Jump to content

Poredjenje FoV (35-58-85-135-200mm)


Recommended Posts

Jedna od stvari koju je jako tesko bilo naci na netu je poredjenje objektiva sa istim kadrom. Npr uvek sam hteo da vidim kako ce pozadina izgledati na istom kadru sa dva razlicita objektiva, ali dva objektiva razlicitih duzina. Tipa 50mm vs 85mm oba na f1.8. Ili jos teze je bilo naci 135/2.8 vs 85/1.8.

 

Ono sto sam odmah skapirao kad sam pocinjao, da isti kadar mogu da zadrzim samo ako se ja pomerim korak napred ili pozadi ako poredim 85mm i 50mm. I tu dolazimo do mesta gde pocetnici imaju problem. Menjanje perspektive. Objektivi razlicitih duzina (tacnije ziznih daljina), logicno imaju drugaciji i ugao gledanja, ako mogu tako da kazem.

 

Duzi objektivi, npr 200mm, sabijaju pozadinu, sto znaci nesto sto je iza subjekta 20-tak metara, ce delovati blize kroz 200mm. Ako odemo u drugu krajnost, siroki objektivi, tipa 28mm, to nesto iza subjekta ce delovati dalje. Sa objektivom od ~50mm ce delovati najrealnije.

 

To nema veze sa DoF, koji ce na 50mm f4 i 200mm f4 biti identicne dubine, ali ce se odraziti na pozadinu, na 200/f4 ce izgledati kao da je sve mutnije najvise zbog kompresije pozadine i uvecanja iste.

 

Tu dolazimo i do portreta, na ispod 50mm ako se mnogo priblizimo subjektu, lice ce izgledati spicastije, nos ce doci u prvi plan itd, jer perspektiva zavisi od distance od subjekta, i sam tim je vise naglasena, iz prostog razloga sto za isti kadar moramo vise da se priblizimo (u poredjenju sa npr. objektivom vece zizne daljine). Sa preko 200mm se desava kontra toga. Meni licno najlepse izgledaju portreti sa 50-85mm, dok nekome ce izgledati bolje sa 135mm pa i vise. Mada, po mom skromnom misljenju, ne treba izbegavati objektive razlicitih duzina samo zbog toga, svaki ima svoju upotrebu, i u zavisnosti od udaljenosti i kadra, svaki moze biti super.

 

 

Da krenemo od 35mm, gledao sam da Jelena bude uvek na istom mestu u kadru koliko je to god moguce. Ovde se vidi ceo drvored, i skoro ceo blok zgrade. Lice je izduzeno i telo deluje kao da se prsi.

35mm (Canon 35/2 @f2)

16716687156_98562a7179_c.jpg

 

 

Na 58mm se vec vidi manji deo zgrade, koja sada deluje srazmenrnije, vec se vidi i betonski kontejner (ono ofarbano u plavo), koji se na 35mm uopste nije video jer je zbog sirine otisao iza devojke. Lice vec izgleda normalnije.

58mm (Helios 58/2 @~f2.2)

16556477649_faff9137de_c.jpg

 

Opet na 85mm, razlika je uocljiva, vidi se manji deo zgrade, kontejner je otisao vise desno, a drvored polako izlazi iz kadra. Kao sto sam i gore vec rekao, 85-ica je za ovu razdaljinu taman, glava i telo deluju najbolje i najrealnije.

85mm (Canon 85/1.8 @f2)

16556479519_59536ba50a_c.jpg

 

Na 135mm kompresija postaje dosta uocljivija. Drvoreda vise nema, ostaju dve bandere i mali deo zgrade. Kompresija radi svoje i lice postaje spljosteno. Zavisi naravno i od oblika glave. Nekim ljudima ce bolje stajati 135+mm, nekima nece.

135mm (Revuenon 135/2.8 @f2.8)

16741406821_e202261de2_c.jpg

 

Ovde vec pocinje ozbiljnija kompresija, onaj kontejner sto je na 35mm bio iza nje sad nestaje u desnoj strani kadra, odlazi jos bandera, vidi se samo delic zgrade, a mali zidici deluju kao da su odmah iza nje.

200mm (Jupiter 21M 200/4 @f4)

16122644063_d0a30e86ed_c.jpg

 

Ovo sam napisao jer sam ja imao problem da nadjem, uporedim itd. Iskusniji, ovde na forumu, su meni ovo pisali, i ja sam sam trazio dalje sta me je interesovalo ali posto je to rasuto ovde po forumu i svetu, odlucih da stavim sve u jednu temu i jos sa primerima. Nadam se da ce nekome ko pocinje pomoci, ali ne bih voleo da se ovo pretvori u prepucavanje o velicini senzora itd, potrebnosti plitkog dof-a itd. Namerno sam ovo pisao sto prostoje moguce, tako da bih molio bez vise fizike, preteranih tehnikalija itd. Zelim da ovo ostane kratko i jasno, i lako razumljivo nekome ko zeli da nauci i sazna koji mu objektiv treba.

Link to post
Share on other sites

E pa hvala na podrsci :)

 

Planiram da uradim jos jedno poredjenje, ovog puta vezano za velicinu senzora, posto je i to nesto gde pocetnici imaju problem. Kako razlicitia velicina senzora kroz isti objektiv utice na konacni ishod. FF i aps-c imam, pa cekam Rumuna da mi odgovori na pp :P

Link to post
Share on other sites

E svaka ti čast! Meni je ovo veoma koristilo, verovatno će i ostalim početnicima....

 

Sa nestrpljenjem iščekujem sledeću temu koju najavljuješ jer sam se više puta pitala da li ja stvarno želim FF ili mi i nije toliko potreban da bih dobila zamišljeno-očekivane rezultate. Tvoja tema će mi to sigurno razjasniti...

 

:rolleyes:

 

 

Volim Zonu! :D

Link to post
Share on other sites

Cestitke na trudu i volji , bilo bi dobro da je vise ovakvih primera.

 

Jeste da se gotovo svi primeri i tutorijali mogu naci sto na youtube-u sto na drugim izvorima, ali lepo je imati nesto konkretno i na DZ.

 

 

Gledajuci tvoj primer, ja sam se odmah setio ovog videa :

 

Kad smo vec kod videa, verujem da ne bi bilo tesko da neko napravi video kanal sa ovakvim opstim primerima, na nasem jeziku, za pocetnike a i one "starije".

 

 

Pozdrav.

Link to post
Share on other sites

Uz sve pohvale možda samo fali informacija koja bi značila početnicima (a i drugima za orjentaciju), da se uz svaki snimak kaže koja je bila i udaljenost od objekta. Ne mora egzaktno u metrima, može i otprilike u koracima (za date primere lupam: l fotka 3 koraka, driga 5 itd). Jer kod ff i m4/3 za istu veličinu objekta u kadru razlika u udaljenosti može biti značajna, što često treba uzimati u obzir (zbog uslova i prostora u kome se radi).

Link to post
Share on other sites

Hvala svima, mnogo mi je drago sto vam se svidela ideja. Bice jos toga, stvarno mislim da bi trebalo da bude na jednom mesto sto vise stvari, verujem da ce to smanjiti gomilu istih pitanja, kao i da ce pomoci mnogima da shvate sta se tu desava.

 

 

Link to post
Share on other sites

Bravo za ovo. Prvih par godina je bilo vise takvog pristupa i entuzijazma raznim temama pa su neke i danas nalaze kao "sticky", ali je na zalost, kao sto kazes, more price rasuto po forumu i bas se treba pomuciti da se pronadje, pa se cesto iste price bespotrebno vrte u krug. Tako da podrzavam svakog ko nesto ume i ima volje da podeli na ovakav nacin, plus da urednici zakace medju "vazne teme" one koje se ocene kao takve.

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Uz sve pohvale možda samo fali informacija koja bi značila početnicima (a i drugima za orjentaciju), da se uz svaki snimak kaže koja je bila i udaljenost od objekta. Ne mora egzaktno u metrima, može i otprilike u koracima (za date primere lupam: l fotka 3 koraka, driga 5 itd). Jer kod ff i m4/3 za istu veličinu objekta u kadru razlika u udaljenosti može biti značajna, što često treba uzimati u obzir (zbog uslova i prostora u kome se radi).

Nisam ranije video ovo, al ajde nikad nije kasno. Ako si fotku sa 50mm napravio sa dva metra, za "isti" frejm sa 25mm prici ces na 1m, sa 100mm odaljices se na 4m. Sa 135mm odaljices se na 5,4m. Mislim da je jasna proporcija.

 

Sto se tice FF prema m43. Ako radis sa objektivima ekvivalentnih ziznih daljina (npr 25mm na m43 i 50mm na FF), rastojanja za isti frejm su identicna (ako odbacimo razlike u odnosu stranica tj aspektu).

Link to post
Share on other sites

Ajd definisi sta su to uslovi u kojima rezultati nisu isti. Ako mislis da poredis 35mm na kropu sa 35mm na FF, sto vidim da ovde jos uvek mnogi cine to je bez ljutnje besmisleno. S druge strane ako radis sa ekvivalentnim ziznim daljinama (npr. 85mm na FF i 50mm na 1,5x kropu) rezultati mogu biti prakticno potpuno identicni.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...