Jump to content

Recommended Posts

Posted

^

Nisam znao da ta kamera ima stabilizaciju u telu, al dobro da si uspeo jer pisao sam par puta da sa R5 moze da se postigne do 1sec iz ruke a to je upravo za kadrove kao sto je ovaj koji si snimio i vise nego dovoljno, zavisi od brzine vode kako bi se postigo pravi efekat, da se vidi ta brzina vode a ne da se pretvori u mleko. Poneta price je da uz malo domisljatog pristupa sa adekvatom opremom kamera/objektiv moze da se krene u planinu ili tako neke ruralne predele bez tripoda, sto znaci sa manje tereta.

Posted

Ima sad i karbonskih tripoda sa jedva preko kilo sopstvene težine koji nose bez problema DSLR ili ML sa nekim prosečnim objektivom. Nekad je za prirodu morao da se tegli Manfrotto 055 ili minimum 190 ali sad braća kosooki proizvode to za mnogo manje para.

Posted

^

Ne cini ti se da i on i ona zauzimaju malo previse prostora u kadru ? Zapravo on je malo nezgodno postavljen u kadru, a ona zauzima previse prostora u kadru jos uz to malo previse blurovana, los je odnos dominante i subdominante, ovakvim kadriranjem i ostalim tehnickim resenjima nedefinisan.

Posted

ne znam, ne razumijem se, ali svakako da nisam zelio da dominira niti pejzaz niti covjek, ali da makar fokusom potenciram vrhove planina. Prva mi je svakako tehnicki bolja

• 2 weeks later...
Posted

To gore Stevanovo je redak primer gde bih ja zategao blendu maksimalno i probao neki hiperfokal, mada ne vidim exif pa ne mogu da budem 100% siguran. Primera radi, da je ovo telac 70-200 ili bilo koji drugi, zbog žižne daljine i FF bi uvek bilo malo pipavo da se slepe planovi, da ne kažem nemoguće. Sa nekom pedeseticom na f16 ili nečim širokim bi možda bilo moguće.

Elem, da ne tupim preterano.

52172296669_9821a20a3f_c.jpgKlumpertal by Millan Milloradovic, on Flickr

• Like 1
  • 1 month later...
  • 1 month later...
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...
Posted

Mogao si ovu u vesele zalaske, ili je ovo izlazak? Ne prija mi ta tvoja "nova" tehnika obrade, posebno ova poslednja fotka. A mozda mi je samo takav momentum 😆

Posted

Pazi kad sam zaboravio tamo da je stavim 😁

A propo tehnike, pa eto, pokušavam da nađem neki Galen_Rowell_oliki fazon, lutam... Lako je obraditi kad imaš vertikalne gradijente. Inače scena je veoma velikog dinamičkog raspona i izazov je više ne upropastiti fotku od onog što je ovde vidljivo. Da ne bude da kukam na opremu ali ovo je breketing sa 40D koji je ipak daleko od današnjih senzora, neki noviji FF Nikon bi ovo otresao iz jedne jedine fotke.

Posted

Na prvoj ima mnogo šljama na senzoru, ali imam ideju: snimiš nakon vodopada na istoj blendi fotku uniformne površine, defokusiranu najbolje (list papira, nebo zumiraš ili slično) i kasnije tu fotku u PS oduzmeš od fotke vodopada. Abrakadabra: nema šuma. Tako možeš i neko teško vinjetiranje da rešiš ako slučajno naletiš na takav objektiv.

Druge dve vrhunske.

Posted

Mozda je bolje resenje da ocisti senzor, jer ako se ovo ovako vidi na ne bas nategnutoj obradi, sta li bi se tek desilo da malo pojaca kontrast...
Meni je ova druga odlicna, dobra dinamika scene, i genralno dobra dinamika svih elemenata od kojih je satkan jedan likovni rad.
Na prvoj pored senzora ovo ljubicanstveno nebo bode oci bespotrebno.

Posted
On 12/26/2022 at 8:29 AM, yagodinac said:

Na prvoj ima mnogo šljama na senzoru, ali imam ideju: snimiš nakon vodopada na istoj blendi fotku uniformne površine, defokusiranu najbolje (list papira, nebo zumiraš ili slično) i kasnije tu fotku u PS oduzmeš od fotke vodopada. Abrakadabra: nema šuma. Tako možeš i neko teško vinjetiranje da rešiš ako slučajno naletiš na takav objektiv.

Druge dve vrhunske.

Izvinjavam se, jer sam tek kasnije skontao da sam izbacio fotku sa nesredjenim nebom, jer imam i cistu verziju. Fotkano na max blendi, inace se ne vidi prasina na nizim F vrijednostima.

Senzor je i te kako za ciscenje