Jump to content
Sign in to follow this  
ender

upomoc muzichari/programeri

Recommended Posts

znachi evo vako: treba mi pomoc oko "audiologizacije" vizualne informacije.

da li je neko experimentisao s tim?

ukratko, postoje audio vizualizacije a mene zanima obratan proces.

raster input i algoritam povezan sa pixel informacijama, tipa boja, svetlo, gustina, oblik prevedeno kao audio(frekevncija, intenzitet, tempo...).

neshto kao ovo samo "bolje":

http://www.musicinimages.com/

unapred hvala

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ako mogu da pogađam, rekao bih da si na doktorskim studijama Univerziteta Umetnosti ili nešto slično...

 

Jedino mogu da ti kažem da je najbolje da celu priču podeliš na dva dela:

1. dobijanje numeričkih podataka iz bitmape

2. pretvaranje tih numeričkih podataka u zvuk

 

Prvi deo problema je mnogo jednostavniji od drugog i zbog toga bi bilo dobro da se prvo koncentrišeš na drugi deo problema. Trebalo bi da se odlučiš u kom programskom jeziku ćeš to da radiš. Najbolje bi bilo da to ne radiš od nule već da uzmeš neku od aplikacija za obradu zvuka koje su popularne na tržištu. Profesionalni alati za obradu zvuka uvek imaju mogućnost nadogradnje uz pomoć nekog programskog jezika (tako se prave pluginovi). Bolje ako je i programski jezik popularan, onda ćeš lakše naći nekog da ti to odradi. Od aplikacije za koju se opredeliš i programskog jezika mnogo toga zavisi kasnije: koji su prihvatljivi formati podataka, performanse i sl. Prihvatljivi formati podataka će direktno uticati kako da se reši prvi deo problema.

 

Možda bi bilo dobro da nađeš nekog programera koji je već pravio neki plugin za neki od tih popularnih programa, jer su to ljudi koji, očigledno, poznaju materiju i sa strane programiranja i sa strane zvuka. Nisam iz te branše pa ne mogu da te posavetujem gde da tražiš kad su u pitanju Cubase, Avid Pro i Sony Acid, itd. ali Adobe ima Audition i svoj deo sajta koji se zove AddOns.

 

https://creative.adobe.com/addons

 

Pogledaj malo među Audition-ovim Addon-ovima, možda nađeš nekog našeg programera ili iz okruženja pa da ga angažuješ. Možeš da potražiš i među addonovima za Premiere i After, pošto i oni imaju pluginove za obradu zvuka. Znam da ima naših koji izrađuju addon-ove za Ps, Illy i InD, za ostale programe ne znam, al' možda ti se posreći...

 

Ako ne uspeš da nađeš nikog ko je pravio pluginove (addonove), probaj da kontaktiraš programere koji rade za neku kuću koja pravi igrice. Ima igrica koje koje su zasnovane na obradi zvuka. Trenutno mi pada na pamet Talking Tom. Slovenci su zgrnuli brdo para na toj i sličnim igricama. U pitanju je audio input, obrada podataka i audio output. Dakle, donekle slično.

 

Uglavnom, u pitanju je ozbiljno programiranje i ozbiljna matematika. Ako nisi vičan tome, bolje nađi nekog da ti to odradi. Koliko uopšte može da ti naplati, to je dobro pitanje...

 

 

Pozdrav.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hvala Branko,nisam student i nisam zapalio zhito.ovo je lichni umetnichki projekat.

to je taman moje razmisljanje. saradnja sa programerom. postoji i neki budzet. ko ume i zheli ja sam otvoren za saradnju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja sam se malo cimao pre skoro deceniju. do duse tada je to bilo komplikovanije u nedostatku OVOG neta. ali uspeli smo da dobijemo zeljenu informaciju prvo u brojkama...a ondak.

odredi se broj pixela za uzorak i zadas sta da juri. cak smo dodavali "IF". npr da juri i osvetljenje i jos neki parametar.

 

nakon toga treba sve to procesovati u neki smisleni ton, a onda sami akordi i sva ta zezancija nije problem. mi smo konvertovali u najprostiji signal dobijene frekvencije...

 

ne znam sta si tacno zamislio, ali ima toga po vebu. ceprkaj malo i moze da ti se desi da padnes na dupe :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...