yagodinac Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 Ne videh da imamo temu za munje i gromove, pa nek ovo bude tema za to. Ja ću prvi da potegnem nogu, a vi ne budite srca udovička jer znam da skoro svako ima bar po neku sličicu ovih kataklizmi u svom posedu. Možemo takođe (i treba) da razmenjujemo iskustva o tehnikalijama kako najbolje uloviti ovo. Anyway, pre nekoliko večeri: lightnings 1 by milan miloradovic, on Flickr lightnings 2 by milan miloradovic, on Flickr
yagodinac Posted June 12, 2015 Author Report Posted June 12, 2015 I bonus track; pedeseticom snimljen kadar. Zbog različitih boja koje se dobijaju kad sklopite kompozit prebacio sam u B/W. Jeste, i mene nervira ta žica :angry: lightnings 3 by milan miloradovic, on Flickr
-JO- Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 :o kakav spektakel - ja ne slikam tako nesto, nego se zakljucam u 00 od straha i cekam da prodje :D Ova B/W je posebno fino uspela - bas interesantna, mozda bas zbog te zice - ni malo ne smeta :)
yagodinac Posted June 12, 2015 Author Report Posted June 12, 2015 Kod tebe brontofobija, kod mene brontofilija :rolleyes: Falla za pohvalu :)
f16 Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 jest' da su sve vec vidjene na ovijem stranicama, ali kad kolega Jagodinac zapoveda da ih smestimo na jedno mesto neka mu bude... Hronoloski: Zgrada RTS-a by Boris Mrdja, on Flickr Munja u refleksiji Istocna Kapija by Boris Mrdja, on Flickr Thunderstruck by Boris Mrdja, on Flickr Stadion Tasmajdan by Boris Mrdja, on Flickr jedna sa dugackim staklom Click for 360VR *fake warning jedna dnevna Lightning storm by Boris Mrdja, on Flickr Rain dogs Crossed Lightning by Boris Mrdja, on Flickr ima tu naravno jos puno toga ali da se ne bi ponavljao (bas previse) za sad ovako 1
yagodinac Posted June 12, 2015 Author Report Posted June 12, 2015 Kuku, ala vi to radite... :blink: Ali najjači je efekat pritvorene blende na poslednjoj.
Sale72 Posted June 12, 2015 Report Posted June 12, 2015 Kuku, ala vi to radite... :blink: Ali najjači je efekat pritvorene blende na poslednjoj. +1
Homer Posted June 13, 2015 Report Posted June 13, 2015 Ljudi svaka čast svima ovo je jedan od najbržih rastura zajedničke teme na DZ, za tako malo vremena toliko dobrih fotki
rastamon Posted June 13, 2015 Report Posted June 13, 2015 ja 'ladno nemam više želje da fotkam munje-gromove posle ovih fotografija :D
Jo Husafet Posted June 14, 2015 Report Posted June 14, 2015 Gde bre sme munja u Zemun? by Vladimir Krzalic, on Flickr
Pexus Posted June 15, 2015 Report Posted June 15, 2015 Sa jučerašnjeg lova na munje Sremska Mitrovica 1. Sto mu gromova,... by PexArt Foto, on Flickr 2. Sto mu gromova,... by PexArt Foto, on Flickr
yagodinac Posted September 27, 2015 Author Report Posted September 27, 2015 Ja bih rekao da je sezona za ovu godinu završena. Lightning 4 by milan miloradovic, on Flickr Lightning 5 by milan miloradovic, on Flickr Road to Mordor by milan miloradovic, on Flickr
f16 Posted September 27, 2015 Report Posted September 27, 2015 bash ti se lepo namontirao front... mislim da druga ima mesa jos malo da se zgazi
yagodinac Posted September 27, 2015 Author Report Posted September 27, 2015 Moguće, ali kraj joj je blizu jer je zapravo sastavljena iz samo dve fotke - dinamika na ISO 640 je ok ali je šum čist horor. S druge strane prva je ispala kao bebina guza jer je složeno desetak fotki :)
silvija.kocic Posted September 30, 2015 Report Posted September 30, 2015 Super fotke! Ajde sad jedno kratko uputstvo za nas neuke....kako napraviti fotografiju munje/groma?
yagodinac Posted September 30, 2015 Author Report Posted September 30, 2015 Pa baš i ne možeš da me ubediš da si neuka... :P Ukratko, podesiš blendu i ISO odokativno tako da može lepo da se eksponira nekih 5-10sec. I onda samo rokaš... :lol: U zavisnosti od produktivnosti oluje imaćeš munje na svakoj drugoj ili desetoj slici, ali to je nebitno, posle pobrišeš slike na kojima nema munja. U obradi možeš da stakiraš nekoliko munja (load into stack) ili ručno da stavljaš slojeve, pa da selektivno brišeš šta ti se sviđa (ovo drugo je mnogo bolje). A možeš i da sve to ne radiš već da obrađuješ svaku pojedinačnu. Nekoliko saveta: ako je oluja bliže od 5km možda je bolje odustati, naročito ako se približava. Mirror lock up isključiti, svaki današnji tripod je dovoljno čvrst osim na orkanskom vetru. Noise reduction - off. Ovde sam se baš raspisao, na kraju ima i o snimanju i obradi.
silvija.kocic Posted September 30, 2015 Report Posted September 30, 2015 heheh, hvala :) Pa neuka sam u tom žanru... Probaću ovo uskoro ako bude nevremena :P Hvala na info. btw, odličan ti je blog ;)
Recommended Posts