Jump to content

Osnove Fotografije-kompozicija


Recommended Posts

Postovane kolege i dragi posjetioci .. :)

 

Osnove fotografije- KOMPOZICIJA

 

 

 

1. LINIJE I OBLICI

 

Morate vježbati oko da traži linije i oblike unutar scene. Oni su gragevinski materijal vase fotografije.Svaka od njih moze biti iskoristena za poboljsanje vase fotografije i moze osigurati znacajnije prenosenje zeljene poruke.Vodoravne linije ,na primjer, smiruju-zamislite osobu koja spava ili daleki horizont.Uspravne linije,poput stabla ili nebodera,djeluju dinamicno-narocito kada je slika u okomitom,portretnom formatu-pa je naglasena njihova visina.Ipak,najsnazniji utisak ostavlja Dijagonala.To je linija koja se prostire poprijeko scene i uvodi vas u fotografiju.Moze se koristiti za stvaranje osjecaja dubine i pokreta, i mrtvoj fotografiji udise zivot!

 

linijeioblici.jpg

 

-Horizontale

Kao sto smo vec spomenuli,to su relaksirajuce linije koje unose mir u vase fotografije.Nadje li se vodoravna linija u sredini slike,s podjednakom kolicinom neba na gornjoj i tla na donjoj polovici slike, slika ce vjerovatno djelovati dosadno.Medjutim,ne mora uvijek biti tako! Najvaznije je uociti i razumijeti koji je element slike impresivniji , pa onda pomaknuti horizont prema gore, ili dolje, kako bi ga naglasili.

 

-Vertikale

Snazne,dinamicke linije. Kombinujte ih sa vodoravnim linijama kako bi dobili vrlo upecatljive rezultate.Kada govorimo o uspravnim linijama,mislimo na stabla, zgrade, ljude..Zelite li da naglasite visinu i snagu,postavite aparat u okomit polozaj-tako mozete naglasiti visinu dok ce snagu oslikavati najduzi dio kadra.

 

-Dijagonale

 

dijagonala.jpg

 

To su najzanimljivije i vizuelno najuzbudljivije linije.One vas na najdinamicniji nacin vode u srediste zbivanja i sadrzaja.Objekti koji se protezu poprijeko slike privlace najvecu paznju gledaoca.

Izbjegavajte podjelu kadra na dva dijela postavljanjem dijagonale,tacno od jednog ugla slike do drugog-slika ce izgubiti na napetosti.Puno ce biti zanimljivije zapocne li dijagonala izvan ugla i zavrsi izvan onog suprotnog ugla.Dobit cete puno uravnotezeniju sliku unutar granica kadra..

 

dijagonala1.jpg

 

 

-Oblici

Najprivlacniji oblici su oni sa izrazenim dijagonalnim linijama.trougao je npr. Oku vrlo privlacan oblik.Njegove tri strane uvode neparne brojeve u fotografski rijecnik.Razmislite o strukturi vase fotografije – postoje li na njoj tri elementa na koji se mogu zdruziti tako da njihove imaginarne linije tvore trougao?

Cetverougaoni oblici poput trgova i cetverougaoni odrazi nestvaraju konflikte i na njima neprivlaci mnogo toga paznju gledaoca.Medjutim oni mogu biti postavljeni dijagonalno ili u trougao da bi stvorili puno uzbudljiviju scenu.

Takodje, kombinacija kruznih i zakrivljenih linija s ravnim linijama stvara veliku napetost..

 

 

 

2. PRAVILO TRECINA

Iako postoje slucajevi kada subjekt morate postavti u sredinu fotografije, puno zanimljiviju,uravnotezeniju i snazniju kompoziciju mozete ostvariti smjestajuci objekt izvan sredista slike jer to trenutno potice oci gledaoca da krenu po fotografiji.Sredisnje smjesten objekt privlaci paznju u srediste fotografije i tu je zadrzava,cineci fotografiju u cjelini jednolicnom i nezanimljivom .Zelite li stvoriti apstraktan ili graficki zanimljiv prizor stvarnosti,najbolje cete rezultate dobiti koristeci se pravilom trecina.Naravno, kompoziciju mozete ocvrsnuti blagim pomicanjem zarisne tacke...

Vjerovatno ste vec dosta citali o toj staroj kompozicijskoj metodi koju su razvili slikari jos prije nekoliko stotina godina.Ideja je u tome da se slika dvijema horizontalnim i dvijema vertikalnim linijama podijeli na devet jednakih dijelova.Postavljanjem objekta ili kljucnog dijela slike na ili blizu ukrstanja linija-tacke najvece snage-kompozicija postaje uravnotezenija i cijela slika privlaci paznju gledatelja.Iznenadjujuce je kako uocljivi mogu postati i mali objekti na velikoj sceni..

 

trecine.jpg

 

-Krsenje pravila

Pravilo trecina nije potrebno primjeniti bas na svakoj slici, jer cete tako stvoriti seriju kloniranih fotografija podjednake atmosfere.Ponekad je dovoljno pomaknuti glavni objekatizvan sredista i dobicete uravnotezeniju sliku,ili ga pomaknuti sasvim na ivicu slike.Ponekad je jednostavno potrebno subjekt „napenaliti“ u sred fotografije,sve dok je taj subjekt jedino na sto zelite usmjeriti paznju gledaoca..

Zamislite da ste na safariju, i lav krene trcati prema vama..to je trenutak kada subjekt, lav,mora biti tacno u sredistu fotografije,ako uspijete cvrsto drzati aparat..

 

krsenjepravila.jpg

 

3. ISPUNITE KADAR

 

U fotografiji se obicno kaze da ako neso ne mozete uraditi dobro,NAPRAVITE VELIKO. Ispunjavanjem cijeloga kadra glavnim subjektom snimanja nema dvoumljenja sta je sredisna tacka fotografije-premda primjena neke od tehnika kompoziciranja,poput smjestanja glavnog objekta u tacku napetosti i dalje igra vaznu ulogu.Ako vam ne uspijeva da pronadjete inspiraciju u nekoj sceni,krupan plan je odlicna polazisna tacka.Pridjite blize..pa jos blize..

 

 

ispunitekadar.jpg

 

 

4. SMANJITE ZBRKU

 

smanjitezbrku.jpg

 

 

Nacin na koji cete aranzirati sadrzaj kojeg fptpgrafisete podjednako je vazan kao i odluka sta necete ostaiti na slici.Svaki element prizora kojeg slikate mora ojacati i poduprijeti onaj sredisnji-ako ne,budite spremni da ga izostavite,bilo promjenom mjesta,promjenom objektiva ili naknadnim dolaskom na isto mijesto.

 

- Ocistite kadar

Prije nego pritisnete okidac,preletite pogledom po trazilu da vidite ima li u kadru neceg suvisnog,ometajuceg-sve sto bi umanjilo crvstinu kadra treba nemilosrdno izbaciti.Posebno pazite na naglasenedijelove izvan fokusa u pozadini-nebo sto pomalja izmedju krosnja stabla je klasican primjer.To ce vjerovatno privuci pogled gledaoca. Ne bojte se probati zamaskirati taj detalj sredisnjim subjektom ili promjenom polozaja sasvim ga izbacite iz kadra ako je to potrebno.

Kada fotografisete ljude,zivotinje,cvijece.. pripazite na polozaj sjenki-nezelite sigurno za glavu skratiti svoj subjekt ostrom crtom sijenke ili promjenom nijanse boje..

 

 

naime da se nebi hvalio tudjim perjem, clanak sam preuzeo iz jednog casopisa cudnog,kvadratnog oblika na kom nemam korice-tako da nemam pojma o cemu se radi .. naravno sve ovo je srkacena i prepricana verzija opsirnog detaljisanja..

 

pa iskreno se nadam da nije na izmet :D

 

nastavak slijedi...

 

 

edit:

evo okacio sam i primere fotografija.. fotke su iz spomenutog casopisa ..nadam se da mi nezamjerate sto sam ih fotkao XTom umjesto da sam fino ljudski skenitrao da to lici na nesto, a ne ovako se vidi i odsjaj sa papira, i presavijena stranica i svasta nesto..ali nema veze :)

ako ima sugestija..slobodno..

Link to post
Share on other sites
  • Replies 69
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Vjerovatno ste vec dosta citali o toj staroj kompozicijskoj metodi koju su razvili slikari jos prije nekoliko stotina godina.Ideja je u tome da se slika dvijema horizontalnim i dvijema vertikalnim linijama podijeli na devet jednakih dijelova.Postavljanjem objekta ili kljucnog dijela slike na ili blizu urstanja linija-tacke najvece snage-kompozicija postaje uravnotezenija i cijela slika privlaci paznju gledatelja.Iznenadjujuce je kako uocljivi mogu postati i mali objekt na velikoj sceni..

 

Koji slikari? Nikad nisam cuo da je i jedan slikar koristio ovo pravilo.

Link to post
Share on other sites

pa neznaci da ako nesto nisi cuo da je to neistina :)

zar mislis da slikari kakve istorija moze na prste da izbroji da nisu znali da koriste pravilo trecina..iako nisu dijelili platno na 9 dijelova, iako to nisu zvali PRAVILOM TRECINA..ili kako vec.. ? mozda termin "Pravilo trecina" jeste modernijeg datuma, ali njegova upotreba i efekti su definitivno poznati i prije pojave fotoaparata,kako god se to zvalo prije..

nadam se da se slazemo :)

Link to post
Share on other sites
pa neznaci da ako nesto nisi cuo da je to neistina :)

zar mislis da slikari kakve istorija moze na prste da izbroji da nisu znali da koriste pravilo trecina..iako nisu dijelili platno na 9 dijelova, iako to nisu zvali PRAVILOM TRECINA..ili kako vec..

Zlatni presek, mnogo koriscen u proslosti a i danas je cesta pojava !!

Link to post
Share on other sites

Hvala Macho na lepom tekstu. Predlazem administratorima da ovo uvrste u lepljive teme, ili mozda da sacekamo kraj tutorijala kada vec imas energije za pisanje :-).

 

PS Zamolio bih ova dva mudraca da mi detaljno objasne razliku izmedju zlatnog preseka i pravila trecine. Nesto mi ne uspeva da komuniciram sa vrapcima pa kad tu vec ima i kojekakvih drugih ptica :) . Salim se naravno, ali ako zapocnete neku diskusiju molim ne zavrsavajte je u tajanstvenom sveznajucem tonu nego objasnite i drugima.

PPS Znam odavno za pravilo trecine a i u Machovom tekstu je to lepo objasnjeno ali mi nije jasno sta podrazumevate pod zlatnim presekom???

Link to post
Share on other sites
Pravilo trecina proisteklo je  iz zlatnog preseka, i sustinski nista nije promijenjeno !!! Da pitam nekog vrapchic'a  da mi objasni . :lol:  :lol:  :lol:

 

Pravilo trecina je nastalo uproscavanjem zlatnog preseka, jer ovo drugo fotografi-zanatlije nisu mogli da shvate. Nije tacno da se nista nije promenilo. Promenilo se to sto se ideja misticne lepote zlatnog preseka, svela na pravilo za neobrazovane fotografe.

 

pa neznaci da ako nesto nisi cuo da je to neistina smile.gif

 

A tebi treba da verujem na rec :rolleyes: ! Ako si cio da je neko koristio onda navedi ko je. Zlatni presek je s vremena na vreme ulazio i izlazio iz mode, i to u zadnjih ne nekoliko stotina, nego hiljada godina. Neki slikari su koristili su svesno koristili druge odnese, ali za trecine nisam cuo.

 

Poseban problem je u tome da je i zlatni presek (kao i bilo koji svesni odnos) jako tesko koristiti u fotografiji. A pitanje je i zasto bi se to radilo. Mnogo je jednostavnije pazljivo kadrirati, ili kasnije kropovati da bi se dobila dobra kompozicija, nego se u startu ograniciti na bilo koji zadati odnos.

 

Posebno mi se svidjaju "kriticari" koji kazu: "fotografija je odlicna, pravljena je po pravilu trecina". Po pravilu, kada se uzme lenjir, pa premeri, vidi se da o nikakvom pravilu trecina nema ni govora.

 

Za one koje interesuje kompozcija likovnih dela kod nas je prevedeno dosta knjiga R. Arnhajma (izdanje Univerziteta umetnosti). Iako su primeri uglavnom iz slikarstva i arhitekture, sve je jako primenjivo i na fotografiju.

Link to post
Share on other sites

Uh...ko zaista ima zivaca da pise o poreklu pravila trecine pa da se vrati do zlatnog preseka, da bi se potanko pojasnilo znacenje, morao bi da podje od stare Grcke, Fidije, jonskih stubova, dorskih stubova, Partenona i ostalih hramova gde je sve podredjeno harmoniji i kompoziciji i gde nista nije smelo da narusi njihovu ravnotezu i mir... pa malo napred do renesanse, Leonarda , Ticijana, Rafaela i njegove cuvene "Atinske skole" gde je "pravilo trecine" iliti "Zlatnog preseka" bolje uradjeno nego na ikojoj fotografiji... Ali zasto ici toliko daleko, Macho je to lepo objasnio i nije potrebno ulaziti u detalje...

 

""... Iako su primeri uglavnom iz slikarstva i arhitekture, sve je jako primenjivo i na fotografiju...."""

 

Jasno, jer sva pravila fotografije vuku korene iz slikarstva i drugih predjasnjih umetnosti... Zato je i Pikaso padao u depresiju od straha da ce fotografija da mu unisti karijeru... :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes:

Link to post
Share on other sites

bez citanja prethodnih postova:

uvek kada vidim "pravilo trecina" odma' dobijem ospice po telu. ali momentalno. toliko mi se gadi t.zv. "zapadna" civilizacija u nekim svojim aspektima da ne mogu opisati... - zlatni presek i trecine nemaju veze - onaj ko je to izmislio je bio lenj da objasni, a ko veli "to je tu negde" ..i sad dalje da ne smaram.

uglavnom - lepo macho sto si se potrudio u svakom slucaju.

Link to post
Share on other sites

NA OVOM SAJTU (izvinjavam se zbog velikih slova) mislim da ima sasvim dovoljno podataka o zlatnom preseku, kako se izracunava itd...

 

ajd ja cu reci par onih reci od vrabaca sto sam cuo :)

 

znaci zlatni presek mu dodje najlogicnije nesimetricno deljenje duzi, na dva dela. po velikoj teoriji lepota se smatra necim sto lep objekat poseduje u sebi, nasuprot teoriji da je lepo u ocima posmatraca.

 

tako da na raznim mestima u prirodi nalazimo da su stvari rasporedjene po pravilnostima zlatnog broja 1.6180339887... i niza fibonacijevih brojeva koji su u direktnoj vezi sa zlatnim presekom

 

0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 ..

 

gde se recimo broj 5 sa svojim sinom brojem tri sadrzi u svom ocu broju 8 :)

kao kod preseka duzi recimo gde se vece parce prema manjem odnosi kao celina prema vecem delu..

 

e sad kao cesti navodi iz prirode pojavljuju se one skoljke gde im je spirala iscrtana po funkciji zlatnog preseka, raspored planeta u galaxiji, odnos velicina na ljudskom telu i licu itd, u muzici, u dnk, ma svud...

 

e sad velika teorija kaze "lepo" je u objektu, a teorija suprotna njoj da je lepo u ocima posmatraca ,tj. u coveku.. i onda dolazimo na zakljucak da je ustvari fifti fifti :)

 

pola model, pola fotograf i eto dobrog portreta ;)

 

 

 

e sad samo jos nesto da dodam oko primene svega toga.. mnogo se groze kada vide recimo neki pejzaz, ravnica i drvo na zlatnom preseku.. naravno da ce sve biti monotono ako na svakoj fotografiji budemo glavni objekat stavljali na to mesto, tako da za uspesnost to danas treba da se malo suptilnije koristi, da vise deluje na podsvest :)

 

samo jos da dodam za ove koji su ze zainteresovali za harmoniju u univerzumu :) evo na ovom linku zlatni lenjir :) skini ga

Link to post
Share on other sites

Iako sam otkucao cak i duzi tekst od uvodnog koji je napisao Macho u poslednjem trenutku sam se predomislio i sve sam izbrisao, kako bih izbegao dalju raspravu koja bi nas neminovno odvela do anticke Grcke, povlacim se iz dalje rasprave.Kako ja po profesiji nisam fotograf nego slikar napustam diskusiju za koju ja nisam dovoljno edukovan.

Link to post
Share on other sites

Nema potrebe da se ide u anticku grcku, R Arnhajm je jedena od vodecih savremenih esteticara i teoreticara likovnih umetnosti. Prevedeno je vise njegovih knjiga, ali ove diskusije se najvise tice "Moce centra ..." podnaslov sam zaboravio. Knjiga je izasla u izdanju Univerziteta umetnosti i vise je puta dostampavana, tako da je nije tesko naci.

 

Moje misljenje je da se amateri treba da pri fotografisanju oslanjaju na osecaj. Analiza kompozicije je sigurno veoma korisan metod za razvoj ovog osecaja.

 

Toliko od mene.

Link to post
Share on other sites

Odosmo daleko u teoretisanju a vizuelne umetnosti traze nesto vodljivo za oko, zato je soNic dobro rekao, treba upotpuniti teoriju sa fotografijama... A sto se tice osecaja kod kreativnih umetnosti poput slikarstva ili fotografije, neka moja iskustva i iskustva drugih govore da su najveca dela uradjena po osecaju za dobro delo uz osnovno znanje potrebnih elemenata... Zanat se uci , a osecaj je vodilja talenta koje nam je urodjeno, da ne kazem dato.... A teoreticarima je ostavljeno da "opsirno i iscrpno" analiziraju zasto je neka linija ovde a neka onde... A sam stvarac tog dela je to intuitivno ali nepogresivo radio... A druga je stvar sto se pojam zlatnog preseka izrabljivao ( pogotovu kod visprenih prodavaca umetnina, da bi dobro prodali svoje slike ) i maksimalno iskoriscavao... I hteli ne hteli za pojam preseka moramo skoknuti do stare Grcke, jer sve ono sto je NiTRO rekao je tacno, svugde oko nas je zlatni presek, a to su prvi grci uocili i plasirali ( verovatno dok su bahanalisali nocu pod zvezdanim nebom na Rodosu ili negde slicno gde su bogovi bili tako blizu ljudi...)... <_< <_<

Link to post
Share on other sites

postovana gospodo :)

tema je postigla cilj ako bilo ko iz nje izvuce nekakvu korist a najmanje je ovdje da bi se prepucavali oko nekih manje bitnih cinjenica..

hvala svima na komentarima i ako imate neki konstruktivan dodatak svemu ovome,neustrucavajte se.. :)

Link to post
Share on other sites

Zdravo Macho,

 

Jucer sam hteo da prokomentarisem temu koju si "naceo", ali sam imao problema sa "vezama". Bez obzira sto ta poruka nije vise aktuelna, ipak ti je saljem...

 

Pozdrav, S.M.

 

**********************************************************************

 

Zdravo Macho,

 

Svaka ti cast sto si pokrenuo veoma korisnu temu o primeni likovnim elementima u fotografiji. Predlazem da svaki "element" ilustrujes nekom svojom, ili fotografijom nekog od nas sa Zone, i da na njima debelim linijama, razlicitih boja, isctras to sto razmatras.

 

To bi moglo da izgleda recimo kao to radi Klaus na:

 

http://www.photozone.de/4Technique/index.html

 

ali mozes da koristis i neki drugi pristup!

 

Sto se tice mreze na skicama (podela radnog polja na jednake povrsine vertikalnim i horizontalnim linijama) koji su koristili stari majstori, to se i danas koristi, ne samo likovnim vezbama i radu, vec i u DFA. Moj Fuji FP S9500, na svom monitoru sa tecnim kristalima, pokazuje dve vertikalne i dve horizontalne linije tako da mi u mnogome olaksava komponovanje elemenata na fotografiji.

 

Jos jednom, moja 100% podrska na korisnoj ideji i pristupu! Svaka ti ..... o)

 

Amicus, S.M.

 

P.S. Tvoja "slickica" je ne-macho! Promeni je!

 

*********************************************************************

 

Kraj poruke! S.M.

Link to post
Share on other sites
postovana gospodo :)

tema je postigla cilj ako bilo ko iz nje izvuce nekakvu korist a najmanje je ovdje da bi se prepucavali oko nekih manje bitnih cinjenica..

hvala svima na komentarima i ako imate neki konstruktivan dodatak svemu ovome,neustrucavajte se..  :)

 

evo ja imam :)

 

dodaj neke fotke u tekst, primere :)

 

1 fotka... 1000 rechi ;)

Link to post
Share on other sites
naime da se nebi hvalio tudjim perjem, clanak sam preuzeo iz jednog casopisa cudnog,kvadratnog oblika na kom nemam korice-tako da nemam pojma o cemu se radi .. naravno sve ovo je srkacena i prepricana verzija opsirnog detaljisanja..

 

pa iskreno se nadam da nije na izmet  :D

 

Svakako nije na odmet, a da dodam i koji je izvor, pošto je takav red.

 

Reč je o dodatku iz serije Vital Skills Guide uz časopis Digital Camera. Ovo je dodatak pod naslovom Master Composition, koji je bio priložen uz DC #35, maj 2005.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...