babybottle Posted June 17, 2006 Author Report Posted June 17, 2006 Max tip, bigginer level: Jako zgodna stvar ume da bude meni koji se dobija denim klikom misa. U kombinaciji sa CTRL, ALT i SHIFT (i njihovim medjusobnim kombinovanjem) se dobijaju jos neke lepe opcije koje su na dohvat ruke. Moj favorit: Desni klik+Shift daje opcije za snap.
babybottle Posted June 17, 2006 Author Report Posted June 17, 2006 MAX tip: problem oko ekstrudovanja: Takodje pogledati ovu temu. Ukoliko pokusavate da extrudujete spline koji se iz nepoznatih razloga extruduje u pravcu koji vi ne zelite, jedini nacin da to ispravite jeste sledeci: Najsigurnija je varijanta da 1. Napravte obican rektangl koji se lepo ekstruduje u pravcu u kojem vam treba 2. Konvertujete ga u spline 3. Za njega attachujete objekat koji baguje 4. Izbrisete rektangl na nivou splinea 5. Ostatak se extruduje kako treba. Ostaje samo da podesite pivot na zeljeno mesto ako vam to uopste treba. Malo je okolo naokolo, ali radi 100%. Probati i varijantu da spline zarotirate na nivou podobjekta tako da se extruduje kako treba, mada pricam napamet pa mozda i ne radi.
Albatros Posted June 25, 2006 Report Posted June 25, 2006 Za one sa malo manjim monitorima, a koji ipak ne rade u expert modu: Customize -> Show UI -> Hide Track Bar A zatim u komandnoj liniji: timeSlider.setVisible (off) Naravno, ovo se ne odnosi na one koji se bave animacijom. TimeSlider se vraca komandom: timeSlider.setVisible (true)
Albatros Posted July 8, 2006 Report Posted July 8, 2006 Preneseno iz jedne teme: A što se tiče oštrine, pa ne moraš da koristiš catmuli filter. Čak štaviše, ne moraš koristiti ni jedan... Brže se i renda bez njih, a ovi "oštreći" filteri umeju i da pojačaju noise. Kada budeš radio animaciju povedi računa o tome. Catmuli je inače veoma popularan u enterijerima. Mada šarpen u PSu radi brže :) a i postoji mogućnost selektivnog "oštrenja"
Ji 4Tze Posted July 8, 2006 Report Posted July 8, 2006 a ovi "oštreći" filteri umeju i da pojačaju noise i ne samo noise vec ce na sitnim texturama doci do pojave anizotropije tj. tzv ringing-a (primeti se srafura u obliku koncentricnih prstenova), pa je M-N filter (meni bar) default resenje jer je Area previse mekan. btw, i sharpen u PS-u ce da pojaca noise ;)
babybottle Posted August 22, 2006 Author Report Posted August 22, 2006 Max (Editable Spline) Ako vam se desi da u vertex modu ne vidite vertexe na splajnu , verovatno ste imali neki modifajer koji ste izbrisali a ostao vam je ukljucen Show End Result toggle. Jednostavno iskljucite toggle i sve ce biti ok.
Albatros Posted August 28, 2006 Report Posted August 28, 2006 Create Vray Camera from view: http://rapidshare.de/files/30581286/Persp_..._Cam_01.ms.html Kao Ctrl+C, ali za Vray kameru... Preneto sa ChaosGroup foruma.
okmijun Posted September 8, 2006 Report Posted September 8, 2006 Jel zna neko jel psotoji neki toogle da switchujem izmedju WIREFRIME i SHADED moda u viewportu? nesto kao ALT+W ili slicno, ili moram da svaki put idem gore pa desni klik....
Albatros Posted September 9, 2006 Report Posted September 9, 2006 Evo jedne skriptice koja popunjava sve materijale u material browseru Vray materijalima, i naziva ih "VrayMtl 1", "VrayMtl 2" itd. Bazira se na nekoj koju sam skinuo sa neta i malo preradio... for m = 1 to 24 do ( meditmaterials[m] = VRayMtl() meditmaterials[m].name = ("VRayMtl " + (m as string)) ) Isecite ovo i sačuvajte kao neki_naziv.ms, pokrenite je i... hmm...
okmijun Posted September 12, 2006 Report Posted September 12, 2006 MAX HINT: Skript se zove quickMaximize. MB Tools je u pitanju. Pronadjite na www.scriptspot.com. Omogucava max/min viewporta bez moranja da se klikne unutar i selektuje viewport, vec je dovoljno samo preci misem na zeljeni viewport. Veoma handy. Kod mene je postavljen na SPACE, tako da radi isto kao u Mayi. Bez toga ne mogu da radim uopste. :) mozda nisi dugo gledao pojavila se nova mb_shortcuts 1.5 3ds max 8, 7, 6 5/31/2006 Downloads: 1025 Small collections of MacroScripts for 3ds max 6-8, intended as keyboard shortcuts. Contains two types of actions: 1.) Toggles, that will open a dialog upon keypress and also close it 2.) MouseOver viewport shortcuts, that work without explicit viewport activation [inspired by scripts from Roger Hyde and Martijn van Herk] [ more... ] Written by Martin Breidt. Click for homepage. http://www.scriptspot.com
Albatros Posted September 26, 2006 Report Posted September 26, 2006 Desni klik na undo/redo dugme izbacuje lisu poslednjih n akcija. Desni klik na postavlja vrednost na 0. Tools -> Rename Objects... (za ovo sam pre koristio Blur skriptu, ali sam upravo saznao da Max to ima...)
okmijun Posted December 8, 2006 Report Posted December 8, 2006 Ko o cemu baba o ustipcima (tj bilo bi lepo da je ova tema STICKY na glavnoj strani foruma. al dobro de..............vise bi nam svima znacila i koristila, ovako nas par povremeno svrati) Uglavnom, elem dakle, meni BEND modifier i dan danas pravi probleme u smislu da moram da ga izokrecem po svim osama da bi tacno dobio ono sto hocu, i to traje neko vreme dok ne nabodem ono sto mi treba (koncept XYZ kod tog modifiera mi ni dan danas nije jasan) E sad sam provalio kako da mu doskocim: UZMEM LEPO I NAPRAVIM GIZMO KAKAV PRIBLIZNO TREBA DA BUDE NEMA VEZE STO NIJE U PRAVILNIOM POLOZAJU PREMA OBJEKTU. ONDA GA SAMO OKRENEM GDE MI TREBA I TO JE TO. Ako me je neko uopste i shvatio.
stane37 Posted December 10, 2006 Report Posted December 10, 2006 Evo i za cinemu. Ne znam da li je neko ovo vec postovao, mrzelo me da citam celu temu, al ajde. Evo mojih tipsova (ovo je tema sa sajta http://www.worldin3d.phy.ca , koja se stalno dopunjava, tako da ako imaa jos nesto nejasno, posetite tamo temu (ako je ovo nedozvoljeno, neka modovi obrisu)): Svi pocetnici se uvek susrecu sa istim (slicnim?) problemima: Neprecizno podeseni bluprintsi, "premeko" omeksavanje ivica (pro koriscenju funkcija kao sto su hypernurbs) i drugo. Ovde cu pokusati da vam dam neke savete. HyperNURBS i problemi sa njim: U Cinemi 4D, mnogi imaju problema pri korishcenju funkcije HyperNURBS. Ivice objekta mogu biti previshe okrugle. Ako radite organso modeliranje, to je u redu. Ali, ako modelirate nesto neorgansko (auto, npr.) ipak su vam potrebne mekse ivice. Uradite sledece: izaberite poligon koji treba da bude oshtriji. Pritisnite 'K' , ili izaberite knife tool (to je jedno isto, k je samo skracenica). I presecite poligon uz njegovu samu ivicu. Sto blize ivici to ce ona biti ostrija. Kada hocete da napravite model koristeci HyperNURBS objekat, predlazem da ga prvo napravite bez njega. Ukoliko na model u pocetnoj fazi primenite hyperNURBS, necete dobiti korektan prikaz vaseg modela (nece vam delovati da je to to), tako da cete se brzo razocarati i bataliti posao. Znaci, prvo napravite Low poly mrezu (moze i high poly bitno da nije pod uticajem nikakve Smoothing modifikacije), ispravite potencijalne greske, a tek onda primenite HyperNURBS. Bicete prijatno iznenadjeni rezultatom. --------------------------------------------------------------------------------- AUTOMOBILI Ukoliko radite model automobila, sigurno ste imali ove probleme (ako ste pochetnik, ako ne, onda ste ih vec resili ) : HyperNURBS objekat previse "zaokrugljuje" ivice automobila. Resenje je jednostavno: selektujete zaokrugljeni poligon i alatkom Knife napravite rez na poligonu. E, sad, ukoliko zelite da ivica bude ostrija, rez cete napraviti blize prvobitnoj ivici poligona, a ukoliko zelite da bude mekse i okruglije, rez cete napraviti dublje u poligonu (negde oko sredine). Kako otkriti i ispraviti neravnine na svom modelu automobila? Prvo je jednostavno. Napravite izuzetno reflektivan materijal (ukoliko koristite neku od novijih verzija cineme, mozete koristiti Daniel shader, koji je po mom mishljenju kao stvoren za automobilsku boju, ako imate neku staru verziju, lako mozete nesto smuckati i sami; ja trenutno koristim r9.603, pa nemam problema sa tim.) i primenite ga na vash objekat (automobil). Napravite Sky objekat i njemu zadate neku HDRI sliku ukoliko to podrzava vasa verzija cineme, u suprotnom, nabacite obicnu sliku visoke rezolucije na Sky. Ubacite i neko svetlo sa Soft (shadow maps) senkama. Renderujete bitne delove automobila iz svih uglova, i pazljivo gledajte. Sve neravnine ce se magicno prikazati, sto se nikada ne bi dogodilo da ste zadrzali onaj stari sivi materijal. ------------------------------------------------------------------------------------ BLUEPRINTS- i Vecina stvari se modelira prema planovima (nazivajte ih blueprintsima, jer ih svi tako zovu ). Za neke stvari je potreban samo jedna slika plana, odnosno, predmet iz samo jedne perspektive. Oni nisu nikakav problem, i uz pomoc njih se prave jednostavni modeli kao sto su case, tanjiri i drugi kruzni oblici . Problem predstavljaju planovi koji se sastoje iz vise pogleda, frontalnog, sa strane, odozgo... Ukoliko oni nisu u medjusobno savrsenom odnosu i proporciji a pocetnik ste, crno vam se pise. Modeli vam mogu postati izduzeni i uzasno neproporcijalni. Ako modelirate iz zabave, to moze biti smesno, ali ako pravite za nesto komercijalno... trebace vam zestoko sredstvo za smirenje, jer se nepravilnosti primecuju tek kada se modeliranje privodi kraju (hehe, dobri, stari Marfi). Pre svega, potrebno je da znate nacine za postavljanje planova u Cinemi. Prvi: Izaberete pogled u koji zelite da stavite deo plana (view, samo ne znam kako drugacije da prevedem) i idete na Edit/Configure. Primeticete polje Background, pa veliko prazno polje, i pored njega dugme sa textom Path... Kliknete na to dugme i odaberete sliku. U starijim verzijama, slika ce ispasti izdeformisana, tako da cete u istom prozoru u kom ste birali pozadinu morati da podesite njene karakteristike (visinu sirinu). Dakle, u Back View postavljate sliku predmeta od pozadi, u front od napred itd. Ovaj nacin moze biti izuzetno neprecizan u odredjenim situacijama, pa ga ja ne praktikujem. Za postavljanje planove bolji je univerzalni, drugi nacin, koji se primenjuje u svim programima. Drugi nacin: Udjete u Front view .Napravite jednu ravan (plane, u prevodu). Podesite joj parametre tako da joj velicina (u stvari, bitan je odnos visina-sirina) bude identicna planu. Napravite novi materijal i u Color kanal ucitate zeljenu sliku. Prevucete materijal na ravan. Posto se najverovatnije slika nece najbolje videti, treba uraditi sledece: pored objekta na kome je primenjen materijal, nalazice se ikonica materijala. Kliknete (jednom) na nju. Sada sliku treba zarotirati 90 stepeni po 'P' osi i verovatno izmedju 90 i 270 stepeni po 'H' osi. Naravno, ovo nije egzaktna nauka, tako da cete samo morati da experimentisete. Kako se slika prikazuje pod pravilnim uglom, u odeljku gde se nalaze svi objekti (to se zove Object Manager) izaberete TEXTURE/FIT TO OBJECT. Voila! To sad treba ponoviti sa ostali dve/tri/cetiri plana. ------------------------------------------------------------------------------------ Cinema je izuzetno laka za koriscenje, ali moze biti josh laksa ako znate odgovarajuce "precice", odnosno kojim se dugmetom ili kombinacijom dugmica poziva koja funkcija. Evo najbitnijih: BRIDGE = b WELD = m>q (prvo m, pa onda q) KNIFE = k EXTRUDE = d INNER EXTRUDE = i CREATE POLYGON = m > e CLOSE POLY HOLE = m > d ADD POINT = m > a To bi bilo to, uzivajte.
Oresty Posted February 10, 2007 Report Posted February 10, 2007 Posto sam pocetnik imam mali problem. Iskljucio sam bar gde se nalaze move, select, rotate, itd. Kako se ukljucuje??
spypro Posted October 26, 2007 Report Posted October 26, 2007 evo jedna skripta za resetovanje svih formi kod selektovanog predmeta ( ResetTransform selection ResetScale selection ResetPivot selection ResetXform selection ) i jos jedna meni veoma korisa, ring-connect ( $.EditablePoly.SelectEdgeRing () macros.run "Editable Polygon Object" "EPoly_Connect2" ) za koji dan i infinit multiply bevel za max...
Viper Posted April 14, 2008 Report Posted April 14, 2008 Ako zelite da selektujete sve vertekse koji prate ivicu: - Odete u Border mode, pa selektujete istu... - Desni klik pa u gornjem levom delu quad menija izaberite "convert to vertex" ili "convert to face". Kod prve ce ostati selektovani svi vertexi koji pripadaju ivici, a kod druge, logicno, poligoni. Inace, ova opcija je moguca samo preko quad menija, sto je stvarno glupost nevidjena. Eh, da, jos jedan tip od mene - proucite opciju target weld! Ja sam je slucajno ignorisao, nisam ni bio svestan koliko je ekstra!
Dizajnzena Posted April 16, 2008 Report Posted April 16, 2008 Vray za max 2008? Jel zna neko gdje bih mogla nabaviti instalaciju?
IgOOr Posted April 17, 2008 Report Posted April 17, 2008 Fina rotacija u viewport-u: Opako iritira kad pri vecem zumu ne mozete da rotirate objekte ocuvavshi u viewport-u polje na koje treba primeniti akciju...zumiranje chesto uchini da i pri najmanjem rotate-u izgubimo iz vida ono sto je potrebno... DOK JE AKTIVNA ARC ROTATE KOMANDA, ALT + LMB (sa kursorom unutar arc orbite) = fino rotiranje objekta ;)
Ji 4Tze Posted April 17, 2008 Report Posted April 17, 2008 Pa da, Alt usporava zoom/rotaciju, Ctrl ubrzava To increase zoom speed: Hold down Ctrl as you drag in a viewport. To decrease zoom speed: Hold down Alt as you drag in a viewport. Isto to rade i na klizachima za parametre, drzis Ctrl i klizac se pomera brzo, a sa Alt polako.
Ji 4Tze Posted April 20, 2008 Report Posted April 20, 2008 Evo za "automatski" bezier tip/trik. Linija se vidi (bela, je l'), bezier (duži segment linije u ovom slučaju) treba da ima ispravnu tangentu, tj. segment koji mu prethodni mu je i tangenta -> prebaciti sve vertexe koje modifikujemo u Corner, uključiti vertex brojeve (bitno da znamo koji prethodi), selektujemo ovaj "naš", desni klik, prebacimo ga u Bezier. -> -> -> Sledeći vertex, tangenta je zapravo poslednji segment - selektujemo ceo spline, obrnemo redosled vertexa (Reverse) i ponovimo gornju akciju za vertex koji modifikujemo. -> ->
galeb Posted April 20, 2008 Report Posted April 20, 2008 Ako zelite da selektujete sve vertekse koji prate ivicu: - Odete u Border mode, pa selektujete istu... - Desni klik pa u gornjem levom delu quad menija izaberite "convert to vertex" ili "convert to face". Kod prve ce ostati selektovani svi vertexi koji pripadaju ivici, a kod druge, logicno, poligoni. Inace, ova opcija je moguca samo preko quad menija, sto je stvarno glupost nevidjena. Eh, da, jos jedan tip od mene - proucite opciju target weld! Ja sam je slucajno ignorisao, nisam ni bio svestan koliko je ekstra! Mala dopuna, nadam se da se Viper nece ljutiti :) Ima (polu)shortcut i ova opcija, a to je da prilikom prelaska sa Edge na Vertex mode drzite Ctrl. Ovo vazi za prelazak sa bilo kog na bilo koji "mod". Jos jedan tip, ako zelite na primer da sa edge-om uklonite i pripadajuce vertekse, Ctrl + Backspace (uklonice vertexe koji su "slobodni" tj one cijim brisanjem se ne uklanja i neki neselektovan edge)
anactor Posted June 10, 2008 Report Posted June 10, 2008 Imam problem koji mi se često javlja kada renderujem velike formate (oko 20Mpx) - neće da mi sačuva render. Stalno mi izbacuje poruku "cannot create bitmap". Molio bih nekog da mi odgovori kako da rešim ovaj problem jer verujem da bi značio mnogima koji imaju malo slabije mašine (ako je uopšte do toga problem). Ja sam išao na F10, tj. render settings> common> render output. Tamo namestim unapred "save file" i zadam mu adresu, tj. kažem mu gde da mi snimi taj fajl. Čini mi se da je ovo ranije pomagalo, ali mi se danas desilo da i pored toga neće da mi sačuva fajl i sad moram da renderujem sve ispočetka. Šta radi i da li u ovom slučaju pomaže opcija "Put image file list(s) in output path(s)"? Hvala unapred na pomoći.
MaxMaster Posted June 10, 2008 Report Posted June 10, 2008 Nisam siguran ali mislim da je problem u formatu. Ti si sacuvavao kao .jpeg a probaj neki drugi format :)
Recommended Posts