Tommy De Vito Posted February 18, 2016 Report Posted February 18, 2016 https://www.flickr.com/photos/milutinmarkov...eposted-public/ https://www.flickr.com/photos/milutinmarkov...eposted-public/ Evo ga moj prvi pokusaj ovog vida fotkanja :D
silvija.kocic Posted February 19, 2016 Report Posted February 19, 2016 ...da bude lud da ustane na -16... :lol: Doduše radio sam dnevnu pa mi bilo usput. Ma svaka tebi čast!!! ;)
yagodinac Posted April 29, 2016 Report Posted April 29, 2016 Mars, Saturn, Antares over Rtanj by milan miloradovic, on Flickr A ovde sam sve obeležio osim šljive: Mars, Saturn, Antares over Rtanj by milan miloradovic, on Flickr
yagodinac Posted May 14, 2016 Report Posted May 14, 2016 Merkur i Sunce od pre neki dan: Transit of Mercury by milan miloradovic, on Flickr Transit of Mercury by milan miloradovic, on Flickr
Jo Husafet Posted May 14, 2016 Report Posted May 14, 2016 Tent Night by Vladimir Krzalic, on Flickr Zdruzena seminarska akcija ASAK-a i AS-a na Mirocu
silvija.kocic Posted May 31, 2016 Report Posted May 31, 2016 Pozdrav fotografi / astrofotografi :) Jedno pitanje... Slikala sam prošle nedelje neke mladence na Tari pod zvezdama, tj. zamislila sam da ih tako uslikam, ali koliko mi je uspelo još uvek ne znam jer pokušavam da spojim dve fotke, ali.. Na 1. fotografiji imam zvezdano nebo, fokus na beskonačno, a na 2. fotografiji imam fokus i expoziciju na njih, dok je nebo potpuno crno-ne vidi se. Kada nalepim fotke jednu na drugu i pobrišem crno nebo do spajanja sa horizontom na fotografiji ispod gde su lepo exponirani mladenci, tu na samom prelazu, horizontu mi se javlja neka crna linija i ne daje mi mogućnost da brišem sa četkicom. Ne shvatam u čemu je fora i gde grešim. :blink:
@work Posted May 31, 2016 Report Posted May 31, 2016 Moras detaljnje objasniti sta radis, koristis li masku ili kako?? Okaci bar krop fotografije sa problematicnim delom.
silvija.kocic Posted May 31, 2016 Report Posted May 31, 2016 Moras detaljnje objasniti sta radis, koristis li masku ili kako?? Okaci bar krop fotografije sa problematicnim delom. Hoću. Kačim kad dođem kući. Ne koristim masku, nisam baš vešta u PS, samo nalepim fotku preko i brišem leyer do granice horizonta.
@work Posted May 31, 2016 Report Posted May 31, 2016 Pa nije bas da mora maska, ali puno je lakse i daje vecu kontrolu od prostog brisanja. https://photocascadia.wordpress.com/2010/12...osure-blending/ Kad savladas ove "prostije tehnike" mozes probati i "blend if" tehniku za neke druge poduhvate... https://iso.500px.com/digital-blending-tuto...ral-hdr-images/
silvija.kocic Posted May 31, 2016 Report Posted May 31, 2016 Hvala na linkovima. Pogledaću, ali prvo ovo da vidim kako da rešim... Javljam se kasnije. :rolleyes:
@work Posted May 31, 2016 Report Posted May 31, 2016 Crna linija ti se mozda javlja jer brises i donji lejer a background boja ti je crna (ona dva kvadrata u paleti alata, skoro skroz dole) ili ti nisu dobro poravnate fotografije. Ako samo brises moras uraditi selekciju precizno do nivoa pixela (a i tad moze izgledati nerealno) sto je jako tesko i neracionalno po pitanju utrosenog vremena. Maska zato i jeste "zakon". Za nesto kompleksnije maske moze se koristiti i refine edge alat, ali i jos gomila drugih kompleksnijih tehnika... https://phlearn.com/use-refine-edge-tool-photoshop
yagodinac Posted May 31, 2016 Report Posted May 31, 2016 Te fore sam i ja pokušavao i izuzetno je teško da se uklopi... Možeš (sa ograničenim efektom) da uprostiš stvar što ćeš da brišeš na fotki sa mladencima tamne regione kroz select color range. Svakako okači.
silvija.kocic Posted May 31, 2016 Report Posted May 31, 2016 Evo me! Odustala sam od ideje jer tek sad vidim da su mladenci van fokusa, odnosno mutni su jer sam ih osvetljavala led reflektorom 2 sekunde što je mnogo kada od ljudi tražiš da budu statični. Htela sam i sa blicem da probam, ali mlada se smrzla i ipak rešila da završimo slikanje dok sam ja nastavila da isprobavam sama sa sobom :D Svejedno mogu postaviti čisto da vidimo kako bi se to odradilo u PS-u... Ipak, imam neke koje su "uspele", ali sa zvezdama van fokusa...bez stack-iranja :P npr ova:
yagodinac Posted June 1, 2016 Report Posted June 1, 2016 Ma dobro ti je ovo... obzirom koliko je teško dobiti tako nešto :rolleyes: Možda da probaš da okineš mladence sa tripoda posebno nekom malom snagom blica, a onda da se oni sklone, refokusiraš na zvezde i opališ pola minuta npr... Posle se obriše tako što se selektuje crna. Fokusiranje možeš manuelno kroz livewiev, tu se vide sjajnije zvezde čak i kroz kit-objektiv. Mada imaš i opciju da zvezde defokusiraš totalno i dobiješ veseo blur?
silvija.kocic Posted June 1, 2016 Report Posted June 1, 2016 Hvala yagodinac :) Nije baš jednostavno, to sam shvatila. Moraš da biraš šta hoćeš da ti bude u fokusu...ili to ili stacking. Mislim da bi bolje ispalo sa blicem, mada i ova varijanta sa reflektorom nije za bacanje. :P f/2.8, iso 1600, exp. 25 sec, reflektor na 2sec pa gasim i to je to. :rolleyes: A kako selektuješ crnu? To bi trebalo da probam, možda je lakše nego ono brisanje leyer-a, pa maske...i čuda...
KerimPaucina Posted June 1, 2016 Report Posted June 1, 2016 Ajde i ja da se upišem u temu sa svojim prvencom :) Under the Stars by Igor Prusac, on Flickr Sigma 12-24, na 6D
yagodinac Posted June 1, 2016 Report Posted June 1, 2016 A kako selektuješ crnu? To bi trebalo da probam, možda je lakše nego ono brisanje leyer-a, pa maske...i čuda... Select > color range > klikneš pipetom na crnu > slajderom doteraš koliko treba da obuhvati. Sad možeš da omekšaš ivice selekcije preko Select > refine edge, pa čačkati slobodno sve slajdere po želji. Možda se malo razlikuje od verzije do verzije, ali to je to.
silvija.kocic Posted June 1, 2016 Report Posted June 1, 2016 Hvalaaa puuuno :) edit: Uspela sam ali bez "refine edge"-a jer ne umem. :P Tj. zasenčena mi je ta stavka, kao da je neaktivna, ne znam što. <_< Zato opet imam tu crnu liniju na pevoju horizonta. Za prvi put, to je što je, za dalje ću još da vežbam. Evo rezultata:
silvija.kocic Posted June 1, 2016 Report Posted June 1, 2016 Crna linija ti se mozda javlja jer brises i donji lejer a background boja ti je crna (ona dva kvadrata u paleti alata, skoro skroz dole) ili ti nisu dobro poravnate fotografije. Ako samo brises moras uraditi selekciju precizno do nivoa pixela (a i tad moze izgledati nerealno) sto je jako tesko i neracionalno po pitanju utrosenog vremena. Maska zato i jeste "zakon". Za nesto kompleksnije maske moze se koristiti i refine edge alat, ali i jos gomila drugih kompleksnijih tehnika... https://phlearn.com/use-refine-edge-tool-photoshop @work, hvala na linku, sad sam ga tek pogledala, lepo je sve objašnjeno, moraću da ponovim, valjda se snađem... Hvala puno!! :rolleyes:
silvija.kocic Posted June 1, 2016 Report Posted June 1, 2016 Bez mladenaca je mnogo lakše...usresrediš se samo na zvezde :)
yagodinac Posted June 3, 2016 Report Posted June 3, 2016 Starrynight by milan miloradovic, on Flickr Starrynight by milan miloradovic, on Flickr
f16 Posted June 3, 2016 Report Posted June 3, 2016 Vidim da je neko "konacno" prestao da brine o aberacijama i komi zarad spektakularnijeg neba :blink: :D Moon and Venus by Boris Mrdja, on Flickr
stelya Posted June 4, 2016 Report Posted June 4, 2016 Boki kakve su ono kamikaze zvezde na drugoj dole levo ? :)
Jo Husafet Posted June 4, 2016 Report Posted June 4, 2016 njaaa njanjanjanjaaaa vi nemate zvezdu u centruuuu :lol:
f16 Posted June 4, 2016 Report Posted June 4, 2016 pa ni nasa nije bas u centru :P Donji Milanovac by Boris Mrdja, on Flickr kamikaze zvezde? na drugoj dole levo?? pobrisi ono "djubre" po ivicama na drugoj, bice bolji trip
Recommended Posts