Jump to content

Malo portreta od mene...

Recommended Posts

@ Foto turista

Fino ti ide, zadrži se još malo na poslednjoj postavci, eksperimentiši još malo sa ISO, filterima, WB, uglom svetla u pozdaini (probaj da je malo odmakneš od svetiljke, npr...)...

Beš mi... Poćeće da mi se priviđa tvoja žena, zahebo si micka... :D

@metrocop

Meni blic sluzi samo da dodatno posvetli u ovom slucaju model. Ja sam prvo izmerio svetlo bez blica sa podesenim SS na 1/50 i 1/20 sa iso na auto da bih video sta kaze svetlomer koliko treba iso bez blica, o odnosu na to merenje i para probnih fotki na kojima sam ocenio koliko uspevam podesenom ekspozicijom da uhvatim ambijent u kome se pravi fotka, koji je ince veoma mracan na toj klupi, podesio sam aparat na SS 1/50 i na par fotki 1/20 zbog zanimljivog efekta koji nastaje sa tako niskim vrednostima SS, mislim na 1/20, iso 2000, blenda f2.8, sve je fotkano iz ruke... U celu kavkulaciju sam uracunao i naknadnu obradu jer da nisam iso je po svetlomeru trebao da ide preko 5000...

Ne znam da li se to inace radi ovako kako sam ja uradi, nisam citao nisata o tome samo sam se vodio nekom logikom da bi trebalo tako, e sada mozda sam pogresio, mozda treba drugacije, ja sam prilicno zadovoljan dobijenim fotografijama :) Naleteo blic za 430e pa sam iskoristio povoljnu priliku, i tako nestrpljiv krenu u avanturu bez predhodne edukacije :P

Diskusija na temu blica je zanimljiva meni kao i mnogima verujem korisna, ali mene ipak vise zanima kave su fotke jos nekome sem meni, posto su meni dobre :)

@MaliRadojica

Hocu hocu, nigde ne zurim :) Ipak je ovo meni hobi a ne posao. Za sad se jos uvek upoznajem sa mogucnostima opreme i kroz rad tezim kreativnosti, sve u svemu istrazujem :)

Beš mi... Poćeće da mi se priviđa tvoja žena, zahebo si micka... :D

Hehehe sta da radim, uvek dostupan i raspolozen model :) Nek ja budem na 10% od onoga sto micko ume da napravi i bicu srecan, a do tad cu da samram :P

@Jo Husafet

Pa ne trujete temu cak je cinite korisnom, meni pre svega :)

Radojice jel to neka prozivka :D

E da... Sad sam zenu izmaltretirao da mi pozira, sa sve peglom u rukama :D i pokusao sam da poslusam savet. Podesio sam aparat bez blica da slika bude podexponirana -1. Onda sam ubacio blic na TTL....i na tri fotografije sa razlicitim ambijentalnim osvetljenjem sam dobio jako slicno osvetljenju fotografiju(uz isto podesen aparat). Verovatno uz jos malo podesavanja bi osvetljenje bilo jos bolje.

1. Dve sijalice od 100w

2gy7mom.jpg

2. Jedna sijalica od 100w

o5ug5e.jpg

3. Mrak u sobi + malo svetla iz hodnika

dvkjgz.jpg

Turista izvini sto sam ti ispamovao temu ali me je ovo bas zanimalo da probam da naucim :) kad se vidimo castim pivo ili kafu :D

Metrocop, u ovakvom okruzenju neces primetiti mnogo razlike. Jednostavno, iza je beli zid i nista drugo, osvetljavas ga i ti i sijalice. Medjutim, kada imas pozadinu koja je kao na FT fotografijama, onda je malo drugacija prica i treba da pazis da ne narusis prirodnost svetla, jer ce blic da daje neutralno ili hladnije svetlo koje ce da odskace od pozadine i intenzitetom i temperaturom.

Kada sam u predhodnom postu rekao ovo :

Ako može na 100 na 100.

Ali, imati u vidu ekspoziciju,i otvor blende ( pogotovo ako je potrebna dubinska oštrina ).

kapirao sam da se tvoje pitanje prevashodno odnosi na fotografisanje ljudi u lošim svetlosnim uslovima,a da je potrebna što veća oštrina glavnog objekta .

Rekao sam to i u malo šaljivom tonu,jer je fotografisanje sa blicom ljudi ,u lošim svetlosnim uslovima, kompromis : oštrine glavnog objekta, dubinske oštrine i ekspozicije čitave fotografije.

Nešto mora da se žrtvuje više ili manje,a šta žrtvovati,zavisi od toga šta želiš na toj fotografiji.

Ja recimo,uglavnom želim oštar glavni objekat,onda je iso što niži,ekspozicija što kraća,a žrtvujem maksimalno dubinsku oštrinu pa mi je F broj minimalan.

Ako to nije dovoljno,produžavam ekspoziciju koliko mogu iz ruke,a tek na kraju povećavam iso.

Stavljam ih u istu ravan :)

Ako ne može, onda : expozicija maximalno koliko može iz ruke,povećam malo F malo iso.

Za to fotkanje u klubovima ili sl. ( loše svetlo ),treba malo prakse.

Prenosim samo svoje iskustvo.

Fino ste se raspisali, hvala na dobrim savetima :) Aj sad neka mi neko kaze da li je ova procedura kojom sam napravio ovih par fotki dobra ili bi se nekim drugacijim postupkom dobile bolje fotke :P

"Prvo sam izmerio svetlo bez blica sa podesenim SS na 1/50 i 1/20 sa iso na auto da bih video sta kaze svetlomer koliko treba iso bez blica, o odnosu na to merenje i para probnih fotki na kojima sam ocenio koliko uspevam podesenom ekspozicijom da uhvatim ambijent u kome se pravi fotka (koji je ince veoma mracan na toj klupi) podesio sam aparat na SS 1/50 a na par fotki 1/20 zbog zanimljivog efekta koji nastaje sa tako niskim vrednostima SS, mislim na 1/20. Iso 2000, blenda f2.8, blic auto jacina +1 sve je fotkano iz ruke... U celu kavkulaciju sam uracunao i naknadnu obradu jer da nisam iso je po svetlomeru trebao da ide preko 5000... U obradi pored ostalih parametara dodao sam u proseku +50 na exposure i shadows.

Ne znam da li se to inace radi ovako kako sam ja uradio, nisam citao nista o tome samo sam se vodio nekom logikom da bi trebalo tako, e sada mozda sam pogresio, mozda treba drugacije, ja sam prilicno zadovoljan dobijenim fotografijama :) Naleteo blic za 430e pa sam iskoristio povoljnu priliku, i tako nestrpljiv krenu u avanturu bez predhodne edukacije "

Evo jos jedne od ranije u novom ruhu...

51.

17203492551_61a2a9f9d9_z.jpgUntitled by Nenad Ristic, on Flickr