Jump to content

Recommended Posts

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Pozdrav fotografi / astrofotografi :)

Jedno pitanje...

Slikala sam prošle nedelje neke mladence na Tari pod zvezdama, tj. zamislila sam da ih tako uslikam, ali koliko mi je uspelo još uvek ne znam jer pokušavam da spojim dve fotke, ali..

Na 1. fotografiji imam zvezdano nebo, fokus na beskonačno, a na 2. fotografiji imam fokus i expoziciju na njih, dok je nebo potpuno crno-ne vidi se. Kada nalepim fotke jednu na drugu i pobrišem crno nebo do spajanja sa horizontom na fotografiji ispod gde su lepo exponirani mladenci, tu na samom prelazu, horizontu mi se javlja neka crna linija i ne daje mi mogućnost da brišem sa četkicom.

Ne shvatam u čemu je fora i gde grešim. :blink:

Posted
Moras detaljnje objasniti sta radis, koristis li masku ili kako?? Okaci bar krop fotografije sa problematicnim delom.

Hoću. Kačim kad dođem kući.

Ne koristim masku, nisam baš vešta u PS, samo nalepim fotku preko i brišem leyer do granice horizonta.

Posted

Crna linija ti se mozda javlja jer brises i donji lejer a background boja ti je crna (ona dva kvadrata u paleti alata, skoro skroz dole) ili ti nisu dobro poravnate fotografije. Ako samo brises moras uraditi selekciju precizno do nivoa pixela (a i tad moze izgledati nerealno) sto je jako tesko i neracionalno po pitanju utrosenog vremena. Maska zato i jeste "zakon". Za nesto kompleksnije maske moze se koristiti i refine edge alat, ali i jos gomila drugih kompleksnijih tehnika...

https://phlearn.com/use-refine-edge-tool-photoshop

Posted

Te fore sam i ja pokušavao i izuzetno je teško da se uklopi... Možeš (sa ograničenim efektom) da uprostiš stvar što ćeš da brišeš na fotki sa mladencima tamne regione kroz select color range.

Svakako okači.

Posted

Evo me!

Odustala sam od ideje jer tek sad vidim da su mladenci van fokusa, odnosno mutni su jer sam ih osvetljavala led reflektorom 2 sekunde što je mnogo kada od ljudi tražiš da budu statični. Htela sam i sa blicem da probam, ali mlada se smrzla i ipak rešila da završimo slikanje dok sam ja nastavila da isprobavam sama sa sobom :D

Svejedno mogu postaviti čisto da vidimo kako bi se to odradilo u PS-u...

Ipak, imam neke koje su "uspele", ali sa zvezdama van fokusa...bez stack-iranja :P

npr ova:

IMG_8326_zpsccrgb1lc.jpg

Posted

Ma dobro ti je ovo... obzirom koliko je teško dobiti tako nešto :rolleyes:

Možda da probaš da okineš mladence sa tripoda posebno nekom malom snagom blica, a onda da se oni sklone, refokusiraš na zvezde i opališ pola minuta npr... Posle se obriše tako što se selektuje crna.

Fokusiranje možeš manuelno kroz livewiev, tu se vide sjajnije zvezde čak i kroz kit-objektiv.

Mada imaš i opciju da zvezde defokusiraš totalno i dobiješ veseo blur?

Posted

Hvala yagodinac :)

Nije baš jednostavno, to sam shvatila. Moraš da biraš šta hoćeš da ti bude u fokusu...ili to ili stacking.

Mislim da bi bolje ispalo sa blicem, mada i ova varijanta sa reflektorom nije za bacanje. :P

f/2.8, iso 1600, exp. 25 sec, reflektor na 2sec pa gasim i to je to.

:rolleyes:

A kako selektuješ crnu?

To bi trebalo da probam, možda je lakše nego ono brisanje leyer-a, pa maske...i čuda...

Posted
A kako selektuješ crnu?

To bi trebalo da probam, možda je lakše nego ono brisanje leyer-a, pa maske...i čuda...

Select > color range > klikneš pipetom na crnu > slajderom doteraš koliko treba da obuhvati. Sad možeš da omekšaš ivice selekcije preko Select > refine edge, pa čačkati slobodno sve slajdere po želji.

Možda se malo razlikuje od verzije do verzije, ali to je to.

Posted

Hvalaaa puuuno :)

edit: Uspela sam ali bez "refine edge"-a jer ne umem. :P Tj. zasenčena mi je ta stavka, kao da je neaktivna, ne znam što. <_<

Zato opet imam tu crnu liniju na pevoju horizonta. Za prvi put, to je što je, za dalje ću još da vežbam.

Evo rezultata:

smanjenoIMG_8321_zpsm6eufis6.jpg

Posted
Crna linija ti se mozda javlja jer brises i donji lejer a background boja ti je crna (ona dva kvadrata u paleti alata, skoro skroz dole) ili ti nisu dobro poravnate fotografije. Ako samo brises moras uraditi selekciju precizno do nivoa pixela (a i tad moze izgledati nerealno) sto je jako tesko i neracionalno po pitanju utrosenog vremena. Maska zato i jeste "zakon". Za nesto kompleksnije maske moze se koristiti i refine edge alat, ali i jos gomila drugih kompleksnijih tehnika...

https://phlearn.com/use-refine-edge-tool-photoshop

@work,

hvala na linku, sad sam ga tek pogledala, lepo je sve objašnjeno, moraću da ponovim, valjda se snađem...

Hvala puno!!

:rolleyes:

Posted

pa ni nasa nije bas u centru :P

13431214884_ee7540380c_z.jpg

Donji Milanovac by Boris Mrdja, on Flickr

kamikaze zvezde?

na drugoj dole levo??

pobrisi ono "djubre" po ivicama na drugoj, bice bolji trip