Jump to content

Recommended Posts

Posted

pa kad odes u 3 lepe, onda mozes da izguras 30 sec na iso3200 sa 14mm (2.8), sto je u principu jako mnogo svetla na senzoru a samim tim i jako mnogo informacija o mlecnom putu. Dalje u obradi tak'i MP moze da se siluje daleko vise nego sto mi obicni smrtnici mozemo ove nase koji su, realno, svi do jednog fotkani u urbanim uslovima.

Jbg... ka odes u pustinju u Juti, desi se da 250km odatle nema ni jedan jedini grad. E to je onda zdravo mracno.

Posted
pa kad odes u 3 lepe, onda mozes da izguras 30 sec na iso3200 sa 14mm (2.8), sto je u principu jako mnogo svetla na senzoru a samim tim i jako mnogo informacija o mlecnom putu. Dalje u obradi tak'i MP moze da se siluje daleko vise nego sto mi obicni smrtnici mozemo ove nase koji su, realno, svi do jednog fotkani u urbanim uslovima.

Jbg... ka odes u pustinju u Juti, desi se da 250km odatle nema ni jedan jedini grad. E to je onda zdravo mracno.

+gospoda koja imaju srece da zive na juznoj polulopti imaju mnogo lepsi deo mlecnog puta da se s njim zezaju

++ jelte kako si astronom pa si vec "navikao" da moras da bojis svoje fotke zvezdanog neba, ne predstavlja ti nikakav problem da sa color brushom napravis picvajz od boja za samo par minuta

Ja sad ovo poslednje nisam razumeo, ispada da je jako tesko napraviti fotku na kojoj Milky way nece biti plav?

Inace, ova poslednja mi je bas dobra.

I jos jedno pitanje, kako je ovde ovako dobar?

Moj problem je sto uglavnom fotkam mlecni put u kombinaciji sa nekim vestackim osvetljenjem pa wb moram da prilagodim prvom planu (zbog cega MW poplavi) a ako i uzmem da radim sa dva wba uvek zavrsis sa ubogim prelazima duz samog horizonta gde light pollution baci crveni/narandzasti odsjaj koji na wbu za nebo postane maltene zelen....

Posted

DSCF6030.jpg

Fuji x-e1, fujinon 18-55, f2.8, iso 1600, 25s

DSCF5741.jpg

Fuji x-e1, Samyang 8mm, f5.6, iso 3200, 25s

Lokacija - planina Malic, izmedju Arilja i Ivanjice.

Posted

Evo da se i ja učipim ;) Ovo mi je astro/lightpainting-prvenac. Odavno sam planirao ovako nešto, ali nikako da se "poklope zvezde", te nemam kad, te oblačno, te mesečina, te podne... :P Tehnički, ovo je i selfie, jer onaj krug pozadi, to sam ja, tj ja sam drndao svetlo :P

Canon 60D, 30 sec, ISO 1600, Samyang 8mm, f/5.6

19885425832_6ceb242554_c.jpg

Time traveler by Uljmanski Milan on Flickr

Posted

@F16

"+gospoda koja imaju srece da zive na juznoj polulopti imaju mnogo lepsi deo mlecnog puta da se s njim zezaju"

Deder pojasni ovo... eve mene dole, znas me znam te....dosta je mracnije ovde jerbo je vukojebina te s te strane je super a s druge strane ima dosta serijskih ubica iz ljudskog i zivotinjskog sveta pa ne treba ici sam...zato retko idem....

Vidis....meni se vise dojme fotke sa gornje polulopte ... mozda gresim, mozda se nisam dovoljno igrao, a nisam .... a i vidim mnogo vise primera po netu ozgo nego odzdo :)

Pozz star-lordovi :)

Posted

Ja mislim da je f16 mislio da je kod nas centar galaksije i najspektakularniji deo Mlečnog Puta nama nisko, maltene na horizontu. Sa južne polulopte je bukvalno u zenitu i eto sreće i veselja... :P

A drugo, tu su i Magelanovi oblaci, najbliže galaksije oko nas i vidljive golim okom. Treća stvar, koliko pratim, zadnjih petnaestak godina spektakularne golim okom vidljive komete su većinom visile na južnoj hemisferi. Evo i sad jedna velika u sumrak visi nama tik ispod horizonta. Čini mi se da bih je iz Grčke snimio, toliko nam malo fali.

Posted

aj da malo zacinimo temu

dva stara "milkija" u VR-u

Dunav

13541477503_2fbfabbc4c_z.jpg

Otok Krk

13431311025_127952e0a8_z.jpg

^click for 360 VR

BTW: Gornji je Sundaytimes kupio za njihovu 360 aplikaciju

Ongoing projekat je VR startrails. ali za to mi treba 8mm cirkularni fishy za canon FF pa ako ga neko poseduje i rad je da se na par dana igra sa 15mm fishijem neka se javi

Posted

Eee super sto sam naleteo na ovu temu :)

Tokom avgusta cu biti nekoliko dana u Zaovinama na Tari gde bi trebalo da je minimalno svetlosnog zagadjenja od gradova.

Za te dane su najavljene i tzv. "meteorske kise", pa se nadam da ce biti cisto i vedro nebo.

Napravio sam slider, pa cu i ovako neki da probam

Posted

prokopaj malo stare teme raspisali smo se par puta o tehnikalijama.

ukratko: sto sire, sto veci otvor blende, iso kolko god moze aparat da ti podrzi (a da sve ne ode u Honduras) , do 30tak sec

ovo konkretno je panorama od tri horizontale (20mm f3,5 iso3200 30sec)

btw malo "f" B)

Posted
Lepo ispade...to mesto je poprilicno zagadjeno svetlom...i sa ove i sa one strane.

prilicno zagadjeno, na sever dva Rumunska grada, pravo ispred Golubac, iza ledja Gradiste, a jugu em osvetljeno setaliste, em samo sto ne izadje mesec...

IMG_8154.jpg