Jump to content

Odakle krenuti?


sam/u/raj
 Share

Recommended Posts

Hocu da krenem sa 3d modelovanjem, za pocetak za sebe, dok ne naucim da radim relativno dobro, a kasnije mozda i krenem da radim kao freelancer. Znam da radim u sketchup-u, u principu mogu dosta stvari da napravim, osim nekih predmeta koji imaju zaobljene ivice kao npr.

kraljevska-stolica-1880-g-odlicnom-stanju-5.000-kn-slika-10605082.jpg

E sad moje je misljenje da sketchup nije toliko trazen za izradu 3d modela u poslovima, pa vas pitam koji biste mi vi program preporucili da ucim kao sledeci ili da izucavam sketchup dok ga ne naucim u potpunosti ili je to gubljenje vremena u smislu da se on ne koristi toliko i bolje je fokusirati se na neke dr. programe?

 

Pozdrav svima i hvala unapred na odgovorima. :D

Link to comment
Share on other sites

Uvek gledaš koji je najzastupljeniji program za koji se najviše prave pulinzi i naravno za koje ima najviše tutorijala. Moje mišljenje je da je je Sketch up poluamaterski program iako vidim da ga mnogi znaju jer je i lak za učenje. Ovim redom Maya za animaciju, Max za modelovanje arhitektura, automobili, razni predmeti, C4D je dobra pa Rhino. Skineš osnovni tutorijal, on te uvede u program a onda u odnosu šta se specifično interesuje izabereš specifični tutorijal npr samo modelovanje auta.

Link to comment
Share on other sites

Probaj Blender, besplatan je, dosta veliki community. Ova podela Maya za ovo, 3dsMax za ono je tebi totalno ne vazna...

Sketchup je program za arhitekte da sto lakse svoje ideje realizuju, taj program je realno g**no za bilo sta drugo...

Link to comment
Share on other sites

Uvek gledaš koji je najzastupljeniji program za koji se najviše prave pulinzi i naravno za koje ima najviše tutorijala. Moje mišljenje je da je je Sketch up poluamaterski program iako vidim da ga mnogi znaju jer je i lak za učenje. Ovim redom Maya za animaciju, Max za modelovanje arhitektura, automobili, razni predmeti, C4D je dobra pa Rhino. Skineš osnovni tutorijal, on te uvede u program a onda u odnosu šta se specifično interesuje izabereš specifični tutorijal npr samo modelovanje auta.

Po ovoj tvojoj klasifikaciji ja bih trebalo da ucim max. Obicno bih kreirao neke zgrade, enterijer, eksterijer, mozda nekad u buducnosti neka vozila.

Kakvo je tvoje misljenje o autocad-u? Cini mi se da se za njega najvise culo, a time i najpopularniji, za njega zna cak i moj otac, a covek je vodoinstalater. :D

Link to comment
Share on other sites

tja, nije Hudini toliko komplikovan.... ako imas sklonosti ka takvom nacinu razmisljanja. Nekome ko je odrastao uz papir i olovku, vodenjake, tempere, odbojno je da za svaku sitnicu poteze neke tamo nodove, C++ i slicna cuda muda :mrgreen:

Ali stoji da je potrebno pomnogo vise vremena za Hudini nego za ostale programe. Pa ko voli nek izvoli.

 

Zbrush.... eeee da mi je dinar za svaki put kad sam procitao da neko kaze da je komplikovan, da ima nenormalan interfejs i slicno ^_^ A kad pitas ljude kako bi to oni uredili, ne znaju. Ili porede sa mudboxom koji je prema Zbrushu bas ono sto mu ime kaze. Stvar je prosto u tome da on ima toliko mogucnosti da je to malo teze upakovati drugacije ili na nacin kako to radi Autodesk. A kad pogledas tu se vracamo na ono kako ko gleda na stvari... nekome je Hudini legao ko guza na nosu, drugi ga izbegavaju.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Moj najveći problem na početku je bio taj što sam se trudio da naučim softver a suština mi je promačinjala (ako je ovo uopšte reč..? :unsure:)

 

Pokušaj prvo da sagledaš suštinu kompletnog procesa kreiranja trodimenzionalne grafike. Moja greška je bila što sam mislio da je to gubljenje vremena, ''znam ja to'', i tako dalje... Znači - greška. Počni, dakle, od POJMOVA - šta je vertex, edge i face, šta je Poly, Subdiv, Nurbs, topologija, rig, render, pasovi, kompoziting, kako radi svetlo u osnovi (''Ja l' je talas, ja li je čestica, ja l' je nešto gore od oboje!''), razlika između teksture i materijala, UV, itd. Moje mišljenje, na osnovu vlastitog iskustva, je da je ovo suštinski važan deo koji (verovatno mnogi) početnici preskoče, želeći što pre da naprave nešto, pritisnu dugme i iskoči gotova stolica, svemirski brod ili čajnik.

 

Takođe, opet iz iskustva - ne misli da, ako te zanima isključivo modelovanje, treba da preskočiš ostalo. Ja sam, recimo, koristio zBrush za still rendere. Naučio softver, sve super, uzmem tablu i mažem četkama po modelu kol'ko mi duša hoće, GoZ-ujem ga u Mayu, uradim teksture, pustim render, odem na produženi vikend i, kad se vratim - sve gotovo. Onda se pojavi situacija u kojoj treba da uradim organski model za animaciju... Dalje ne pitaj ništa :)

 

 

Ovako nešto može puno da pomogne. Nisam gledao, ali izgleda kao dobar šlagvort. Takođe fxphd.com ima jako dobre tutorijale, baš zato što imaju suštinski a ne ''klikni ovde, klikni onde'' pristup.

 

Ako to preživiš i ostaneš i dalje zainteresovan za 3D, onda tek poteži torrente sa softverom :P

 

Verovatno će se svi složiti da u ovom poslu, ako ga iole ozbiljnije radiš, nema ''samo jednog softvera'' (sem ako nemaš još 3000 kolega koje rade na istom projektu, firma ti se ne zove Ubisoft i posao ti nije da praviš samo crepove za građevine u novom Assassin's Creed naslovu, mada je i to pitanje), a sigurno je da nijedan nije sveti gral 3Da. Imaćeš jedan bazičan ali, kako vreme bude odmicalo, postaće ti prirodno da učiš sve po malo. I spremi se na to da ćeš učiti uvek i zauvek. Na sreću ili žalost, ali ovde se stvari menjaju na mesečnoj bazi, tako da od pristupa ''ja sam to naučio'', kao što je to slučaj u nekim drugim profesijama, nema gotovo ništa. (Gde se opet vraćamo na početak - ako suštinski razumeš, na primer, kako Mental Ray simulira svetlo, onda će ti trebati mnogo manje vremena da skontaš koja je razlika između njega i Arnolda. Ona poslovica: ''Nahrani gladnog ili ga nauči da peca..'', znaš već

).

Pogledaj malo i koji tipovi softvera postoje. Termini kao što su procedure, organsko i hard surface modelovanje, itd. Vidi koja je razlika između ovde pomenutih softvera - zašto i kada Maya, Houdini, zBrush...

 

 

Eto, tako za početak.

 

Srećna plovidba i samo uporno i vredno radi. Ovaj posao je kao six pack na stomaku - ako hoćeš da šetaš pločice moraš puno da se cimaš, a jednom kad ''izrastu'', moraš da ih održavaš :)

 

I, na kraju, u vezi sa sKečapom - gledaj na njega kao da si uzeo neki mnogo nabudžen digitron i zapalio u CERN da sa njim računaš brzine u hidronskom kolajderu. Ne može se biciklom na Moskvu! :)

Link to comment
Share on other sites

Dobri su svi saveti, ali mislim da jedan krucijalan nedostaje (ukoliko ovo ne želiš da radiš samo iz hobija).

Ako ćeš kao freelancer da radiš, potrebna ti je žica trgovca. Pa čak i ako radiš negde full-time, ti kao početnik možeš imati veću platu od nekoga ko je dosta bolji od tebe, ali neumešniji u pregovaranju. Jbg. Ko i svaki drugi posao.

Šta god radio, probaj dobro da se prodaš.

I najbitnije, bolje jedan dobar rad, nego pregršt prosečnih.

I još bitnije: Nikoga ne interesuje koliko si malo vremena uložio, ili nisi imao vremena, ili tetki išao po lek, samo ih interesuje ono što vide.

Tako da opaske uz radove, tipa: "Ali ovo se renda pola minute... ali imao sam kratak rok... ", ne pale.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...