Duh sa sekirom Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Fina ti je ova, da si mogao da je odmaknes od zida jos pa da te senke na zidu nema, ali dobro... I sad opet ja :D Inace, ona prethodna prica o biranju pozadine, trudi se takodje da ti kod portreta linije ne seku glavu modela, kao npr na 17, 15 i 9. Mislim, kad vec pitas, pisemo sve sta primetimo, uglavnom sitnice... :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 5, 2015 Author Report Share Posted May 5, 2015 Aj mi molim te reci sta si uradio ? Sta god da sam pokusao svetlije od ovoga nije mi se dopalo kako izgleda, pojavljuje se bas dosta nekog da tako kazem digitalnog suma na tamnom deliu bluze izmedju ruku ako previse izvucem senke i nivo crne... Ovo za linje nekako sam imao osecaj da nije dobro, samo si mi to potvrdio, nije mi se svidelo ni kada sam kadrirao sto je to tako, narocito na 15. 17 sam napravio ovako zbog ove donje linije na zidu koja polazi iz ugala, to mi se nako svidelo u celoj kompoziciji, a ekspoziciju sam napravio da ne moram mnogo da izvlacim crnu i senke :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 5, 2015 Author Report Share Posted May 5, 2015 Histogram kaze da je ova perfektna :) Andjela by mesanac76, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duh sa sekirom Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Ne secam se tacno ali nista posebno, recimo da sam malo digao expoziciju mozda za 0.3, malo senke do +50 i ohladio WB za 5 ili 10 (posto je JPG skale u LR-u drugacije funkcionishu). Poslednja mi se cini ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 5, 2015 Author Report Share Posted May 5, 2015 LR nije problem mislio sam da je neka druga magija u pitanju :P Nesto sam se ja isptripovao pri obradi pa mi se ucinilo da to nije dobro, evo sad sam je sredio da bude kako treba sto se tice ekspozicije... Link to comment Share on other sites More sharing options...
igortehno Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 Duh sa sekirom ti je prakticno pokazao kako se moze i bolje :) Na zadnjoj, msm da ne citas dovoljno dobro histogram, nebo je puklo nacisto :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 5, 2015 Author Report Share Posted May 5, 2015 Pa naravno da moze bolje uvek moze bolje, ali tesko da bi moglo bolje od onoga sto bi recimo ti uradio, ti si za mene izmedju ostalog najveci kralj obrade :) Pogledao sam tvoje fotoke, mislim stvarno svaka cast :) Ja se fotografijom i obradom bavim zadnja 2-3 meseca, malo intezivnije zadnjih mesec dana a obradom konkretno ne vise od 2-3 nedelje, i to iz hobija, pre toga nista ni obrada ni fotografija. Znaci full pocetnik, ali sam zato posvecen na profi nivou :D Pa vidim da je puklo, ali sta da mu radim :P Da dodam neko drugo nebo ? Bilo je pitanje ili nebo ili ostatak fotke da bude podeksponiran pa da izvlacim senke, a na nebu svakako nije bilo nicega ni oblacka tako da cak i da je fotka pravilno eksponirana u odnosu na nebo isto bi bilo :P Aj me posavetuje kako bi resi problem preksponiranog neba ? Ja nisam imao neko pametno resenje ni prilikom kadriranja ni prilikom obrade, sem da zamenim nebo... Ovde je ista prica, ali mi se fotke dopadaju pa ako se izuzme nebo kojeg nema :P cenim da fotke nisu lose i da je obrada korektna sem tog neba... 20. Andjela by mesanac76, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
1odKolega Posted May 6, 2015 Report Share Posted May 6, 2015 E to je problem, ne moze i jare i pare ako me razumes, nesto mora da se zrtvuje ili ne mora ako izmeris svetlo na nebu pa dosvetljavas blicem prvi plan ali to je vec druga prica, istu tehniku primenjujes kad slikas osobu a iza nje zalazak sunca da ti ne bi bila samo u konturi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jo Husafet Posted May 6, 2015 Report Share Posted May 6, 2015 Aj me posavetuje kako bi resi problem preksponiranog neba ? Eksponiras da ti cela scena stane u dinamicki raspon? :unsure: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 8, 2015 Author Report Share Posted May 8, 2015 @1odKolega Ne koristim blic :P @Jo Husafet Pokusao, ne ide, ili ne umeme, al polako, ako moze doskcicu i tome :P Jedna prolecna iz one setnje kalemegdanom kada sam ovekovecio svaki cosak paraka :D PS histogram kaze malo preksponirana ali ja to ne vidim :P i ne znam da li smeta ovo drvece u pozadini narocito blizu njene glave, ne mogu da ocenim... 21. H83A2843-2 by Nenad Ristic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duh sa sekirom Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 Sta si se uhvatio za histogram :D Nije on sveto pismo, on je samo pomoc kad nekad nesto ne vidis ili ne primetis. Uostalom, osim sto ti sad kaze da je malo preexponirana takodje ti kaze i da je debelo podexponirana. Ustvari, trenutno pokazuje da ima svega ali da najvishe ima tamnih partija, od mrkolg mraka (npr na njenoj desnoj patici ili stablima u pozadini) do pregorelih delova kao sto su ove bele rade sto su na suncu). Ne mozes bre samo histogram da gledas :D Prvo odokativno pa tek na kraju histogram. Postoje fotke gde je veliki dinamicki raspon gde ce histogram da kuka kako je preexponirano jer on gleda sve piksele a ustvari ne bude ono sto je bitno - i obrnuto. Kad imas ovako velike raspone bez obrade ne moze. Npr ove bele rade su nepovratno izgorele, ali njena majca i sve sto je u senci moze da se vrati do neke granice a da se ne primeti i da ne popuca, pogotovo sa senzorom koji imas u tom aparatu. Fino si iskoristio kontru, ali senke moraju da se izvuku, ali ne previshe, to je klasika kod fotki u kontri. Npr. Ili recimo da si koristio zilbericu kod ove fotke onda bi rezultat bilo slican kao na ovom mom primeru, ali to znaci da ti nedostaje jos jedan par ruku :) Sto se tice drveca i pozadine, aj jos neko nesto neka kaze, nemoram sve ja :D A da, fototehnike su mnogo zanimljivije :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liridon Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 PS histogram kaze malo preksponirana ali ja to ne vidim :P offtopic : Nemoj da se oslanjas na histogram previse, to je prvo sto sam naucio... Posto sam se od skoro zaposlio u jednoj firmi tj jos uvek sam na probnom radu, ali lepo napredujem i verujem da ce biti posla... Zasto da se ne oslanjas toliko na histogram, jer kada neko nosi crnu majicu, kao sto je ovde slucaj, histogram vidi vise crne boje to je automatski podeksponirana ili ako je majica bele boje preeksponirana.... E sad, tako je i kod neba, ne moze uvek sve biti savrseno, pogtvo kada fotkas bez blica... @ontopic : Poslednja fotka : Previse sarena pozadina, ali posto to ne mozes kontrolisati jer je takvo svetlo palo, mozes objekat pomerati kod ovakvog fotografisanja... Trebao si jos malo da postavis model pozadi, da bude malo na suncu kako bi dobio to prirodno svetlo i odmah bi dobio ono sto zelis, model bi bio u prvom planu... Jer uvek ljudsko oko vidi prvo svetlije boje :) Andjela i bebac : Super je, samo sto nisi trebao iseci ruku, obrati paznju na to kada fotografises.. Histogram kaze da je ova perfektna : Ova fotka mi je takodje okej, ali ima neki glow koji ne daje realnu fotku barem meni... Ali kadar je svakako bolji od fotke ispod, gde su njih dvoje zumirani :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 8, 2015 Author Report Share Posted May 8, 2015 @Duh sa sekirom Ja sam pogresio, postavio sam jos juce na flickr radnu verziju koju sam samo ja mogao da vidim, a posle toga sam zavrsio sa obradom, ali sam greskom sada ne geldajuci kliknuo na public, i nisam je zameni ovom zadnjim koja sam ustvari trebao da postavim :P @Liridon Bas sam to hteo da pitam, da li je histogram sveto pismo hehe, hvala na iscrpnom odogovoru i tebi i zagoru. Malo se mucim sa histogramom i mojom percepcijom toga sta je svetlo a sta tamno, posto nekako po defultu naginjem ka jacem kontrastu :P Andjelu sa bebom sam tako zumirao zbog lose pozadine + beba nikako da se nasmeje pa je to bio jedini momenat :P Na drugoj gde se andjela smeje, kadar je bolji, a glow efekat je mojih ruku delo i sve je u tom efektu sem bebe i saksija, malo eksperimentisem sa obradom pa mi se tako ucinilo da je dobro, pre svega zbog pozadine koja mi se nije dopala pa sam gledao nekako sto vise da je stavim u drugi plan :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liridon Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 @Duh sa sekirom Ja sam pogresio, postavio sam jos juce na flickr radnu verziju koju sam samo ja mogao da vidim, a posle toga sam zavrsio sa obradom, ali sam greskom sada ne geldajuci kliknuo na public, i nisam je zameni ovom zadnjim koja sam ustvari trebao da postavim :P @Liridon Bas sam to hteo da pitam, da li je histogram sveto pismo hehe, hvala na iscrpnom odogovoru i tebi i zagoru. Malo se mucim sa histogramom i mojom percepcijom toga sta je svetlo a sta tamno, posto nekako po defultu naginjem ka jacem kontrastu :P Andjelu sa bebom sam tako zumirao zbog lose pozadine + beba nikako da se nasmeje pa je to bio jedini momenat :P Na drugoj gde se andjela smeje, kadar je bolji, a glow efekat je mojih ruku delo i sve je u tom efektu sem bebe i saksija, malo eksperimentisem sa obradom pa mi se tako ucinilo da je dobro, pre svega zbog pozadine koja mi se nije dopala pa sam gledao nekako sto vise da je stavim u drugi plan :P Ova sto si sada poslao(nova) je puno bolja od prethodne... Sto se histograma tice ja se retko kada oslanjam na to... Jer opet kazem, ako fotografisete mladu u vencanici na suncu histogram ce pokazati da je ta slika ne preeksponirana, vec da je bela skroz, ali to nema nikakve veze, jer histogram kako je Duh sa sekirom vec rekao gleda pixele... Sto se tice osvetljenja, pokusaj da gledas light metar... On ti moze mnogo pomoci oko toga. Sad sam bacio pogled i video kakvom opremom raspolazete, Boga mi oprema na zavidnom nivou, moze tu puno toga da se uradi cak i bez postprodukcije(edita u PS ili Lr)... Sto se glow effecta tice, moze on lepo da izgleda na koži coveka, ali samo kod zena, tako pokazujes cistocu lica i tako to, ali ne valjda da se pretera sa tim, jer ponekad fotka onda izgleda kao plastificirana :D Ne znam da li ste koristili Nik Softwere, on je odlican sto se obrade fotografije tice, Color Efex Pro 4 je manje vise sve sto vam treba za obradu, tu ima svega i svacega :) - Lightmetar koji stvarno puno pomaze, vise se oslonite na njega nego na histogram, ali pre svega na vase oko :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 8, 2015 Author Report Share Posted May 8, 2015 Ta je trebalo da bude postavljena. Rekoh vec, kuburim malo sa percepcijom pa se dosta oslanjam na histogram od kada me je Duh sa sekirom bacio u taj rebus :P a od samog pocetka druzenja sa fotografijom na Lightmetar, zato i dolazi do toga da lose procenim koliko treba u obradi da podignem ili spustim parametre kojiu kontrolisu osvetljenost kadra, posto kada pogledam sempl uvek se trudim da ne idem daleko odo dobijenog iz aparata, posto je prilikom ekspozicije Lightmetar uvek na sredini, pa racunam da je apart to dobro izmerio i da ne bi trebalo previse da se menja u osnovi, medjutim to nije tako. Svakako ucim verovatno jednu od najkorisnih lekicja :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liridon Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 Ta je trebalo da bude postavljena. Rekoh vec, kuburim malo sa percepcijom pa se dosta oslanjam na histogram od kada me je Duh sa sekirom bacio u taj rebus :P a od samog pocetka druzenja sa fotografijom na Lightmetar, zato i dolazi do toga da lose procenim koliko treba u obradi da podignem ili spustim parametre kojiu kontrolisu osvetljenost kadra, posto kada pogledam sempl uvek se trudim da ne idem daleko odo dobijenog iz aparata, posto je prilikom ekspozicije Lightmetar uvek na sredini, pa racunam da je apart to dobro izmerio i da ne bi trebalo previse da se menja u osnovi, medjutim to nije tako. Svakako ucim verovatno jednu od najkorisnih lekicja :) Lightmetar moze da ide +1, -1 ... Nije to nista strasno, samo nemoj da bude preko toga... Jedino sto moze da Vam pomogne je fotografisanje, vremenom cete shvatiti sami od sebe sta je dobro, a sta ne... Vas moze neko moze teorijski da naucis sta je sta i da vam pokaze, ali u praksi je dosta drugacije... Tako da za dobre fotografije praksa,praksa,praksa :D Ukusi su razliciti, ja licno volim malo tamnije fotografije i ostrije senke, sto kod portreta i nije bas okej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
metrocop Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 Moj savet nikako na sunce :) Ako bas mora onda blenda na f16 i blic ili zilberica da ispegla ostre senke... Ali generalno bezati od direktong sunca... Najbolji je 'lad ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Liridon Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 Moj savet nikako na sunce :) Ako bas mora onda blenda na f16 i blic ili zilberica da ispegla ostre senke... Ali generalno bezati od direktong sunca... Najbolji je 'lad ;) Pa sad, zavisi kako se uzme :) Sunce oko 10h ili mozda oko 17-18h je po meni bas pogodno za fotografisanje... 18h i zilberica = perfekcija :D Ja licno volim ostre senke, pogotovo ako je crno bela fotografija, ali je to pogresno kako sam vec i rekao :D Mislim da je u njegovom slucaju model trebao biti malo izlozen suncu, jer je previse sarena pozadina tj mesto gde stoji model i da je bio malo osvetljeniji oci bi same isle tu, meni je pogled dosta lutao i uglavonom kod osvetljenih delova na fotografiji, kada osvetlimo objekat navodimo posmatraca da gleda u to, hteo on to ili ne :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
metrocop Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 Jeste ali osvetljavanje fotografije ne mora nuzno da se radi izlaganjem dodatnoj svetlosti...vec moze i podesavanjem samog aparata... Ali opet kako ko voli :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 8, 2015 Author Report Share Posted May 8, 2015 Hvala na savetima :) Ovaj mi se narocito dopao "kada osvetlimo objekat navodimo posmatraca da gleda u to, hteo on to ili ne" ovo mi nije palo na pamet, mada bi verovatno vremenom i sam zakljucio tako nesto. Razmisljam sad nesto o nekim fotografijam na kojima pozadina nije bas nesto i odvlaci paznju od objekta u fokusu, dobro bi bilo da sam na tim fotografijama primenio ovako nesto, diskertno posvetljavanje objekta u fokusu kako bi naveo posmatraca da gleda tamo gde treba :) Zamenjena :P 21. H83A2843-2 by Nenad Ristic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
1odKolega Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 Ako je akcenat na modelu a ne na belim radama onda mu je mesto u hladu par metara iza, ovako, nije dobro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 8, 2015 Author Report Share Posted May 8, 2015 Akcenat je trenutno na obradi :P A tada je bi ko zna na cemu, trebalo bi da je na modelu ali losa ekspozicija, nedvoljno dobra obrada, sve u cilju dalje edukacije :) Ova bi trebalo da je idelana, histogram kaze upravo to, a ja sam se potrudio koliko je to bilo u mojoj moci da pogled posmatraca ide ka modelu :) 22. H83A2855-5 by Nenad Ristic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
1odKolega Posted May 8, 2015 Report Share Posted May 8, 2015 E vidis kako je vec bolje kad je model u 'ladu :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 8, 2015 Author Report Share Posted May 8, 2015 Dobro je sto ja umem da slusam ako nesto ne znam i sto sam neumoran ehhehe :P Link to comment Share on other sites More sharing options...
Foto turista Posted May 9, 2015 Author Report Share Posted May 9, 2015 Malo sam prosetao sa suprugom novog ljubimca 24-70mm f2.8L II :D:D:D 23. H83A3552-3 by Nenad Ristic, on Flickr 24. H83A3547-4 by Nenad Ristic, on Flickr Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts