Jump to content

Debilizmi zbog kojih ste se iznervirali

MaliRadojica
 Share

Recommended Posts

Ajd da otvorim temu gde možete napisati kakve ste "probleme" imali sa foto-opremom, a u stvari su bili u pitanju vaši očigledni propusti... Malo sam se danas igrao sa nekom Sigmom, pa mi pade na pamet...

- Sigma 24-70/2.8 gađa fokus gde joj padne na pamet, još iz blizine, pa još na D700. Bolje radi sa perifernim tačkama nego sa centralnom.

Razlog: zonerica zaklanja AF lampu taman koliko ne treba. :D

- Nikon SB 24 u Auto-modu podeksponira čim mu se stavi difuzor.

Razlog: Radojice, care, difuzor ti baca svetlost na foto-ćeliju na blicu.

itd...

• Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ima veze, sad ću da trolujem malo: fokus na Canonu ne postoji pa nema ni potrebe da ima AF assist (Bouz bi se složio). A Nikonu onda ispada da treba.

Šalim se, a odmah sledi moje samoopaljenje: odradim startrails sa EF 50 II, fokus naravno manuelni pošto drugi i nemam, i to ispravno podešen. Već posle desetak minuta fokus se pomera jer grešni plastik nema inerciju da zadrži fokus na mestu kad ga usmeriš prema gore. I ja dođem kući sa 80% fotki koje imaju zvezdani bokeh.

@Guru

Može da fokusira i bez lampe, nije mrkli mrak, ipak je to Nikon.

Imaš objektive koji lako odvuku fokus , ako je blizu fokusne tačke bilo šta sa jačim kontrastom.

Na primer, skoro ista ovakva Sigma u Macro izdanju (prethodna verzija) bukvalno ne može nabosti fokus na širem kraju na 5D ili 40D ako ispred fokusne tačke ima bilo šta bliže, čak i podaleko od centra. Probano na par "mint" primeraka.

Gore navedeno sa AF lampom im još pogorša situaciju.

Nema to nikakvog smisla. AF lampa pomaze aparatu da fokusira po losem svetlu, ako svetla nema dovoljno iz bilo kog razloga on ne bi smeo da fokusira bilo gde i da potvrdjuje, vec da jednostavno kaze "ne mogu". Zato ovo nema veze sa zonericom vec najverovatnije sa objektivom...

kako s desnim tackama? Ja koliko znam na Nikonima lampa odbija da se pali ako je pomereno sa centralne tacke.

Svejedno, lampa se pali onda kada nema dovoljno svetla, sto znaci da AF sistemu treba neka pomoc (iako si u relativno mracnom prostoru a to sto fokusiras ima pristojnu kolicinu svetla na sebi, lampa se nece paliti). Pozicija lampe nije idealna ali bez zonerice sa vecinom objektiva ona gadja ono sto treba da gadja, i radi svoj posao.

Mozda gresim ovo za tacke, ima logike da radi i sa desnim, ali svejedno centralna je u takvim uslovima najpreciznija.

Pa očigledno nije... osim što ne radi za periferne tačke, AF-Assist ne radi ni na kratkim distancama ~70cm i manje na zumova. Sve uredno navedeno u uputstvima za Nikone.

Sigma Aksiom 1: ako aparat ili blic bacaju af-assist, Sigma će promašiti fokus. Ako ne bacaju, postoji šansa da fokus bude tačan. Naravoučenije: kupujte OEM objektive ili nemojte svetoasistirati, jer neće da radi.

Pozdrav

Bas to....ne znam za novije Sigme ali starije imaju gadnu narav da sa assistom sa blica zesce brljaju, jednom sam zajmio Sigmu 24-70 onu staru verziju, i to je bilo neupotrebljivo sa tim. Onda sam ukljucio lampu na aparatu i bilo je svetlosnim godinama bolje, i dalje lose i relativno nepredvidivo, al je bilo upotrebljivo.

Zadnji debeli iskar, zbog kog mi ostade zal u grudima :lol:

Fotkam unutar pariskog metroa, tripujem se, neke reklame, sine, tunel, odvrcem iso do preko granice pucanja...

Onda izadjem tacno ispred mulen ruza, naidje matori raspali spacek, svetlo ludo, scena dojajna...ja u ludilu ist,rcim na raskrsnicu u brzini kadriram, gledam po coskovima, jurim rupe izmedju ljudi koji naviru... jos uvek je crveno, kola nema...tripujem refleksno kompoziciju...vidim da gori, zavrcem blendu i rokam...a onda paljba. Sto zbog kola sto zbog ekipe sa kojom sam...

Iso ostade na hi... A to je za 7d cao zdravo...

popravnog bilo nije.

Avaj.

Nesto tog tipa imaju Pentaxi ali za te stvari vecina aparata osim entry levela ima one custom modeve. C1, 2, 3 na Canonu, na Nikonu su oznake U1, U2.....ne vraca na neki fabricki default, ali i bolje sto to ne radi, jer bi to vratilo i ono sto treba i sto ne treba....zato postoje ti custom modovi gde napravis da ti je jedan za lowlight, jedan za po danu za nizim isom itd....

S druge strane, i toga moras da se setis, pa ja to i ne koristim, jer kad to uradis na frku, za sta uglavnom to i sluzi, dok ti provalis da li ti ta podesavanja uopste odgovoraju, pa jos to popravis, brze ces manuelno izvrteti....svakako se moras setiti da nesto promenis pri drasticnim promenama svetlosnih uslova. Tako da to moze da se resi na vise nacina, gorepomenuti modovi, brzo prebacivanje na auto-iso, prebacivanje na Aperture priority i slicno....

Menjanje kaseta na Bronici... Zamenim slajd od 100asa sa Portrom 400 i onda krenem da se češkam po tintari da li sam premotao na sledeći snimak zadnji put kad sam skidao kasetu sa aparata, namestim višestruku expoziciju iiii... okinem rashabanu peglicu preko kevinog portreta pored prozora koji gleda na jug. Sledeći put menjao kasete, CB pa kolor pa CB pa kolor i, kad razvih filmove, dobih gomilu neosvetljenih kadrova. Trebalo mi je skoro 2 godine da se naučim da UVEK premotam na sledeći snimak kad završim fotkanje.

Ponesem torbu sa 3 aparata, stalke, modifikatore, trice i kucine, pun auto. Dodjem na lokaciju i odusevim se sa no sd card inserted. Ostale sve u torbi od laptopa. Srecom uvijek imam kod sebe 2 micro sd adaptera. Oba bez kartica. Telefon bez kartice. Vracaj se kuci, cekace model sat vremena. Od tad uvijek imam jednu SD u dzepu torbe koja se ne vadi, u torbi drzim kutijicu sa karticama i trudim se da vratim u aparat cim importujem.

I situacija od nekidan kad sam odradio shoot za kozmeticki centar pa dosao u kafanu na tezgu i formatirao karticu. Sreca da je na tom aparatu bilo samo 20-ak fotki.

P.S.

I kad ponesem 3 blica i zaboravim trigere. Ili ostavim trigere upaljene, pa me docekaju prazne baterije..e to je redovna situacija.