Rogiokoc Posted July 17, 2015 Report Posted July 17, 2015 Bilo šta reći za ovakve prizore, suvišno je. Prije tačno dvadeset godina, našao sam se u sličnoj situaciji, prošavši gotovo identičnu golgotu u Oluji. Detalje sopstvenog pogroma srećom, pojele su godine, pa sam ga gotovo i zaboravio, ali detalji ispred autobusne i željezničke stanice u Beogradu, kao i priče sa izbjeglicama iz dalekih zemalja, probudile su neka sjećanja i evocirale uspomene iz tog perioda. I zaista, gotovo da nema razlike od tog vremena kada sam lično besciljno tumarao peronima nepoznatih autobusnih stanica ne znajući zapravo, šta me sutra čeka i sudbina ovih ljudi. Za svoj novi život sam se, uprkos svemu izborio, nadam se da će se i oni izboriti negdje daleko, za svoj novi dan. 01. Kad dođeš u situaciju da bezizlazno tumaraš peronima nepoznatih gradova i dalekih zemalja, sam i nezaštićen. Flešbek 20 godina kasnije. Mladić na fotografiji jedna je od najdrastičnijih sudbina izbjeglica koje prolaze kroz Beograd. 02. Flaša vode za osvježenje, koju sam imao kod sebe, najmanje što sam mogao da učinim za njega u tom trenutku. 03. Dilema, kuda dalje. Beogradska autobuska stanica, detalj. 04. Abdulah. U izbjeglištvo je krenuo iz Rake u Siriji. Putuje sa ženom. Nije joj dozvolio da se fotografiše, iako je ona bila ta koja je razumjela engleski i sa kojom sam pričao. Kaže, u Raki je ISIL, od njih su pobjegli. 05. Mohammad je iz Damaska. Ovaj Sirijac je, kako kaže, već četiri godine u izbjeglištvu. Nešto kratko je boravio u Turskoj, najduže se zadržao na ostrvu Kos u Grčkoj, a sada preko Makedonije i Srbije pokušava da se dokopa Švicarske, gdje ga čeka rodbina. 06. S lijeva na desno: Husein, Habib i momak kome sam zaboravio ime. Habib je bio najraspoloženiji za razgovor. Izbjeglice su iz Avganistana, godinu i po dana lutaju, sa željom da se i oni dokopaju Njemačke. Pobjegli su iz Kandahara, a zatekao sam ih tokom kratkog predaha i nastavka puta prema Mađarskoj. O težini njihovog puta i dubini tragedije, izrazi lica govore sve. 07. Rza. Tako mi se predstavio. Zatekao sam ga kako leži oslonjen o zid željezničke stanice, tamo kod prvog kolosjeka. Oko njega je bila poveća grupa saputnika, poredanih uz isti taj zid, gotovo kao sardine. Rza, kako su i drugi oko njega potvrdili da se zove, dolazi iz Avganistana. Na nemuštom engleskom objašnjava da je izbjegao prije više od godinu dana. Toliko traje njegov put. Preko Turske, Grčke, Makedonije i sada Srbije. Cilj mu je Njemačka. 08. Azam je izbjeglica iz Pakistana. Tek je stigao u Srbiju. Mrtav je umoran i dezorijentisan. Nada se da će se dokopati Zapada i boljeg života. Počastio me pistaćima. Jedan od najdirljivijih gestova koje sam doživio. 09. Majka posmatra djevojčice u igri u parku kod autobusne stanice u Beogradu. 10. Trenuci pažnje i razbibrige. Ništa bez Koka Kole. 11. Djevojčice, izbjeglice iz Sirije, na beogradskoj autobuskoj stanici. 12. Izbjeglice iz Sirije u molitvi u parku. 13. Otac i sin iz Sirije, tokom kratkoh predaka. Ispred beogradske željezničke stanice. 14. Zamišljenost i umor su stigli na naplatu nakon dana lutanja kroz Srbiju od granice sa Makedonijom. 15. Majka, izbjeglica iz Sirije, pokušava da osvježi dijete na beogradskih plus 35 u hladu. 16. Osama, izbjeglica iz Sudana, pozira sa tetovažom Miki Mausa. 17. Predah nakon mnogo pređenih kilometara i država. 18. Grupa mlađih izbjeglica iz Avganistana odmaraju pored česme u parku kod autobusne stanice, uz grafit dobrodošlice za putnike u prolazu. 19. Izbjeglice iz Sirije, mladi bračni par i dijete, na beogradskoj autobuskoj stanici. 20. Predah pred dalju neizvjesnost. Izbjeglice iz Sirije u tranzitu kroz Srbiju, do Zapadne Evrope. Detalj ispred beogradske željezničke stanice. Prema nekim procjenama, u Srbiju dnevno uđe između 700 -1000 izbjeglica, najviše iz Sirije, Avganistana, Sudana i ostalih ratom ugroženih zemalja. Beograd, jul 2015. Nikon d90/Nikkor 35mm 1.8
Aldebaran Posted July 17, 2015 Report Posted July 17, 2015 Ljudi, što unakazujete slike ovakvim potpisima (pre svega na poziciju mislim)? Da li se može dobiti neko objašnjenje čemu? :lol:
Rogiokoc Posted July 17, 2015 Author Report Posted July 17, 2015 Ljudi, što unakazujete slike ovakvim potpisima (pre svega na poziciju mislim)? Da li se može dobiti neko objašnjenje čemu? :lol: Postoji razlog zašto su FOTOGRAFIJE potpisane, potpuno je nebitno objašnjavati, zašto.
Aldebaran Posted July 17, 2015 Report Posted July 17, 2015 Nisam pitao o razlogu potpisivanja, to jeste nebitno, nego o razlogu izbora ovakvog načina potpisivanja koji utiče na samu kompoziciju slike, to me zanima :)
t@urus Posted July 17, 2015 Report Posted July 17, 2015 Skoro se pricalo po Zoni da im je tesko prici, napraviti krsten portret, popricati... Upravo si dokazao suprotno. Uz svaku fotku ide propratni tekst, odlicno slozene, pricaju puno prica. Odlicno! Bravo!
D_W Posted July 17, 2015 Report Posted July 17, 2015 :blink: Fenomenalno. Svaka cast. Skidam kapu sto si sa vecinom popricao,trazio dozvolu za slikanje i cak zapamtio imena. Odlicna serija
amaNS Posted July 25, 2015 Report Posted July 25, 2015 Skoro se pricalo po Zoni da im je tesko prici, napraviti krsten portret, popricati... Secam se, i dalje je tesko, ali ima kome to ide i svaka mu cast jer nas uci da postoji mogucnost. Bravo za autora teme :)
tehnickolice Posted July 25, 2015 Report Posted July 25, 2015 svaka cast za ulozeni trud. i rezultate doduse ne bih se slozio oko poredjenja desavanja od pre 20 godina i ovog danas. mogli su da ostanu u tamosnjim okolnim `bratskim` zemljama, gde znaju jezik i verski su ravnopravni. ima razlike i to velike tema ocito zasluzuje da se snima. tek je pocelo
nifty fifty Posted July 25, 2015 Report Posted July 25, 2015 Ima seoba. Smrti nema, sto je napisao Crnjanski Potresna tema koja je obradjena sa tolikim majstorstvom da nemam reci, takodje ,nisi otisao sa objektivom za pticarenje, nego si im prisao,ostvario kontakt, svaka cast
ywanho_bg Posted August 29, 2015 Report Posted August 29, 2015 Otkako si se pojavio socijalno-ulicna fotka je dobila drugu dimenziju. Iako mrni cesto zasmeta neki potpis na fotki, tvoj potpis razumem i uopste mj ne smeta, gde god se nasao. Svaka cas jos jednom.
johnD Posted August 29, 2015 Report Posted August 29, 2015 Ja sam negde sa samim sobom očekivao ovu temu i tebe. . . Bravo!
Recommended Posts