Jump to content

Odlucio sam da napravim knjigu malu


Recommended Posts

zakljucio sam da na egleNskom govornom podrucju ima mnogo vise komonvelcana nego u eks ju isto-jezichana, i da je to onda bolje trziste, i odlucio sam da napravim knjigicu za rukije. moje neko razmisljanje - ako objavim knjigu, i svaki deseti kupac samo firme kenon kupi moju knjigicu i meni klonkne 1 zelencic-novcic u kasicu prasicu - odo ja na skijanje u avgustu i na more u januaru... :D

 

evo ovo mi je otprilike neki okvirni sadrzaj a s pocetka texta:

 

Table of Contents

 

Introduction

 

znaci ovde je sta i kako i tako to....

 

Reasons why this book is great

More about this book

 

ovde ih kao nesto ubedjujem da je moja knjiga do hah-chana

 

Chapter 1: Basic terms

Camera

Image sensor

Pixels

Lens

Aperture

Depth of field (DOF)

Shutter and shutter button

Light meter

Exposure

Focus and focusing

Viewfinder / lcd display

Tripods and monopod and other stabilizers

Gear bag, filters, batteries and other accessories

 

ovo kao neki osnovni pojmovi koji se cesto pominju pa da ih ukratko pojasnimo i definisemo..

 

Camera: how to choose proper camera for you

Image format – RAW or jpeg?

RAW format

JPG / JPEG format

ISO setting

White Balance setting

Aperture / depth of field

Shutter speed and shutter

Focusing and AF modules

Exposure and light meter

Composition / framing

Neko poglavlje

 

ovde sad to malo rasclanjeno u sitnija crevca. ovo (neko poglavlje) to mi tako stoji tamo na radnoj verziji naravno

 

Conclusion

 

ovde naravno navodim ljude na zakljucak da je to neverovatno ultrapametno sto su eto bas kupili moju knjigu - kad je budu kupili, i da su time pomogli pravedni cilj potpomaganja srpskih uvoznika da uvoze nemacko pivo, kao i ostale pravedne ciljeve koje cu finansirati potrosnjom tih eventualnih para kad ih zaradim.

 

ono sto sam teo da vas pitam - jel bi vi nesto tu jos dodali/oduzeli i t.d.

 

znaci svaka sugestija dobrodosla, kad se obogatim - pivo obezbedjeno. a i dok se ne obogatim, za pivo dva valjda ce se naci.

 

Link to post
Share on other sites

stock fotke za 0,25$, knige za 1$, sta je sledece bajpas za 10$?

Ono kao, otvori te, otcepi arteriju za 0,1% i zatvori po simbolicnoj ceni? :lol:

mada kada se covek zamisli, nije ti to losa ideja doco, samo je pitanje oko racunice, da li se to zaista prodaje?

Link to post
Share on other sites

pa zavisi od motiva.

moji motivi, (ovo mi verovatno niko ne veruje - eventualno ko je bio na svirkama poslednjeg mi benda (i čuo kako sviram/o) - će da mi poveruje) - za bavljenje bilo čime čime sam se do sada bavio - i za šta sam uzimao i uzimam pare - nikad nisu bile pare. mislim, pare su nekako podrazumevano stanje da ako nešto dobro uradiš - doći će i pare. neko ko baš ono stremi ka parama - on valjda na kraju i nabavi malo više tih para. jedino što neretko ne zna šta će sa njima dalje.. (zanimljivo, jelda?).

da l' će da se prodava - pa ne znam - videćemo. al ako i pet pitomaca uzmu i pročitaju knjigu - može čovek sam sebi u ogledalu da kaže - alal vera faco - pomog'o si nekom pitomcu. o.k. - sve je manje više već napisano - i taj pitomac bi ako želi da nađe informacije - našao iste i bez (mene) - al eto nije ni perina ni mikina nego je doktorova mala knjigica. to se zove kruženje pozitivne energije u prirodi. putniku namerniku u nevolji neretko pomogne totalni stranac.

pa onda - ako se čoveku u životu našao taj stranac ( a meni jeste - više puta), onda je red da i taj čovek nekad bude nekom drugom taj stranac ( fala bouzu - i u toj sam se situaciji našao više puta).

-pu - kako sam ovo lepo rek'o, pa dođe mi da sam od sebe kupim knjigicu :lol: (znate onaj film kad bata životinja izlazi iz zatvora, a radmila živković mu je žena koja se prostituiše, i on uleće u kuću - a mušterija je tu, i ona mu kaže - pa tako me je lepo čovek molio - i ti bi mu dao... :lol: :lol: )

Link to post
Share on other sites

Kao pocetnik, sada vec bolje reci amater, i neko ko je skoro procitao par knjiga o fotografiji i to bas ovog tipa, gledao kvalitetne tutoriale( lynda npr) i gledao klipice sijaset YouTube photographera, eve nekih mojih sugestija:

 

-Pozabaviti se GAS-om(Gear acquisition syndrome) ili kao jedan naslov, ili mozda u okviru svake price o nekoj opremi(recimo fusnote sa OPREZ, LEP PRIMER - fotografi koji su koristili jako malo opreme i sl.) . Ovo sve u cilju usmeravanja citalaca na prave stvari, i izbegavanje masovnog marketinga suptilno sublimiranog u zabavne, (kvazi) edukativne sadrzaje(ovde prvenstveno mislim na youtube fotografe koji su vise marketinski revieweri i sales repovi)

 

-Objasniti citaocu zasto je slikanje kamerama sa manuelnim podesavanjima razlicito od cellphone snapshotova i selfija. Recimo meni pada na pamet analogija izmedju fastfood-a i normalno pripremljenih jela u cijem pravljenju treba posvetiti vremena i izgraditi vestine. Naravno vecini jela nece biti na nivou Jamie Olivera ali ce ipak imati neku vrednost, dozivljaj, secanje ili uspomenu samom pojedincu i/ili njegovoj porodici, prijateljima i sl. . A za fastfood naruci se, nakrka se, izbaci ito je to(slikas nesto zanimljivo iz ruke, sharujes, zaboravis). Recimo posle introductiona mislim da bi dobro legla ovakva neka spika.

 

-U poslednjem delu posvetiti paznju razlicitim putevima kojima se kao fotograf moze krenuti. Takodje napomenuti koliko je

i u bavljenju fotografiji bitno voleti ono sto radis, pa to rezultuje pre ili kasnije i dobrim fotografijama ili jednostavno kvalitetno utrosenim vremenom. a ne juriti samo za parama, i onda ostanes zakucan na nekom stagnacijskom nivou zarade(a i fotografija) i nemas mira sam sa sobom kako da se pomeris(jer ti je pristup los i on je izvor problema).

Jbg, nisu svi verzirani u ekonomiji/logici da razumeju da je novac put/infrastruktura do neceg, odnosno da je sam po sebi u sustini nista, pa posledicno i ljudi koji ga shvataju suprotno tome prete sebi da im humanost bude nistavna.

 

To je par mojih misli o tome sta jos ne bi bilo lose da se procita u ovakvim knjigama za pitomce. Iz ugla zelenog kadeta :)

Link to post
Share on other sites
ono sto sam teo da vas pitam - jel bi vi nesto tu jos dodali/oduzeli i t.d.

 

znaci svaka sugestija dobrodosla, kad se obogatim - pivo obezbedjeno. a i dok se ne obogatim, za pivo dva valjda ce se naci.

 

 

 

U zavisnosti koliko zelis da ti bude obimna knjiga, moze da se doda nesto generalno o samom svetlu, tj. svetlosti i kvalitetu iste.. Tu mozes i da pomenes modifikatore svetla, bliceve itd. Ja bi jos ubacio i najosnovnije o obradi fotografije.

 

Link to post
Share on other sites

fala ljudi. slowmotione - hvala na sugestiji, moguće da ću da upotrebim tu neku priču, pošto inače te neke paralele piskaram za nešto što piskaram na temu klopanja, pošto sam inače klasični proždrljivac - ovisnik o klopi. (iako, zanimljivo, neretko klopam jednom dnevno :rolleyes: )

y. sađda pročitam ovog drugara

alexandar, neću to, oću ono baš baš za početnike rukije. tipa - kao što sam svojevremeno malo nešto napisao drugarima ribolovcima i akvarijumcima - ono - kupio čovek aparat da uslika svoj hobi - pa kao aj-šta sad. taj neki zonfa.

 

ako neko ima još nešto da doda- neka to kaže odma, ili neka razmišlja o tome pa nek kaže, ali neka ne ćuti ! (dakle suprotno od onog u filmovima kad se svadbuju pa kad popa kaže -il govor'te sad, il ćutite zauvek, pre nego što opečatim ... -a ono prva žena mladoženjina stroje dece u frimentlu australijanskome, a radnja u Goteshsafen luci onamo u jevropi :) )

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...