vitaminb Posted July 18, 2016 Report Posted July 18, 2016 Otvaram jednu temu koja je pre svega trenutno zanimljiva meni, ali verujem da će biti i drugim kolegama koji su (ili će biti) u sličnoj dilemi - da li je moguće normalno funkcionisati kao online freelance grafički dizajner i da li vredi usmeravati se i pripremati se za takav put i kako. Zanimaju me vaša iskustva kada je u pitanju freelance rad preko interneta. Da li se može zaraditi recimo nekakva "normalna" plata? Kakav tip rada preporučujete kao nešto “što se kotrlja” (da li su recimo logoi ili nešto treće…)? Da li preporučujete prodaju “stock” radova ili direktan rad s klijentima? Na kojim sajtovima? I sl... Hvala svima
vitaminb Posted July 20, 2016 Author Report Posted July 20, 2016 Hajde da malo preformulišem stvar. Šta preporučujete kao neki logičan put u razvoju online freelance karijere za grafičkog dizajnera pod pretpostavkom da solidno radi posao? Nekih mesec dana radim na sajtu CrowdSpring (sličan princip kao 99design) i uradio sam nekih 20 logo projekta, ni jedan nisam osvojio. Primetio sam da na sajtu ima izuzetno dobrih dizajnera - primer jedne devojke koja je na sajtu od 2012-te i samo 7 puta je uzela nagradu. To me je prilično "ubilo u pojam". Napravio sam nalog na Upwork-u, ali se time nisam za sad bavio, a vidim da ima baš raznih poslova... Nisam se bavio jer želim da posvetim neko vreme proučavanju tržišta tj. kako uzeti kintu, jer mi je jasno da je, pored dizajniranja, i to bitno, ako ne i bitnije. Čuo sam da neki ljudi čak odlično zaradjuju prodajući stock vectore (koji se mogu downloadovati više puta), recimo nekakve badge-ove, ali o tome ne znam ništa više. Jedan dečko (koji doduše ne radi kao freelancer, već u firmi) mi je sporadično rekao da je to mnogo bolja opcija od sajtova poput Upworka. Gledao sajtove za stock grafiku, ali ima ih raznih i sve mi deluje kao lavirint, nisam siguran za šta da se uhvatim, a dan ima 24h... Razmišljao sam da napravim nalog i na sajtu Fiverr koji je kontraverzan i rad je obezvredjen (inicijalno 5$ po projektu), ali od nečega se mora početi... Dakle, ukoliko neko iskusan u online freelancu može da me posavetuje (na šta da se usmerim i kako da probam da napravim takvu karijeru) zaista sam zahvalan.
iksica Posted July 21, 2016 Report Posted July 21, 2016 Bilo da se odlucis za stock ilustracije ili crowdsourcing platforme neko opste pravilo je da moras da radis puno i da budes uporan. Jako uporan. Za one koji traze uspeh preko noci, instant rezultate i idealne klijente sa kojima ces imati apsolutnu slobodu u radu u ovom poslu nema mesta. Sledeci savet je izgradnja kvalitetnog portfolia. Behance i Drible su odlicne opcije, ne idealne, ali ces makar biti vidljiv na trzistu. Za koju vrajantu ces se konkretno opredeliti zavisi od tebe i tvojih afiniteta. Najbolje je da probas i jedno i drugo i da vidis sta ti lezi. Crowdsourcing sajtovi ti daju mogucnost za brzu zaradu, sa stockom ide malo sporije u pocetku. A uvek mozes da radis i jedno i drugo. Jedan vazan savet je da ne nudis dumping cene tvojih usluga - znaci nemoj da radis logo za $5. Ako krenes tim putem uvek ces biti jeftin, nesiguran u sebe, raspitivaces se na forumima i soc. mrezama koliko da naplatis svoj rad... to je zacarani krug iz koga neces izaci. Novac ce ti biti sve potrebniji u zivotu, moraces da radis vise da bi zaradio vise i izgoreces za par godina.
vitaminb Posted July 21, 2016 Author Report Posted July 21, 2016 Hvala puno na iskrenim i korisnim savetima, a samim tim i podršci! Ozbiljno sam ih pročitao, razumem o čemu pričaš i sad je na meni - a vreme će pokazati. Raduje me što je neko uspešan u takvom vidu poslovanja, obzirom da sam,doduše sa ovo malo iskustva na netu, stekao utisak da to može biti samo - dodatna zarada. To ohrabruje i želim ti još puno uspeha u budućim projektima, samo napred!
jovbranko Posted July 21, 2016 Report Posted July 21, 2016 Konkurencija je velika, to je kao pijaca. Pijačarski mentalitet prvenstveno klijenata. Nekom to odgovara, nekom ne. Mislim da to nije loše za studente, koji još uvek žive kod mame i tate, pa im zarada nije na prvom mestu. Takođe, kao dodatni posao. Dobro je kao motivacija da nešto radiš, usavršavaš se, pratiš trendove, napraviš bolji portfolio. Ali, ipak mislim, da većini ljudi to pre ili kasnije dosadi i požele da rade u nekoj firmi/agenciji. Pozdrav.
vitaminb Posted July 21, 2016 Author Report Posted July 21, 2016 Ok kontam, hvala puno na učešću u diskusiji i savetima! Video sam kakva je konkurencija i svestan sam da nije ni malo lako, naprotiv. A ja recimo, makar trenutno, nisam oduševljen radom u firmi :rolleyes: Apsolutno razumem razloge tvog mišljenja (da ne naklapam o tome) i oni stoje (s te tačke gledišta), ali sam ja trenutno u fazi "solo igrača", postoje i razlozi zašto je to tako. Ko zna, možda vreme potvrdi upravo tvoje reči, pa i sam dodjem do takvog zaključka. Jbg. nikad ništa nije lako - samo je pitanje na šta je čovek spreman, a na šta nije... Kad spomenuh vreme - da, ono je ograničavajući faktor, jer nisam student, a i ne mogu beskonačno dugo da se "lansiram" u freelance. Ali bih mogao da priuštim da na tome radim nekih pola godine recimo, da malo zagrebem, pa da vidimo... Zato sam i pitao za nekakvo usmerenje, da makar ne bih gubio vreme na početničkim greškama, na pogrešnim mestima. Pozdrav i takodje svako dobro u dizajnu i inače! Ljudi, veoma cenim vaše savete iskusnih ljudi, što je nemerljivo. Hvala
iksica Posted July 21, 2016 Report Posted July 21, 2016 Vrlo je individualna stvar da li ce ti se freelance posao dopasti i da li se pronalazis u tome. Dok ne budes radio neko vreme neces znati da li ti to odgovara ili ne. U prirodi kreativnog coveka je da ne podnosi ogranicenja i kalupe, pa je stoga sloboda koju imas kao nezavisni dizajner velika. Ali ta sloboda kosta, i nije bezuslovna. Moras da se bavis pored dizajna i mnogim drugim stvarima. Ono sto je vrlo pozitivna strana je sto mozes da ostvaris jako dobre kontakte, pa ko zna, mozda te tvoj rad preporuci za neki stalan posao, ovde ili napolju. To su sve mogusnosti koje ti se pruzaju.
vitaminb Posted July 21, 2016 Author Report Posted July 21, 2016 Ne mogu a da ne kažem da mi se veoma dopada tvoj rezon. ...ma meni je ceo život kao nekakav serijski freelance. Studirao sam umetnički fakultet (nije dizajn u pitanju), a šta god sam radio za kintu je bila neka od "varijanti freelanca". Neizvesna zarada. Navikao sam na takav pritisak, pa i na "pijačarenje". Nekako sam se, eto, dokotrljao i do ovog trenutnog posta... Svestan sam da kad čovek sigurno vozi taj put (izgradio nekakvu reputaciju na makar jednom sajtu) može i da bolje "pijčari", kao i da ću ja, u "zanosu dostizanja cilja", verovatno praviti klasične brljoke :rolleyes: A svestan sam i da ću morati da idem i na gradjevinu da bih zaradio kintu :D Šalu na stranu (a i gradjevina je super stvar), ali na kakve dodatne stvari misliš? Pretpostavljam...na pregovore, psihologiju klijenata, marketinški pristup dizajn-rešenju...ili nešto treće...
iksica Posted July 21, 2016 Report Posted July 21, 2016 Sve to + briga o finansijama. Ako sve bude islo kako treba u nekom trenutku ces otvoriti firmu. A dok ne dodjes do toga da knjigovodja misli umesto tebe tu skolu ces sam proci.
vitaminb Posted July 21, 2016 Author Report Posted July 21, 2016 ...ok, kapiram i hvala Ma vodio sam svoju firmu (nema veze s dizajnom), i pored moje inicijalne želje da se bavim kreativnim poslom (u smislu - umJetničkim) kao osnovnim razlogom za promenu posla, desio se i okidač što sam firmu zatvorio - stvari su se pomalo zakomplikovale, uslovi poslovanja. A imam ja tu solidno predznanje. Da sad kao i ja dam neki savet, a ispašću ne znam kakav, al` jbg. - ljudi pa i ne morate baš da otvarate te firme ako nije neophodno :lol: Da me ne doživite da se zalažem za nekakav nelegalan rad, ali eto, da krajnje široko kažem da - treba nalaziti načine da se radi "oslobodjeno suvišnog tereta, a u skladu s propisima" (što bi neko rekao), imajući u vidu pod kakvim uslovima živimo i radimo. Naročito umetnici, dizajneri, kompozitori...očaj Priznajem da nisam neki fan toga kako stvari funkcionišu, i da me opet ne shvatite pogrešno, ali svestan sam da je sve to neko izmislio i napisao zato što to njemu odgovara, a ne zato što je to u službi - čoveka (kako bi inače trebalo da bude). Jer je čovek hijerarjiski iznad bilo kakve čovekove tvorevine - mislim na zakone recimo... Drugim rečima, plivajte samo... @kneipp ako nisam indiskretan - da li ti trenutno vodiš dizajnersku agenciju ili tako nešto?
Recommended Posts