Foto turista Posted January 29 Report Posted January 29 Odlicno svetlo i odlicna dinamika u odnosu tamno svetlo. Ova 3 kamena su suvisni, trebao si to da kloniras.
yagodinac Posted January 30 Report Posted January 30 Thnx. Veoma sam se dvoumio oko kamenja i na kraju ostavio. Ali sam zato na sledećoj isklonirao sve, do poslednjeg zrnca. Winter Light by Millan Milloradovic, on Flickr 3
Skrabalo Posted January 30 Report Posted January 30 Mm jok, ja sam za kamenje, u fazonu zen garden je ... Da skratimo priču, i da se polako selim iz priroda i pejzaži dela, bio sam prevaren, obećano mi je 108 pixela, a dobio sam maksimum 15 i to u krš organizaciji .. a bukvalno sam telefon birao po fotoaparatu,... pretpostavljam da je bilo bolje da sam tad uzeo samsung koji je bio u ponudi od samo 50 mpix, bar bit 50 bili pravi i kako treba?
yagodinac Posted January 30 Report Posted January 30 Ona moja gore fotka je snimljena u originalu na 21 megapiksel, a smanjena je na dva megapiksela radi prikazivanja na netu. To ti je najkraći odgovor na temu megapiksela.
Foto turista Posted January 31 Report Posted January 31 11 hours ago, yagodinac said: Thnx. Veoma sam se dvoumio oko kamenja i na kraju ostavio. Ali sam zato na sledećoj isklonirao sve, do poslednjeg zrnca. Winter Light by Millan Milloradovic, on Flickr I ova je odlicna. Pored toga sto je sastva scene u odlicnom balansu, najtamnije i najsvetlje povrsine vode posmatraca bas tamo gde treba, top... Ti ovo volis, a ovo ti je prava mera u svemu, kao i predhodna.
Foto turista Posted January 31 Report Posted January 31 10 hours ago, Skrabalo said: Mm jok, ja sam za kamenje, u fazonu zen garden je ... Da skratimo priču, i da se polako selim iz priroda i pejzaži dela, bio sam prevaren, obećano mi je 108 pixela, a dobio sam maksimum 15 i to u krš organizaciji .. a bukvalno sam telefon birao po fotoaparatu,... pretpostavljam da je bilo bolje da sam tad uzeo samsung koji je bio u ponudi od samo 50 mpix, bar bit 50 bili pravi i kako treba? Nema to veze. Pravilno ekspzicija prema mogucnostima telefona pa edit prave finalni prozivod kako treba. JPG je nista bilo da je iz telefona ili profi kamere sem ako svetlo nije idealno kao sto ovde nije, i gotovo nikad zato je potreban edit makar u nekim osnovnim elementima. Ta prica fotka iz aparata to je prazna prica i ne znam kako se tako primila, valjda zato sto je vecini tako prihvatljivije jer ovo kako bi trebalo kosta boga oca. PC na kome bi trebalo da se sredi fotka ne moze ispod 1000e nikako i to za neki osnovni edit, za nesto slozenije mora najjaci CPU i makar 32gb memorije, GPU aksceleracija, pa i tada nista ne ide glatko. 1
yagodinac Posted January 31 Report Posted January 31 17 hours ago, Foto turista said: I ova je odlicna. Pored toga sto je sastva scene u odlicnom balansu, najtamnije i najsvetlje povrsine vode posmatraca bas tamo gde treba, top... Ti ovo volis, a ovo ti je prava mera u svemu, kao i predhodna. Hvala ti, ali mislim da si previše nahvalio fotku. Ja bih recimo kompoziciono voleo više prostora dole, ali ne može jer je to granica obale. Dakle, moglo bi bolje da nije te sitnice.
yagodinac Posted January 31 Report Posted January 31 17 hours ago, Foto turista said: Nema to veze. Pravilno ekspzicija prema mogucnostima telefona pa edit prave finalni prozivod kako treba. JPG je nista bilo da je iz telefona ili profi kamere sem ako svetlo nije idealno kao sto ovde nije, i gotovo nikad zato je potreban edit makar u nekim osnovnim elementima. Ta prica fotka iz aparata to je prazna prica i ne znam kako se tako primila, valjda zato sto je vecini tako prihvatljivije jer ovo kako bi trebalo kosta boga oca. PC na kome bi trebalo da se sredi fotka ne moze ispod 1000e nikako i to za neki osnovni edit, za nesto slozenije mora najjaci CPU i makar 32gb memorije, GPU aksceleracija, pa i tada nista ne ide glatko. Priča sa fotkama direktno iz aparata (SOOC JPG) je ništa drugo nego zaostavština lenština iz doba filma koji su pritiskali dugme a lepe cice u fotoradnjama onda razvijale filmove ubacujući u mašinu koja je onda po nekom algoritmu ispravljala greške u ekspoziciji - kojih je, opet, bilo koliko hoćeš. Dakle danas je ovo triput komplikovanije ali i kreativnije. U ono vreme niko se nije bavio laboratorijom jer je jednom amateru bilo preskupo i zajebano, ali danas svi imamo gomilu softvera za obradu i nema opravdanja za loše fotke. Razumem da ima kome treba JPG (svadbari, reporteri) ali ko kao amater fotografiše nekim dobrim aparatom JPG, trebalo bi da razmisli o telefonu. Bolje rezultate će sigurno da dobije, ako ga interesuje krajnji rezultat uopšte. Msm i ja sad da sednem u formulu 1 slupaću se na prvoj krivini, to što je formula najbrža ne znači da sam ja sposoban za to, brže bih i sigurnije prošao stazu sa kartingom. Isto tako ima kome telefon radi na isti način kao i film nekad - pritisneš dugme i gotov si. To samo znači da su potrebe 90% populacije fundamentalno drugačije od nas koji smo, hteli to da priznamo, ono što se kaže napredni amateri.
simazoran Posted February 1 Report Posted February 1 Obe crno bele su ti odlične, za moj ukus su malo tamnije, ali kao svetlije bi izgubile dramatičnost koju nosi ovo svetlo. Detalji i tonovi su sjajni, maksimalno koristiš 5dmkII, čekamo da se odlučiš za srednji format (malo sam dosadan).
yagodinac Posted February 1 Report Posted February 1 Hvala na preteranim pohvalama, i meni deluju malo tamnije ali to je izgleda do monitora, uvek gledam histogram. A na telefonu, apsurdno, dobijam više neki življi prikaz, ne realističniji nego nekako življi, nemam pojma. Za srednji format, samo ću da kažem: neka falla, tu su objektivi apsolutno iživljavanje sa cenama. Meni trenutno fali, ja bih rekao, 17 ili 24 TS ali i to je pitanje da li mi uopšte fali. Elovi su polovni po hiljadarku recimo, ali ima Samjanga za 400, baš se jedan nudi trenutno. To je objektiv za merak da priđeš cveću na 10cm i planine u pozadini da budu oštre, bez fokus stekinga, ali dobro, videćemo, kažu da je optički dobar ali mehanički labav. Ja sam se recimo raspametio detaljima koje na f16 daje najobičnija pedesetica 1.8 na petardi, ono je nestvarno u poređenju sa tim koliko košta taj objektiv i od čega je napravljen. E sad, ko ima neki L prajm njemu je verovatno ovo moje oduševljenje smešno...
Foto turista Posted February 1 Report Posted February 1 Mozes ovu refleksiju sunca na ledu malo da utolis ne potpuno da je ugasis...
yagodinac Posted February 3 Report Posted February 3 Pa ja sam mislio da je pojačam 😁 Kompoziciono se dosta dobro uklapa sa ostalim elementima i pravi izbalansirani četvorougao čiji je centar u jezeru. Bilo kako bilo, evo jedne bez odsjaja. The Prisoner by Millan Milloradovic, on Flickr 1
yagodinac Posted February 7 Report Posted February 7 Where Is The Moon? by Millan Milloradovic, on Flickr 3
yagodinac Posted February 7 Report Posted February 7 There Is The Moon! by Millan Milloradovic, on Flickr 3
little onion Posted February 8 Report Posted February 8 Evening on Lake Ontario by nebojsa lukic, on Flickr 1
yagodinac Posted February 13 Report Posted February 13 Rollingstonehenge by Millan Milloradovic, on Flickr Ponekad može hiperfokal da se ubode i iz ruke, bez tripoda. 1
yagodinac Posted February 22 Report Posted February 22 Western Serbia by Millan Milloradovic, on Flickr
yagodinac Posted February 22 Report Posted February 22 Ma nemam pojma 😁 To je negde na putu između Čačka i Divčibara, pogled je prema zapadu. Nije Ostrvica recimo, mada na prvi pogled liči.
simazoran Posted February 22 Report Posted February 22 Yagodinac, da li si razmišljao da kupiš 5D i uradiš ovo https://www.lifepixel.com/tutorials/infrared-diy-tutorials/canon-5d
yagodinac Posted February 23 Report Posted February 23 Pa iskreno nisam razmišljao; previše pipavo + sigurno ću u 10-20% navedenih koraka nešto da zeznem i onda kako dalje. U principu astronomska modifikacija je nešto vrlo slično, skida se lowpass filter sa senzora i stavlja zamenski koji propušta mnogo više tamnocrvenih nijansi, ali on i dalje seče infracrveni spektar, tako da teleskop vidi emisione magline a IC ne kvari fokusiranje i ne unosi hromatsku aberaciju. Ako samo skineš LP i ostaviš go senzor onda vidi sve, uključujući i IC. Sad navrneš na objektiv filter koji blokira vidljivu svetlost i fotografišeš iz ruke. Zašto nisam razmatrao modifikacije? Vrlo prosto, dobar tripod je čovekov najbolji prijatelj, a osim toga i u astrofotografiji i u pejzažnoj fotografiji ja sve to isto dobijam sa stok aparatima, uz nešto dužu ekspoziciju. Primera radi 5D2 je na 830nm dosta neosetljiv u IC spektru pa 30sec i f5.6 na pedesetici traži danju minimum ISO1600, ali 7D može i na ISO800. Pritom sedmica ima veoma lep šum i, neverovatno, ali lepše izgleda nego na petardi.
yagodinac Posted February 23 Report Posted February 23 Im Westen Nicht Neues by Millan Milloradovic, on Flickr
Skrabalo Posted February 23 Report Posted February 23 4 hours ago, yagodinac said: Im Westen Nicht Neues by Millan Milloradovic, on Flickr Microsoft desktop ....
Recommended Posts