Jump to content

Recommended Posts

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Thnx, ali fotka samo podseća na dobru 😁

U suštini potreban je ili neki brutalan hiperfokal ili tilt-šift za ovakve kadrove, pošto 24-ka nije parfokalna, odosno slika se uvećava i smanjuje kako menjaš fokus. Ovo u obradi pravi muke da se sve lepo uklopi i time generalno nisam zadovoljan.

Posted

^

To o cemu to pricas na fotografiji se ne vidi... Ovo je tako savrseno uklopljeno ovako kako je resno u svim likovnim elemntima da nemam reci, te tehnikalije veruj niko na to ne obraca paznju i niko zbog toga ne moze da da ni jedan minus ovoj fotografiji.

Posted
1 hour ago, yagodinac said:

...ali fotka samo podseća na dobru 😁

U pravu je yagodinac. Fotka je dobra u likovnom smislu da zadovolji estetsku potrebu posmatraca ili za pobudu nekih emocija ali nije tehnicki ni blizu visokih standarda komercijalne fotografije ovog tipa.

Edit: Pomenuo sam komercijalu zbog Saletove "bombonjere" pa skontam da je to posalica na klise temu cveca, zalaska, labudova i slicno a ne ozbiljan komentar i sugestija. Htedoh reci da mi se cini da je yagodinac mislio na tehnicke standarde koje kvalitetni fotografi prirode drze, bez obzira da li ce prodavati radove ili ih samo nekomercijalno izlagati sudu javnosti 🙂

Posted

Na toj slici jednostavno nije sve u fokusu i to je tehnički gledano greška. Možda fotka daje neku emociju posmatraču ali tri fotke od ekstremno blizu do horizonta jednostavno nisu bile dovoljne da se sve uklopi. Tad sam (fotka je od pre 4 godine) još eksperimentisao sa tim tako da je ovo u suštini još i dobro, danas bih ovakav kadar opalio na f16 ili još verovatnije preskočio; u krajnjoj liniji bih stekovao nekoliko na f16 - tad sam radio steking od tri na f9 što je jednostavno preplitko. Na nekom širokougaonom objektivu to nije problem, ali čim žižna daljina krene prema normalcima ili telcima, na bilo kom formatu, uklapanje u obradi postaje komplikovano (plus se vegetacija pomera na vetru).

Nema veze, čovek se uči dok je živ.

• 2 weeks later...