotka odmah dopala, sto @Elektroničar kazes namam pojma zasto. Kada smo stigli kucu nakon analize kadra onako strogo po osnovnim pravilima kompozicije i sam sam ocenio da nije bas kako treba, ali ima to nesto sto je cini posebnom makar u mojim ocima, to je ono sto ja zovem opsti utisak :P Mnogi su ocenjivali tu fotografiju, i kritike su mahom pozotivne, cak je izabrana za jednu od najboljih fotografija na http://photography-on-the.net/forum/bestofgallery.php?page=6 forumu u to vreme medju 600 najbolji iz galerije od 60.000, to je 60.000 koje clanovi definisu kao svoje najbolje fotke pa ih pakuju u galeriju, a inace na forumu ima sigurno deset puta vise postavljenih... Tako da sve u svemu toranj je jedna veoma uspela fotka uz sve svoje mane, ali bez obzira ja cu se ipak sloziti sa analizom koju je dao kolega @Jo Husafet jer smatram da kroz rad treba da tezimo sto kvlitetnijim i sto bolje upakovanima kadorvima, jer dobra kompozicija fotografiji daje neprolaznu vrernost, a svesnim odstupanjem u retkim slucajima moze nesto posebno da se potigne. Samo se ne slazem sa delom da troranj nije dobar :P Kolega Jo znas kako to ide kod mene, ja postavim sve sto sam radio jer to je prava slika mene kao autora tih fotografija, a ne selekicija onoga sto je najbolje. Selekcija se pravi na terenu pre okidanja, treba da rasmisljamo o tome sto radimo, pa ako je fotografija vec nastala kao produkt razmisljanja ne treba je sakrivati i ako smo naknadnom analizom ocenili da mozda i nije tako dobra. Te malo losije nas uce da budemo bolji, a ako se kroz rad bavimo samo dobirim kadrovima nikada neceomo napraviti bolje od toga... Ovo su fotke nastale u prvih 7-8 meseci bavljenja fotografijom a bice ih jos iz tog perioda, vecina sa obradom novijeg datuma. Obradom se trudim da na posmatraca prenesem kako sam ja doziveo taj kadar. Ima tu apstraktinih elemanta u manjoj ili vecoj meri na svakoj fotografiji... Epohalne narano da ne mogu da budu, nista vise na ovom svetu nije epohalno. Temu sam pokrenuo posto sam resio malo ozbiljnije da se bavim urabnim pejzazima i detaljima iz urbanog okruzenja. Kada nadjes vremena baci pogled pojavi ce se ovde i fotke sa nedavno zavrsenog putovanja, sve nastala u vecernjim casovima pre i posle zalaska, ili sa produzenom ekspozicijom tokom dana. Kolega @Elektroničar posto ti se Belvedere i Bratislava najvise dopadaju evo za tebe jos dve fotke sa istim motivima i jedan pejzaz prirode sa urabanim elemtima :) 18. Castle in the white... by Nenad Ristic, on Flickr 19. Schloss Belvedere... by Nenad Ristic, on Flickr 20. Untitled by Nenad Ristic, on Flickr
Foto turista Posted October 15, 2016 Author Report Posted October 15, 2016 21. From the tower... by Nenad Ristic, on Flickr 22. From the tower... by Nenad Ristic, on Flickr 23. Musée du Louvre... by Nenad Ristic, on Flickr 24. One day in Paris... by Nenad Ristic, on Flickr 25. Magical day in Disneyland... by Nenad Ristic, on Flickr 1
Foto turista Posted October 17, 2016 Author Report Posted October 17, 2016 26. Taš... by Nenad Ristic, on Flickr 27. Spomenik Desanki Maksimović - Taš... by Nenad Ristic, on Flickr 28. Crkva Svetog Save... by Nenad Ristic, on Flickr 29. Untitled by Nenad Ristic, on Flickr 1
Foto turista Posted October 20, 2016 Author Report Posted October 20, 2016 30. Conqueror... by Nenad Ristic, on Flickr 31. The rain coming... by Nenad Ristic, on Flickr 32. On the Road of the Winds... by Nenad Ristic, on Flickr 33. Lost in the woods... by Nenad Ristic, on Flickr
Foto turista Posted October 23, 2016 Author Report Posted October 23, 2016 34. La Seu... by Nenad Ristic, on Flickr
Foto turista Posted October 24, 2016 Author Report Posted October 24, 2016 Pre i posle... http://proflashstudio.com/community/forum/...;start=20#p4877 35. Urban paradise Palma de Mallorca... by Nenad Ristic, on Flickr
Foto turista Posted October 25, 2016 Author Report Posted October 25, 2016 Pre i posle... http://proflashstudio.com/community/forum/...;start=70#p4982 36. Mallorca... Colours in the night... by Nenad Ristic, on Flickr
Foto turista Posted October 26, 2016 Author Report Posted October 26, 2016 Pre i posle... http://proflashstudio.com/community/forum/...mp;p=7795#p7795 37. Mostar - Old Bridge... by Nenad Ristic, on Flickr 1
Foto turista Posted October 27, 2016 Author Report Posted October 27, 2016 38. Panorama, Faro della Vittoria e Trieste... by Nenad Ristic, on Flickr
Foto turista Posted October 27, 2016 Author Report Posted October 27, 2016 Nemam cesto prilike da fotkam pejzaze prirode tako da ove dve i tako jos po neki motiv pejzaza prirode nece smetati medju ovim fotkama arhitekture i urbanih pejzaza... Ove dve su nastale istog dana usputno na putu Podgorica-Mostar... 39. Slano jezero... by Nenad Ristic, on Flickr 40. Somewhere in Bosnia... by Nenad Ristic, on Flickr 1
Ivica Su Posted October 27, 2016 Report Posted October 27, 2016 Ako smem pitati zašto kod arhitekture radiš ipravljanje perspektive. Kontam šta želiš da postigneš, verovatno da se ne vidi da je fotkano sa zemlje pa da samim tim deluje da je namenski rađeno za izradu razglednica, ali meni lično ta perspektiva ne smeta, čak volim da je malo i naglasim... Nije da je loše, već ono, više me zanima razlog :) Inače svaka čast na toliko detaljnoj objadi svake pojedinačne fotografije.
Foto turista Posted October 27, 2016 Author Report Posted October 27, 2016 ^ Ne zelim to da postignem, jednostavno ako mislim da to ima smisla i ako se meni tako dopada onda ispravim, recimo na 8 i 28 nisam nista ispravljao ni najmanje, samo tu nije poenta u naglasavanju perspektive vec osnovnog motiva fotografije. Smatram da sve sto se radi, kadriranjem, i obradom, treba da bude u svrhu diskretnog naglasavanja osnovnog motiva. Sto se obrade tice nije ovo nista kada pogledam sta pojedini rade i to bude bas super, ali kao i sa portretima, ne volim da idem u te krajnosti, a pre svega ne umem :P Mnogo to vremna trazi i posvecenosti, a meni je ovo ipak hobi i razonoda. Treba dosta znanja i stalnog rada za nesto vise od ovoga sto moze da se vidi na postavljenim fotografijama i sto ce se tek videti. Imam posao od kog zivim u kome sve zavisi od mene sto samim tim znaci da ne mogo toliko da se posvetim obradi i toj nekoj opsirnoj edukaciji, a ne zelim ni polovicno, bolje je ovako dobar amaterski rad nego polovican profi :P Mozda na ovom nivou ne mogu obradom da kreiram profi fotku ali kao i svi mi mogu da povedem racuna o nekim stvarima, pre svega o detaljima i nekoj osnovnoj korekciji boja i svetla zarad sto boljeg vizulenog utiska i isticanja prioriteta na fotografiji... Bez obizrana na to sta mozemo obradom da postignemo mislim da dobra fotografija pre svega nastaje na terenu, dobrim i promisljenim kadriranjem. Dobra kompozicija je od sustinskog znacaja, i odabir elemenata koje zelimo u kadru kao i njihova povezanost kako bi u zizu fotografije postavili ono sto nam je prioritet :)
Foto turista Posted October 28, 2016 Author Report Posted October 28, 2016 Pre i posle... http://proflashstudio.com/community/forum/...start=120#p9082 41. Beautiful light in Budapest... by Nenad Ristic, on Flickr 1
Foto turista Posted October 29, 2016 Author Report Posted October 29, 2016 Pre i posle... http://proflashstudio.com/community/forum/...;start=90#p8128 42. On the streets of Trieste... by Nenad Ristic, on Flickr
Foto turista Posted October 30, 2016 Author Report Posted October 30, 2016 Pre i posle... http://proflashstudio.com/community/forum/...start=110#p8879 Moonlight in Venice... by Nenad Ristic, on Flickr
Recommended Posts