Jump to content

Život na debelom minusu


Rogiokoc
 Share

Recommended Posts

Proteklih dana, dok je temperaturni minus razbijao svaku iluziju ugodne zime, skitao sam gradom, prateći život beskućnika u tom periodu ledenog pakla...

 

 

01. DSC_1035_zps79cffbae.jpg

 

Nebojša. Razbijen, rasturen, jedva sastavljen. Teško priča, muči se. Jebiga, malo alkohol, malo sranja i ostao je bez ičega. Ali, uspio sam da mu izmamim osmijeh. Na kvarno, ali jesam. Fotkao sam ga. I pokazao mu njega nasmijanog. E, to je bio momenat! Gledati ga kako se osmjehuje na svoj osmijeh na displeju. Kakav takav, ali osmijeh.

 

02. DSC_0858_zps6f66cd4d.jpg

 

Sajo. Sreo sam ga drugog dana 2015. godine, kad je minus već bio spustio malo loptu. Stao sam i popričao malo s njim. Vidio sam u njegovim očima odsjaj koji nemaju baš svi beskućnici koje srećem. Čestitao sam mu novu godinu. Zahvalio se. Nisam ga pitao za ožiljak, sam je rekao:

"Ne sećam se odakle mi, samo sam se probudio u lokvi krvi".

Sajo je tužan, dobroćudan, ponosan čovjek. Desetak minuta provedenih s njim razgalilo mi je srce.

"Sine, ispala ti je kapa!", doviknuo mi je na odlasku. Zaista. Kapa mi je bila na podu.

"Hvala ti, neka Bog bude s tobom!", dodao je, onako, polurazborito, iskreno umoran...

Nije mi bilo dobro, steglo me nešto u grudima... A nije bio minus...

 

03. DSC_0963Burduscaronbesku1070nikizSavamale_zps3a5dc7dd.jpg

 

Lutajući Savamalom, među ruševinama u jednoj od sviježe urušenih baraka , sreo sam Burduša. Tu živi dok ga ne otjeraju. Na debelom minusu grijao se uz vatru na kojoj je kuvao obrok - pečurke sa splačinama. Njegove oči govore sve. Iskrenost očaja.

 

04. DSC_0783_zps7c667162.jpg

 

Ponekad i oni usne snom pravednika, dok ih neko gleda sa visina...

 

www.igorcoko.net

 

Nikon d90/Nikkor 35/1.8 dx

Link to comment
Share on other sites

Da, ja sam uvek na fotografisanje beskućnika i prosjaka gledao kao na fotografisanje riba u akvarijumu, ali je ovde propratna priča odradila svoje.

 

E sad, ima i ono " 'beš fotografiju ako joj treba kilometarsko objašnjenje" i to je jedina istina kada je fotografija u pitanju, ali ovo mi je nekako leglo. Ne fotografije kao takve jer su snepšotovi, ali mi idu kao ilustracija uz pričicu.

Link to comment
Share on other sites

Vuleticu, ti bi valjda trebalo da znas da fotografije imaju i dokumentarni i dokumentacioni karakter, te da ako niko ne bude fotografisao ove ljude, to ce ostati nezabelezeno a to je jako velika steta. Ne znam kako ti zamisljas "ne-snapshot" portrete ovih ljudi, ali meni je ovo sasvim dobro, da ne kazem odlicno.

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Aman jesam li ja, pre te poruke na koju ste se zakačili, napisao upravo ovo?

 

Nekada imam utisak da pojedini ljudi ovde, muškarci, upadnu u težak PMS.

 

@Yagodinac, taj Dačić pojma nemam čiji je, ali je za KZN fotografiju skroz dobar. Šta bi ti tu iskompenzovao, leba ti?!

 

Opet se kačite za moje kolege. Kolege nisu problem, problem su baš mlađani volonteri koji ne znaju da rade, a rade za kikiriki, za potpis i "da ih objave"

 

P.S i trojka je snapshot. Kao i ostale iz serije. Ponavljam da mi se dopalo kao realizovana ideja, ali da fotografski nije ništa posebno.

Link to comment
Share on other sites

pa nisam siguran zasto je ocigledno, pa rekoh... ako bi mogao da kazes na osnovu cega mislis da je fotografija snapshot, posto ja mislim da nije, a u principu znam ponesto o fotografiji, pa me zanima tvoje misljenje i gde se to razmimoilazimo. To nije natezanje nego normalna diskusija iz koje i ostali mogu da izvuku nesto poucno...

Link to comment
Share on other sites

Kakvo beznađe u pogledu.

 

Meni su dosta bolje ove u koloru (sa sajta). Možda je problem u konverziji, ali 02. u boji ostavlja mnogo jači utisak. I mislim da si umesto trojke trebao da okačiš onu na kojoj gleda pravo u aparat. U svakom slučaju prilično moćne fotke.

 

 

Link to comment
Share on other sites

odlična priča - svaka čast, a fotografije?

 

Po meni najmanje bitne, ali i skorz ok, ali ne i onom koji bi nešto 'više', a ne zna ni sam šta je to.

 

Dosta ba pres......a, jer ovdje je fotografija sporedna stvar, a ne glavna, ona je tu da pokaže i ukaže, ali ne i da se pokaže.

Link to comment
Share on other sites

Сјајна прича и фотографије.

Четврта не може бити нешто живља јер је субјекат такав какав је.

Неко помиње поглед. Па када човек пристане да га неко фотографише и у моменту када га фотографише спусти поглед такође много говори, исто као да гледа право у камеру. Зашто је спустио поглед?

Још једном свака част аутору.

 

Link to comment
Share on other sites

Dobro je ovo mesto za diskusiju...

Dakle a) "snapshot" se ovde pominje uvek u nekom negativnom smislu, a ja mislim da je to velika veština fotografa da vidi i odmah zabeleži... Mislim, da bi taj izraz uvek trebalo koristiti afirmativno, suprotno tome je npr. loša fotografija, bez obzira kojim je "metodom" snimljena. B) Jedna od većih šarenih laža jeste mantra - fotografija govori više od hiljadu reči - ne znam ko je to prvi izrekao, ali mi se čini dozlaboga sumnjivom. Dokumentarna fotografija (što je ovde slučaj) jednostavno vapi za par rečenica... Zamislite da je autor postavio fotografije bez ovih kratkih objašnjenja, odgovor se sam nameće.

I na kraju - osnovna tehnika koja postiže i najbolje rezultate kod, pre svega, "ulične" i dokumentarne jeste - snapshot, ili kako na srpskom već.

P.s. -Ovaj zanimljiv smajli je ustvari b sa desnom zagradom, jer ima i a)

Link to comment
Share on other sites

pa po tamo nekim deifnicijama, snapshot je fotografija uradjena bez prethodnog planiranja scene/kadra, ono tras-bum...ovo fotografije je covek uradio tako sto je uzeo aparat i izasao na ulicu da fotografise bas to, prvo porazgovarao sa ljudima i napravio kontakt, moj utisak je i da je osmislio kadar...znaci suprotnost od snapshot-a...ako gresim, ispravite me :)

Link to comment
Share on other sites

^Nije to tema Sale. Radi se o tome da kada neko nekog želi da "uvredi" onda mu kaže to je običan snapshot. A ja tvrdim da je to vrhunska "tehnika", retko obdarenih fotografa (ne spada ni blizu ni daleko u takve, ali spadam u velike ljubitelje fotografija, pre svega tuđih), dakle, da bi bilo, kako kažeš "ono tras-bum" potrebno je mnogo mnogog :mellow:

Link to comment
Share on other sites

@Bolivar, imas pice za prethodne postove.

 

@Rogiokoc,

Dobra ti ovi snepovi, ili kako se to vec zove. Kao i uvek kod tebe, realizacija prati IDEJU.

Ovaj put boja, ili ako insistiras na cb uradi drugacije.

Moglo bi se palamuditi da im je zivot sivilo, pa su to i fotografije pratile. Ali, cini mi se, ne znam, da je ovim ljudima zivot pun ekstrema i u plusu i na drugu stranu. Tj, sve je samo ne siv, a definitivno pretezak.

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...