Jump to content

Recommended Posts

Posted

Za početak sam nabavio Canon 60mm i ovde želim da postavim svoje buduće radove. Sa početkom ide i neiskustvo i nadam se da ću vremenom imati mnogo bolje fotografije. Svestan sam svih mana na ovim fotografijama i vremenom želim da ih uklonim. Svaki savet i više nego dobro došao!

grancica.jpg

list.jpg

• Replies 129
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pozdrav i dobrodosao.

Ima mana podosta :)

U sustini obe fotografije su za brisanje sa aparata i pre nego sto dodje na kompjuter, no kad su vec tu evo nekoliko zamerki.

Posto vidim da ti je i aparat tek stigao dobro prouci uputstvo i nemoj se plasiti da eksperimentises... Pretpostavljam da znas sta je blenda ekspozicija i ISO... Ako ne baci se na edukaciju jer bez toga neces moci...

Za pocetak ovo nisu macro fotografije :)

Svetlo je lose ostre su senke pogotovo se na drugoj fotografiji to istice...

Nisi izabrao bas nesto reprezentativno da fotografises...

Grana sa prozora je na prvoj pretpostavljam (trebalo bi malo i izaci iz kuce sa tim aparatom) ne treba da te bude blam ides i fotografises sta ti se dopada, za macro to su detalji, imas na internetu primera koliko hoces pa probaj neke da iskopiras ima dobrih knjiga o fotografiji...

Na prvoj takodje pozadina jede to sto je u prvom planu pogotovo paznju odvlaci desni gornji ugao...

Druga tu i tamo mozda da je drugacije svetlo i neki insekt na tome svemu bilo bi i dobro da ne ide u kantu...

Posted

Slikano u sumrak objektiv tek stigao. Krećem od najgore pa na bolje... da hvala na kritici pa zbog toga sam i došao ovde da nešto naučim, već upijam svaku reč. Tražio sam po netu nekih knjiga ali se sve svelo na možda dve koje se bave opštom digitalnom fotografijom.

Nije grana sa prozora već prva stvar na koju sam naleteo iz kuće posle poslednje stepenice.

Posted

Sad ni meni nije jasno ako ove cetiri fotografije nisu macro sta jeste? Kad sam fogografisao sa ovim mojim canon 60mm ne moze da se mnogo uvelica ili slika treba da se kropuje da bi predmet ili objekat bio veci ali onda se gubi rezolucija. Po meni zacaran krug. Moze li neko to strucno da objasni?

Posted

Npr: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Macro_photography

Primeri: https://www.google.rs/search?q=macro+photog...024&bih=672

Pun je net primera, tutorijala, opreme, kako, kad, zasto...

Lagano kreni da guglas i citas osnove...

Close up nije isto sto i makro...

Puz mozda moze pod close up...

Inace za ovaj sport oprema je bitna ali mozE da bude super jftina..tj da se dobiju neverovatni rezultati sa "smesnom" opremom...

Guglaj šinko :)

Posted
Npr: http://en.m.wikipedia.org/wiki/Macro_photography

Primeri: https://www.google.rs/search?q=macro+photog...024&bih=672

Pun je net primera, tutorijala, opreme, kako, kad, zasto...

Lagano kreni da guglas i citas osnove...

Close up nije isto sto i makro...

Puz mozda moze pod close up...

Inace za ovaj sport oprema je bitna ali mozE da bude super jftina..tj da se dobiju neverovatni rezultati sa "smesnom" opremom...

Guglaj šinko :)

Dobro, upoznat sam ja sa ovom vrstom fotografije, svakako, nego me zanima; kolika je pozeljna minimalna rezolucija macro fotografije?

Posted

Pročitaj ti te linkove malo bolje, čini mi se da ti je promakla poenta :)

Jel ima nekog razloga da ti trebaju fotke baš visoke rezolucije, print za zidne tapete i to? :D

Kropuj slobodno, a ako ti treba veća rez jbga bolja oprema :P

Posted

Ma zelim samo da znam koji su standardi u macro fotografiji. Nista specijalno, znam sta ciniti ali samim dolaskom na forum zelim nauciti i od Vas neke stvari. Svestan sam da je net pun tutorijala, saveta, gotovih slika...

Posted

Kakvi standardi...?

Uzi edan m42 objektiv npr cuveni helios 50mm i par makro prstenova + adapter i udri... Sve zajedno kosta manje od 3 chrvene... ;)

Il okreni taj tvoj naopacke...

Ili napravi makro tubu od necega pa se zezaj polako i udji u taj svet... Pa ako te bude drzalo onda vidi sta ces dalje...

Posted
Kakvi standardi...?

Uzi edan m42 objektiv npr cuveni helios 50mm i par makro prstenova + adapter i udri... Sve zajedno kosta manje od 3 chrvene... ;)

Il okreni taj tvoj naopacke...

Ili napravi makro tubu od necega pa se zezaj polako i udji u taj svet... Pa ako te bude drzalo onda vidi sta ces dalje...

Zasto bi okretao Canon 60mm? Sta bi dobio time?