rastamon Posted June 15, 2023 Report Posted June 15, 2023 Realno. Nema Rtnja, drvo dominira kadrom, a i nebo se pogodilo. Jedino što sam tad verovao u ND kod cokinovih gradijentnih filtera, a koji ustvari povlače malo na magentu. Lako se rešava u LR gradijentom sa laganim dodavanjem temperature ... Al' to ionako samo bolesnici poput mene i vide ... 😁
rastamon Posted June 15, 2023 Report Posted June 15, 2023 Ne običan ND, već gradirani. Ideja je bila da se još malo dobiberi nebo, da dobije na dramatici. E sad, da li je uspela ... Inače u tom periodu još nisam koristio LR. Kad sam počeo, malo po malo sam prestao da ih koristim. Od svih Cokina koje imam, jedino još koristim one klasične ND.
Foto turista Posted June 15, 2023 Report Posted June 15, 2023 ^ Pa zato te pitam... Mislim doslo vreme da nam AI pravi fotke 😛 a da ne moze da se nadomesti obradom nesto za sta se nekada inace koristio filter, sve sem ND gde treba. Dobar ti je i kolorti na ovim fotkama. 1
rastamon Posted June 16, 2023 Report Posted June 16, 2023 Nisam ljubimac jače obrade, digitalne posebno. Retro čiča, jbg. 😁 A dobar kolorit je zasluga kombinacije 5D clasika i legendarnog 17-40L, kome se mnoge stvari mogu zameriti, ali loše boje i kontrast na fotkama sigurno ne. 😉 1
yagodinac Posted June 18, 2023 Report Posted June 18, 2023 Pošto mi nešto ne ide ovo suvo drveće, ajde da probam nešto drugačije. Belt Of Venus by Millan Milloradovic, on Flickr 2
yagodinac Posted June 30, 2023 Report Posted June 30, 2023 Jopet neko drveće: Tempest by Millan Milloradovic, on Flickr 1
yagodinac Posted July 5, 2023 Report Posted July 5, 2023 Devonian Period by Millan Milloradovic, on Flickr 1
yagodinac Posted July 12, 2023 Report Posted July 12, 2023 Future Forest by Millan Milloradovic, on Flickr 6
Foto turista Posted July 12, 2023 Report Posted July 12, 2023 Ovo je odlicno, ovde je sve ono sto preferiras esteski, skladno... Jedino je mozda malo ovo drvece sa desne stane, ono sto vidim malo previse crno u svetlijem okruzenje, mozda prikaz nije dobar, a za nijansu otvorenije bio bilo sve da tako kazem bez greske.
maxer Posted July 12, 2023 Report Posted July 12, 2023 Odlična! Meni lično bi prijala manja kontrasnost slike, ali ukusi su različiti.
yagodinac Posted July 12, 2023 Report Posted July 12, 2023 Thnx. E sad, fotka je tamnija jer se gore vide kojekakve žice dalekovoda. Probao to da kloniram i nikako nije lepo ispadalo - pa iskusno zacrnio nebo 😁
amaNS Posted July 13, 2023 Report Posted July 13, 2023 ^ Tih nekoliko stabala tako izolovanih u okruzenju mi deluju primamljivo za besomucnu foto eksploataciju. Ne vidim detalje, jel to postoji neka klupa tamo, neki krst, grob? Jesi prilazio, video bolje? A mozda ti i nije usput i pristupacno, a ni toliko primamljiv motiv.... 😄
yagodinac Posted July 14, 2023 Report Posted July 14, 2023 Ići ću ponovo tamo. Problem je što tačno iznad prolaze žice dalekovoda ako se ne varam. Generalno nije baš tako pogodno za minimalizam jer ima okolnih elemenata koji kvare kompoziciju, ovo je jedan od uglova gde to ispada kako treba. Evo ga na mapi.
maxer Posted July 14, 2023 Report Posted July 14, 2023 Da li si probao uklanjanje sa novim alatom Remove Tool (beše se zove, pišem sa posla - pa ne mogu da proverim u PS-u), koji se pojavio od skora u PhotoShop-u? Ono čuda može da uradi ... žice na nebu su za njega "mačiji kašalj".
yagodinac Posted July 14, 2023 Report Posted July 14, 2023 Probao klasičnim kloniranjem i ništa; zatim spot healing brush i bolje ali ipak ništa. Narušava se struktura oblaka i fini gradijenti a to je i poenta onakvog neba po meni. Možda probam ponovo i posvetim toj slici pola sata - sat, videću.
maxer Posted July 14, 2023 Report Posted July 14, 2023 yagodinac, ovde možeš da vidiš kako radi: P.S. Izluđuje me, ali bukvalno me izluđuje interfejs za unos komentara - u ovom novom forumu. Pizdim od njega.
amaNS Posted July 14, 2023 Report Posted July 14, 2023 ^ Jel interfejs na telefonu ili na racunaru? ...skoro nikad ne koristim tel za zonske aktivnosti a na PC mi je OK, mada se secam da je bilo nekih prednosti i logicnijih resenja na starom forumu ali sam vec zaboravio kojih. Ostavljali smo prituzbe u nekoj temi tome namenjenoj u vreme prelaza, to je bio divan izduvni ventil dok se sve ne pozaboravlja i ne privikne na novu realnost 😄 Cak je i obecavano da ce se mozda nesto i ispraviti kada ljudi do kojih je to nadju vremena. Ali s obzirom na novo vreme i sta se sve nudi za zadovoljenje ljudskih potreba koje su ranije ispunjavali forumi, kolicinu posetilaca ovde i zaradu od svega, dobro je da jos uvek postoji, bilo kakav... P.S. Otkida kako radi taj novi alat za ciscenje u PS, a nivo vestine koji je potreban za koriscenje tezi nuli...
maxer Posted July 15, 2023 Report Posted July 15, 2023 Na računaru. Ima neke bagove, npr. udarim enter da pređem u novi red (dok unosim tekst), a on "završi" post tj. pošalje ga?! Takođe mi nikako ne odgovara što smo u starom formatu foruma mogli da manipulišemo lako i da lako vidimo "codove" pri postavljanju slika (ono umetanje putanja za slike i sl. sa flickr-a), ovde to "može" ali na mnogo teži i nepregledniji način. P.S. Treba samo biti pažljiv sa novim verzijama PS-a ... "narodnjaci" su većinom zagađeni raznim "dodacima". Izgubio sam silno vreme jureći nešto što nije "kršteno", i na kraju sam našao samo jednu portable ver. 1
amaNS Posted July 19, 2023 Report Posted July 19, 2023 ^ ...nemam za sada dovoljno jak racunar za novije verzije adobe softvera, u 99,9% obrade koristim LR i mislim da sam ovladao njime 70-80% i da imam jos finih i korisnih stvari za usvojiti. PS nazalost bas slabo poznajem, al secam se iz nekih tutorijala koliko je (bilo) potrebno znanja i vestine za dobro selektovanje pa jos za prilagodjavanje pojedinih alata da se izmena i dorada ne bi primetile. Samim tim ovo sto sam video u toj prezentaciji koju si okacio me oduvalo kao retko sta ranije jer radi magicno pa i za nas duduke pravi odlican posao ili zadovoljstvo, jbg tekovina AI. Verovatno si video i onaj kontra alat "generative fill", nisam jos odgledao neku prezentaciju ali verujem da radi jednostavno i bez mnogo mogucih gresaka kao i ovaj "remove tool"... Sto se tice pomenutih bagova, meni se uglavnom u pocetku desavalo da nesto pogresim pa mi se ucini da baguje forum ali vec dugo nisam primetio tako nesto, sto valjda znaci da se praksom uvezbas... 🙂 Slozicu se, sigurno je da forum ima sitnih bag-ica, ali kao sto rekoh, hvala im! (vlasnicima) za to sto uopste postoji za po mojoj subjektivnoj proceni nas 50-100 ljudi koji ovde navracaju, a od toga redovnije tek 10-ak. Evo npr. meni sitno baguje prilikom manipulacije sa smajlijima, plus izbor smajlija nije tako lep kao sto je bio na starom forumu i taaako.... 😄 A i ovo za linkovanje fotki jeste bilo drukcije, mada toliko retko koristim da vise i ne znam tacno da kazem sta je tu bolje ili losije ali se secam da nije neresivo, metodom proba-greska-ispravka se dodje ipak do jednostavnog resenja, ali da, trosi vreme svakom od nas ponaosob umesto da nam je to neko lepo isprogramirao troseci samo njegovo vreme 😁😜 Pozdrav 🙂
maxer Posted July 19, 2023 Report Posted July 19, 2023 Slažem se sa svime što si rekao. Onaj alat za popunjavanje praznih delova slike još nisam u praksi koristio, ali u par demonstracija koje sam pogledao - izgleda da radi odlično (da ne kažem magično).
yagodinac Posted August 16, 2023 Report Posted August 16, 2023 Sunday Storm by Millan Milloradovic, on Flickr 3
yagodinac Posted August 17, 2023 Report Posted August 17, 2023 Stein Und Himmel by Millan Milloradovic, on Flickr 1
Recommended Posts