Jump to content

Zenit 12Xp


 Share

Recommended Posts

Ne znam kako ali u osnovnoj, tamo negde polovinom osamdesetih, znao sam lepo da eksponiram slike na Zenitu (isti kao u prvom postu) bez gledanja u svetlomer. Zapamtio sam nekoliko kombinacija blende i brzine i to sam vrteo. I danas kad pogledam fotke sa ekskurzija to ništa nije promašeno.

Sad sam siguran da bih nešto uprskao bez svetlomera.

Link to comment
Share on other sites

znao sam lepo da eksponiram slike na Zenitu (isti kao u prvom postu) bez gledanja u svetlomer.

To je jedan veliki fenomen za mene i dan danas nemam objasnjenje za to. Gledao u svetlomer ili ne, sa zenitom nisam uspeo da napravim lose eksponiran snimak, tamo negde 80-tih i 90-tih, nije to bas bilo jednostavno jer oni koji su u to vreme koristili plasticne idiote su redovno masili. Da li ste razmisljali o tome? Imam neke teorije ali nisam siguran da su iscrpne.

Inace, prvi okid je bio na Zenitu E, ali posto je on imao posebno mesto u kuci i bio ozbiljna masinerija dobio sam Smenu 8 (plasticnu, istu kao ovu gore) da napravim prvi film. Posle sam cesto vrebao Zenita i zgrabio ga pred kraj srednje skole. Ostalo je istorija .)

Link to comment
Share on other sites

Prva baš prva infekcija je bio ćaletov Zenit 3M, sa Heliosom i njemu sam se i kasnije vraćao. Kod njega me oduševljavalo to što ogledalo nije automatski spuštao, nego tek pri premotavanje na sledeći snimak. Super mi je bilo da odmah po snimku imam mrak tražilo :)

 

Prvi moj baš moj je bio Zorki 4 koji sam kupio tako što sam napujdao rodbinu da od para za rođendan hoću da kupim neki lep sat pa se svi otvorili, kad tamo međutim ja kupio fotoaparat. Ima ko se baš obradovao toj promeni, ali ima i ko baš i nije. Surovom sudbinom, nestao je zajedno sa celom jednom kutijom svega i svačega i starih negativa, tokom selidbe iz Rume u Beograd.

 

Pošto bez aparata više nisam mogao, a para se skoro nije ni imalo, da ne bih svaki čas krao ćaletov (gore pomenuti) Zenit, kupio od komšije legendu pod imenom Vilia. Totalno magičan aparat koji je bez obzira na podešavanja pravio dojajčane fotografije i nikad ali baš nikad nikad nikad mi nije pocepao film. Svi filmaši i pre i posle njega su to bar jednom uradili, Vilia nikad.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Masenje na danasnjim aparatima i nemasenje na filmu nije misterija nego manje uvezbanost a vise prednost filma u neosetojivosti na greske u eisponiranju. Omasis 2 blende na filmu - jedva primetno. U laboratoriji ti malo spomenu familiju ali izvuku snimak. Omasis to isto na digitaliji - moz bacis fotku :-)

 

Link to comment
Share on other sites

contax_exposure_braket.jpg

 

Na negativ filmu cuvajte se podeksponiranja za vise od jedne blende, sto se tice nadeksponiranja evo kako Fuji 400H podnosi "torturu" nadekponiranja od +4 EV. Slajd je potpuno druga prica.

 

Moj prvi aparat je bio Beirette koji nije ni imao svetlomer ako se dobro secam.

Link to comment
Share on other sites

Omasis 2 blende na filmu - jedva primetno. U laboratoriji ti malo spomenu familiju ali izvuku snimak. Omasis to isto na digitaliji - moz bacis fotku :-)

Jeste, u tome je fora ali ipak sam sa drugim aparatima znao da omasim bas lepo ali sa Zenitom bez ttl-a veoma tesko.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Prvi put sam skljocao sa Smenom 8 :) Isao sam sa Mladim istrazivacima '99 posle bombardovanja na Kopaonik i cale mi je dao njegovu smenu. Naravno Yashiku nisam ni pomislio da ce mi dati :)

 

14306698133_a4f33988ae.jpg

 

Yashika je kasnije usledila :)

 

3338316630_683fce909c.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nisam u vasoj kategoriji ozbiljnih fotografa ali opet i ja da kazem neku rec. Pocetak se veze za gore postavljeni Kiev polovinom osamdesetih. U isto vreme sam imao prilike uvek na eksurzijama da ponosno nosim poveliki Revue, ne secam se modela, secam se samo da sam ga zvao Revija. Cak sam sa njim odradio jednu svadbu na zadovoljstvo gostiju jer od 7-8 filmova koje sam potrosio mozda desetak slika nije bilo upotrebljivo. Maceha mi je bila radnik kod foto Miki u Cacku. Dugo vremena pauza, kratko druzenje sa Agfom optima lll secam se jedne serije sa njim na Ravnoj gori. Od 2007. Canon A550, i danas potpuno ispravan i u funkciji. Trenutno Canon 700D, a buduci model ako zdravlje i pamet budu na mestu sigurno nesto bolje od aktuelnog.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Prvo skljocanje je verovatno bilo sa caletovom yashicom.

 

Yashica Rangefinder Minister D

0.jpg

 

Za ekskurzije i odmore sam koristio neke plastikanere.

Mislim da mi je prvi digitalac bio Canon PowerShot A550 kojeg sam prilicno brzo izgubio. <_<

Link to comment
Share on other sites

Moj prvi aparat je bio Beirette VSN, ali se nisam bas nesto naskljocao njime, posto se relativno brzo nesto pokvarilo u mehanizmu za motanje filma. I dan danas ga imam.

 

beirette.jpg

 

Posle njega sam imao neki onaj pljosnati idiot koji je pravio krsh fotke.

 

Sada posedujem i koristim Fed-3, Fuji STX-2 i Zenit 12XP.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...