Jump to content

Nikon D750, Test


StORM48
 Share

Recommended Posts

001_T28_NikonD750_uvodna_.jpg


TIMELINE

Usamljen u kategoriji kojoj pripada, čak i ne naročito dobar proizvod može postati primamljiv. Ukoliko se pak desi da je odlično osmišljen, sjajno realizovan i pošteđen slabog kvaliteta, oko njega se stvara mit nepobedivosti, koji s vremenom teško bledi i naposletku, prelazi u – legendu.

Nikon D700, legenda koja živi i dalje, po mnogim parametrima postao je referenca. Neke njegove karakteristike su ga izdigle iz dosadnog proseka, neke ga učinile unikatnim, ali je njegova glavna i najsvetlija tačka bila pouzdanost, bez obzira što je slavu stekao zahvaljujući senzoru nasleđenom iz šampionskog D3. Aparat koji će u svakom trenutku moći da odgovori na sve zahteve vlasnika, bilo da je u pitanju hobi ili ozbiljan posao, lako postaje omiljen alat. D700 nam je doneo pristupačno 35mm digitalno SLR telo, prvo u Nikon aromi koje je običan smrtnik mogao da kupi, bez potrebe pravljenja finansijske konstrukcije ravne investiranju na berzi i zasigurno prvo koje je moglo da se meri sa vrhunskim DSLR „sportistima“ u budžet klasi. Naravno, nije samo senzor bio zaslužan za uspeh – tu su i ostali podsistemi koji su D700 promovisali kao najuniverzalnije DSLR telo, pa je i kasniji uspeh malo koga začudio.

Srećna priča sa tužnim krajem... to bi bio neki sažet opis sudbine ljubitelja D700-tke. Aparat koji je postavio temelje pristupačne akciono-reporterske fotografije u FF segmentu, nikada nije otišao u penziju i, čak i sada, kada već odavno nije na proizvodnoj liniji, drži cenu na tržištu polovnih i odoleva vremenu. Možda je legenda, kao i mnoge druge, samo rezultat mentalnog preoblikovanja činjenica, jer je pojedincima prvi susret sa 35mm digitalcem bio praćen upravo sa D700. A možda cela ova priča i ne spada u hiperbolu? Kako god, naslednika čekamo već godinama, a svaka sledeća najava iz Nikona, bila je praćena uzdasima ljubitelja Nikona D700 i iščekivanjima da bi naslednik mogao biti tu, iza ugla. Na žalost, to se do danas nije obistinilo. Uz niz manje ili više uspešnih, konceptualno veoma različitih 35mm DSLR-ova ovog proizvođača, priliku je dobio i model čiji naziv nepogrešivo asocira na slavnog pretka, ali uz očigledne razlike koje ga u startu diskvalifikuju kao direktnog naslednika. Kao ni mnogo puta do sada, ni ovaj put nije mudro donositi ishitrene zaključke. Pre svega zato što je Nikon i ranije pokazivao da se veoma uspešno može izboriti sa izazovima tumbanja u hijerarhiji proizvoda. Nikon D600 nije postao zvanični naslednik D700, a to nije uspeo ni nezvanično, u praksi. D610, iako takođe sjajan fotoaparat, takođe je ostao na istoj liniji, dok je D800 nešto sasvim drugačije. Baš kao i Df. D4s da i ne pominjemo. Pored čak četiri različita 35mm DSLR tela, delovalo je da mesta za još jedno jednostavno nema. A onda nas je Nikon počastio novim igračem! Predstavljamo vam – Nikon D750!

002_T28_telo1.jpgSPECIFIKACIJE

Ostaćemo pri tvrdnji da D750 nije direktan naslednik D700, a da je to tako, naslutićete uvidom u tabelu karakteristika, gde smo novi model upravo uporedili sa više godina starom legendom, vođeni idejom da će D750 biti očigledno rešenje za zamenu vremešne D700-tke:

003_T28_tabela_D750_pf.png
Tehničke karakteristike: Nikon D750 u poređenju sa D700


Ako stavimo po strani činjenicu da oznaka oba aparata počinje cifrom „7“, međusobno ih ne veže baš previše osobina. Od senzora kao osnove, preko procesora, tražila, displeja i video funkcije, mnogo toga je iz korena promenjeno u proteklih nekoliko godina, koliko je trajao vakuum u klasi pristupačnih akcionih aparata, kategoriji kojoj oba modela pripadaju. Za razliku od mnogih sličnih slučajeva, kako u okviru Nikon brenda, tako i van njega, ovde možemo videti situaciju u kojoj zaista nije potrebno brojiti stavke kako bismo utvrdili razlike. One su lako uočljive, na momente skoro neuporedive, ali na žalost, nisu sve promene sasvim pozitivne. Srećom, čak i one koje ne bismo mogli nazvati pozitivnim, isto tako ne možemo svrstati i u sasvim negativne. Pređimo na konkretnu priču...


PAKOVANJE

Ako bismo izuzeli uočljivu oznaku modela, pakovanje je identično kao i kod većine drugih Nikon DSLR-ova:

004_T28_pakovanje.jpg
Nikon D750, sadržaj pakovanja


Kako se Nikon D750 (barem za sada) nudi isključivo u varijanti koja podrazumeva samo telo, pakovanje osim njega i pripadajućeg poklopca bajoneta BF-1B, sadrži sledeće: EN-EL15 Li-Ion bateriju sa MH-25a punjač i kabl za napajanje iz mreže; AN-DC14 široki kaiš za rame; USB kabl za povezivanje sa računarom; DK-5 poklopac tražila; uobičajeni prateći disk sa ViewNX aplikacijom za pregled i osnovnu konverziju RAW snimaka, kao i uputstvo na CD-u.Ostatak teksta → Nikon D750, Test


Pozdrav
Link to comment
Share on other sites

Uvek sjajno i detaljno napisano... Ali, ima jedna "malenkost" koja se pojavljuje kada su ovakvi aparati prikazuju, a to je da je: pristupačan i da može svaki smrtnik da ga kupi, mislim na hobiste. Možda, ali naš smrtnik ne može ni slučajno, pogotovo ako se zna da je minimalno 3000$ u USA...

Link to comment
Share on other sites

^Tako je Bane, jer još ne može da slika ako se neko stakalce (adekvatno, naravno) ne stavi, zar ne? :rolleyes:

 

Bolivare, ovo je ipak malo ozbiljniji aparat od entry-level kategorije. Koliki je procenat ljudi koji planiraju ovo da kupe a nemaju nijedno Nikkor staklo? Ja bih rekao jako mali. Te kombo ponude su dobar nacin da se dodje i do pristojnog stakla uz telo po boljoj ceni, al nije logicno nazivati aparat nepristupacnim jer kosta 3000 sa objektivom. Niko nas ne tera da uzimamo objektiv, zar ne? :)

 

Sto se tice testa, svaka cast Storme, mada navikli smo vec :)...nisam citao od korice do korice sto se kaze, ali sam procitao ono sto mi je delovalo bitno, i primere sam gledao naravno. Lepo to izgleda skroz.

 

Ono sto je stvarno WTF je taj statusni ekran, rece mi drugar kad je probao da je mali taj ekran, al kontao sam da je veci od ovoga. Pa na D80 sam imao vise informacija od ovoga :D....ok, moze i s ovim da se zivi, al radije bih imao neke druge stvari umesto npr. skale svetlomera. Inace mi aparat deluje bas gotivno, i grip deluje mnogo bolje nego na D600 koji je na duze staze neudoban prilicno.

 

Ja se abs nadao nekim uporednim primerima sa D700, cisto da vidimo koliko se napredovalo :)

Link to comment
Share on other sites

Pa šta će ti uporedne slike sa D700 kad mu 750 uopšte nije zamena. 700 i dalje nema naslednika ni u najavi. D700 je generalno bio napravljen kao "support" telo D3 - makar ga tako vide i tako su ga koristile kolege Nikondžije napolju i pokoji ovde.

Link to comment
Share on other sites

a zasto mora da bude direktan naslednik da bismo videli uporedne primere? objasni logiku iza toga. Obrati paznju na kraj moje poslednje recenice: "...da vidimo koliko se napredovalo. "...Dakle da vidimo koliki je napredak na relaciji Nikon FF senzor iz 2007-me vs. Nikon FF senzor danas (ako izuzmemo 4S i Df, jer ipak cenom odstupaju). To nema veze sa tim da li je aparat direktan naslednik.

Link to comment
Share on other sites

Dobro si uradio prikaz za Nikonov novi DSLR D750. Sutra cu ga jos jednom detaljno procitati.

 

Na moju zalost, zbog silnih "prica" o poznatom "nedostatku" ovog DSLR, odlozio sam kupovinu za neko vreme. Steta, ali nisam prebogat pa rizikujem za mene poprilicnu sumu novca. Do tada ce i D610 odradjivati posao... :)

 

Moja jedina primedba na tvoj prikaz je to sto si izostavio link za upustvo za D750 na srpskom jeziku, ili ga ja nisam video:

 

http://www.nikonimglib.com/manual/dslr/d750/index_sr.html

 

Vlah ;)

 

Link to comment
Share on other sites

D750 je zaista odlican aparat koji vec rado koristim par meseci. Hi iso i AF zaista odusevljavaju, sa te strane je zaista pomerena granica, dovoljno da utice na nacin fotografisanja. Tj svaki segment je unapredjen znacajno (ergonomija, merenje, merenje wb-a...)

 

Pored svih pozitivnih stvari, nadao sam se jos jednoj, a to je Wi-Fi. Ali....

 

Tj, rado bih postavio jedno pitanje osobama iz Nikona, a to je, da li su oni ****** normalni?! Softver i Nikon ocigledno ne ide zajedno.

Ne, nije prica ovde o Nikon Capture NX2, ili NX-D softveru (koji su takodje ocajni) vec o wireless mobile utility softveru za Android.

 

https://play.google.com/store/apps/details?...m.nikon.wu.wmau

 

Ukratko, isti program za Iphone radi sasvim ok, i sto je bitno, radi na svim verzijama. Dok softver za Android, radi samo na starijem Kit ket 4.4 operativnom sistemu. Ne radi na Android Lollipop 5.0 (kao ni na 5.0.1)

 

Tako da postoji sad "mali" problem, gde imate nov foto aparat, nov telefon, i oni zajedno ne rade.

Ok, to nije problem, izbaci se update aplikacije, jel? E pa, Nikon nije sposoban vec par meseci da napravi aplikaciju koja moze da radi na android 5.0 sistemu.

 

Zaista ne znam na kojim su drogama.

 

Inace, ovo nije problem samo sa D750, vec i za sve ostale aprate koji imaju podrsku za wi-fi i za wireless transmitere wu1b, wu1a

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...