Jump to content
dragan8

balans belog

Recommended Posts

Imaš 3 opcije:

1. WB dnevnog svetla, onda će u prostoriji da pukne WB, verovatno na stravično žutu stranu (toplu)

2. WB u prostoriji, onda će da pukne WB dnevnog svetla, najverovatnije u plavu krajnost (hladno)

3. WB ni tamo ni vamo, gde ćeš WB da promašiš na većini kadra, sem ne mestu gde jedno svetlo prelazi u drugo

 

Imaš i bonus opciju, što ja najčešće radim: uopšte ne razmišljam o WB, držim ga na Auto, slikam RAW i posle rešavam problem. U slučaju mešanja svetla, konkretno u LR (a i svim drugim krštenim PP programima), možeš da uradiš gradijent i da odvojeno podesiš WB na dva dela kadra. Na taj način možeš da dobiješ perfektnu fotografiju.

 

Dok sam ovo kucao setio sam se i bonusa dva, kad je baš mnogo gadno sa WB da ne znaš šta ćeš, prebaci fotku u BW.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Balans na auto i fotografije u raw formatu je najbolji nacin fotografisanja.Ali kada se rade brze fotografije to je neizvodljivo.Posto koristim blic sa gary fongom, blic mod balansa ne daje najbolje relutate.Dobar balans sam dobio kelvinazom ,sa blicom i gari fongom na 4700K ,sa bellim difuzorom koji dolazi sa blicom na 4300K u prostiriji sa zutom sijalicom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Koji je najbolji nacin odredjivanja balans belog prilikom mesanja dnevne i vestacke svetlosti u nekoj prostoriji?

 

Zavisi koje veštačko a koje dnevno. Dal' je veštačko blic, ili sijalice?

 

To veštačko možeš prilagoditi da liči na dnevno. Dal' korišćenjem gelova, dal' stavljanjem daylight sijalica u rasvetna tela koja koristiš.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pravi balans bi bio merenje jednog i drugog svetla, pa onda izbor sredine ukoliko je bitno cupanje maksimuma informacija, ili onog WB-a kojim zelis da docaras atmosferu.

 

Ili fotkas u RAW i zaboravis na to, pa kasnije namincas kako ti treba da izgleda u postu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za brže podešavanje u odredjenom prostoru i odredjenim svetlosnim uslovima, Custom WB uglavnom da dobre rezultate. (ako aparat podržava)

Meni Canon 550d to solidno odradi.

Verovatno većina zna kako se to radi, ali ajd i za ostale....

Fotografisati probnu fotku sa čisto belom površinom u kadru (papir, čaršav, zid, košulja... da popuni prostor većine kadra, bar 2/3 a najbolje zum da popuni ceo kadar), zatim u meniju za podešavanja Custom WB potvrditi da tu fotografiju želite za Custo WB. Potom na aparatu WB prebaciti u Custom WB mod, pa će sve sledeće fotke preračunavati WB prema prvoj fotografiji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

postoji velika sansa da ce custom WB u realnom radu dati mnogo gore rezultate nego AWB, posto te case, ti carsavi a bogami i papiri nisu bas bas beli vec imaju primesu neke boje za koju sve ode u ....

 

Jedino je validan poklopac objektiva sa WB belom plocom (vrrrloo korisna stvar), ili sivi karton (ili unutrasnjost bilo kog Lowepro ranca ili torbe), pod uslovom da nije strokava do bola.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ExpoDisc je korisna stvarcica koja odlicno radi posao! Realno, mozes u kelvinima da odredis dobar balans - treba ti samo malo iskustva. Medjutim, nekada je odnos svetla takav da ni kelvini ne pomazu. Recimo na jednoj strani kadra dominira toplo svetlo, na drugoj hladno. Mozes to da resis posle u fotosopu, ali je jednostavnije uraditi ono sto ti je unread predlozio - stavi foliju u boji na blic. Ako izjednacis temperaturu blica i drugog izvora svetlosti dobices odlicne rezultate. Iskreno, ja folije nisam koristio dok ih nisam dobio sa blicem koji sam kupio.

 

Trudi se da na samom snimanju sto bolje odradis posao - tj. da imas sto manje posla za racunarom!

 

 

pozdrav

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^ Pa jes, zato je bitno, što sam pitao, šta mu je veštačko a šta prirodno svetlo? Ako je to veštačk flash, onda ga je lako "farbati" da bude isti k'o i ostatak svetla. Ali ako je veštačko neki tungsten, a prirodno od spolja oblačan dan, e onda cvrc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vestacko je blic na difuzno tj podinut na 90°.Blic inace koristim najvise sa gari fongom.Probao sam podesavanje sa custom wb i sa kelvinima i rezultati su dobri.Hvala svima na savete.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakvi su rezultati puno zavisi i od same rasvete u objektu (da li su isti izvori) a i od trenutnog mesta gde se stoji i gde su rađena podešavanja WB-a. I najmanja promena ugla odbijanja svetla sa blica daje poprilično drugačiji kolorit (posebno ako ambijentalno svetlo nije uniformno). Ili konstantno podešavanje (što u većini slučajeva jednostavno nije izvodljivo jer se nema vremena), ili AWB kao najpraktičnije i najmanje bolno rešenje. Naravno, pričam o situacijama kada se radi "za odma" a i dobar printerista može da koliko-toliko "izvuče stvar" na mini-labu...

 

Kad se ima vremena, tj. ne mora se odmah u štampu, onda stoji sve što su nidza i Jo napisali, da ne citiram. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Možda nije loše pročitati celu temu pre postvanja, pogotovo ako je kratka. Problem koji se bavimo u ovoj temu je da u kadru imamo motive osvetljene sa dva izvora svetla različite temperature, te time i različitog WB-a. Tu nam gray card ne može mnogo pomoći. Podrazumeva se da znamo da izmerimo WB svakog izvora posebno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao sto rekoh jednom iznad Color Checker Passport je vrhunska stvar i po meni obavezna u torbi za svakog ozbiljnijeg fotografa. Postoji nesto sto se zove Dual Illuminant profile ili daje mogucnost pravljenja profila kad imate dva razlicita izvora svetla. Korekcija na fajlovima je posle smejurija i resava se sa jednim kikom misa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...