Jump to content

Varijabilni ND filter za DSLR video

-=: soNic :=-
 Share

Recommended Posts

Hoya samo lici na nesto za oko 100e. Sve ostalo zaboravi, tu mnogo cena ne govori o kvalitetu, Tiffeni iRND su recimo najbolji a kostaju duplo manje od mnogo losijeg Singh Raya, ali Hoya je odlicna za 100e, bolja daleko od svega za te pare, jedino sto je izrada kao svaki kinez.

Covek je napisao roman, i cini mi se kao da je te filtere video samo na broshuri :)Sve je previse matematicki, ne znam zasto uopste pominje hiljadu puta min i max pozicije, kao da je to uopshte bitno sta pise na filteru, nigde ne pominje vinjetiranje i uopshte zatamnjenje odredjenih delova slike sto je mnogo bitnije od trecine ekspozicije gore i dole. Takodje, color cast je totalno omasen, Hoya je tu najbolja, Tiffen je negde u sredini dok je Singh Ray najgori, a to je verovatno najbitnija stavka pored ostrine. Jos jedna bitna stvar koja nije pomenuta, gubitak ostrine sa ziznom daljinom. Vecina filtera ce imati ozbiljan gubitak ostrine preko 85mm, Tiffen je tu najbolji od svega, ja ga koristim na 400mm bez ozbiljnog gubitka, a na 200 ga skoro i nema, Hoya je tu takodje odlicna.

Na kraju ispade Hoya najbolja iz potpuno drugih razloga, verovatno mu se svidela cena :) I sa tim zakljuckom se i ja slazem ali ne zbog cene.

Opcije razne, pa ti vidi kako koja radi za te pare.

no hard feelings ali i ja sam našao testove po netu, problem je što ja u Srbiji ne mogu samo da uplatim karticom na bhphotovideo i sačekam da dođe

bitna stavka je i šta ima kod nas da se nađe relativno bezbolno

video sam u onom fotodiskontu neke Phottix jeftine ali nije mi se svidelo u testu baš kakvu sliku daju..

Hoya samo lici na nesto za oko 100e. Sve ostalo zaboravi, tu mnogo cena ne govori o kvalitetu, Tiffeni iRND su recimo najbolji a kostaju duplo manje od mnogo losijeg Singh Raya, ali Hoya je odlicna za 100e, bolja daleko od svega za te pare, jedino sto je izrada kao svaki kinez.

Hoya je tu najbolja, Tiffen je negde u sredini dok je Singh Ray najgori

SinghRay si video samo preko ekrana ali te to ne sprecava da lupetas kao i obicno. Doduse, citam da si u zadnje vreme drasticno promenio retoriku, pre je bilo sve sto je skupo ne valja po defaultu (od memorijskih kartica pa do multikoptera i gimbala, preko filtera i rigova), sad samo ne valjaju skupe stvari koje i dalje nemas...

Guru naravno pojma nema o cemu prica, a nikad u zivotu nije ni video singhray filter.

Singh Ray su izmislili varijabilne filtere, svaki njihov filter je rucno radjen i svaki prolazi inspekciju i za klasu je iznad od svih ovde nabrojnaih (o tiffen da ne pricamo, smesno je koliko se gubi recimo na ostrini u odnosu na singhray, uverio s ei licno a imas i primere na netu), ali kvalitet naravno kosta, sto ovde neki teskog srca prihvataju ali primecuje se napredak..

Gledaj samo ako kupujes da uzimas thin mount, da ne bi vinjetirao.

Sonic ako ides ka Nisu u skorije vreme, pozivam te da svratis kod mene u ks, pa da licno uporedis Tiffen i SinghRay.

Ja sam na kraju kupio nekoliko SinghRay filtera x 2, ukoliko mi se desi na snimanju peh da odmah imam zamenu, medjutim oni su toliko toga izdrzali (i pad sa krana i prasinu i pad stedikema sa stativa sa filterom i kupanje na adi bojani) da im apsolutno nista ne fali. Prodao sam nekoliko filtera na dizajnzoni (neke duple i neke koje na kraju nisam koristio tipa 49mm i 82mm) i svi su prezadovoljni, a uglavnom se radi o velikim profesionalcima koji zive od toga.

Odluci se da li kupujem najskuplje ili ne mogu da kupim Singh Ray.

Nije cudno sto prosecnom srpskom nakupcu nije jasan koncept value for money, jer kada ne znas, kupis Mercedesa i to je "sigurno najbolje" :)

Cvele001, ja sam savrseno smiren, mozda si ti u pitanju?

Bilo je mnogo zescih komunikacija, javnih, u oba pravca, pa i tokom godina dok jos recimo ti nisi ni pomisljao da se registrujes na ovom forumu, tako da mi je krajnje cudno izigravavanje serifa na ovako benignoj stvari...

Tanakan, iskreno ne kapiram potrebu da se prebacuje teziste na moj staz na zoni, a kamoli posto si zamoljen...

Nisam ja serif, potpuno si pogresno doziveo moj komentar, a ja i dalje stojim da je tvoja komuniakcijas Guruom ispod nivoa foruma.

Bas iz razloga da ne bude "zescih" komunikacija, koje su inace doprinele da se stvari na forumu poprilicno upropaste, sam te i zamolio a ne naredio niti ne daj Bouze zapretio....

Stvarno ne bih da ulazim u dalje rasprave jer tome ovde nije ni mesto a pogotovo sto smatram da ni tebi ni meni a kamoli drugima ista to u sustini znaci.

Ako zelis mozemo da pricamo na PP do mile volje, vrlo sam predusretljiv i raspolozen da razmenimo misli :)

Pozdrav