Jump to content

Spot Colors (Gold foil)


Misshole
 Share

Recommended Posts

Pozdrav ljudi,

 

Da li neko medju vama ima iskustva oko Gold foil (zlatotisak) stampe?

Takodje mi je potrebno da nadjem Spot boje za zlatotisak.

 

Radim neke etikete za sampanjce, pa mi je potrebno naci zlatnu mat i zlatnu "shiny" kako kazu, takodje i silver mat i silver shiny.

Ovo je dizajn etiketa: http://prntscr.com/atjwn6

Mat bi bila pozadina a logo i elementi u silver, dok motivi ce biti emboss.

 

Ovo je otprilike jedan od primera kako bi trebao otprilike izgledati print. Jos jedan primer je recimo iPhone: Ledja mat, logo silver.

 

Da li iko ima iskustva sa ovim?

Ako je iko u mogucnosti da izdvoji malo vremena i objasni, spreman sam i da platim.

Mozete mi pisati i u inbox i ostaviti broj telefona.

 

Hvala unapred.

Milos

 

Edit: ovo je i treci sampanjac za koji sam napravio mockup da dam bolji prikaz:

http://prntscr.com/atjzm3

Link to comment
Share on other sites

Najbolje je da odeš lično do štamparije i objasniš šta treba da se štampa. Pitaš štampara koje zlatne imaju da ti ponude, oni ti pokažu uzorke i onda odabereš onu koja ti se najviše sviđa. Na ekranu nikad ne možeš dobiti odgovarajuću predstavu kako zlatna izgleda, jer su zlatna, srebrna i sl. kvalitativno drugačije od RGB boja koje se koriste na ekranu. Na ekranu ne možeš videti koliko je intenzivan odsjaj i koliko se dobro tj. slabo vide ta slova pri dnevnom i veštačkom svetlu. Kod zlatne je, generalno, problem što ti odsjaji vrlo otežavaju čitanje. Takođe, zlatnih ima i toplijih i hladnijih i svetlijih i tamnijih. Pošto se tekst ispisan njom teže čita, bilo bi dobro da izabereš nijansu kod koje je kontrast što veći u odnosu na podlogu.

 

Ako možeš, gledaj da zlatnu upotrebljavaš samo na slovima koja su krupna i imaju debele linije. Sitniji tekst ili neki pisan kaligrafskim pismom kao u primeru, bukvalno može da bude nečitljiv ljudima koji slabije vide, a i oni koji dobro vide, moraju da se napregnu da bi pročitali šta piše. I onda, umesto da to izgleda luksuzno, izgleda bezveze. Ali oko toga se ne pitaš samo ti, već i klijent. Pitaj u štampariji da li imaju neki uzorak sa sitnim slovima ili kaligrafskim pismom. Da ti i klijent unapred znate šta da očekujete.

 

Znači, oni ti pokažu uzorke, ti izabereš boju i onda se dogovoriš sa njima kako da im pripremiš. Neko će tražiti da boja bude samo spot 100%, neko da sve obojeno tom bojom bude u zasebnom layer-u, neko u zasebnom fajlu.

 

Pozdrav.

 

P.S. Kad sam ponovo pogledao etikete, čini mi se da radiš nešto za strance. U tom slučaju odlazak u štampariju gde će da se štampa otpada, ali svejedno, možda ne bi bilo loše da odeš do neke štamparije u tvom gradu pa da pogledaš neke uzorke čisto da koja nijansa bi najbolje izgledala i da im napišeš kao napomenu da li da stave tamniju, svetliju, topliju, hladniju i sl. ako već nemaju tu nijansu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Izvinite sa kasnijim odgovorom.

 

@BoneHead Hvala puno na predlogu. Ipak sam ostavio klijentima da se oni konsultuju sa stamparijom vezano za silver i gold spot color.

 

@jovbranko Hvala ti puno na detaljnom odgovoru. Na kraju smo odlucili da Flavor bude ipak u boji, dok pozadine budu u silver i zlatnoj mat.

 

Cekam njihov odgovor.

 

P.S Offtopic: Vidim da si aktivan na Animacija podforumu. Da li radis u After Effects? Potreban mi je animator za animaciju jednog logo-a u gif pa ako si slobodan i voljan, mozemo se cuti i dostavio bih ti vise detalja.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Radim sa nekolko priozvodjaca folija za zlatotisak (pravilan engeski izraz je hotfoil stamping) i vecina nudi 10+ nijansi zlatne, 5-10 srebrnih i jos najmanje 30 ostalih.

Odredjeni proizvodjaci imaju i folije koje nemaju metalni izgled, pre lice na sitotisak, takvih nijansi bude vise desetina.

 

U kombinaciji sa bubrecim lakom, sitostampom, blindrukom, zlatotiskom.... svasta moze da se napravi. Plus kada papir ima teksturu. Zezanje :).

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...