Dakz Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Поздрав другари, а надам се и будуће "колеге" :) Е па да почнем.. (одакле заправо је добро питање?) Елем, као неко ко већ пар месеци посећује форум и "краде" форице и технике сликања, да напоменем све до сада што се фотографисања тиче је било на прилично аматерском нивоу, једноставно успутни хоби који ми је прерастао у опсесију искрен да будем. Већ неко време "озбиљније" се посвећујем фотографији и свему везано за исту, оно што је дошло на ред јесте куповина пристојног апарата.. Мој неки буџет је 700-850е у суштини. С обзиром да досадашње "искуство" везано за фотографију је прилично свестрано, тј немам нешто одређено да волим да сликам, једноставно моменат кад ухватим.. И поред тога што сам свестан да је цео пост прилично неодређен, надам се да ће неко имати да баци савет за апарат у рангу новца који сам напоменуо. Хвала унапред! :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
tehnickolice Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 ne bi bilo lose da se u nekom foto klubu upoznas sa osnovama (digitalne) fotografije. ustedelo bi ti dosta vremena i truda, jer forum ko forum...cesto se medjusobno hvale reda radi Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dakz Posted May 8, 2016 Author Report Share Posted May 8, 2016 Хвала на брзом одговору, заборавих да напоменем да сам био на предавањима основе дигиталне фотографије и DSLR апарата. Link to comment Share on other sites More sharing options...
todos_d Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Džaba predavanja ako nemaš aparat. Evo ja pre dodinu ipo dana kad sam nabavio neki dslr nisam znao ništa, danas skoro pa ništa, tako da... Moj predlog kupi kit Canon 760 i 18-55 II STM i 50mmSTM sve ukupno ne bi trebalo da ide preko 750, za kusur, torba, mem kartica... Ekvivalent Nikon 5500 plus ostalo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dakz Posted May 8, 2016 Author Report Share Posted May 8, 2016 Суштински се слажем да је џаба сва "теорија". Наравно свестан сам да се ништа не учи преко ноћи, вољан сам да се посветим у неко скорије време мало озбиљније целој причи из разлога што ћу имати времена на претек. Кључно питање је који би апарат могао да ми испуни моје аматерске потребе. ^_^ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 odgovor: Bilo koji DSLR aparat napravljen u poslednjih 5 godina. Ovo potvrdjujem pod punom moralnom odgovornoscu :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
tehnickolice Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Džaba predavanja ako nemaš aparat. Evo ja pre dodinu ipo dana kad sam nabavio neki dslr nisam znao ništa, danas skoro pa ništa, tako da... Moj predlog kupi kit Canon 760 i 18-55 II STM i 50mmSTM sve ukupno ne bi trebalo da ide preko 750, za kusur, torba, mem kartica... Ekvivalent Nikon 5500 plus ostalo. moje iskustvo je da imanje opreme ponekad ne znaci nista, ako se nesto ne nauci. al ajde, svako po svom ps danas postoje kamere na mobilnom, tako da moze da se dosta nauci i ako se one koriste. ne odobravam da se mobilni stvalja u rang sa dlsr-om, ali ako je neko otkrio skonost ka fotografisanjju moze bar godinu dana da `puca` mobilnim, dok ne resi sta ce da nabavi Link to comment Share on other sites More sharing options...
simazoran Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Da dopunim Jo-a uzmi kako on rece, nemoj nov vec polovan do 10-15000 snimaka u kompletnom pakovanju i sa jos uvek vazecom garancijom. Ima cesto takvih komada u ponudi. Izbor marke nije toliko bitan, ja bih isao na Canon/Nikon DSLR ali ima i drugih dobrih opcija bez ogledala od drugih proizvodjaca. Zavisi i da li ti neko od prijatelja ima neku opremu pa mozes da pozajmis poneki objektiv. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tehnickolice Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Da dopunim Jo-a uzmi kako on rece, nemoj nov vec polovan do 10-15000 snimaka u kompletnom pakovanju i sa jos uvek vazecom garancijom. Ima cesto takvih komada u ponudi. Izbor marke nije toliko bitan, ja bih isao na Canon/Nikon DSLR ali ima i drugih dobrih opcija bez ogledala od drugih proizvodjaca. Zavisi i da li ti neko od prijatelja ima neku opremu pa mozes da pozajmis poneki objektiv. treba pogledati koji servis ima u gradu ili u blizini. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dakz Posted May 8, 2016 Author Report Share Posted May 8, 2016 treba pogledati koji servis ima u gradu ili u blizini. Комшије смо иначе (Витезова Карађорђеве Звезде) :D Заиста ценим сваки одговор и савет свих који су одговорили! Да ли би овако нешто било "overkill" за почетника? http://gigatron.rs/digitalni_foto_aparati/...-140mm_vr-40565 Link to comment Share on other sites More sharing options...
todos_d Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Hahaha, gde naće kod njih, ludo je koliko je skupo. Imaš kod tzv mađara za korektne pare. Uostalom treba nešto kupiti i u domaćoj prodavnici. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tehnickolice Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Комшије смо иначе (Витезова Карађорђеве Звезде) :D Заиста ценим сваки одговор и савет свих који су одговорили! Да ли би овако нешто било "overkill" за почетника? http://gigatron.rs/digitalni_foto_aparati/...-140mm_vr-40565 ja sam kupio preko subotice. povoljnije je 5300 je ljuta masina, i za pocetnika i za amatere Link to comment Share on other sites More sharing options...
-NJS- Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Ja bih gledao šta ima polovno ili novo povoljno od Fuji-a, X serije, XE2 ili XT10... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dakz Posted May 8, 2016 Author Report Share Posted May 8, 2016 B) B) Хвала свима на труду и помоћи, ценим то! Наредних дана купујем па ћемо видети како и шта.. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkos Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Ako kupuješ nov aparat, vredi da pogledaš i kod Axela - dobijaš zvaničnu domaću garanciju, a cene su povoljne kao da je švercovano iz Mađarske :) Za konkretan model: Canon 700D/750D/760D; od Nikona nešto iz serije 5xxx i ima da se nauživaš :) (mislim da je bolje da uzmeš malo starije = jeftinije telo, a da ostatak novca ide dodatni objektiv, ili bolji od onog najjeftinijieg kit 18-55)... Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexLex Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Ja bih na tvom mestu pazario neki fin MILC, u 2016 godini ne vidim poentu entry level dslr-ova. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xanadu Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Nikako ne shvatam to MILC forsiranje, postali ste kao Jehovini svedoci... 2016. godina je i šta sad? Neko mu je preporučio cameru obscuru ili DSLR? Ne razumem ali zaista... šta znači sada je 2016. a vi preporučujete DSLR pa makar bio i entry level? Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlexLex Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Zasto se uzbudjes toliko, cemu to etiketiranje!? Imam i dslr i milc, pocetniku preporucujem milc, ogledalo smatram reliktom koji polako odlazi u istoriju. Da li i sa time imas problem ili generalno imas problem sa stavom sa kojim se ne slazes!? Nema potrebe da ovo predje u dslr vs milc raspravu! Link to comment Share on other sites More sharing options...
xanadu Posted May 8, 2016 Report Share Posted May 8, 2016 Niti sam preterano uzbuđen tvojim postom niti smatram da DSLR odlazi u istoriju... čak naprotiv. Opet pitam, šta znači "u 2016 godini ne vidim poentu entry level dslr-ova"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zoran Rodic Posted May 9, 2016 Report Share Posted May 9, 2016 Мој неки буџет је 700-850е у суштини. U tu sumu bi mogao da uklopis Canon EOS 700D 18-55 IS STM ili cak mozda je najbolje Canon EOS 700D 18-55 IS STM + 55-250 IS II a nesto kasnije dodas Canon EF 50mm f/1.8 II ili neki blic Generalno, oni koji tek ulaze u ovaj svet nisu jasno profilisani pa otud i zelja da se ima pokriven neki osnovni raspon od sirokog do dugackog, uz osnovni prajm koji je svetlosno jak, odnosno ima f/1.8 blendu. Vremenom ces spoznati sta ti tacno treba, i gde ce fotografija kao hobi da te odvuce... da li je to telezum ili wide, makro ili portret... svejedno, pa ces se prema tome i rukovoditi za dalje nabavke. Ovo je neki osnovni sistem, koji prosecnom korisniku moze potrajati jako dugo, bez neke preterane opasnosti da zapne pri fotografisanju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gatto Posted May 9, 2016 Report Share Posted May 9, 2016 Polovan Nikon D7000+ tamron 17-50 2.8 + neki prajm 50 ili 35mm 1.8 I jos da malo i ostane para Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pinko Posted May 9, 2016 Report Share Posted May 9, 2016 odgovor: Bilo koji DSLR aparat napravljen u poslednjih 5 godina. Ovo potvrdjujem pod punom moralnom odgovornoscu :) Apsolutno se slažem, s'tim što ja da imam taj budžet gledao bih šta za 500-600€ mogu a kupim od dobrih objektiva i jeftinih bliceva, a šta preostane za telo ... Pa kad shvatiš kako sve radi - lako se pazari telo koje ti odgovara ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dakz Posted May 9, 2016 Author Report Share Posted May 9, 2016 Apsolutno se slažem, s'tim što ja da imam taj budžet gledao bih šta za 500-600€ mogu a kupim od dobrih objektiva i jeftinih bliceva, a šta preostane za telo ... Pa kad shvatiš kako sve radi - lako se pazari telo koje ti odgovara ... Након неколико дана претраге и помоћи људи са форума, мислим да ћу тако и урадити. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zoran Rodic Posted May 9, 2016 Report Share Posted May 9, 2016 .... s'tim što ja da imam taj budžet gledao bih šta za 500-600€ mogu a kupim od dobrih objektiva i jeftinih bliceva, a šta preostane za telo ... Pa kad shvatiš kako sve radi - lako se pazari telo koje ti odgovara ... Upravo obratno. Imas li ti odgovor sta je to dobar objektiv? Kako on da zna sta je dobar objektiv? Dobar objektiv ne znaci nuzno da je to onaj koji njemu bas treba. Mozda mu bas treba Canon EF-S 60mm macro, a mozda mu treba Canon EF-S 10-18mm ili ce mu mozda samo trebati EF 35mm f/2 i nista vise. Njemu sad ne pravi razliku da li ima 7d ili 550d... d7000 ili sta vec. Ali ce mu mnogo znaciti da ima ceo raspon, pa da posle godinu dana odradi analizu sta najvise koristi i sta mu treba. Na zalost, tako je... naprosto, neke stvari moras sam da spoznas. Vremenom ce poceti da ga sputava neka blenda ili ziza... i suzice izbor. Ne moze da svane pre zore. :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dakz Posted May 9, 2016 Author Report Share Posted May 9, 2016 Upravo obratno. Imas li ti odgovor sta je to dobar objektiv? Kako on da zna sta je dobar objektiv? Dobar objektiv ne znaci nuzno da je to onaj koji njemu bas treba. Mozda mu bas treba Canon EF-S 60mm macro, a mozda mu treba Canon EF-S 10-18mm ili ce mu mozda samo trebati EF 35mm f/2 i nista vise. Njemu sad ne pravi razliku da li ima 7d ili 550d... d7000 ili sta vec. Ali ce mu mnogo znaciti da ima ceo raspon, pa da posle godinu dana odradi analizu sta najvise koristi i sta mu treba. Na zalost, tako je... naprosto, neke stvari moras sam da spoznas. Vremenom ce poceti da ga sputava neka blenda ili ziza... i suzice izbor. Ne moze da svane pre zore. :) Људи бацате ме у опаку недоумицу! :lol: Шалу на страну, Зоране хвала на помоћи (опет) Да будем мало одређенији што се "потраге" тиче желим да се базирам на портретима, тј то ће бити примарна ствар. Претходних неколико недеља сам прегледао мноштво туторијала, савета, трикова и шта све не. Оно у шта сам готово сигуран у овом моменту је да нисам уопште сигуран шта ми од опреме треба! :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts