Jump to content

Помоћ око одабира апарата.

Dakz
 Share

Recommended Posts

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Baš tebe , Jo i elektroničara iskreno gotivim, ne znam u čemu je problem.

Skrenuli ste sa pitanja šta čovek da kupi, moje iskustvo šutnite, a eto tebi postavljaču teme kupi nikon 7000... i 18 140 i nećeš pogrešiti jer kolege sa foruma ti to garantuju a ja ih podržavam. Ne znam to iskustvo ali im iskreno verujem.

Nema nikakvih problema samo mi nije jasno o cemu pricas kada su polovni aparati u pitanju.

A po pitanju fiksnih ili zum objektiva ja bih ipak preporucio za pocetak zum tipa 18-105 a tek u drugom koraku fiksni za kojim se ukaze potreba.

Jednostavno, ako odes negde na put raspon dobro dodje, a uostalom 50/1.8 nije skup ni za jedan sistem, posebno polovan i lepo dopunjuje pomenuti zum

Ako se kupi aparat sa malo snimaka a jos uvek u garantnom roku, ne vidim u cemu moze da bude problem.

Potpuno se slažem sve što si napisao.

Ispušten aparat u garantnom roku ili objektiv sačuvan niko nikom ne garantuje već reč prodavca!!!

Tamo neki Miki je jako korektan i dokazan lično sam kupio od njega 60mm nisu svi takvi i on lično može da napravi grešku.

Todose, nema problema. Samo sam ti skrenuo paznju da ne mora da znaci da je svako ko prodaje aparat apriori prevarant (sto uglavnom nije). Svi, ali doslovce svi objektivi koje posedujem i koje sam uopste posedovao, osim ovog mucenog Pentaxa 50mm sto ga je matori kupio '79 su uzeti polovni i ni sa jednim nikada nisam imao bilo kakvih problema. Eto... sad smo na jednoj strani ti koji tvrdis da je polovno negde u rangu sa antraksom i ja koji tvrdim da je polovna foto-oprema nesto sasvim logicno. I dolazi pomalo do kolizije... :)

Prica oko oglasa deluje kao off topic za ovu temu, medjutim kada se malo bolje zagledamo.... i nije. :)

Tu dolazimo do beskonacne spirale:

Faza 1a

''Sakupio sam _____ evra, i kupio bih neki objektiv. Šta mi preporučujete?'

Faza 2a

'Prodajem praktično nov _______________ objektiv, korišćen bukvalno par puta (što je i glavni razlog prodaje), fabričko stanje, bez tragova korišćenja. Full kutija, oba poklopca, zonerica i torbica.''

Kako nemati onda poverenja? :)

Ja bih zakonom uveo obavezu prodaje 35ica za APSC i 50ki za FF uz svako prvo tijelo.

ovo je prilicno subjektivna ocena, recimo meni kombinacija 50/ff ne lezi, ne znam zasto, jednostavno ne lezi....ali sam se sit nafotografisao sa kombinacijom 550d/60 makro i taj objektiv svima sa APSC senzorom mogu samo toplo da preporucim...

5. razočaran sa zoom 55-250 osim kad sam koristio stativ ali nema dovoljno svetla. Prodao sam već neke fotografije sa njim ali isključivo fotografisane sa stativom.

6. 60mm nedovoljan za insekte odličan za cveće poželjno dodatno svetlo, traži stativ.

7. 85mm hahahaaaahahaaaaaa, ima problem kad se u obradi zumira fotografija zbog nekih sitnica kako li ih već stručno zovu...duhovi...ne znam trenutno stručni pojam za to.

ovo su tri sjajna objektiva, 55-250 je toliko dobar da je prosto neverovatno koliko nudi za ono sta kosta...60 makro, trazi dodatno svetlo je pausalna ocena, ako imas dobro svetlo, ne treba ti dodatno, to je generalno tako...duhovi na 85mm, da li pricas o CA? 85 ima problem sa aberacijama, ali nsita strasno...ili si imao felerican/ne primerak/ke ili si nesto pogresno radio, iamo sam/imam sva tri objektiva i nikada sa njima nisam imao poseban problem....

Da potkrepim tvoju tvrdnju i todosu da pokažem da je možda njegov primerak 55-250mm faličan, ili je on sam razlog da se ne dobiju rezultati koje je očekivao.

Primer... Uslikano pre par dana sa tim objektivom u STM varijanti ... Blenda 5,6 (skroz otvoren) na 250mm :

IMG_1483-863936.jpg

Klik na sličicu za pun prikaz

@Sale72

Cela ova tema je paušalna. Još jednom je pokazano da nije bitno ono što pokretač teme pita/traži, nego su bitniji pokušaji isticanja u društvu, pričama u fazonu "da vam ja pokažem kako se kalio čelik" i tome slično.

Insistiranje na sopstvenom viđenju situacije je svojevrsni foto-šovinizam. Ako nema volje (ili kapaciteta) za odgovoriti pokretaču na pitanje, najbolje je ne pisati ništa, realno.

I da.... autocenzura je iz raja izašla.

Zato mislim da džaba gubiš vreme pišući o sopstvenim iskustvima. Gledano sa strane, teško je dokučiti ko piše da bi pomogao, ko piše iz iskustva, a ko piše da bi i on prosuo po neku. Čari interneta u svom najblještavijem obliku.

Pozdrav

Sticem utisak da kada se prica o kupovini DSLR-a ljudi pate od GAS sindroma i da zbog toga ne znaju sta da odaberu jer hteli bi sve a nema se para.

Pocetnicima savetujem da gledaju koliko aparat ima megapiksela jer to je jedna od proverenih tehnika da se ne zezenes prilikom kupovine jer vise megapiksela = bolje ili ako nisu sigurni u tu tehniku onda neka se navode po onoj skuplje = bolje te onda preporucujem neki flagship tipa D5 ili 1DX 2 + aj recimo 400mm f2.8 ili 600mm f4 oba imaju dovoljno blende a i kad se daju tolike pare daj onda bar da se vidi na kilometar.

Salu na stranu, ko zeli da se bavi fotografijom (profi/hobi) i hoce da kupi sebi DSLR neka kupi sebi telo u skladu sa budzetom, bilo koji entry level DSLR ce zadovoljiti potrebe pocetnika, ako ima novaca za nesto iz vise klase samo napred, ovde pricamo o hobistima jer predpostavljam da oni koji su duze vreme u tom poslu i profesionalno se bave znaju sta im treba.

Jedan pristupacan all around zoom objektiv za krop ili FF i jedan prime tipa 35/50 1.8

Za pocetnika dovoljno.

Literatura i grejanje stolice.

@Sale72

Cela ova tema je paušalna. Još jednom je pokazano da nije bitno ono što pokretač teme pita/traži, nego su bitniji pokušaji isticanja u društvu, pričama u fazonu "da vam ja pokažem kako se kalio čelik" i tome slično.

Insistiranje na sopstvenom viđenju situacije je svojevrsni foto-šovinizam. Ako nema volje (ili kapaciteta) za odgovoriti pokretaču na pitanje, najbolje je ne pisati ništa, realno.

I da.... autocenzura je iz raja izašla.

Zato mislim da džaba gubiš vreme pišući o sopstvenim iskustvima. Gledano sa strane, teško je dokučiti ko piše da bi pomogao, ko piše iz iskustva, a ko piše da bi i on prosuo po neku. Čari interneta u svom najblještavijem obliku.

Pozdrav

u pravu si...

Najgore je da svi koji imamo rupu u guzici smatramo da smo u pravu. Prezentjemo svoje stavove bez obzira da ne razmišljamo na pravi način, a da nam se nešto dokaže praktično je nemoguće ;)

Malo ko se osvrće na argumente i primere...Dao sam jedan pre par postova...U lavini tekstualnih prepucavanja ima da se izgubi... Pokušavam da dokažem koliko je 55-250mm is zadovoljvajuće staklo za potrebe jednog amatera... Čak šta više.

@StORM48

Ovo si daleko bolje i slikovitije napisao nego ja u par postova, a upravo mi je to bila poeanta.

Još da dodam, po meni ovo nije dobar sled predloga, a ni pitanja, kojima bi trebala da ide ovakva tema.

Ako je postavljač teme na samom početku napisao da nema nikakvo predznanje (sem tutorijala) a voleo bi da radi portrete, pitanje je u startu pogrešno, a odgovori još gori. Čovek prvo mora da NAUČI DA FOTOGRAFIŠE, a tek onda da se specijalizuje za portrete..

Znači njemu za početak ne trebaju nikakve 90-ke, 85-ce, 50-ke, to je čisto pametovanje od strane članova i to samo zbunjuje i odmaže postavljaču, što je Storm odlično opisao...

Njemu za početak treba FOTOAPARAT i neki osnovni all around objektiv da NAUČI DA FOTOGRAFIŠE.

Tek u drugom koraku, tamo za par meseci/pola godine/godinu dana, postavljač teme treba da dođe sa pitanjem: evo savladao sam sve što sam mogao savladati sa postojećom opremom, znam šta želim, preporučite mi šta dalje za te i te konkretne stvari koje mi trebaju...e onda treba da krenu konkretni predlozi...

I odmah da kažem, ne vredi da me neko demantuje sa svojim stavovima o opremi, imam i ja itekako stavove o tome šta je za šta potrebno od opreme, ali ovde govorimo o POČETNICIMA, o nekome ko TEK treba da NAUČI DA KORISTI FOTOAPARAT, a ne da kupi opremu i odmah sutra odrađuje portrete, utakmice, makro, enterijere, proslave itd... već da izađe na ulicu i UČI...

Ja neretko početnicima savetujem: kad ispucaš 10.000 fotografija, onda ćemo da pričamo šta dalje, jer onda barem smatram da si naučio, ako ništa drugo, da koristš fotoaparat.

Pozdrav...

Bilo kako bilo početniku ne treba 700-850€ za aparat - i ako je OP omašio šta je sve napisano -ovo je bio najbolji savet ... :) :

Za potpunog pocetnika najbolja moguca kupovina je da za polovinu predvidjenog budzeta kupi i tjelo i objektiv, a drugu polovinu ostavi sa strane i nakon nekog vremena iz licnog iskustva kupi ono sto mu najvise odgovara prema izrazenim afinitetima.

Ma ljudi jeste li vi ikad volili, jeste li ikad bili zaljubljeni, pa šta pogriješili i patili i sve. Što to želite oduzeti svakom novo zaljubljeniku u fotografiju.

Ja se još sjećam kad sam kupio svoj I DSLR i to glajnc nov, ono miriše nitko ga dotaknuo nije. Uhhh sad me pođu žmarci, ma to je skoro kao prvi put sa ženskom ili momkom (džender korektan).

Jest bude nekad i loših dana i

pa šta, nek i drugi iskuse i uživaju kao i mi.

Hajde da vidimo šta je tema, a ja ću izostaviti "nebitno"

...да напоменем све до сада што се фотографисања тиче је било на прилично аматерском нивоу, једноставно успутни хоби који ми је прерастао у опсесију искрен да будем. Већ неко време "озбиљније" се посвећујем фотографијi и свему везано за исту, оно што је дошло на ред јесте куповина пристојног апарата.. Мој неки буџет је 700-850е у суштини. С обзиром да досадашње "искуство" везано за фотографију је прилично свестрано, тј немам нешто одређено да волим да сликам, једноставно моменат кад ухватим...

Mislim da nije uredu što nisi na svom profilu napisao barem svoje godine, a s pravom se nadaš da ćeš ovde naći neke smislene odgovore i rešiti svoj "problem".

Tvoj (moj, i većine ovdašnjih članova) amaterski nivo moze samo da praste u manje-više uspešan diletantski nivo (prevedeno - mozda češ i bez ozbijnog školovanja uspeti da ziviš od fotografije, ovo nije ništa loše niti lično).

Dakle, ako si

a) rešio da budeš "profesioalac" onda tvoj buduči status zavisi od tri stvari 1) rada 2) talenta i 3) novca, naravno da je za uspeh neophodno bar dve od tri nabrojane stavke.

B) A ako si rešio da budeš (nemala stvar) amater fotografije onda je moj savet da sačuvaš te velike novce, te da ozbiljno počneš da fotografišeš telefonom i veruj da je tvoj "smart" bolji od večine foto aparata u prvih sto godina istorije fotografije.

"Krucijalni" savet jeste - ne čitaj fotografske tutoijale, tipa kako se pravi najbolja crno-bela, portret ili šta je zlatni presek... Literatura je u pravcu opštih pojmova likovne umetnosti... A, sada ono "što udara u glavu" - ako nisi bio na bar pet-šest izlozbi (u zadnjih isto toliko meseci) fotografije ili koje druge onda to mora da se popravi...

A da ne izostane odgovor na tvoje pitanje, moje mišljenje za foto aparat je da kupiš baš ovakav kakvim slika npr. Daido Moriyama.

...moje mišljenje za foto aparat je da kupiš baš ovakav kakvim slika npr. Daido Moriyama.

Mislim, hajdemo malo ozbiljno... zaista, pokazimo malo postovanja prema tudjem novcu i dilemama. Sta koristi Daido? Ricoh? XY kameru koju je dobio od sponzora? Micro four thirds... neki? kompakt? Da li zaista mislis da je mirrorless za pocetnika? Rikoh kompakt? Hajdemo da mu predlozimo onu sigmu sto mu baterija gura 36 snimaka, kako bi se vratio korenima fotografije.

Dakle, ako se kupuje polovno 18-55 + 55-250 + 50mm 1.8 mogu izaci u kompletu 260 evra. Ne postoji jeftinija ulaznica u dSLR svet, a ujedno i kompletniji sistem za prvo upoznavanje.

To sve se ne kraju moze prodati za iste pare za koje je i kupljeno, tako da na kraju ostaje ili objektiv ili steceno iskustvo, odnosno jasna predstava kuda dalje.

Za resto para kupiti bilo koji entry level dSLR i to je to.

Istu pricu moze da zavrti i sa Nikonom. Sve ostalo... nije za njega.

Ma sta neki ovde pricali, 55-250 IS mi je kao naprednom pocetniku/enuzijasti bio i vise nego dovoljan (bez stativa). Pitanje je samo koliko je coveku uopste potreban posto je, ako se dobro secam, rekao da ga uglavnom zanimaju portreti. Mislim moze, ali ima i boljih resenja.

Izlazni kvalitet 18-55 mi se nikada nije svidjao. Moze samo kao prelazno resenje dok se ne skupe pare za nesto drugo.

50 1.8 obavezno :D

Аух.. Неочекивано много одговора добих на теми, ван свих очекивања искрено.

Боливар: 25 година имам, завршен графички дизајн и ИТ академија такође графика. Фотографија ми није страна, али само фотографисање јесте, поприлично. Последњих пар месеци радим на томе и планирам да се озбиљно тиме бавим у скоријој будућности.

П.С хвала свима на саветима, следеће недеље ћу по свој прилици купити апарат по препоруци људи са форума.

@Zoran Rodic

Prepisujem.

@vili

Verovatno nešto nije valjalo kod tvog 18-55mm... Nije se voleo sa telom (front, back fokus), bio decentriran, stabilizacija (neispravna) je kvarila sliku itd...

Šta fali 18-55mm u is ili STM varijanti kod Canon-a:

IMG_9524d-63e32a.jpg

Ili 55-250mm, za portrete:

IMG_1424bc1-8957b9.jpg

Klik na sličice za pun prikaz.

• 4 weeks later...