Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Video sam na nekom forumu da postoji Lepljiva na ovu temu, pa rekoh da napravimo slichno i ovde. Dakle:

1. videli ste dobar tutorial koji zelite da ucinite dostupnim i ostalim chlanovima

2. Zaznimljivi shortcutsi

3. Specificni nacini kako vi resavate odredjene probleme

4. Sve ostalo sto vam rad cini laksim

Predlazem da se odvoje Maja, Max i Lightwave da ne bi dolazilo do zabune ili da se tacno napise koji je softver u pitanju prilikom svakog posta.

Molio bih Vas da ne postujete komentare jer, ma koliko pozitivni bili, vode u raspravu HVALA.

Cheers

Edited by babybottle
  • Replies 108
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Apsolutno pordzavam stavke 2, 3 i 4 ali za stavku 1 vec postoji lepljiva tema ovde:

http://www.dizajnzona.com/forums/index.php?showtopic=1075

Evo ja cu za pocetak da navedem par shortcutova u maxu koje stalno koristim:

SHIFT + F -=> enable/disable safe frame display

CTRL + L -=> enable/disable viewport lights display

I jedan mali hint, dok modelujem nesto u poly-ju imam setovano dugme Q na tastaturi da mi bude SHOW END RESULT TOGGLE za modifajer stack, pa na edit poly dodam, symetry, meshsmooth i sve sto mi treba, zatim, modelujem low poly i onda pritiskom na dugme gasim/palim ceo modifajer stek i tako dobijam smooth-ovani izgled modela........meni je ovo znacajno ubrzalo workflow....

Posted

MAX Hint: biginer level

Nestanak TRANSFORM GIZMA (strelica kojima pomerete objekte) je vezan za slucajan ili nameran pritisak tastera X na tastaturi. Znam ljude koji su preinstalirali max zbog ovoga a i mnogim pocetnicima se desava da me pitaju za ovo.

SPACE - lock selection toggle. Onemogucava selektovanje drugih objekata. Manifestuje se tako sto katanac ispod time slidera pozuti). Pocetnicima svara ogromne muke, pogotovo korisnicima koji pre maxa su imali iskustva sa CADom.

Tasteri 1,2,3,4,5 brzo prebacuju iz jednog podobjekta u drugi. Lajfsejver

1. Vertex

2. edge

3. border

4. poligon

5. elemnt

F9 - Quick render

SHIFT+G - sakrije svu geometriju

SHIFT+S - sakrije sve splajnove

W - move

E - Rotate

R - Scale

Posted

MAX HINT:

Skript se zove quickMaximize. MB Tools je u pitanju. Pronadjite na www.scriptspot.com.

Omogucava max/min viewporta bez moranja da se klikne unutar i selektuje viewport, vec je dovoljno samo preci misem na zeljeni viewport. Veoma handy. Kod mene je postavljen na SPACE, tako da radi isto kao u Mayi.

Bez toga ne mogu da radim uopste. :)

Posted (edited)

~ izbacuje iz podobjektnog nivoa.

1 vertex

2 edge

3 poligon *inace je 4 standardno*

4 border - skoro nikada ne koristim

5 element -malo redje od border koristim

ovako je sve jako lakse za manevar prstima.

Edited by borabora
Posted (edited)

Ja uvek stavljam za Num KB tastere 0 i 1 da rade toggle track bar i timeline, oslobadja prostor ... i opet mi se cini da sve ide vise glatko...

Edited by DamjanMX
Posted

Shortcut "O" ukljucuje i iskljucuje boundry box mod pri rotaciji i orbitu - ne znam za vas ali je sam izgubio nedelju dana svog zivota na trazenju shotcut-a za to resenje, jer vrlo lako se zakaci prstom jer je pored P (Perspective Mod) i eto frke... :D

Posted

MAX

Zabice, oprosti, jedna mala dopuna...

"O" se zove adaptive degradation toggle i pri rotaciji viewport - a prikazuje samo bounding box - ove, sto strahovito ubrzava rad. Moze vam se desiti da je zakacite ako ste radili sa Render to texture za koju je skracenica "0" (nula) pa da ne znate sta vam se desava kao sto se meni desilo.

"+" na glavnom delu tastature - uvecava transform gizmo

"-" na glavnom delu tastature ga smanjuje

Posted

U edge modu

shift + LMB za extrudovanje edge-a

u bilo kom modu vertex, poly, edge.. veoma korisna opcija ignore backfacing

ne selektuje drugu stranu objekta

CTRL + ALT + RMB ovo ni ja nisam znao do malopre nije losa opcija

Posted

ovo je super! kad bih isprintao topic, mogao bi da ga nazovem biblija :D odlicno!

Ajde da vidimo kako u grubim crtama samo radite osvetljenje scena, shto je jedan od problema?

Ja sad tek malo radim vishe svetla pa isprobavam... za sada ovo deluje prihvatljivo:

Outdoor- skylight+sunlight (dan, noc nisam probao)

Indoor (veshtacko) MR area omni + omni za GI i volume light ako treba

Indoor (prozor) Slicno kao veshtacko, samo malo mekshe, i veci radius za area omni

Shta vi koristite?

Inache, ovo moje je sve za Mray u Max-u 7.

Shto se modelovanja tice, koristim samo poly, i pomalo loft i tako - to... Ali pre svega poly... Ima li neko neki lepi hint za poly modeling?

Video sam ovde negde na zoni je DMX postovao sliku vezanu za chamfer ivica i rezultate kod MSmootha: to me je spaslo muka :) Hvala DMX :)

Posted

3ds max hints za animaciju -

life-or-death tip je: na timeline-u CTRL+ALT+:

LMB - skaliraj pocetak

RMB - skaliraj kraj

MMB - skroluj vreme

ovo je neprocenjivo kada radite character shot-ove i bitno vam je da se u loopu nalaze razni range-ovi a da ne idete svaki cas u 'time configuration"

----

ostalo sta koristim je klasika - Shift+drag kljuceva za kopiranje,

i (desni klik na timeline pa configure..) show selection range, show sound track (ako radite dijalog) i naravno snap to frames bez toga nikako, u mayi me to strasno nervira sto nije po difoltu..

"N" ukljucuje auto key, ranije poznat kao "animate"

hmm. da, desni klik na timeline pa filter sadrzi opcije koju vrstu kljuceva zelite da se prikazuje na TL-u... npr current transform (prikazuje samo rotaciju ako je ukljucen rotate tool) itd its...

seticu se jos kad krenem da radim.. sad smo u pre-produkciji pa jos nema animacije

Posted

@ thinker

za life and death ... majestralno, jedna od stvari kod max-a koja me je najvise nerviral bash je time configuration ... kad ono ima ... josh i lepse negoli u maya-i

4 MAYA

a jel kliknu neko nekad na [viewport] view>camera tools, pa na bilo koju kockicu (tj. settings za odredjenu alatku) ... ima mnogo zanimljivih zajebancija

Posted

Ukoliko zelite da maksimizirate prostor za rad pri modelovanju gde vam ne treba track bar i kontrole za animaciju ( nalaze se na dnu ekrana ) mozete ih ukloniti tako sto pritisnete na ctrl + x i ucicete u expert mode a zatimodete u costomize\show UI i ukljucite samo ono sto vam treba.

Nadam se da ce ovo nekom biti korisno :)

Posted

MAYA

svi znate za hotbox kad drzite SPACE ... ali imam maya josh ... kad drzite bilo koji hotkey za transformacije (q,w,e,r,) + LMB = tool setings marking manu

+/- velicina manipulatora

mel za deselect (pick nothing) koji naravno nakacite na marking menu:

selectMode -root; select -clear

shift + g ( G ) - repeat last at cursor position

u chanel box-u ako zelite npr. da promenite nekoliko atributa za +15: zamo ih izaberet i unesete += 15 (naravno mogu da se kriste i -=, /=, *=)

u A editor-u, znate kako za nesto nema slider, pa onda morate tip, tip, tip ... ne vishe, kliknete u problematicno polje i: Ctrl + MMB ili RMB

primetili ste da posle duzeg koriscenja maya pocne da mulja ... samo obrishite userPrefs.mel kji se nalazi u Maya/x.x/prefs folderu kji se nalazi u C:\Documents and Settings ... ili gde vam je vec My Documents ... dodushe gubite customisation ...ali jbg ... vazno je da je maya-i udobno

za artisan:

drzite B + LMB - menja radijus cetkice

O + LMB - hotbox za pull, push ...

N + LMB - opacity

Posted

par saveta za wings3d iako ga niko ne koristi.

u edit/preferences pod general ukljuciti smart highlightning a u advanced aktivirati advanced menus. ovo prvo znate sta je, ovo drugo aktivira mnoge opcije u context menijima za vertex, edge, face, body.

po defaultu su neki shortcutovi na tastaturi vec podeseni, a dodavanje novih ide na sledeci nacin: pozicionirate pokazivac/strelicu/misa na opciju, ne selektujete je vec pritisnete insert taster i onda pritisnete kombinaciju na tastaturi za buduci odabir te opcije. naravno, dobra stvar je sto mozete koristiti istu kombinaciju tastera u zavisnosti moda rada (v/e/f/b).

dalje, workflow za dodavanje vec postojece geomerije. ovo jako lepo funkcionise za organic modele sa sredjenim loopovima. dodelio sam 'b' za edge bevel.

selektujem edge, 'l' za loop, 'b' za bevel.

selektujem edge, 'g' za edgering, 'c' za spajanje, loop se sam formira sa vec selektovanim edge loopom, pa onda primenim gornji korak.

selektovan edgering, pritiskom na broj (2,3,4,..) ring se deli na toliko delova i pritiskom na 'c' formira se edgeloop od odabranog broja podele.

ovim postupkom, uz vezbu, organskom modelu se za kratko vreme mogu dodati nabori, oziljci, i slicne nepravilnosti . uz slide edge opciju (kojoj sam dodelio 's' u edge contextu) editovanje organic objekata je vrlo brzo i elegantno.

face opcijama rade na slican nacin. selektovan edge ring ('g'), pritiskom na 'f' (faces) imam odmah selektovan polyloop.

brzo formiranje geometrije za virtual mirror. objekat sa selektovanim srednjim edgeloopom, shift+l selektuje geometriju levo ili desno od edgeloopa. brisanjem (del) highlightovane geometrije dobija se presecni poligon objekta (vec selektovan) i na njega se primenjuje opcija virual mirror (tools/virtual mirror/create). obratiti paznju da postoje dva tipa mirrora. postoji u face context meniju mirror i postoji tools/virtual mirror). face mirror radi 'fizicko' dupliranje geometrije dok virual mirror to radi 'virtuelno'. konverzija u 'pravu' geometriju se radi sa tools/virtual mirror/freeze.

za sada sto se secam toliko :-)

Posted

... ne znam kako sam ovo zaboravio ...

4maya

znaci kad imate gotovu scenu... i spremni ste za zadnje rendanje ... umesto da kliknete Batch render ... spasite scenu & zatvorite maya-u, zatim u exploreru pronadjite scenu, desni klik i Render ... i na taj nacin imate mnogo vise resursa koje bi vam inace zauzimala Maya (posto i onako ne mozete da radite nista extra dok maya batch renda).

Posted

ZBRUSH TEXTURING TIP!

dobar tip za organic texturisanje u zbrush-u...

prosto zapanjujuce koliko brzo mozete da istexturisete na primer ljudsku glavu u zbrushu

pomocu projection mastera...

nasao sam jedan video na zbrushcentral pa da ga samo ukratko prebacim u txt varijantu...

znaci sve sto vam treba je da isecete sa nekih referenci lica delove slike koji predstavnjaju

odredjene delove texture lica... obrz... deo ispod oka.. cela usta... deo obraza gde je

koza cista... neke delove gde ima bora i tako dalje...

sve to u jpg na jedno mesto i onda krece zajebancija!! :)

znaci..

1. importujete model.

2. dodelite mu cistu texturu malo vece rezolucije na primer 2k.

3. priblizite deo koji zelite da texturisete.. na primer usta i postavite pogled tako

da je projekcija iz pogleda sto vise pod normalnim uglom na poligone na koje ce te da lepite texturu..

4. ukljucite pmaster.. izaberete samo color, iskljucite duble sided...

5. kada ste u pmasteru za tool birate 3d plane!! za alfu neki radijalni gradijent.. neku od onih vecih tackica... a za stroke Drag rect... i za texturu na primer cropovana usta, Z intensity stavite na 0!!! a rgb na 100... bar u slucaju sa ustima...

i jednostavno razvucete texturu od prilike "tamo di treba da stoji" u koliko nije savrseno postavljena iz prve ( sto cisto sumnjam da ce vam uspeti iz prve ) sa texturom dalje mozete precizno da se igrate

sa move, rotate.. scale a cak akop udjete u edit mode mozete sa move da pomerate delove texture kao na primer sa smedge ( prst iz pshopa) i tako namestite texturu u milimetar da legne na model...

najbolja stvar je sto je to u stvari 3d plane i dok ne pustite LMB mozete u isto vreme da radite i scale i rotate texture.. i tako momentalno lepo redjate jednu pored druge...

kozu na obrazima i ostalo radite na isti nacin... samo sto je bitno da pre nego sto izaberete neku drugu texturu obvavezno odradite pick up texture ( G )jer ako je promenite pre toga zamenice sve sto ste odraditi sa tom novom koju izaberete... za kozu i ostalo je pozelkno mozda malo i smanjti rgb intenzitet da se bolje ublenduju jedna u drugu... od prilike... savrseno mozete istexturisati ceo model glave za 10 minuta a da cak i nemate nikakvu uv mapu... i gubite sate sa pravljenjem lepe uv mape...

sto je naravno pozeljno ali ako nekog mrzi i nema nameru da posle drnda bilo sta u nekim programima za obradu textura...

probajte i videcete da za ove stvari sto se mene tice mozda i najbolji metod koji sam do sada video!!

bump mape isto tako se sredjuju sa sekund...

aj ziveli i lepo texturisali!!

poz!

Posted

SAVET OKO WINDOWS TASK MANAGERA (kad imate mnogo 3dmaxova da rendaju)

Mozda ima jos neko da ne zna (ko sto ja do sinoc nisam znao):

kad imate vise programa da rendaju u isto vreme, i svi se zovu isto npr "3dsmax.exe"

onda u task manageru vide samo ime procesa ali ne recimo i koji fajl ovaj proces renda.

Tako da mozete da menjate prioritete al opet ne znate kome ste stvarno promenili prioritet?? Ovo je narocito konfuzno kad se renda iz nekih konzolnih rendera (Ls batovi ili maxwell i sl).

E sad kako tacno ODREDJENOM renderu promeniti prioritet?? sve ovo naravno da bi se recimo test dnevne sobe zavrsio pre testa spavace ili sl, ocete da se recimo animacija renda sa low-priority a still frameovi sa high i sl...

odete u task manager, pa onaj prvi tab sa aplikacijam gde vidite i ime fajla koji se obradjuje, pa desni klik, pa GO TO PROCESS, i onda ste u process prozoru, sa selktovanim procesom koji vas zanima, i onda naravno menjate prioritet kako ocete

olaksava rad na masinama sa manje od 2 cpu B)

Posted

Za Max :

1.Kada treba da se isprati splajnom neki logo npr. Zoomirali ste samo to slovo a hteli bi da predjete na sledece a da ne prekinete splajn koji iscrtavate.

Tada kada strelicom dodjete do kraja viewporta pritisnete "I" i onda se sve pomeri u tom smeru kojim ste krenuli a cursor bude ponovo na centru ekrana.

1.5 "Z" kada pritisnete zumira se samo taj selektovani deo full u viewportu.Zgodno za modelovanje i za crtanje splajna uz primenu slova "I" iz prethodne stavke.

2.Smanjiti brightnes na -50 u Photoshopu na svim reference slikama jer ce tako biti lakse da se iscrtava kriva po referenci.Bolja je vidljivost splajna na tamnijoj slici.

3.Na toolobaru gde se odredjuje vrsta selekcije (box, circle itd) izabrati "paint region selected " poslednja u nizu na dole. To je vrlo zanimljiva alatka za selekciju vise stvari samo prelaskom preko njih.

4.Otici na "Help" pa na "user reference" pa tu na "default keyboard shortcuts" i tu su svi shortcutovi poredani u tabeli za ceo maxi preko edit mesh, edit poly, main UI itd. ;)

5. Kupiti bezicnog misa i set baterija :) :) mnogo je laksi rad u svim programimam a i u dragom na Maxu.