Jump to content

Vesele panorame zalaska Sunca

yagodinac

Recommended Posts

Znaci mora da se vratim jos jednom 😛

Bilo bi dobro da napravis profil na flickru i tamo kacis fotke pa ovde linkujes, da se vidi cime je snimljeno, kamera, objektiv i ostali podaci... Flickr je stabilan, linkovi rade od pre 6god i duze za razliku od nekih drugih portale, a korisno je da se fotka sagleda iz vise uglova kako iz likovno estetskog tako i tehnickog... Jer recimo mene zanima koliko si doda ekspozicije u obradi da bi izbalansirao svetlo, da li je fotkano iz ruke itd, a nekog ce na to sve da zanima koja je kamera i koji senzor sa kojim si postigo dobre rezultate ako su dobri i tako, ima vise materijala da se prozbori stosta korisno 🙂

11 minutes ago, Argon_ said:

shit happens 🙂

uzgred zna li neko kako da linkujem fotku sa Flickra ovde, koliko vidim to se malo promenilo... 

Ovako 😁

Kliknes na fotku na flikeru da je otvoris da se vidi samo ta fotka, pa taj link na tako otvorenu fotku kopiras ovde, kad ga kopiras sacekja 1~2sec pojavi ce se fotka, klines da postavis poruku i tananana, to je to 😛

E sad sto se tice fotke, jedan mali kolegijalni predlog za neki naredni put kad budes imao scenu slicnog sadrzaja 🙂
Probaj kad imas scenu koja je ovako u svakom delu kadra i bez dodatne obrade prirodno kontrastnog sadrzaja u svakom smislu, po malo kolornom, prilicno u odnosu tamno svetlo, i veom kontrastna u oblicima, probaj da nadjes pravu meru pa nesto da prigusis malo u odredjenim delovima jer ovako deluje kao da nisi mogo da se odlucis sta da naglasis pa onda daj sve, a to obicno ispadne afektirano oku ne tako ugodno kao sto bi moglo da bude, bude groteskno sto samo po sebi nije probelem, problem je ako nema razloga da tak izgleda.

Ovde bi bilo najlogicnije da glavni motiv koji se namece kao glavni samim kadriranje, svojom velicinom, da bude blago naglasen u odnosu na ostatak kadra jer zbog velicine nema potrebe preterivati sa dodatnim naglasavanjem, ali teko da ne bude taman pevise, bez detalja i tako to, a sve ostalo u manjoj ili vecoj meri prigusiti prem potrebi da se postigne prava mera, dobar balans. Ima prostora i bojama da se odvoji glavni motivi od negativnog prostora, sve po malo i nadje se na kraju prava mera 🙂

Ovo je jedna moja fotka u skladu sa temom gde sam uradi gotvo isto sto i ti, mada ne u toj meri... Mnogima se dopada al ja znam da je ovde trebao malo bolji balans da se postigne izmedju neba, vode i objekata na zemlji... Jednostavno nisam umeo to da uradim, sto je najgore nisam uspeo da vizuelizujem u glavi kako bi trebalo u odnosu na to sto vidim, i na kraju sam ostavi ovako kako mi je prihvatljivo do neke drug prilike.

Luzern...

Hvala...Pa u principu moglo bi to i tako...

Ja sam samo malo (za nekih 10% otpr.), posvetlio ovo ˝traktorče na vodi˝ , a sve ovo ostalo sam obrdjivao samo da bi dobio što zanimljiviji kolorit na celoj fotki. Pre i za vreme obrade sem te 2 ideje vodilje, drugih ideja nisam ni imao.

Sad sasvim je moguće da je to na kraju rezultiralo tako kako si ti primetio, ne kazem...

edit:  Ova tvoja fotka stvarno jeste dobra, ali kao da ne znaš gde pre da je pogledaš jer je na svim mestima podjednako interesantna.

Ispade na kraju da nije dobro kad je na fotki sve dobro... 😁

Mislim da bi na jedan CPL resio ovde stvar da umiri ove refleksije na vodi, jer bi ovaj gornji deo fotke bio sasvim ok i bez ovog ˝jakog˝dela dole...

• Like 1

4 hours ago, Argon_ said:

Ispade na kraju da nije dobro kad je na fotki sve dobro... 😁

Ne ispada nego to na neki naci jeste tako zavisi iz kog se ugla posmatra... To sto je sve tehnicki dobro nista ne znaci sem da je tehnicki korktna fotka, lepa ako je lepa, i to je to, ostaje neiskoriscen umetnicki potencijal, ono sto vecina pominje i pokusavaju na silu da stvori da fotka prica neku pricu pa prave besmilene kadrove mlakog narativa misleci kako su napravili neprolazno vrednu fotografju.

Jednostavno kao i neko dramsko delo tako i svaka rezirana fotografija sem ako nije apstraktna ili nadrealna, treba da ima nesto sto moze da se definise kao uvod u radnju, razradu i zakljucak, a ne samo radnju, ili konkretan prikaz/zakljucak (mislim moze u dokumentarnoj recimo), ili jos gore samo uvod iz kog se ne nazire nista ni u najbujnijoj masti posmatraca 😛 E sad nista ne fali ni da bude samo lepa, ali ako nije ni lepa e onda je to teska snapcina 😁

Ova moja fotka refleksije moze nekome da bude lepa, nesto poput razglednice sto ja nacesce i radim, ali ne moze da se definise kao nesto vise od toga... Nema tu nekog proseravanja recima kojim cu ja sada da nesto sto je razglednica napravim da je nesto vise, da ne znam sta, prica neku pricu jer toga nema... Vecina pejzasnih fotografija nema taj momanat ne znam kako izrazenog narativa, zapravo veoma je tesko da se postigne nesto poput ove dve u osnovi peljzazne fotke koju cu sad postaviti,  da se sastavom scene stovori nekakav narativ jednim elementom u samoj sceni ili sinergijom 2 elementa i naziva na fotografiji "Lumberjack's house...".

Ja se drzim toga da ako sastav scene pruza dovoljno materijal onda to treba iskoristiti da se stvori neki narativ, ako ga nema onda brate samo da je lepa i cao bez zanosenja da sad svi mi pravimo neku umetnost koja prica ne znam kakvu pricu nasim samo lepim, ili cesto cak ni lepim fotografijama 😛

End of summer...

End of summer...

Lumberjack's house...

Lumberjack's house...

• Like 1

• 5 months later...
  • 2 years later...
  • 2 months later...