Jump to content

Malo portreta od mene...

Recommended Posts

22. I vise nego odlica sto se focusa, boje i expozicije tice... Dok je kadar malo skracen :)

23. 24. Auh, pa ovo nije humano :D Nista sem da cestitam jos jednom na kupovini :) I mislim da je metrocop u onoj drugoj temi gde si pitao za objektiv vec komentarisao, tako da ne bih da ponavljam... Zaista odlicno odvaja sve i ovde si pogodio sve sto je potrebno ... Od ekspozicije do kadra... Imao si dobro svelto pozadi, ne znam da li si probao mozda samo horizontalni kadar ali da se vidi samo lice...

http://prntscr.com/73837i - Ovako nesto(nadam se da ne smeta sto sam crop, nikakve lose namere)

@Liridon

Pa ekspozicija na fajlovima iz aparat i nije bila bas dobra, bas zbog te pozadine, pozadinu sam nekako smirio u obradi, a prvi plan je bio prilicno podeksponiran na 23. dok je kod 24. sve bilo dovoljno dobro da se uz manju korekciju dobije savrsena fotka. I da najvaznja stava je diskretno osvetljavanje modela i smirivanje pozadine, to je razlog zasto su fotke dobro, to je savet koji sam dobio od tebe :) Mislim da sam nasa idealnu meru, tako da se oko posmatraca ne odvaja previse od modela zbog pozadine, a da pritom ekspozicja bude savrsena :) Sve u svemu 17. 22. 23. 24. za sad su mi omiljeni radovi, 24 meni besprekoran u svakom smislu :)

Ne smeta mi crop, to je sledece cime cu se pozabaviti, sto pravilnije kadriranje na terenu, narocito na takvim primerima kakv si postavio. Recimo ove dve zadnje nosta nije seceno u obradi. Do sad se nisam nesto usudjivao da fotkam u krupnijem planu sem ako nisam 100% da je to ok :P

@Aldebaran

Hvala druze :) Ja sam ocekivao da je dobar, al ovo je sumanuto, sta coveku vise treba u zivotu :D

@Liridon

Pa ekspozicija na fajlovima iz aparat i nije bila bas dobra, bas zbog te pozadine, pozadinu sam nekako smirio u obradi, a prvi plan je bio prilicno podeksponiran na 23. dok je kod 24. sve bilo dovoljno dobro da se uz manju korekciju dobije savrsena fotka. I da najvaznja stava je diskretno osvetljavanje modela i smirivanje pozadine, to je razlog zasto su fotke dobro, to je savet koji sam dobio od tebe :) Mislim da sam nasa idealnu meru, tako da se oko posmatraca ne odvaja previse od modela zbog pozadine, a da pritom ekspozicja bude savrsena :) Sve u svemu 17. 22. 23. 24. za sad su mi omiljeni radovi, 24 meni besprekoran u svakom smislu :)

Ne smeta mi crop, to je sledece cime cu se pozabaviti, sto pravilnije kadriranje na terenu, narocito na takvim primerima kakv si postavio. Recimo ove dve zadnje nosta nije seceno u obradi. Do sad se nisam nesto usudjivao da fotkam u krupnijem planu sem ako nisam 100% da je to ok :P

Drago mi je da sam pomogao. Poslednje dve su odlicno kadrirane, pogotovo 24. Pravoljno postavljen model, pravilo trecine ispostovano model gleda tamo gde je veci kadar tj veci deo fotke, predobro... Mada bih ja mozda tu pomerio kadar jos malo na levo, ali to je opet stvar ukusa :) Kako ko voli, tu nema pravila... Evo jos jednog cropa koji bi mozda mogao da iskorisis. http://prntscr.com/73c0mf - Naravno, ovo je opet stvar ukusa, ali ja bih licno ovako crop i nista drugo :)

Model koji sedi je lakse fotografisati od onog koji stoji. Jer kada model stoji, moras da obratis paznju da budete ''iste'' visine kada fotkas... Jer ces u suprtnom da naglasis glavu i ramena(ako si prevse blizu(50mm)),a skratices tj noge ce izgledati kao grisini...

Ovaj drugu navedeni primer cropa trenutno je u obradi :) Kad fotakam gledam da apart bude u visini njenog stomaka ako je cela figura u pitanju, mislim da je tako najbolje. Sa 24-70 gledam da sve ide na 70...

Upravo to, 70mm i ne mozes promasiti :) Negde sam procitao da je 80mm najbolji za portrete, sto sam se skoro i uverio :) Da ti ne spamujem vise temu, ocekujem sledecu fotku :)

off: Ja vam presao na ti, jer sam uglavnom po forumima gde je mladja populacija i onda mi je jako tesko da persiram, ali trudim se da izbegavam to ''ti'' odmah, pa mi se cesto desava da pola posta napisem sa Vam i pola sa ti i onda to ne lici ni na sta... :(

^

Ozbiljni da za posao u oblasti fotografije, ja nemam tih ambicija :) Polako bice uskoro 85 f/1.2L II, ustvari ne bas uskoro. Uz to jos jednom da pomenem ovaj 24-70 nije primarno kupljen za portrete, vec kao zamena za 24-105...

@Liridon

Opusti se i bez persiranja, jesam ja dosta stariji od tebe, ali samo na papiru, u glavi tesko ehheeh :D

Sto se mene tice na 24. je model trebao jos da se ispravi, levo rame i glava za nijansu ka objektivu. U ovakvoj postavci mi premalo pokazuje... Ne znam da li sam se istripovao ali mi se cini da je i fokus za nijansu promasen(da je malo ispred subjekta) ali moze da bude razumljivo jer joj se oko jako slabo vidi pa mozda nisi ni ispeo da lepo fokusiras na oko. To je moj subjektivan utisak :)

Na 24 je fokus perfektno pogodjen, zumiraj pa pogeldaj trepavice, ostre ko zilet :P Ima tu jos par fotki na toj klupi koje cu tek da postavim, ipak su to amaterski radovi koji se prave pre svega zbog vezbanja i razvijanja krativnosti :)

Pre svega da pohvalim napredak, kako na fotkama zbog unapredjenja znanja, tako i na prinovama u opremi.

Ne bi bilo lose da pogledas na youtube-u i da malo prelistas literaturu po pitanju citanja histograma. Sta je pravilno eksponirana slika, sta pod/preeksponirana. Histogram te nece slagati, samo treba dobro da ga procitas.

Lightmeter ce ti pokazati opet nesto drugo, u zavisnosti od tipa merenja. Ako meris u tacki, model ti je u debeloj 'ladovini onda ce on da ti pokaze da je OK eksponirano, a kad opalis fotku vidis da je pregorelo sve sto je svetlije od modela.

24. odlicno izmereno svetlo, fokus na mestu, kadar onako, vise mi je za horizontalu zbog klupe nego ovako, ali polozaj modela mi je poprilicno diskutabilan. Kako zbog neprirodnog polozaja kicme, tako i zbog prividnog "skracenja nogu". Noge ispod klupe kao da su dodate sa neke druge fotke. Da ne znamo da je klupa bilo bi pitanje "Gde su butine?"

29. mi se svidja, samo bih voleo da je pozadina neke druge boje.

Hvala na komplimentima i savetima :) Dosta se oslanjam na osecaj kako bi nesto trebalo da se uradim, i jos neko vreme cu tako ne bi li bez neke preterane edukacije razvio individualni sto bolji osecaj za sve sto je dobro u vezi fotografije koju pravim, a kasnije slede korekcija. Trenutno se korigujem uglavnom nakon sto sam shvatim da je nesto trebalo drugacije i na osnovu saveta i kritika koje dobijam, zato i postavljam ovako veliku kolicinu radova gde god stignem :)

Mogu ja kao i svako da procitam brdo literature i kada uzmem aparat da mi svi ti parametri pisna i ne pisan pravila budu u glavi vise kao opterecenje nego ka korisno znanje, ovako radim u skladu sa talentom koji se kroz rad razvija u nekom pravcu uz minimalnu kolicinu edukacije, bas ono osnovno, kasnije cu dobro prouciti literatur, posle dosta prakse daleko bolje ce uticati na mene nova saznanja nego sada kada sam u fazi da vecinu toga sto bih procitao ne umem da dozivim, smatram da je fotografija umetnost i da pre svega treba doziveti dobar kadar, svetlo i sve sto prati jedu fotografiju... To su neka moja razmisljanja :)

Kod fotke 24 za koju samtram da je tehnicki jedna od najboljih, svetlo sam merio na dzemperu tako da je ekspozicija na kraju bila korektna da mogu u obradi da izvucem dobru fotografiju bez mnogo korekcije, isto tako i 27, kod 25 i 23 sam se malo pomuci. Na fotografijama se ne vidi, ali na terenu drugi plan je isijavao, preveliki kontras u odnosu na prvi plan, zato sam ih tu i napravio, svetlo je na tom mestu bilo dobro ali je za mene bio izazov da ubodem poravilnu ekspoziciju :P

Poslednje dve fotke radjene su u ocajnim uslovima svetla, sto je takodje jedna vrsta izazova pre svega da se u obradi naprave kako treba, zato sam ih tu i napravio, bice ih jos 5-6 iz tog predsoblja :P

Jos jednom hvala na savetima i zapazanjima :)

30.

17337022668_8a73b1bbaa_z.jpgH83A3582-2 2 by Nenad Ristic, on Flickr

Prve fotke s'blic :P Blicko 600EX-RT + Gary Fong :) blic na auto...

47.

17599927029_6aa80a0336_z.jpgBlicko Speedlite 600EX-RT + Gary Fong :) by Nenad Ristic, on Flickr

48.

17602460118_ded3f5765c_z.jpgBlicko Speedlite 600EX-RT + Gary Fong :) by Nenad Ristic, on Flickr

49.

17764185546_0b1493df01_z.jpgBlicko Speedlite 600EX-RT + Gary Fong :) by Nenad Ristic, on Flickr

50.

17168235294_e5247e6d1c_z.jpgBlicko Speedlite 600EX-RT + Gary Fong :) by Nenad Ristic, on Flickr

A sto ovoliki iso? Sobzirom da si koristio blic... Nisam nikakav znalac sa blicom(sobzirom da sam ga tek kupio) ali mislim da nema potrebe za tolikim isom jer blic vec dovoljno daje svetla. Jedino ako si hteo zbog pozadine...ali kolko vidim pozadina ne igra neku ulogu jer je noc :)

Voleo bi to neko da objasni kako funkcionise i koliko je iso bitan kod koriscenja blica. Da li ga "turiti" na 100 ili ga odvrnuti :)

ajooj.

blic je trenutni izvor svetla. Ambijentalno svetlo je drugi, stalni izvor svetla. Kombinacijom jacine svetla blica i ambijenta se balansira koliko ce se porostora koji blic ne osvetljava, eksponirati na fotografiji. Prema tome.. ne ubivati pande na iso100 vec mozak ukljuciti i razmisliti o podesavanjima za fotografiju bez blica, pa onda dodati blic.

pre nego sto se prospe jos ingenioznih ideja.. predlazem posetu OVOM sajtu.