Jump to content

Scale link rotate problem


dboxx
 Share

Recommended Posts

Cao drugari.

 

I posle 100 godina max nastavlja da iznenadjuje sa svojim glupostima. Al ajd, prava ljubav nije kad nekog volite zbog njegovih vrlina, nego trpite i njegove mane.

Da ne davim previse sa uvodom, evo jedna kompilacija gluposti koja me je skupo kostala i vremena i zivaca, a sve zbog guzve u kojoj sam bio pa sam odstupio od nekih elementarnih principa a i gomile modela koje nisam ja radio, pa se sve po pravilu superponira... ja platio skupo, delim za bagatelu :rolleyes:

Evo i vidoja

 

 

naravoucenije:

Nikad, ali nikad ne skalirati objekat na osnovnom nivou! U subobject da (vertex, edge, poly...). Nikad ne znas kome ces napraviti s**nje. Mozda to budes bas ti :(

Link to comment
Share on other sites

Kad parentujes objekat dete pripadne transformacionoj matrici roditelja i dalje sve transformacije koje radis na detetu su u odnosu na matricu roditelja. Ako imas potrbu da skaliras non uniform nakon linkovanja treba ti korektivna matrica koja bi se primenila na dete. Verovatno postoji neka skripta za maks koja to radi.

 

Poz

Link to comment
Share on other sites

Ma resio sam ja to istog momenta, kad sam ukapirao zasto se to desava. Razlinkovao sam sve, reset xForm, pa ponovo linkovao. Hteo sam samo da podelim sa svima ovo iskustvo. Cisto ako primetite da dolazi do cudne deformacije objekta prilikom rotacije, da znate sta se desava.

 

Razumem kada su objekti linkovani da svaka transformacija parent objekta utice na child, ali da transformacija utice cak i kada je linovanje uradjeno posle transformacije, to mi je malo cudno. I zasto samo skaliranje utice. Zasto ne uticu i rotacija i translacija?

 

U svakom slucaju, Linkovanje sa skaliranim objektima ne ide. Prvo reset xForm, pa onda sve ostalo.

 

Evo jedna korisna skriptica, kojom mozete da snimite hiararhiju linkovanja, ako imate puno objekata u kinematskom lancu:

 

Hierarchy State

 

da ne morate posle jedan po jedan da linkujete.

Link to comment
Share on other sites

U svakom slucaju, Linkovanje sa skaliranim objektima ne ide. Prvo reset xForm, pa onda sve ostalo.

 

Sve je u pravu drug Dboxx. Dodao bih samo da ni linkovanje i grupisanje ne idu zajedno (jer je i grupisanje pod haubom - takodje linkovanje).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Cao drugari,

da ne bih otvarao novu temu pitacu ovde, displacement problem u maxu, naime napravim mapu u ps crno-belo u vray mtl ubacim u displ slot, i to pridodam jednom plain-u... ivice budu izlomljene... kontam da ima problem sa geometrijom ali ne znam koji.. koliko sam gledao tutorijale njima bude savrseno... ali u mapama imaju prelaz izmedju crne i bele boje dok na mojoj mapi nema...

post-53147-1436200322_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

A da napravis kako ga oni prave u stvarnom zivotu?

 

Nacrtas jedan kvadrat, uradis scatter, ili cak i rucno poredjas krugove, zatvoris mesh, uradis bevel. Napravis xrefove, rotiras svaki modul, alignujes tacke. Ako treba stavis noise malo na sve da razbije ponavljanje....

 

Kakav crni boolean sta pricate ljudi, pu pu

Link to comment
Share on other sites

Nemoj da se cimas bzv sa geometrijom, nema potrebe. Samo naprav veliku mapu i blagi gradijent na krugovima da dobijes zaobljenje, lepse izgleda. Nabaci vray disp modifajer, pruza ti bolju kontrolu...Evo kako je meni ispalo :)

 

8IT72Mt.jpg

 

Edit: tek sad videh da si resio :)

Link to comment
Share on other sites

bolen pu, pu :lol:

jes, vala kad sam onomad prvi put cuo za njega bilo je nesto u smislu ne koristi ga, umrece ti mama, izrasce ti rep i slicno... to sam cuo bezbroj puta..... aaaal' imao sam prilike da na raznoraznim mestima vidim kako mnogi poznati/izvikani umjetnici ( u svakom slucaju ljudi koji imaju strava radove ), koriste bolen svaki cas.... ma, bre i otvore za prozore i vrata time izbijaju, i to ne neke lucne ili koznakako izuvijane nego najobicnije pravougaonike :huh: o ostalo da ne pricamo.

Sad, ko je tu lud. Oni sto ga koriste il' mi sto kao pravimo sve pod konac. Bitan je rezultat i vreme za koje ga postignes, model ionako retko kad ko vidi, a ti macani kad postave zicu sa krsem od geometrije... pa nesto bas i nisam video da je neko imao muda da im serucka. U medjuvremenu ja i dalje peglam vertexe, seckam, proveravam ngone i trougljove i uopste gubim vreme.... ko da ce neko da mi kaze fala i seti me se za prvi maj <_<

 

Salu nastranu, vidim da svi pravite slicne mape za displace. Cinemin AR ima dve opcije intesity i intesity cented, sto znaci da bi u ovom slucaju ja imao udubljenja crna a pozadinu 50% gray, tj. to bi bilo ravno/morski nivo. Obicno tako i pravim mape, za cinemu AR a i Vray. Zbrush isto tako radi, belo je ispupceno, crno udubljeno. U prevodu ovakva mapa bi izdigla plafon na belom delu.... Za blur po ivicama sam citao da je vecinom neophodan da ne bi ivice bile krzave, to se najbolje vidi u ZB, mozes da napravis mes od par miliona, no ako nemas makar mali blur po ivicama , ivce budu rondjave.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...