Jump to content

Recommended Posts

Posted

Posto je sve vishe novih tema i fotki sa slicnom tematikom, reko' da otvorimo jednu zajednicku pa da cepamo i racepujemo u njoj a i da se ponesto i nauci :D

Evo za pocetak, da ne kazem za prvi put par komada razno - raznih koje su ovakve ispale usled isprobavanja - da vidimo sta bi bilo kad bi bilo:

19497164409_230e99091a_o.jpg

Milky way by Vladan Jankovic, on Flickr

19683818955_3c6046b918_o.jpg

Milky way 2 by Vladan Jankovic, on Flickr

19495778338_6abc0e182f_o.jpg

Big guns and milky way by Vladan Jankovic, on Flickr

19683818695_7051f4fa9d_o.jpg

Sokolarica by Vladan Jankovic, on Flickr

I jedan startrail od 58 fotki cirka oko 30 minuta.

19683818505_675cc3e99b_c.jpg

Startrails Tara 2015 by Vladan Jankovic, on Flickr

Lokacija svih fotki je Tara (Racanska Sljivovica), vreme izmedju 21:30 i 23:30, temeperatura oko 13-14 stepeni (odokativno).

Sve fotke su sa ISO3200, 30sec, 19mm i f3.5 osim druge koja je 15sec i startrails-a koji je ISO1600.

Mislim da je trebalo expoziciju spustiti na nekih 25sec zbog objektiva, da ne bi doslo do pojave trailova na ovima koje to nisu ni trebale da budu, ali dobro, minimalno se primecuje ta "anomalija" kad se cepnu na 100%.

Posted

U...nisam od tebe ocekiv'o lomatanje po mraku i dugacke ekspozicije :lol:

Jos da i temu dignes...

Bice nocas mecava neka...

Btw. Treca mi dojajna al mogo si da spustis malo il da rotiras aparaturu za 90 stepeni.

Posted

Znaci mrak, znaci nas dvojica (al ovo zvuci gej :)), znaci obojica pojma nemamo gde je severnjacha ni na koju stranu da uperimo aparaturu, znaci stavis aparat na stativ, usmeris otprilike i okines (isto otprilike, parametri) pa se cudis sta je ispalo i divis sam sebi kako si iz prvog ubo kako treba :D tako su bukvalno sve nastale (prvih 4) :D onda smo na nebu provalili mlecni put (uz pomoc prve fotke) a onda smo provalili i severnjachu (posle tacno 2 sata gledanja po nebu jer ne mozes da verujes koliko zvezda ima kad si daleko od grada :D) i tako je nastala probna fotka startrailsa. DakleM totalno nespremni (osim 7 baterija i 2 prazne kartice) smo pobegli iz kuce na livadu. Dogovor je pao da neko drugo vece banemo medvedima na gajbu, pa da napravimo neku bas dojajnu, ali... videces kad se ozenis kako to izgleda :D :P

Posted

Ne znam bas tacno sta je solarna oluja, jedva nadjosmo severnjacu te noci, bar sam mlecni put prepoznao (hocu reci da mi to gledanje na gore bas i ne ide najbolje, u stvari, slabo sam se i zanimao oko toga, ali me interesuju dve stvari.

1. Zbog cega su zvezde negde razlicito obojene, a negde pretezno bele?

2. Kako fotkati startrails sa jako osvetljenim objektom u prvom planu.

Posted

1. zbog njihove boje, tj onoga sto zrace ka nama u vidljivom spektru.

2. Tesko. potreban ti je senzor sa gomilom dinamickog raspona, tako da pre-eksponiras prednji plan tik do pregorevanja, a zvezdama sta Bouz da...

Posted

Ja bih rekao da zvezde imaju boje uglavnom u zavisnosti od (ne)kvaliteta objektiva... :P Ako si baš fan zvezdanih boja onda uzmeš cokin difuser filter i eto halucinacija. U nedostatku istog blur-layer pa dignuta saturacija.

Inače ima nekoliko likova koji rasturaju upravo to što te interesuje, kad dođem kući iskopaću valjda linkove. Prednji plan se rasvetli blicem, okineš sto puta i sve to podseća na light-painting. Korisno je nečim umekšati blic, ali se ne sećam čime. Neki koriste i jake reflektore pa osvetle i okolna brda... Uglavnom, ludi su ti amerikanci.

A ima i fora koju Joe preporučuje, današnji senzori su čudo, posebno D810. Ili radiš posebnu ekspoziciju za zemlju pa uklapaš u obradi. Ovako radi većina koliko sam skapirao na netu.

Posted

Objekat koji bih stavio je vec osvetljen reflektorima, nesto kao hram Svetog Save, jedino mi preostaje da cekam da nam stignu restrikcije struje, kao nekad pa da probam. :-)

Plasim se da ce i "oreol" oko ove crkve biti prilicno zagadjen, pa da bas i ne moze da se uradi nesto konkretno i korektno.

Bicu veoma zahvalan na linkovima ako ih nadjes.

Metabo, moze da se proba, ali se plasim da ce i biti kompletno crni. Probacu i to, svakako.

Posted

Evo i od mene, provozao se sinoc malo van BG-a do Tresnje, nadajuci se boljim uslovima.. ali ipak, svetla grada daleko stignu :)

Canon 6D + 24-70F4L IS

IMG_4102-s.jpg

IMG_4096-s.jpg

Posted
Metabo, moze da se proba, ali se plasim da ce i biti kompletno crni. Probacu i to, svakako.

Svašta ljudi rade.

Mozes i da potpuno pokrijes prvi plan i napravis seriju fotografija bez njega. Onda otkriješ prvi plan i napraviš još jednu sa njim, pa sve to ukomponuješ. Ovu tehniku su ljudi koristili i sa fotografisanjem nekog detalja u zoru, pred svitanje... Svašta nešto može da se proba :)

Posted
Svašta ljudi rade.

Mozes i da potpuno pokrijes prvi plan i napravis seriju fotografija bez njega. Onda otkriješ prvi plan i napraviš još jednu sa njim, pa sve to ukomponuješ. Ovu tehniku su ljudi koristili i sa fotografisanjem nekog detalja u zoru, pred svitanje... Svašta nešto može da se proba :)

tesko je ako su u pitanju industrijski kilowatni reflektori oni zagade ne samo zgradu vec i dobar deo atmosfere oko iste groznim glow-om nepoznatog WB-a.

Sva "normalna" gradska svetla manje ili vise mogu da se uklope kreativnim maskiranjem

Posted

za kilo vinjaka ne mosh verovati sta sve moze... :)

LM, lightpainting, sa pojavom dobrih LED svetala vise nema smisla raditi blicem. Prvo, daleko je kvalitetnija kontrola jacine, pozicije, mekoce a drugo, mozes da sa jednog mesta radis osvetljavanje 40-50m po dubini tako sto se osvetljava u obrnutom kvadratu vremena. Ono sto je najblize dobije 1s svetla, pa onda pomeris napred, pa jos malo napred.... pa onda ono sto je na kraju dobije po 20ak sekundi svetla. Na ovaj nacin mogu da se osvetle cela brda (f16 ce vec da uturi prigodnu foto-dokumentaciju)...

Blic je relativno brz, ali vrlo surov nacin osvetljavanja.

Posted

Super ispalo :rolleyes:

A propo linkova, ima toga baš dosta na netu ali meni ovi padoše na pamet, pa čitajte ako vas ne mrzi:

Adam Woodworth, ima ponešto od tutorijala;

Dave Morrow;

zatim, čovek koji me prevazilazi u skribomaniji, svaka mu čast, Roger Clark;

Bračni par sličnih interesovanja;

beše priča oko zvezdanih boja, debeli Džeri je legenda astrofotografije nekoliko decenija unazad;

i na kraju, primena soft-filtera u noćnim pejzažima.