Jump to content

Fuji X-Pro2, Test


StORM48
 Share

Recommended Posts

001_T34_Fuji_X-Pro2_uvodna.jpgTIMELINE

U atmosferi gde su divovi industrije odavno i gotovo kartelski podelili tržište, manjim i pre svega finansijski slabijim igračima nije preostalo ništa drugo, osim da svoju šansu potraže u nekoj manje uočljivoj tržišnoj niši. DSLR koncept je star i odavno sazreo. Preležao je sve dečje bolesti i unapređen je do nivoa kada se zaista malo šta može zameriti ili očekivati od njega, a pogotovo ne u nekom revolucionarnom formatu.

U tim uslovima jedna grupa proizvođača uvidela je potencijal da na tržište plasira drugačiji koncept. Ne toliko drugačiji u smislu upotrebljenih tehnologija, jer je većina toga već odavno prisutna na tržištu u ovoj ili onoj formi, već na način koji objedinjuje praktičnost i određeni stepen jednostavnosti upotrebe, ali bez žrtvovanja kvaliteta izlaznog rezultata. I tako je nastao „bezogledalni“, tzv. MILC (Mirrorless Interchangeable Lens Camera) sistem, koji od klasičnog kompaktnog aparata preuzima formu, a od DSLR-a senzor, sa svim vrlinama i manama koje veliki senzor sa sobom nosi, pri čemu je uz kompaktnost ostala i mogućnost izmene objektiva. Koliko celi taj koncept zaista omogućava laku portabilnost, predmet je čestih, žučnih rasprava na internet nebu, ali je činjenica da je uspeh već postignut i da MILC-evi nezadrživo streme ka tržišnoj dominaciji. Brojke još uvek nisu u dovoljnoj meri ugrozile DSLR, ali se trend čini nezaustavljivim. Barem u sferi koja ne podrazumeva najzahtevnije foto-žanrove.

Elem, ono što se, od trenutka prvog predstavljanja Olympus-ovog digitalnog PEN-a, dešavalo tokom narednih godina i nastavlja da se dešava i danas, tiha je evolucija, čiji se potencijal možda i najbolje ogleda u izreci „tiha voda breg roni“. Malo po malo, MILC koncept je zauzeo sada već ozbiljan udeo na tržištu, zapretivši svim ostalim kategorijama fotoaparata. S jedne strane, ugrožena je prodaja konvencionalnih kompakt aparata, jer u većini svojih potkategorija ne nude praktično ništa čime se mogu sukobiti sa prosečnim MILC aparatom, dok su DSLR-ovi ugroženi mahom u nižoj klasi, tamo gde je gro kupaca došlo iz lože entuzijasta koji žele bolji izlazni kvalitet, ali im ergonomija jednog DSLR-a jednostavno nije potrebna. Takvih je oduvek bilo mnogo, ali u nedostatku sistema kakav je MILC, usvojili su DSLR sistem.

Vremenom smo se nagledali raznih vizija novog koncepta i to u takvim količinama, da se ponekad činilo da su proizvođači sami sebi konkurencija. I pored očiglednog ignorisanja nove kategorije od strane dva najveća proizvođača fotoopreme (Canon i Nikon; prim.aut), zasićenosti ne manjka, pa se i u toj, suženoj konkurenciji, javila potreba za određenom dozom izuzetnosti. Fuji je, na sebi svojstven način, rešio da igra na kartu ekskluzivnosti, pa je malo po malo, gradio sistem koji se predstavlja beskompromisnim. Ili barem tome teži u većoj meri. Koliko je u tome uspeo, kao svojevrstan oblik „Lajke za mase“, videće se tokom narednih godina. Zasad, mora im se priznati, veoma dobro održavaju tempo predstavljanja novih aparata i objektiva, a naše mišljenje je da bi, barem po pitanju samih aparata, mogli malo i da uspore, jer preterano raslojavanje ponude kupce dovodi u stanje konfuzije i čini izbor blago frustrirajućim.

Kada težnja za različitošću dosegne nivo egzotike, dobijamo aparat kakav je Fuji X-Pro2, model koji jeste MILC po svojoj definiciji, ali usamljen u sopstvenoj loži, bez konkurencije sa kojom bismo ga mogli porediti, a opet, krajnjeg rezultata koji ga ipak ne izdiže iznad ostalih. Barem ne u meri da bismo ga mogli posmatrati kao zaseban entitet u moru sličnih. Deluje li vam sve ovo pomalo konfuzno? I nama, verujte na reč, ali smo, nakon druge iteracije ovog Fuji koncepta, sasvim sigurni da je ova kompanija istrajna u guranju svojih ideja, čak i onda kada ih tržište ne primi baš najbolje. Da li je bojazan od kupovine X-Pro Fujija i ovaj put opravdana? To smo baš i hteli da utvrdimo!

002_T34_telo1.jpg
SPECIFIKACIJE

Druga iteracija pretpostavlja da je postojala i prva. I naravno da jeste… X-Pro1 je tržištu predstavljen 2012. godine, a u narednoj tabeli možemo videti progres koji je na polju specifikacija od tada postignut:

003_T34_tabela_X-Pro2_pf.png
Tehničke karakteristike: Fuji X-Pro2 u poređenju sa prethodnikom


I tada je X-Pro1 plenio nekim unikatnim karakteristikama, koje su i do danas ostale ekskluziva ove klase Fuji MILC-eva, a ono što mnoge dovodi u stanje zbunjenosti je pozicioniranje ovog aparata unutar ostatka Fuji ponude. Naime, X-Pro2 predstavlja vrh Fuji X sistema, ali to isto važi i za konvencionalni XT-1. Razlike među njima nisu prevelike ali, kako će se ispostaviti u toku testa, X-Pro serija zahteva određeno prilagođavanje u pogledu načina korišćenja… u nekim momentima opravdano, a u nekim baš i ne. Da biste mogli reći koji je od ta dva aparata pravi izbor za vas, prosto morate dobro da proniknete u sve vrline i mane oba koncepta, a posebno X-Pro2.PAKOVANJE

Tech-geek stil pakovanja Fuji aparata se u nekoj meri prilično razlikuje od koncepta koji gaje sami aparati, a to je klasičan retro fazon. Ne verujemo da pakovanje ima za cilj bilo kakvo oblikovanje svesti potrošača, ali je interesantno primetiti da retro aparat ne prati i retro pakovanje. Ponuda ne podrazumeva bilo kakav kit paket, pa je „body only“ kutija ujedno u jedina moguća:

004_T34_pakovanje.jpg
Fuji X-Pro2, sadržaj pakovanja


Sadržaj pakovanja je manje/više uobičajen za današnju foto-tehniku: telo sa poklopcem bajoneta je ono neizostavno, dok kao prateća oprema stiže BC-W126 punjač sa pripadajućim kablom, NP-W126 baterija, rameni kaiš sa posebnim trouglastim alkama i alatom za njihovu (de)montažu, štampano uputstvo i prateći disk sa softverom i uputstvom u elektronskom obliku. Alat za montažu alki? Da, to zaista zvuči uvrnuto, ali eto – iz nekog razloga u Fuji-ju misle da alke nije potrebno isporučiti već montirane na aparat.Ostatak teksta → Fuji X-Pro2, Test
Link to comment
Share on other sites

  • Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Svaka čast na trudu ... ali mislim da trebaš da razmotriš ovo: preopširno !

 

Ovo što ću ti reći, verujem da i sam znaš: u današnje vreme ljudi traže konciznu i jasnu informaciju (u ovom slučaju - tvoje mišljenje) o objektu koji ih interesuje.

 

Badava sav silni pažljivo sročeni tekst, sa kompletnim uvodom, razdradom i zaključkom ako je za čitanje istog potrebno sat-dva ... ili više (ako usput još gledamo i priložene slike) ?!

To niko neće raditi ... ili ja bar tako mislim da će biti u većini pokušaja čitanja tvog rivjua.

 

Čak i da taj neko skoči odmah na kraj testa i tamo pokuša da potraži zaključke ... naleteće opet na istu stvar: mnogo pirče iz koje malo toga je jasno (ono: i da i ne u istoj rečenici, pa kako-kome odgovara, neka tako i tumači).

 

Žao mi je da se ovoliko trudiš a da verovatno retko ko to čita.

 

Da skratim priču:

- daj bar 5x koncizinje, svedeno, pravo u suštinu

- na kraju otvoreno i kratko, sve pozitivno i sve negativno što Ti misliš da se zaslužuje reći o predmetu testiranja (a ostali se sa istim mogu ili ne moraju složiti)

- shvatam da nije lako opljuvati nešto a da posle očekuješ da ti ta ista firma ponovo da njihov novi uređaj na test ali ni čitaoci ti neće oprostiti ako očigledno pokušavaš da zamagliš nedostatke u lepo sročenoj i preopširnoj frazeologiji (ne govorim o ovom tekstu Fuji-a, već onako generalno, razmišljam na glas - što bi rekli).

 

Drugarski pozdrav!

Link to comment
Share on other sites

U dobu koje namece instant resenja i zahteva povrsnost da bi se islo u korak sa brojnim culnim nadrazajima, pravi je dragulj naici na strukturisani i temeljni nastup u analizi i resavanju problema.

 

Takodje, previse je ocekivati da autor zauzme nedvosmislen stav - DA ili NE. Za koje potrebe? Po kom kriterijumu? U odnosu na sta? Jedini nacin je "istresti na sto" sve cinjenice pa neka svako tumaci prema svojim potrebama, bio ih svestan ili ne.

 

"Sustina" je promenljiva kategorija. Zavisi na kom stepenu znanja/ocekivanja je citalac.

 

Autora ne zalim, niti mislim da treba, a citaoc ce vec naci nacina da sebi predoci skracenu verziju.

Ili u prevodu - od pantalona je lako napraviti sorc (mada nece da lici ninasta :) a obrnuto tesko.

Link to comment
Share on other sites

Suština je: za koga piše?

Da li za poznavaoce materije ili za one koji su u fotografiju tek ušli? Kojih je više?

Ko će od pomenutih (i u kom broju) pre pristupiti čitanju teksta?

Oni koji tematiku već poznaju će sigurno preskakati gomilu napisanog (pošto dosta toga već znaju ili ih ne interesuje da "doktoriraju" na temi već samo da doznaju šta autor misli o tom foto-aparatu), dok oni koji su početnici - zasigurno ne traže kompletan istorijat i sve tehnikalije od A do Z, da bi samo saznali "vredi li kupiti ovaj foto-aparati ili ne?".

Tako ja vidim ovaj problem, tj. u oba slučaja vidim previše teksta.

 

P.S.

Sada sam shvatio na šta me sve vreme asocira ovakav stil pisanja: na diplomski rad (ili sl.). Stranice i stranice detaljne analize, pozivanja na referece, tumačenja, poređenja, aproksimacije, dokazivanja ... i na kraju se pitaš "čemu toliko truda i priče, kada će to (možda) pročitati samo jedna ili dve osobe?!".

Link to comment
Share on other sites

... koji ne želi naučni rad, već jasno navedeno "vredi li ili ne" i ukratko "zašto?".

 

 

Ja baš želim "naučni rad". Kao potencijalni kupac ovog, ili bilo kog aparata, želim da pročitam što je više moguće informacija i što je više moguće vidim fotografija načinjenih tim aparatom sa što je više moguće stakala.

 

S druge strane, što reče kolega Argon, imaš Ken Rockwella, koji ti na prier, pomaže da se odlučiš između, na primer, D5 i D800 jednom rečenicom: "The D5 has mere 21 megapixels, the D800, a consumer camera, has 36." I šta ti tu sad da čitaš naučne radove kad ti čovek sve objasnio jednom rečenicom.

 

U ovo doba u kojem većina ljudi ima raspon pažnje jednak onom kod pitbula na ekstaziju, nije čudo što se pojavljuju teme tipa " kako ja da zarađujem 5000$ mesečno na stocku za mesec dana" i što ljudi ne čitaju uputstva za aparat od 200 strana, a kamoli testove od 10+ strana.

 

Suština je: za koga piše?

 

Piše za mene, recimo, i za svakog kupca koji hoće da se što detaljnije informiše o aparatu e da bi na osnovu tih informacija odlučio da li taj aparat odgovara njegovim potrebama.

Link to comment
Share on other sites

Ili u prevodu - od pantalona je lako napraviti sorc (mada nece da lici ninasta :) a obrnuto tesko.

Hm..... :D

 

Sta znam.. meni je tekst skroz OK. Kome treba u jednom ekranu, bez skrolovnja, ima gde da pronadje. Kao sto rekose, danas je retkost da neko "obradi" problem kako dolikuje a to jbg, ne moze mnogo sazetije od ovoga.

Link to comment
Share on other sites

Kao što rekoh, piše za kupca. Kupac želi da zna šta kupuje. Ne gledaj samo iz svoje perspektive. Postoji ogroman broj ljudi koji žele da potroše vreme da pogledaju, pročitaju, nauče, saznaju iz prve ruke kako neki komad opreme radi.

 

Zamisli situaciju da želiš da kupiš komad neke opreme, otvoriš laptop na balkonu, žena ti donese kaficu i ti fino natenane uz šum mora lagano čitaš.

 

Jedini problem je što je tekst na srpskom i velika šteta što (možda i jeste) nije preveden na engleski.

Link to comment
Share on other sites

Badava sav silni pažljivo sročeni tekst, sa kompletnim uvodom, razdradom i zaključkom ako je za čitanje istog potrebno sat-dva ... ili više (ako usput još gledamo i priložene slike) ?!

To niko neće raditi ... ili ja bar tako mislim da će biti u većini pokušaja čitanja tvog rivjua.

 

Silno, ovaj, silno grešiš...

Ako već gledaš iz svoje perspektive evo i ja ću iz svoje: tekst je odličan i da je sreća da ima više kompetentnih autora. Lako je preskočiti poglavlje koje te ne zanima, ima čak i meni za to; teško je obrnuto - naći u oskudnom članku informaciju koje očigledno nema.

Link to comment
Share on other sites

Ma jasno je to ali moje mišljenje sam već izneo i to detaljno,, uz to ga i obrazložio pa smatram da nema potrebe da se ponavljam ili dalje branim iznete stavove.

 

Mogu samo da Vam predložim da pitate nekog od potencijalnih kupaca, da li bi čitali ceo test ... .

 

Moram Vam reći i ovo: ako je neko od Vas pomislio da ja imam nešto protiv StORM-a ili da podcenjujem njegov rad (na bilo koji način) .... taj je stekao pogrešno mišljenje.

Verovatno sam jedan od retkih koji su tako pažljivo pročitali neke njegove tekstove da sam posle toga StORM-u poslao PM u kome sam mu naveo gde ima gramatičkih grešaka u tekstu!

 

Ja i dalje stojim iza svog mišljenja i smatram da je prilično objektivnije i poštenije od puke podrše da nastavi da piše ovako opširne testove.

Link to comment
Share on other sites

Lako je preskociti deo koji nekoga ne zanima. Tesko je dobiti pravu informaciju kada je trazis a nema je.

Puna podrska autoru za testove koje radi i pise.

Mislim da nigde nema ovakvih testova , sa ovoliko korisnih podataka i ovako obradjenih detalja.

Kad nesto pozelim da kupim veoma mi je dragoceno kad o tome mogu sto vise da saznam: i dobro i lose. Tako lako saznam da li je to za mene ili ne.

Povrsnih testova po netu ima sijaset, detaljnih i zaista korisnih, tek nekoliko.

Na nasem jeziku- samo ovo sto pise StORM!

Pozdrav

 

Link to comment
Share on other sites

Ili u prevodu - od pantalona je lako napraviti sorc (mada nece da lici ninasta :) a obrnuto tesko.

Nepravilna analogija - napravivsi sorc od pantalona, promenio si im upotrebnu vrednost i to vise nije to.

 

Nasuprot tome, kod pisanja to ne ide bas tako. Od dugackog teksta, napraviti kratki koji ce imati podjednaku sadrzajnu vrednost i nece oskudevati infiormacijama - to je umece (i umetnost), a stice se neprestanim pisanjem i izdvaja dobe pisce, novinare, esejiste... od prosecnih.

 

Naslovni review je dobar, ali mu zaista fali skracivanje... ali to ce doci s' vremenom i iskustvom (ako autor uopste ima zelju da se bavi time na redovnom nivou).

Link to comment
Share on other sites

Prvo da se svima zahvalim na komentarima, za mene lično mnogo vrednijim od proste diskusije o aparatu.

 

Mnogo puta sam lomio mozak u vezi toga što Maxer navodi. I svaki put kada bih pomislio da nešto radikalno promenim, javili bi se oni kojima se sadašnji stil sviđa. Ja lično mislim da ovo zaista jeste preopširno za većinu, ali se nekako držim linije manjeg otpora, objašnjavajući sadašnju situaciju nekakvim kontinuitetom sa prošlim testovima.

 

I zaista, kad pogledam testove na nekim drugim, meni omiljenim portalima, prvo što mi zasmeta je gubitak kontinuiteta, koji donosi nemogućnost svojeručne komparacije modela, budući da se testovi međusobno veoma razlikuju. Eto npr DPR. Portal čiji su mi testovi bili nekakav uzor kada sam počinjao da se bavim ovim, vremenom su preživeli nekoliko velikih promena, od kojih je poslednja upravo maksimalno uprošćavanje prikaza i izostavljanje svih onih pikanterija koje su me i opredelile za njihove prikaze, umesto nečijih drugih.

 

I sad jbg, dosta je teško prelomiti i reći "sad je dosta", zaboraviti sve što je rađeno i početi na neki drugi način.

 

Nije da nema šta da se krati... oštro oko je možda primetilo da je nešto već i izbačeno, biće izbačeno još ponešto, iz većinom objektivnih razloga, ali koliko i kako, ostaje da se vidi.

 

U svakom slučaju, želim da kažem da Maxerove postove vidim zaista kao dobronamerne komentare i u potpunosti ih razumem, samo što iskreno baš i nemam hrabrosti da tek tako presečem i potrem metodologiju koju sam dugo osmišljavao, napravio čak i interni priručnik (doduše dosta nesređen) i držao je se tokom svih ovih godina.

 

Potrudiću se da isfiltriram što više nepotrebnih informacija, ali na način da ne uskratim one koji vole detaljisanje, već tako da i onaj ko želi "do u sitna crevca", ali i onaj koji želi samo suštinu, imaju ono što ih zanima.

 

Kako ću to da izvedem - e to već pojma nemam. :D

 

Još jednom - jako mi znači ovaj "feedback". Hvala svima!

 

Pozdrav

Link to comment
Share on other sites

Ja kad kupujem bilo sta - procitam svako slovo na tu temu da bih bio siguran da se necu pokajati ako naletim na nesto nepredvidjeno.

Ako ne kupujem - procitam Final Words / Summary cisto da znam o cemu se radi i da bih se koliko toliko informisao o temi koja me interesuje.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Izasao je novi firmware za Xpro2, cime se sa AF performansama izjednacio sa X-T2

http://www.fujifilm.com/support/digital_ca...pro2/index.html

 

Reklo bi se... ozbiljan update

 

1. The NUMBER OF THE FOCUS POINT has incerased.(*)

The options available are 91 POINTS(7x13) and 325 POINTS(13x25) on the NUMBER OF THE FOCUS POINT of the AF/MF SETTING in the Shooting Menu.

2. Improvement of phase detection AF accuracy.

By employing the new AF algorithm used in the X-T2, the AF accuracy has been improved.

3. AF tracking function has been improved when CONTINUOUS L in the AF-C mode.

4. In AF-C mode, AE function will work while pressing the shutter button halfway.

5. AF tracking function works while CONTINUOUS shooting in the AF-C mode with the Electronic Shutter.

6. AF tracking function works while CONTINUOUS H shooting in the AF-C mode instead of zone AF.

7. STILL IMAGE(single frame shooting) is available when CONTINUOUS L in the AF-C mode.

8. The focus point of Eye Detection AF has been changed to the eye closer to the camera.

9. Compatibility with the Shoe Mount Flash EF-X500.(*)

Additional functions like the multi-flash lighting, high-speed flash sync and so on can be used with the EF-X500.

Accordingly, the FLASH SETTING and the Shooting Menu is dramatically changed.

10. The items that can be assigned to the Quick Menu have changed.(*)

FLASH FUNCTION SETTINGS and FLASH COMPENSATION have been added due to the compatibility with the Shoe Mount Flash EF-X500.

11. The roles that can be assigned to the Function buttons have changed.(*)

FLASH FUNCTION SETTINGS, TTL-LOCK and MODELING FLASH have been added due to the compatibility with the Shoe Mount Flash EF-X500.

12. Addition of AUTO POWER SAVE.(*)

AUTO POWER SAVE option has been added to the POWER MANAGEMENT of the Setup Menu. Select ON to save the power consumption and make the battery life longer.

13. Addition of setting time in AUTO POWER OFF.(*)

15 SEC, 30 SEC and 1 MIN have been added to the AUTO POWER OFF of the POWER MANAGEMENT in the Setup Menu.

14. S.S OPERATION option has been added to BUTTON/DIAL SETTING in the Setup Menu.(*)

Select OFF to disable the shutter-speed fine-tuning using the command dials.

15. Change of the CORRECTED AF FRAME in the OVF.(*)

Specification of the CORRECTED AF FRAME of AF/MF SETTING in the Shooting Menu has been changed.

·OFF:The frame moves according to parallax to show the focus point.

·ON:The CORRECTED AF FRAME in the OVF is fixed on the recommended value described in the Owner's manual. If the minimum focus range of the attached lens is greater than the recommended value, the frame is displayed on the position of the minimum focus range.

*Upgrade the firmware of the lenses after the firmware of the camera is upgraded.

Camera Body / Lens Firmware Compatibility Table

16. The phenomenon is fixed that in rare cases the magnification of the OVF doesn't switch appropriately when a lens is changed.

17. The bright frame movement in the OVF has become more smoothly while zooming in and out.

18. OIS function has been improved while using Electronic Shutter.

19. The phenomenon is fixed that in rare cases frames of live view on a smartphone drop while using the application software "FUJIFILM Camera Remote".

20. The phenomenon is fixed that exposure sometimes doesn't change appropriately in Aperture Priority AE while using an M MOUNT ADAPTER.

Link to comment
Share on other sites

Veći je ovaj FW update, nego što neki aparati dobiju u novoj generaciji. S jedne strane ne razumem zbog čega sve ovo nije moglo biti odmah implementirano, a s druge - super je da neko ipak misli o renomeu i korisnicima. Od ovog FW-a profita nema, barem ne direktnog, tako da - svaka čast.

 

Pozdrav

 

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share


×
×
  • Create New...