lvuletic Posted January 5, 2015 Report Share Posted January 5, 2015 Ma do jaja je osmica, kod mne je bila na kompu 2h i otišla u đubre, a kod drugara... Jebote otelio sam se dok sam našao gde mogu kao admin da otkucam netsh winsock reset :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 a sta bi jado radio da je jos bio Win na srpskom, skoro me jedan drugar zvao telefonom da ga navodim jerbo ne moze da se snadje na "lokalizovanoj" verziji na poslu :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jersey Bondon Posted January 7, 2015 Report Share Posted January 7, 2015 A da probate Classic Shell? Ako koristiš komp za posao, koristiš OS za koji imaš plaćenu licencu. Ako je za zezanje po kući, koristiš šta ti se svidi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 8, 2015 Author Report Share Posted January 8, 2015 Ali to nije odgovor na pitanje ima li poente prelaziti sa win7 na win8.1 u poslovnoj primeni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavke1976 Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Mozda jedino ima svrha ako prelaz sa win8.1 na win10 bude besplatna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lvuletic Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Ček bre, kako sad prelazak sa 7 na 8.1 ima smisla pod uslovom da je prelazak sa 8.1 na 10 besplatan? :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavke1976 Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 Pa, ako sad plati prelazak na 8.1, a prelazak sa win 8.1 na win 10 bude besplatan, onda nece morati dva puta placati. Link to comment Share on other sites More sharing options...
KalibracijaMonitoraNS Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 a sta bi jado radio da je jos bio Win na srpskom To je i meni palo na pamet, ali sam prećutao zbog eventualnih naciJonalista ovde :rolleyes: Samo sam jednom video Windows na srpskom, pa još sa "unapređenim" interfejsom, i pogubio sam se totalno :blink: Link to comment Share on other sites More sharing options...
unique93 Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 Pa, ako sad plati prelazak na 8.1, a prelazak sa win 8.1 na win 10 bude besplatan, onda nece morati dva puta placati. Sta da placa? :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
lvuletic Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 Upravo to, šta bre da plaća? :D Al čekaj, neko ima 7 jer ne podnosi 8.1 pristup. Sad, po tebi je bolje taj ko ima 7 da plati 8.1 jer prelaz na 10 može da bude besplatan, nego da odmah plati 10? Što bi neko uopšte plaćao dva puta u konstelaciji odnosa koju si sam postavio? :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
vili Posted January 9, 2015 Author Report Share Posted January 9, 2015 Ma covek se samo nadovezao na ovo: Ako koristiš komp za posao, koristiš OS za koji imaš plaćenu licencu. Sta ste ga napali :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 Osmica jeste nesto unapredjena ispod haube,( mada o tome najvise vole da pricaju oni koji misle da stvarno nesto protice ispod juznog mosta), da li ce neko bas da ima od koristi zavisi od mnogo stvari. Sa druge strane frustracije su vrlo izvesne, ili barem neki period privikavanja. Ne znam koliko se to isplati kada je OSX iza coska, treba samo pricekati da se pojavi SP1 :lol: Pogotoviu sto je 10 barem koliko sam cuo mnogo slicnija W7 tako da bi to ispalo presipanje iz supljeg u prazno. ko se nije do sada "modernizirao' ne mora ni sad, nije o glavu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slavke1976 Posted January 9, 2015 Report Share Posted January 9, 2015 Mislio sam da zbog posla treba da ima legalan windows. :) i ako 10tka bude imala problema da se aktivira aktivatorima. Ako mu ne treba legalan onda moze da bira koji mu vise odgovara :) @vili je upravu Link to comment Share on other sites More sharing options...
alekba Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 kada smo vec kod cene jel' ima nekih nagovestaja. Nigde nisam dosao do neke makar priblizne cifre, sve sama nagadjanja. Suskalo se da ce naslednik osmice ( valjda mu je codename bio Windows Blue :P ), biti besplatan. Doduse znamo mi to besplatno :mrgreen: Cinjenica je da Win postaje sve jeftiniji, drugarica bese kupila onomad Vistu, platila par stotina jura, a nije ni DVD mogla da gleda. Sedmica je bila drasticno jeftinija, cak i Ultimat verzija a osmicu su nudili po stvarno smesnim promotivnim cenama, tako da stvarno nema smisla piratizovati i dalje ako cena bude narodna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
StORM48 Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Kasno videh temu, ali ću ipak dati jednu opservaciju: Windows 8.1 je, uprkos mojim pređašnjim (fundamentalističkim) stavovima, ipak daleko bolji za bilo koju namenu od svih prethodnih, uključujući i čuveni Windows 7. Razloga je mnogo, a pokušaću da makar neke od njih pomenem: -daleko bolji rad sa SSD-ovima (meni se na najnovijoj mašini, Win81 butuje za DOSLOVNO 4 sekunde). Apsolutno neuporediva kategorija u odnosu na Win7 -bolje raspolaganje memorijom (na Win81 mogu da podignem nekoliko virtuelnih mašina odjednom i sve će raditi. Na istoj konfiguracijai Win7 pogine u takvim okolnostima) -manje zauzima na disku (nema ovo veze sa štednjom prostora, nego upravo sa prethodne dve stavke) -BSOD se može videti samo na slikama -bolja multimonitor podrška -integracija MS naloga život čini lakšim - da, zvuči glupo, ali je ovo istinski dobra stvar. Svaka sledeća (re)instalacija zahteva samo logovanje da bi se većina setovanja izjenačila sa prethodnim mašinama -ko voli rad u Windows Exploreru (umesto TC-a na primer, koji ja rabim), oduševiće se mogućnostima interfejsa -ako imaš jedan iz liste serfitikovanih USB fleševa i Enterprise verziju, možeš da aktiviraš WindowsToGo... preslikavanje vlastitog OS-a sa svim setovanjima i aplikacijama na fleš, tako da se u izvornom obliku može koristiti na bilo kojoj mašini za koju sedneš. Umesto laptopa, nosiš samo fleš i na njemu sve svoje podatke i OS. Ubaciš fleš i pojavi se tvoj OS sa tvojim podacima. Zgodno. Bitno je da pre svega proveriš da li imaš sve potrebne drajvere za Win81, pre nego što se upustiš u UPG, jer ako nemaš, imaćeš problema u radu i stvorićeš sliku o OS-u koja nije realna. Ako ti kažem da sam ja bio najveći pljuvač tog OS-a, onda možeš da naslutiš koliko sam oduševljen nakon više meseci korišćenja. Toliko da sam uradio upg i na većinu ostalih konfiguracija, potpuno neplanirano. Metro je u startu bio teret, ali sada više nije. Sada se može posmatrati kao paralelni interfejs za razbibrigu, jer ga je moguće lako isključiti i potpuno izostaviti iz svakodnevnog rada. Moj predlog - podigni VMWare, instaliraj Win81 i probaj - nema boljeg testa. Naravno, nećeš imati brzinu kao u nativnom modu, ali ćeš moći da vidiš da li ima smisla pokušavati. Ipak je to individualno. E sad, za ove koji se čude ko kupuje SW - kupuju oni koji nemaju taj luksuz da se odriču nekih funkcionalnosti zarad uštede. Neki servisi jednostavno nisu dostupni kada ne mogu da ih pustim da komuniciraju sa netom i to je to. Drugo, ne želim da se akam sa aktivatorima na mašinama koje mi služe za rad. Par puta sam zbog toga imao ozbiljnih problema i to je za mene završena priča. Ko ne razume - nek' nastavi da ne razume. Ja ga neću ubeđivati, ali je nepotrebno posmevati se tome. Pozdrav P.S. Postoji jedna stvar u kojoj je Win81 uslovno lošiji od Win7 - latencije u baratanju sa zvukom na DAC-u. Audiofili zameraju visoke latencije koje utiču na reprodukciju zvuka. Sad, dobro je pitanje da l' su oni malo više šašavi ili neko stvarno može da primeti razliku sa high-end uređaja, nije mi poznato, ali eto - ako spadaš u tu sortu, nemoj da prelaziš, da ne budem ja kriv za oštećenje slušnog aparata. :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
kizo Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Koja fora...stave ME a ne stave Win2k. Ako su sta trebali da izbace sa liste to je trebao biti ME...onda bi 98/2k/XP bila sasvim fina serija. pa nisu stavili ni NT tako lista nije potpuna vec uskladjena pravilu dobar/los :D Link to comment Share on other sites More sharing options...
kizo Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Hahaha...au bre...pa nisam ja klinac koji koristi komp za igranje, ja ga koristim za rad...i ranije nisam stalno ulazio u start, tako je i sada...imam fotosop, lajtrum i jos neke programe na desktopu, i to mi je dovoljno...ja ne znam sta vi radite, pa vam treba klasican start i ostale gluposti? Ako mi treba nesto da nadjem, samo stavim kursor u desnu stranu, izadje mi search, tu ukucam sta mi treba i to je to...sto se mene tice, win 8 mi je laksi za koriscenje, win 10 ce verovatno biti jos laksi i bolji, ali daleko od toga da je win 8 upropascen. :) nisi koristio ni DOS, ni Win 3 (3.1, 3.11) ni 95 tesko i 98 - za 20 godina pitacu te kako se prilagodjavas prelasku sa sistema na sistem imam XP, 7 i 8.1 XP jer imam programe koji rade u XP a smor mi je XPmode 7 jer i na poslu koristim 7 (placenu) 8.1 jer mi se moze 8.1 se stvarno najbrze dize ali najlakse i komotnije je brate u 7 PS bar za sad i neko je vec rekao preskacemo 9 cekamo 10 :lol: Link to comment Share on other sites More sharing options...
lvuletic Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Pa 9 ni nema / neće biti, odmah posle 8.1 po najavama ide 10 :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
StORM48 Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Ja se nešto mislim, ako preskačemo 9, da opet ne naletimo na defektni? Jbg, preskočismo onaj koji je trebao da bude kako valja. :lol: Pozdrav Link to comment Share on other sites More sharing options...
kizo Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 Pa 9 ni nema / neće biti, odmah posle 8.1 po najavama ide 10 :) pogodio si sustinu :D 9 je preimenovana u 10 ;) Microsoft's Tony Prophet on why they skipped Windows 9 for Windows 10: 'It came and it went' Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkesha Posted January 17, 2015 Report Share Posted January 17, 2015 ...Ako ti kažem da sam ja bio najveći pljuvač tog OS-a, onda možeš da naslutiš koliko sam oduševljen nakon više meseci korišćenja... Znaci ima nade - ako ti budemo nasli jedan GH4 ili M1 ili A7 - mozda postanes fan i mirrolessa ? Dobro je sto nisi fundamentalista koji jednom kad zagrize protiv necega - tome ostane veran do smrti....ima nade ima nade ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
StORM48 Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Hahahahahha... provalio si me. Pa vidi, ako provrtiš malo moje postove, videćeš da sam ja pre kupac za neke MILC-eve, nego neki koji ih ovde brane. Ja samo nastojim da kritikujem ono što zaista smatram besmislenim. A7x i Fuji su moji favoriti, ali ih još ne smatram potpuno zrelima i mogu biti samo dopuna, barem dok od fotografije zarađujem. :) Kod OS-a je malo drugačija stvar... pošto sam u HW vodama i duže nego u fotografiji (20 godina), moram da se prilagođavam različitim okruženjima. Windows 8 je za mene bio noćna mora. Sebe smatram dovoljno fleksibilnim, ali kad u nečemu prosto ne možeš fizički nešto da odradiš, to ne može, a da ne izazove frustracije. Bez obzira što se razlikuju samo za 0.1, windows 8.1, a pogotovo posle update-a 1 i instalacije Classic Shella, postaju nešto sasvim drugo i bez ikakvih dvojbi BOLJE od Win7. Pošto-poto insistiranje na stavu koji je proistekao iz komentara gomile hejtera (od kojih većina nikad videla nije win8 svojim očima), nema nikakvu logiku. Jedina prava prepreka može biti specifičan HW. Eto recimo, ja imam laptop koji je napunio dobrih 5-6 godina. Iako je i danas hardverom potpuno konkurentan (koštao je suvog zlata svojevremeno) i najnormanije radi, ne snalazi se najbolje sa Win8.1. Instalirao sam ga i skontao prvo da ne radi Wi-Fi. Onda sam nekako uspeo da ga nabudžim sa drajverima od Viste (Win7 su odbijali da rade, što je čudno), a onda sam shvatio da postoje i problemi sa power-managementom, pa laptop non-stop prži na maksimumu, ne može da pokrene SS, a kamoli da ode u sleep kada treba. Zato kažem, ako je HW iole nov, dilema w7 vs w8 je no-brainer. Ako je malo stariji, treba uraditi neki sistemski backup (preporučujem Acronis True Image), pa onda isprobati u praksi. Pozdrav Link to comment Share on other sites More sharing options...
darkesha Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Ja sam sada kolegi sredjivao laptop koji je sasvim solidno parce hardvera za neobaveznu upotrebu (pustanje muzike na poslu i web browsing) i Win7 ne podrzava graficku tako da mi je rezolucija neka osnovna (dobra recimo za Mr. Vuletica) i laptop radi ok...malo stuca ali ide. Onda sam instalirao 8.1 i situacija je ista...mozda i malo losija. Posle toga sam instalirao i Win10 techn. preview i taj radi kao osmica...sve u svemu nisam bio zadovoljan. Onda sam instalirao Mint i bio prezadovoljan pa posle njega WIn XP koji radi bez greske. Znaci XP, iako star 15 godina i dalje ce da odradi sve sto kolega hoce na najbolji nacin. Btw. jel iko ikad menjao explorer.exe shell sa aston shell-om ? Ja sam bio veliki pobornik Astona od Win2k i to mi je bila maticni shell dok sam furao windows. Cak i sada komp u podrumu (Q6600) koji ne palim ima jednu particiju gde imam XP koji tera aston. Neverovatno stabilna, modularna, funkcionalna i prelepa (i ne tako jednostavna). Najbolja mi je stvar je sto je desktop postojao samo kao folder, dok sam shell nije imao desktop....recimo kao na Winu sto je taskbar. Zamislite funkciju taskbara/quick launcher-a ali preko celog desktopa. Mislim da mi je ovo trenutna tema na nettopu i tom desktopu. Inace Acronis sam koristio neki dan posto mi je HTPC poceo jesti resurse jer vec 3 godine nisam radio nikakav reformat....pola sata kasnije i posle update-a VLC-a - kao nov. Sve preporuke. Razmisljao sam da instaliram osmicu i da vidim kako ce da radi sa matroskom i streaming-om (ka x-box360) ali koliko znam WMC vise ne dolazi upakovana zajedno sa sistemom nego je naknadni download te se nisam zanimao dalje tom mislju. Cuo sam da ce mkv podrska doci sa Win10 pa cu mozda taj da probam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lvuletic Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Win7 ne podrzava graficku tako da mi je rezolucija neka osnovna (dobra recimo za Mr. Vuletica) i laptop radi ok...malo stuca Objasni ti meni lepo kakve ja veze imam sa ovime o čemu pričaš? Zamolio bih te da me ubuduće ne ubacuješ u svoje pokušaje da budeš duhovit. Nisam ti ja drugar iz kraja. On-topic: nije baš direktno vezano, ali kome treba smisleni shell Microsoftov Windows Powershell je dobra priča skroz. Opet sam ga se setio, videću kako se najnovija v5.0 nosi sa malo komplikovanijim zadacima, mada nema razloga da ne radi kako treba, redirekcija i pipelining je radilo od kad hoćeš. Samo kad bi Vindoza najzad uvela simboličke linkove, ali o tome nama najave... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaotic Posted January 18, 2015 Report Share Posted January 18, 2015 Ljudi, nisam neki strucnjak za software ali bih uzela legalnu veriju OS jer mi je dozlogrdilo cimanje sa licencama i cudima. Posto se ne razumem preterano, pojma nemam kako da izaberem i sta meni zapravo treba (trenutno koristim Win 8.1, ali kad sam malo pretrazila mogucnosti kupovine, vidim da i toga ima 115 vrsta). Jel bi mogao neko da me uputi kako to da izaberem? Nesto sam guglala, ali... :huh: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts