Jump to content

I koje je boje haljina?

maki101
 Share

68 members have voted

1. 1. Koje je boje haljina

• Belo zlatna
      35
    • Crno plava
      33

Recommended Posts

Dosta diskusije u svetu oko toga koje je boje ova haljina, negde sam pročitao da otprilike u proseku 75% ljudi vide kao zlatno belu a 25% vidi crno plavu pa me interesuje da li se percepcija fotografa razlikuje ili ne zavisi od toga čime se ko bavi

JNZSC.jpg

• Replies 117
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

A nigde ne pise da su je svi gledali na razlicitim ekranima. Na jednom je crna i i plava (neka nijansa) a na drugom je bela (ako je uopste i bela) i zlatna. Ako mene pitate, cisto pro*eravanje zaludnog naroda.

Sinoć sam sa nekim društvom gledao ovu sliku na istom mobilnom telefonu i svi su je osim mene videli kao belo zlatnu kombinaciju tako da nije samo do ekrana nego i do percepcije samog posmatrača,

u realnososti haljina je plavo crna ali zbog svetla mnogi je vide drugačije

http://www.telegraf.rs/zanimljivosti/14548...sniti-gif-video

Ček majstore - stručno pitanje

Koje je boje ZAISTA haljina

ili kako se vidi na ekranu?

Mslm ako neko vidi crno/plavu haljinu na svom ekranu ...

Evo ako je ja "bocnem" u PSu vidim zeleno ljubičastu haljinu....

Pod bocni mislim uzmi boju pipetom, pa na beloj pozadini crtaj tim sto si dobio. Dobices plavu i zlatnu.

Ma bre belo - zlatna seljana sa omašenim WB koji je povukao u plavo. Prvo ko gleda, na kom monutor, kakvo je osvetljenje u prostriji i najbitnije, ko je i kako slikao jer ovome ko je ovo napravio bih prvo nalupao šamare jer je retardiran :D

Bojim se da to na kom monitoru i pod kojim uslovima se gleda slika - nema veze.

Kao sto nije ni bitno koje je ZAISTA boje haljina.

Ono sto je poenta cele price: koje boje VIDIS na haljini? (a ne ko i zasto i kako je omasio WB)

Dakle, na istom monitoru pod istim uslovima, supruga vidi crno-plavu (zamalo pa teget) a ja zlatno-"belu" (tj. sveeeeeeeetlo plavu).

Ono sto utice na razlicitu percepciju boja u istim uslovima (na primeru moje supruge i mene) moze biti razlicit odnos onih nesretnih foto-receptora u oku. Tacka.

Upravo tako. Nema apsolutno nikakve veze sa monitorom i ambijentalnim svetlom, ni sa belim balansom, poenta je sta ko vidi i zasto.

20 ljudi, stavio sam mobilni na sto, instrukcija je bila da svi pogledaju jedan po jedan i ne kazu nikom koju boju su videli dok svi ne zavrse. Niko nije znao zasto ih to pitam i o cemu se uopste radi.

13 zlatno - bela (10 zenskih i 3 muske osobe)

7 crno - plava (svi muski)

Tacka.