Jump to content
Babes

Wedding website

Recommended Posts

Hteo bih da napravim pre svega jednostavan i pregledan sajt za vencanja ... i trenutno pretrazujem raznorazne sajtove, kako domacih fotografa tako i stranih, kako bih prikupio sto vise ideja i pomogao sebi oko dizajna i ostalih sitnica. Ako neko zna neki dobar sajt, koji je po vama zanimljiv, bio bih mu zahvalan... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam stručnjak, ali bela pozadina, veliki slajder sa fotkama i linija sa menijem i imaš sajt kakav većina ima...

 

Te sajtove upravo čine dobre fotke i one zauzimaju 80% ekrana, sve ostalo je manje bitno...

 

Takvih besplatnih tema na wordpressu koliko hoćeš...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta znam, nekako mislim da je website sve manje i manje pitanje dizajna. Odnosno da uopšte ne treba počinjati od toga. Ako je poetna imati samo lepu prezentacija portfolia... onda bzvze - ili se besmisleno bacaju pare na krajnje limitiran domet gledalaca samo po sebi (tu neki broj će više uživati u fotkama ako ih odštampaš recimo), ili se izabere neko dž rešenje koje tom portfoliu više škodi.

Ali, ako pođeš od toga da bi taj sajt trebalo da bude nešto tipa sidrište tvojih marketinških kanala... onda mnogo pre treba razmišljati o drugim stvarima (šta sve sa na tom sajtu može da se uradi, da se pokrene, da se vrati...) a naravno to treba pratiti i odgovrajaći dizajn.

U tom kontekstu dobar template je često bolje rešenje.

Primer - ja se recimo ne sećam ama baš ni jednog sajta da ti predložim da pogledaš jer mi je ostao u sećanju zbog dobrog dizajna. Ali zato znam (i pratim) gomilu sajtova različith fotografa (komercijalnih praktikanata) koji se trude i uspevaju da drže pažnju. Mislim da svi koriste neki od template-a.

 

Česta kombinacija (barem ako pričamo o wedding fotografima) je da FB koriste kao kanal za animiranje "publike" a sajt kao mesto relaksaciju publike (bioskop jelte). Ali ako je to statična prezentacija i ne podrazumeva kontra-smer, onda to opet teško da ima momentum da se probijaš u poslu.

 

Sve u svemu ja bih birao neki dobar template sa što adekvatnijom "custum"-izacijom koja će ti omogućiti da koliko toliko "pobegneš" od generičkog izgleda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

još ovo - zamisli da si recimo dizajner - gost urednik ovogodišnjeg mesečnika svetski poznatog časopisa o arhitekturi.... ceo časopis ti je u stvari template - neće ni za živu glavu promeniti ni dimenzije ni gutter ni hifenaciju.... tvoja sloboda je samo izbor sadržaja, ilustracija (fotografija), kerning naslova i možeš da biraš između par fontova za naslove i po neki heading... malo li je.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da se nadovežem na seac sub, a i da dopunim sebe, sajt te vrste možda jedino ima smisla ako je blogovskog tipa...

 

Vidim da su neki napravili sajt, stavili svojih 50 najboljih fotki po kategorijama i to je to...pored toga tu su stranice sa kontaktom, biografijom i sl. i šta dalje? To je sajt koji će ti možda, i to samo možda, neki potencijalni klijent pogledati jednom kad bude hteo da te pronađe/kontaktira i verovatno nikad više.

 

Kad bi se pisali blogovi sa galerijama (znači fotke i možda neki kratak tekst da dočara atmosferu), tu bi već mogao da se formira jedan broj vernih pratilaca koji će pratiti radove... ali čak i onda bi se to moralo povezati sa fejsbukom i da se šerovanjem članaka na fb stranici ljudi upućuju na sajt.

 

To je neko moje viđenje kada je ova tema u pitanju... a tu je, opet se ponavljam, dizajn gotovo najmanje bitan. Bitan je tek toliko da je prijatan za oko i da opušta onoga ispred ekrana.

 

Svojevremeno sam jednom kolegi napravio ovakav sajt, naravno od templejta jer nisam ni dizajner ni web progamer, pratio sam statistiku i jedino su novi blogovi i fejsbuk gurali posetu. Ako nema novih blogova i šerovanja, za mesec dana je znalo biti ispod 10 poseta, što je ništa, bez ozira što se na google kao ključ njegovo ime i prezime uspleo da izgura sajt na prvo mesto u rezultatima pretrage.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ivice, biti prvi kad pretrazujes ime i prezime i nije neka mudrost, ajde po kljucnim recima.

A ovo za drustvene mreze i blog si u pravu, a to zahteva svakodnevni rad, a koliko vidim domaci svadbari naprave sajt i to je sve. Retko ko i slike dodaje

Meni je kao najbolja opcija https://www.smugmug.com/

imas kompletno resenje za male pare

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...