Jump to content

Lytro cinema sistem


alekba
 Share

Recommended Posts

Ovo moze biti zanimljivo sirem krugu ljudi, sto zbog profesionalnih razloga sto zbog radoznalosti. Sistem jos nije savrsen, predpostavljam da je skup......al' za 6-7 godina bice na ajfonu 9 ili tako nesto :P

https://www.lytro.com/cinema

http://www.cgchannel.com/2016/04/the-lytro...olution-in-vfx/

By making it possible to edit camera properties after photography, the new Lytro Cinema system promises to collapse the boundaries between editorial and post-production, eliminating tedious manual work – and even removing the need for greenscreen entirely. So is this the next revolution in VFX? CG Channel investigates.

Link to comment
Share on other sites

Sarena laza i navlakusa za investitore. Nisam nigde video samples (onaj video sa caletom, kevom i detetom ne racunam u ozbiljan demo). Nema nikakvih detaljnijih specifikacija niti tehnicke dokumentacije.... Sve ovo izgleda kao neki kickstarter projekat (fancy prezentacija, nekoliko slika i obecanja kako to jede malu decu...)

Link to comment
Share on other sites

Cijena je prava sitnica, ko da su crvene kamere pa jeftine. Ovo bi trebalo da bude ( bar s' pocetka ), profesionalna oprema. TV studio Donji Plicak i dalje moze da koristi plavu pozadinu a YT sineasti nek se bakcu sa trakingom, rototoskopijom itd.

Drugo je pitanje koliko ce to uspeti da preboli decije bolesti, veliki studiji bi to na keca kupili... i pootpustali gomilu ljudi, jos bi i na dobitku bili :lol: A i ne mora da se kupuje, Panavision je samo rentirao kamere koliko znam.

 

Bilo je slicnih pokusaja i ranije, ne znam da li se neko seca pokusaja sa kamerom koja je imala vise sociva, kao sace ili insektovo oko. Davno sam citao o tome, mislim da je jos i Galaksija izlazila. Jedna od najpoznatijih slika je bila slikana u parku nekog univerziteta, statua i iza nje cigleni zid... ako se dobro secam. Postojali su primeri na kojima se video fokus na prednjem planu, statui i na zidu koji je bio par metara iza. I njihov primer gde je sve bilo u fokusu.... meni je to malo... neobicno izgledalo, stvar navike. Mogucnosti naknadne obrade su bile neverovatne, po njima si mogao sve da menjas.

Kako su pricali namena kamere je osim umetnicarskog zahebavanja, bila i za razne security i slicne kamere. Posto se navodno moglo kasnije zumirati na odredjeni deo bez gubitka u kvalitetu. I tako... pisalo se o tome, pisalo i onda nista. Nigde ne vidjeh da se takav sistem koristi.

Link to comment
Share on other sites

Bilo je slicnih pokusaja i ranije, ne znam da li se neko seca pokusaja sa kamerom koja je imala vise sociva, kao sace ili insektovo oko.

I nismo se makli ni milimetra, ako sam ja dobro pohvatao ovaj lytro. Mislim, oni tu pice kao komplikovanu pricu, ali u sustini sve sto oni dobiju na dubini polja, sasvim lepo im krade od rezolucije... A to sto bi oni ovo da koriste za green screen je u najmanju ruku overdo,jer ista matematika ce granicno slicno da radi sa mnogo manje fokusnih ravni...

Link to comment
Share on other sites

Nije nemoguce, softveri za fotoskeniranje ionako na osnovu par fotografija mogu da kreiraju point cloud koji sadrzi informacije o dubini. Ako uposlis u to kvalitetan interni softver, gps koordinate koje kamera moze da salje, mozda cak i google earth, brzinu evaluacije itd. Verovatno ce proteci dosta vremena dok to postane uber efikasno, brzo i pouzdano.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...