Jump to content

Imternet provajderi u Bg

alekba

Recommended Posts

Verujem da je bilo ovakvih tema u proslosti, no kako je ovo mlada i perspektivna :rolleyes: grana privrede, stvari se menjaju i ono sto je vazilo juce ne vazi za malo sutra... i tako to.

Uglavnom net dobijam preko "Maksneta" a koja je to gomila ( u obliku jednog od 100 kila ), lazljivih, nepriucenih hohstaplera, ne vredi da pricam... jerbo ce na kraju da bidnem posr@t sto sam dosad imao posla sa tim i takovim g@vnarima.

Elem, prezivljavam na NBGD, ( blok 63 ), probao sam preko http://www.kombeg.org.rs/Komora/udruzenja/...ti.aspx?veza=45 da dojdem do nekih informacija... al' bre nece da moze. Podosta te gospode ne postoji ili ne pruzaju internet usluge ali zato imaju kombi prevoz, pranje tepiha i tako te IT usluge :huh: Verovatno je banda poapala Ratel ceritifikate onako za svaki slucaj... da im se najde.

Nazvao sam postu, pogledao neke od prisutnih na prebrojavanju... cene su razlicite, od Pupina koji brije ispod koze do Targo telekoma koji ako sam dobro procitao daje 24/12Mbs za 1600 RSD? Interesuje me da li neko ima preporuku ili jos bolje upozorenje.... koga je bolje izbegnuti. Mislim, dovoljno me je smarao ovaj hohstapler ne potrebujem sledeceg da me keca.

tako, hvala unaprijed za savete & misljenja :)

Uh, teško pitanje. Preko koga ti ide kablovska? Ja sam na Radijus Vektoru i onoliko koliko su bili otpad pre par godina toliko su danas dobri. Što se neta tiče, TV je ionako standardna manje - više svuda.

Pominjem ih jer sam ja u 61-vom, ne znam da li rade 63-ći.

Uh, Vektor <_< imao sam njihovu kablovsku, eno mi ga kabl, licno sam ga cvikno pre jedno 4-5 godina. Sta ga znam, oni su bili prolupali u to vreme, neki se vlasnici izmenjali ili menandzment, da ne duzim. Glavno mi je da ne puca veza, da nisam bez neta po par dana, da.... zivim ko sav polunormalan svet.

Danas bi trebalo da me zovu iz poste da kazu kako stoji sa tehnickim mogucnostima. Do zgrade ide opticki kabl, a do stana su stare bakarne parice, koliko sam cuo nisu bas frendli za internet. A to me ceka sa ADSL konekcijom, bilo koji provajder da je u pitanju. Znam podosta ljudi koji imaju postin net, iskustva su sarena, drugar u zemunu ima opticki do kompa pa ipak mu net puca po par puta na dan, drugi sa starim instalacijama nemaju problema.... ne znam kako je ovde. Svi provajderi imaju onu klauzulu brzina je onol'ka kolko nam se cefne a ti suti, trpi i pati.

Ja sam pre otprilike toliko godina pobegao od Vektora baš zbog nepouzdanosti, pre godinu dana sam se vratio i da kucnem u drvo od tada sam imao tri puta prekid, dva - tri puta po 3-4 minuta i jednom na 3-4 sata, ali tada nije bilo ni televizije. Možda je bilo više kraćih po minut dva, ali samo ove sam primetio.

Evo jos jedno misljenje.

Ja sam takodje korisnik Radijus Vektora, u nedostatku boljeg i nije tako losh, veza ne znam kad je pukla i da li je pukla uopste ikad u regularnim uslovima, mozda ono jednom onomad kad je pala bandera recimo tu u kraju :D

TV takodje nije losh, cak sam se prijatno iznenadio kako digitalni kanali izgledaju na 42" i full hd TV-u jer nisam ocekivao to.

Ukoliko i dodje do prekida neta (uglavnom su tehnickih problemi, desilo se jednom da je romska manjina isekla kablove) razumno umanjenje racuna bude prisutno kad isti stigne uz naravno prethodnu telefonsku prijavu.

ADSL ima samo jednu manu a to je kad pustis UL onda nema DL dok se to ne zavrsi sto kod kabla ide malo drugacije pa ipak moze da radi, u prevodu to znaci da kad pustis neki UL mozes slobodno da zaborvis na internet dok se to ne zavrsi, jbg, fizicka prepreka ADSL-a.

SBB bi teoretski trebalo da bude najbolji, oni nude i najvishe za ulozene pare, samo nema ih svuda po gradu a i eto, kao i svuda postoje korisnici koji se cak i na njih zale, mada su iz mog iskustva retki.

Ja sam na Kopernikusu i puca mi net samo kad ne platim racun, ali ni to nije frka. Pozoves tehnicku podrsku i trazis da ti puste net, oni puste ti odes na e banking, uplatis, posaljes dokaz o uplati i to je to.

Desilo mi se da ne radi jednom ceo dan, ali je bilo zbog toga sto je noc pre toga zveknuo grom u banderu i sutradan su dosli i sredili sve na banderi.

Televizija je takodje vise nego solidna. Neki kanali su povremeno u prekidu (meni glavni kanal MINI, pa nisam bas validan korisnik TV-a).

Takođe sam na Vektoru već 4 godine, bez većih problema. Bude ponekad prekid, mozda jednom u 5-6 meseci. Poslednji put pre mesec dana, i to je bio loš kontakt na kablu u hodniku zgrade, oksidirao je. To je propust investitora, koji je ugradio loše kablove. Sve u svemu, ja sam zadovoljan.

Čuo sam da variraju sa kvalitetom u zavisnosti od dela grada, ja sam u Krnjači, takođe blokovi bi trebalo da su dobri.

Ćale ima adsl i zadovoljan je, posebno posle par godina mučenja na wirelessu.

U svakom slučaju, izbegavaj bilo kakve bežične varijante.

4079567207.png

Ja sam nakon dugo mucenja sa ADSL-om presao na wifi, ima i to svoje probleme ali sam generalno vrlo zadovoljan.

4079592836.png

Upload mi je solidan voleo bi brze, DL mi nije toliko bitan, sto se igara tice, ping je sjajan 30-50ms na EU serverima (dota, diablo itd)..

Ima orion svoje bubice, ali sve u svemu ok je.

Poslednjih n godina imao sam priliku da probam i koristim sledece provajdere:

- SBB kabl (na 3 razlicite lokacije)

- Radijus Vektor kabl

- PTT KDS (Posta Net) kabl

- PTT (Posta Net) ADSL

- Verat Net wimax

- Beotel Net (Verat Net) ADSL

Ubedljivo mi se najbolje pokazao (brzina, stabilnost, uptime) SBB kabl. Ubedljivo najgore bilo sta sto ima veze sa PTT (Posta Net). Generalno mnogo, mnogo losija iskustva imam sa ADSL-om nego sa kablom.

Tehnickom podrskom sam bio izuzetno zadovoljan kod Verata, relativno zadovoljan kod SBB-a i nezadovoljan kod svih ostalih.

Verat ludilo :) Sećam se kad sam ih zvao pre jedno 6-7 godina da se žalim što im ne radi proksi. Čuj proksi, ko to još koristi, ali mene tada uvatilo nešto :D

Zvrrrrrrrrrr...

(uvodna priča i tako to)

- Ne radi keš.

- Šta ne radi?

- Ma crko vam proksi izgleda.

- A prooooksi! Pa to nama skoro nikad ne radi.

:D

Sve u svemu danas će manje-više sve da valja, stabilizovalo se malo stanje poslednjih godina. Sa ADSL-om nemam iskustva već par godina. Koristio sam ga na par lokacija u BG i kako gde, zavisi od stanja infrastrukture, zavisi od fizičkog rastojanja od DSLAM-a, mesečevih mena i konjukcije nečega sa Venerom u Strelcu :D

WiFi je za moje potrebe isuviše nestabilan i koristi se kad mora i u kontrolisanim uslovima za specifične potrebe (kao npr. Politikin direktni link ka štampariji u Krnjači). Pazi ako sad uzimaš WiFi, može da ti se desi da na proleće olista neko drvo između tebe i antene predajnika :D

I ja sam na vektoru... Zadovoljan skroz...

Internet u principu radi bas fino...imam 25mbs na papiru a u praksi ne silazi ispod 22-23...

Televizija ... Sta znam skoro sam menjao paket "18+ " za 12 hd kanala...moze i to :)

sbb da imam mogucnosti uzeo bih odma, i ako mi vektor skroz ok...

Blok 33.

Da zaboravih da kazem, na poslu koristim SBB, bilo je nekih problema sa modemom narocito kad su nam pustili 10mbit brzinu, valjda modem (onaj stari) nije mogao da izdrzi toliko pa su zamenili za novi koji moze do 100mbit, i to je sad ok, osim glupavih tehnickih problema ponekad zbog stare kablaze ovde na Vozdovcu, a inace sada uplacujemo 30/2 nekih 4200din (neki valjda biznis paket) a uvek kad merim dobijam ovo

4079965179.png

Pa da, postoje i ti specijalni paketi, npr. u bivshoj firmi smo pre (cini mi se) 7 godina imali optiku razvucenu do nas i nesto tipa 20 DL 24 UL, posto se na servere kache svi dileri i vrshe kupovinu, UL mora da bude ogroman da ne dodje do zagusenja zahtevima, ne znam koliki je sad, da li su menjali ili ne, ali odogovor na pitanje je jasan :D

e pa posto ste poceli da se frljate sa slikama, i mi konja za trku imamo..... no crko... ^_^

http://i.imgur.com/EHvLfTK.png

imam toga jos, mada mislim da sam ubedljivo pobedio.

Iz poste mi se nisu javili, no, to me ni ne cudi. Drzavna firma, moras da ih pitas u tri primerka. Znaci ostaje Vektor, SBB verovatno nema interesa da dolazi kod mene u zgradu, sto vazi i za Targo.

Ceka me da tom bizgovu posaljem jos jedno ljubavno pisamce, no da bi dokazao da sam ja u sustini jedna duhovna i dobronamerna individua, odlucio sam da mu napravim portret, bistu takoreci. Ovo je jos uvek WIP, radim po secanju bez reference te fizicka slicnost mozda nije idealna, no smatram da sam pogodio duhovne & karakterne osobitosti modela.

hvala za odgovore :)

http://i.imgur.com/0H9ZAfU.jpg

@vili

Nisam znao da to imaju u ponudi, a nisam ni pronasao na njihovoj internet prezentaciji... verovatno ne moze na svim lokacijama. U kom delu grada se nalazi tvoja firma tj. gde koristis SBB sa simetricnim linkom?

Alkeba, Beogrid centrala je u bloku 62 preko puta JYSKa tako da bi trebalo da su ti dostupni.