maki101 Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Dosta diskusije u svetu oko toga koje je boje ova haljina, negde sam pročitao da otprilike u proseku 75% ljudi vide kao zlatno belu a 25% vidi crno plavu pa me interesuje da li se percepcija fotografa razlikuje ili ne zavisi od toga čime se ko bavi Link to comment Share on other sites More sharing options...
barcode Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Bocni je u PS, boje na ovoj fotki su plava i zlatna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzonivajsmiler Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Ček majstore - stručno pitanje Koje je boje ZAISTA haljina ili kako se vidi na ekranu? Mslm ako neko vidi crno/plavu haljinu na svom ekranu ... Evo ako je ja "bocnem" u PSu vidim zeleno ljubičastu haljinu.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bamby Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Test raspoznavanja boja Link to comment Share on other sites More sharing options...
KerimPaucina Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 ^ preseko sam se na broju 14 :lol: Meni vazda bila crno plava Link to comment Share on other sites More sharing options...
Duh sa sekirom Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 A nigde ne pise da su je svi gledali na razlicitim ekranima. Na jednom je crna i i plava (neka nijansa) a na drugom je bela (ako je uopste i bela) i zlatna. Ako mene pitate, cisto pro*eravanje zaludnog naroda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dzonivajsmiler Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Haha da, ta 14tica... Reko, vidi ne vidim broj, mora da nešto ne valja... http://www.etonline.com/news/160391_the_wh...ith_the_debate/ Evo ja sam se preobratio i bela i zlatna više nikada neće biti iste..... Link to comment Share on other sites More sharing options...
maki101 Posted March 1, 2015 Author Report Share Posted March 1, 2015 A nigde ne pise da su je svi gledali na razlicitim ekranima. Na jednom je crna i i plava (neka nijansa) a na drugom je bela (ako je uopste i bela) i zlatna. Ako mene pitate, cisto pro*eravanje zaludnog naroda. Sinoć sam sa nekim društvom gledao ovu sliku na istom mobilnom telefonu i svi su je osim mene videli kao belo zlatnu kombinaciju tako da nije samo do ekrana nego i do percepcije samog posmatrača, u realnososti haljina je plavo crna ali zbog svetla mnogi je vide drugačije http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/14548...sniti-gif-video Link to comment Share on other sites More sharing options...
xanadu Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Koji je ovo trip, malopre kada sam glasao je bila zlatno-bela. Sad je crno-plava :( Link to comment Share on other sites More sharing options...
unread Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 zadnjih par dana de god da krenem netom, malo malo pa ova 'aljina...wtf Ps. Mrzi me da ulazim u biologiju, fiziku, hemiju i psihologiju :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
djoledj Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paris-Texas Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemo Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Jel menjana slika iz prvog posta? Ja sam prvo video belo-zlatnu, onda sam odgledao ove video klipove, vratio se na fotku i sad vidim crno-plavu!!!!! :huh: :huh: :huh: Link to comment Share on other sites More sharing options...
barcode Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Ček majstore - stručno pitanje Koje je boje ZAISTA haljina ili kako se vidi na ekranu? Mslm ako neko vidi crno/plavu haljinu na svom ekranu ... Evo ako je ja "bocnem" u PSu vidim zeleno ljubičastu haljinu.... Pod bocni mislim uzmi boju pipetom, pa na beloj pozadini crtaj tim sto si dobio. Dobices plavu i zlatnu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nemo Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Sad mi je nekako svetlo plavo-zlatna :D :D :D :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
lvuletic Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Ma bre belo - zlatna seljana sa omašenim WB koji je povukao u plavo. Prvo ko gleda, na kom monutor, kakvo je osvetljenje u prostriji i najbitnije, ko je i kako slikao jer ovome ko je ovo napravio bih prvo nalupao šamare jer je retardiran :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
unread Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 ^ tacka Link to comment Share on other sites More sharing options...
rmilenko Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Bojim se da to na kom monitoru i pod kojim uslovima se gleda slika - nema veze. Kao sto nije ni bitno koje je ZAISTA boje haljina. Ono sto je poenta cele price: koje boje VIDIS na haljini? (a ne ko i zasto i kako je omasio WB) Dakle, na istom monitoru pod istim uslovima, supruga vidi crno-plavu (zamalo pa teget) a ja zlatno-"belu" (tj. sveeeeeeeetlo plavu). Ono sto utice na razlicitu percepciju boja u istim uslovima (na primeru moje supruge i mene) moze biti razlicit odnos onih nesretnih foto-receptora u oku. Tacka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
barcode Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Upravo tako. Nema apsolutno nikakve veze sa monitorom i ambijentalnim svetlom, ni sa belim balansom, poenta je sta ko vidi i zasto. 20 ljudi, stavio sam mobilni na sto, instrukcija je bila da svi pogledaju jedan po jedan i ne kazu nikom koju boju su videli dok svi ne zavrse. Niko nije znao zasto ih to pitam i o cemu se uopste radi. 13 zlatno - bela (10 zenskih i 3 muske osobe) 7 crno - plava (svi muski) Tacka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
unread Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Ja se evo bas trudim al ne vidim crnu pa da me ebete svi zajedno... Link to comment Share on other sites More sharing options...
barcode Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Uzmi fotku, ubodi pipetom pa crtaj po belom. Boje su plava i zlatna :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
lvuletic Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Ama bre, dosta više :) Boje su da je omašen WB Link to comment Share on other sites More sharing options...
barcode Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Link to comment Share on other sites More sharing options...
unread Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Ko sivi sneg.. Ps. " ne jedite zuti sneg" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sale72 Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Koji je ovo trip, malopre kada sam glasao je bila zlatno-bela. Sad je crno-plava :( +1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts